Sałatka śledziowa z burakami i jabłkiem Śledzie to królowie polskiego morza i polskiej kuchni, śledź od lat niepodzielnie króluje podczas wigilijnej kolacji. Dzisiaj pomysł w innej śledziowej odsłonie: Sałatka śledziowa z burakami, chrupiącymi, marynowanymi i soczystym jabłkiem. Można podać na wigilijny stół, na inne uroczystości też jest doskonała. Podaję ją z pieczywem. Do tej sałatki specjalnie kupuję marynowane buraczki(...)wybierasz gotowane buraki to obieramy je i kroimy w kostkę. Ogórki, jabłko, cebulę kroimy w drobną kostkę. Śledzie kilkakrotnie płuczemy, kroimy na kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami, jeśli jest potrzeba doprawiamy sokiem z cytryny i białym pieprzem, dodajemy śmietanę , mieszamy i chłodzimy w lodówce. Dobre rady: Taką sałatkę możemy dodatkowo wzbogacić o ugotowane ziemniaki i ugotowane na twardo jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMagda Śledzie w musztardzie są jednymi z moich ulubionych śledzi. Czasem kupuję gotowe, ale prawda jest taka, że w tych sklepowych to jest bardziej polowanie na mały kawałek śledzia w oceanie sosu, a powinno być na odwrót. Na Święta nie ma co się sklepowymi posiłkować, kiedy przygotowanie własnych jest mega proste, szybkie i w takich proporcjach śledzia do sosu(...)zostawiamy na 5 minut. Do miski przekładamy składniki na sos – musztardę Dijon, ziarnistą, śmietanę, miód, curry oraz sok lub wodę spod ogórki. Dokładnie mieszamy, próbujemy i doprawiamy do smaku pieprzem. Nie polecam doprawiać na tym etapie solą, pamiętajmy że śledzie puszczą jeszcze trochę soli oraz szalotka. Dodajemy do sosu śledzie oraz szalotkę, delikatnie mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy
Smaczna Stronacebuli 1 łyżeczka musztardy stołowej 4 pełne łyżki groszku 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki jogurtu (opcjonalnie śmietana 18% lub dodatkowa łyżka majonezu) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Uwagi: Użyłam śledzi z oleju (osuszyłam je papierowym ręcznikiem). Można użyć również solonych (należy je wcześniej wymoczyć kilka godzin w wodzie). Jajka gotujemy na twardo
Słodkie okruszkirozkładamy warstwę śledzi – równą. Żeby nie mazać i nie brudzić salaterki każdą warstwę warto rozkładać od środka na zewnątrz. Na śledzie wykładamy musztardę Dijon, czubatą łyżeczkę albo dwie łyżki, w zależności od tego w jak dużej salaterce składacie sałatkę – odpowiednio słoną i kwaśną, robioną na białym winie (nieodmiennie polecam musztardę Maille). Musztardę dokładnie rozsmarowujemy po śledziach. Pieprzymy. Pokrywamy warstwę(...)pozostałe ziemniaki, przyklepujemy. Znowu korzystamy z mieszanki majonezu i śmietany – polewamy nią ziemniaki i pieprzymy. Na wierzch, na drobnej tarce, ścieramy ugotowane jajka. Salaterkę przykrywamy folią spożywczą i zamykamy w lodówce. Szuba jest najlepsza dopiero po 24 godzinach – kiedy śledzie zamarynują się musztardą, a reszta smaków połączy. Szuba – czyli śledź pod futrem – pochodzi z Ukrainy, nie jak twierdzi większość
Karo in the Kitchensmak, intensywnie oddziałujący na kubki smakowe. Szwedzi to naród zajadający się śledziami. Są specjalistami od przyrządzania śledzi z charakterystyczną nutą słodyczy, uzyskaną poprzez dodatek miodu, cukru lub syropu cukrowego. Poniżej przedstawiam jeden z według mnie najciekawszych przepisów na szwedzkie śledzie w marynacie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Currysill śledzie marynowane w curry z jabłkiem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad(...)grubych oczkach. Cebule pokrój w cienkie pióra, umieść je na sicie i przelej wrzątkiem. Wszystko razem przełóż do misy. Kwaśną śmietanę, majonez Kielecki, musztardę miodową i płynny miód wymieszaj z przyprawami (curry, gorczycą i solą). Przygotowany sos przelej do śledzi, cebulki i jabłka. Całość dokładnie przemieszaj obtaczając śledzie sosem. Misę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki
ProstePesto.plniezłe. Co za komplement. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania karpia w śmietanie. 1 kg dzwonek z karpia 3 średnie białe cebule 2 łyżki masła 660 gr kwaśnej śmietany (u mnie 20% ale może też
mecooksprzepłacać. Można oczywiście kawior w ogóle pominąć i awokado posolić. SKŁADNIKI na 2 porcje: pomidor 1 awokado 1 ząbek czosnku 1 podwójny oryginalny śledź matjas ocet balsamiczny jasny olej bazyliowy 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka czarnego kawioru sól i pieprz do smaku dodatki garniszu do wyboru: zioła: bazylia, pietruszka, oregano, tymianek młode listki warzyw i sałat, rukola
Sztuka gotowania w/g Samirysól, pieprz Wykonanie: Sos curry: majonez, śmietanę i curry mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i sos do śledzi mamy gotowy Śledzie kroimy w centymetrowe paski (na ukos), zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. W misce lub pojemniku układamy warstwowo: sos, śledzie, cebula, ananas, sos, śledzie... itd. Na samej górze musi być sos. Tak przygotowane śledzie odstawiamy
IMPRESJA SMAKUodsłona śledzia w sałatce. Tym razem pięknie prezentująca się warstwowa sałatka z filetami a'la matjas. Sałatka sycąca, z ziemniakami, słodka w smaku, składniki świetnie się ze sobą komponują. Śledzi firmy SEKO nie trzeba wcześniej moczyć, są lekko solone, jednak aby były bardziej delikatne i kruche warto je na kilkadziesiąt minut zanurzyć w mleku. Warstwowa sałatka śledziowa Składniki(...)Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, żółtka na drobnych oczkach w osobnej miseczce. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. W wysokiej salaterce układamy warstwami: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebulę, sos majonezowy, buraki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek, żółtka. Wierzch dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce. SMACZNEGO! Do przygotowania
Smak mojej kuchninajpopularniejszych połączeń smakowych. Ciężki sos majonezowy można jednak zastąpić nieco lżejszą wersją z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego. Składniki: 4 filety śledziowe majonez/jogurt grecki/śmietana 4 jajka "O" ugotowane na twardo 2 cebule starty miękki ser żółty grubo mielony czarny pieprz Wykonanie: wymoczyć śledzie do pożądanej słoności ugotować jajka na twardo (8 minut do zimnej wody). Obrać i posiekać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robię od blisko 20 lat. Zapraszam na moje śledzie, proste, zwykłe, ale niezwykle smaczne . 👥 – ❌ ⏰ – 30 minut 🥩 – ❌ Składniki 1 kg śledzi 2 jabłka 2 czerwone papryki 1 por 500 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany 3-5 łyżek octu Sól Pieprz świeżo zmielony Kilka ziemniaków Oliwa Przyprawa do ziemniaków lub taką, jaką lubimy Suszony tymianek Przygotowanie Ziemniaki
RafalCookPyszne śledziki w lekkim koperkowym sosie. Pyszności :) składniki: 6-7 solonych płatów śledziowych 400 g jogutru naturalnego gęstego lub śmietany 18 % 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki kurkumy Kamis 1 łyżeczka octu 10 % sól ziołowa ok 1/2 łyżeczki Kamis Śledzie wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku a następnie pokroić na małe kawałki, wiekości na jeden kęs. Jogurt dokładnie
Monia miesza i gotujejedne z tych śledzi, które bardzo mi smakowały. Marynowana na szybko czerwona cebulka jednak zrobiła robotę. Oprócz tego, dało się wyczuć koperkowy smak. Polecam jako przekąskę na różnego rodzaju Święta czy domowe imprezy. 5-6 śledzi a’la matias z oleju (miałam marki Lisner) 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1/2 pęczka koperku majeranek(...)kroimy w drobną kosteczkę. W garnuszku łączymy majonez ze śmietaną. Dodajemy posiekany koperek oraz ogórki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru do smaku. Cebulę kroimy w krążki. Oprószamy 1 łyżeczką cukru pudru, odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie cebulę zalewamy octem winnym i znów odstawiamy na 10 minut. Śledzie, jeśli są mocno słone, moczymy w wodzie lub mleku
Smaki Na TalerzuPrzygotowanie: Płaty śledziowe kilkakrotnie przepłukujemy, by nie były tak słone a następnie kroimy na małe kawałki. Do miski wrzucamy śledzie, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki, selera odsączonego z zalewy i kukurydzę też bez zalewy. Wszystko mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. sałatkę odkładamy do lodówki, by się smaki połączyły
Zainspirowana w kuchni