Blueberry Corner by "jagodzianka" Śledzie to jedna z najpopularniejszych polskich przekąsek. W PRL-u najczęściej przygotowywane jako śledzie w oleju z cebulką lub rolmopsy – … Przeczytaj cały artykuł Post Śledzie z rokitnikiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerKtóregoś dnia naszła mnie ochota na śledzie. Śledzie z czymś. Wiadomo, cebulka, olej, przyprawy. Ale coś jeszcze za mną chodziło. Postanowiłam dodać musztardę ziarnistą, cudnie podkreśla smak śledzi. Dodałam do tego suszone figi. Bo miałam. Pomyślałam, będą smacznym dodatkiem do śledziowego dania. Efekt był tak smaczny, że mogę stwierdzić, iż nie tylko moja ochota na "innego" śledzia została zaspokojona. Idealna(...)gustu. Jeśli macie inne pomysły na śledzia z suszonymi owocami to słucham, słucham z niecierpliwością:) Składniki: 2 x 220 g opakowanie śledzi korzennych a la matjas w oleju (ok. 4 płaty) 2 małe cebulki 4 suszone figi 0,5 szklanki oleju 3 łyżeczki musztardy francuskiej ziele angielskie - 6 sztuk szczypta soli pieprz cytrynowy do smaku Przygotowanie: śledzie kroimy w cieńsze
Zasmakuj KuchniObok śledzi z cebulką i ogórkiem w oleju oraz śledzi w śmietanie w tym roku pojawi się na naszym wigilijnym stole jeszcze kilka innych wersji śledzia. Jako pierwszy przetestowałam przepis na śledzie w przyprawach korzennych z cebulką, na które natknęłam się na Kwestii Smaku. Śledzie musimy przygotować kilka dni wcześniej tak, by smaki zdążyły się przegryźć. W lodówce(...)której mnie brakowało. Po dwóch dniach śledzie nabrały bardzo fajnego świątecznego posmaku.Składniki, 4 porcje:- 400g śledzi a'la Matjas- 2 łyżki whisky lub brandy- 2 łyżki musztardy (dałam Dijon)- 1 łyżeczka miodu (dałam 1 łyżkę)- 2 łyżeczki soku z cytryny- 2 łyżki sosu sojowego- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu- 3/4 szklanki oleju lnianego lub dobrego rzepakowego (dałam
Smaczne ZdroweŚledzie z żurawiną. Przez lata jedyną wersją śledzi jakie moglibyście zobaczyć na moim stole były klasyczne śledzie w oleju z cebulką (u mnie zawsze w dużych ilościach) lub śledzie w śmietanie. Uwielbiam ich smak. Pamiętam, że znikały zawsze ze stołu jako pierwsze. Nie wyobrażałam sobie by jakiś inny rodzaj śledzia czy też sałatka śledziowa mogła mi tak posmakować
Słodkie okruszkitygodnie więc najwyższa pora zastanowić się jakie śledzie w tym roku będą na naszym świątecznym stole. Nie zawsze robię i podaję takie same. Muszą być obowiązkowo śledzie w oleju z cebulką bo to przysmak Żarłoczka, ale ja wolę śledzie po kaszubsku. Zrobię jeszcze jakieś inne, może właśnie takie z jabłkami i chrzanem? Są bardzo smaczne, Smaczna Pyza Wam to mówi
Smaczna Pyzaprzekąskach pod prawie każdą postacią. Rzecz jasna śledzie w musztardzie to nie nowość i każdy z Was zapewne ma swój najlepszy sposób ich przygotowanie i podanie. Nasza propozycja wyróżnia się bardzo aromatycznym, aksamitnym sosem, który bez wątpienia nadaje śledziom wyjątkowości. Dwa zdania jeszcze o tym jakie śledzie wybrać. Warto kupić dobrej jakości śledzie w słoiku. Są o niebo lepsze(...)nich substancji konserwujących. My najczęściej wybieramy śledzie LISNER . Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych propozycji na dania rybne. Min. pysznych śledzi z cebulką i żurawiną , aromatycznych śledzi w sosie słodko – kwaśnym , czy też doskonałej pasty kanapkowej z makreli i 3 ziaren . Śledzie marynowane w musztardzie Składniki: słoik śledzi z cebulką w oleju 600 g Sos: musztarda Dijon
Kuchnia Na WypasieŚledzie w oleju to jedna z bardziej tradycyjnych przystawek świątecznych na stole. Poniżej przepis na jedne z pyszniejszych śledzi w oleju z dodatkiem smażonej cebulki, ziaren kolendry, gorczycy i kolorowego pieprzu. SKŁADNIKI: 7 solonych filetów śledziowych 4 cebule – 580 g 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach 1/2 łyżeczki gorczycy w ziarenkach 6 kulek ziela(...)śledzie. Po tym czasie śledzie wytrzyj delikatnie ręcznikiem papierowym i pokrój w skośne paski. Na koniec rozłóż śledzie z cebulą do trzech słoików o pojemności ok. 500 ml. Układaj na przemian cebulkę, śledzie, cebulkę, śledzie, dodaj po liściu laurowym, kilka ziarenek gorczycy, kolendry, kolorowego pieprzu, po 2 kulki ziela angielskiego na słoik, cebulkę i znów śledzie, zalej wszystko olejem lnianym
Zasmakuj KuchniŚledzie uwielbiam pod każdą postacią. Dziś chciałam wam pokazać moje przepisy właśnie na nie. Zebrałam w jednym miejscu 12 moich sprawdzonych sposobów ( plus bonus ) na pysznego śledzika nie tylko na święta. Oglądajcie, wybierajcie, przygotujcie i kosztujcie. Może któreś z nich staną się właśnie i waszym numerem jeden :) Poniżej zamieściłam zdjęcia i nazwę potrawy. Po kliknięciu w nazwę zostaniecie przekierowani(...)Polecam :) Błyskawiczna sałatka śledziowa. (klik) Śledzie w sosie chrzanowym z rodzynkami. (klik) Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą. (klik) Śledzie po kaszubsku. Najlepsze z rodzynkami. (klik) Śledzie po cygańsku. Pikantne z ogóreczkami chili. (klik) Śledzie w oleju, tradycyjne z cebulką. Błyskawiczny przepis. (klik) Śledzie
Kuchnia z widokiem na ogródŚrodę Popielcową proponuję musztardowe śledzie w oleju z cebulką. Najlepsze na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki przegryzą się. Dobre na wigilię i na imieniny, albo na zwykłą kolację. Składniki: ? 500 g śledzi solonych ? 3 łyżki musztardy ? 3 cebule ? 1/3 szklanki oleju Wykonanie: ? Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. ? Pokroić filety na mniejsze kawałki i posmarować
To co kochamŚrodę Popielcową proponuję musztardowe śledzie w oleju z cebulką. Najlepsze na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki przegryzą się. Dobre na wigilię i na imieniny, albo na zwykłą kolację. Składniki: • 500 g śledzi solonych • 3 łyżki musztardy • 3 cebule • 1/3 szklanki oleju Wykonanie: • Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. • Pokroić
To co kochamkoperkiem, pietruszką, grzybami, cebulką czerwoną, białą, czasem szalotką, i tak dalej i tak dalej... Śledziowe eksperymentowanie mam po niej, bo dziś serwuję swoim gościom nawet śledzie z miodem, z suszonymi owocami, marynowanymi warzywami w różnych ostro-słodko-kwaśnych sosach i salsach. Nic mnie już chyba nie zdziwi w temacie śledzi :) Dziś śledzie w oleju lnianym z czerwoną cebulą(...)zmielony kolorowy pieprz, szczypta majeranku mały pęczek świeżego koperku drobno posiekanego olej lniany Przygotowanie: śledzie moczymy w zimnej wodzie, co jakiś czas zmieniając wodę, po około trzech - czterech godzinach wyjmujemy je z wody, płuczemy i kroimy je w skośne kęsy "na raz"; w misce mieszamy śledzie z cebulką i chili, posypujemy pieprzem, majerankiem, polewamy olejem lnianym, dodajemy pesteczki granatu
Zasmakuj Kuchnipewno zasmakuje śledziożercom. Jest to jedna z dwunastu tegorocznych wigilijnych potraw, które zagoszczą na moim stole. Składniki: 1 słoik płatów śledziowych Beczka Śledzi z olejem wiejskim SEKO 1 czerwona cebulka 1 czerwona papryka 12 oliwek zielonych musztarda francuska pieprz Wykonanie: Śledzie wyjmujemy z oleju. Kroimy na mniejsze kawałeczki, Układamy na półmisku. Każdy płat smarujemy musztardą. Paprykę kroimy
Z Majeczką w kuchniśledź w oleju z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu i do śledzi dodałam pieczone buraki. Pieczone buraki są lekko słodkawe, cudownie zachowują wszystkie swoje aromaty. Idealnie pasuje do nich krem balsamiczny. A czy krem balsamiczny pasuje też do śledzi… ? Przygotujcie na Święta tego śledzia, a sami się przekonacie…Przepis(...)projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.E-book można pobrać na tutaj.Śledź w oleju z pieczonymi burakamiSkładniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 4 godzinySkładniki:600 g buraków440 g filetów śledzia a la Matjasokoło 1 szklanki maślanki1 cebulaświeżo zmielony pieprzkrem z octu balsamicznego3-4 łyżki
Kulinarne przygody GatityŚledzie w oleju z cebulką Składniki: 4 filety śledziowe a la matjas4 średnie cebuleolej roślinny – dobrej jakościpieprz+ dodatkowo: duży słoik Wykonanie: 1. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia. 2. Śledzie pokrój na równe dzwonki(...)cebulę – w drobną kostkę. 3. W słoiku układaj na przemian śledzie i cebulę. Dopraw pieprzem i zalej olejem, tak by śledzie były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc ! Śledzie z żurawiną Składniki: 4 filety śledziowe a la matjas3 łyżki suszonej żurawiny1 mała czerwona bądź biała cebulaolej roślinny – dobrej jakościpieprz1 goździk1 ziarno ziela angielskiego1 liść laurowy Wykonanie
Moja pasja smaku