sałatkę, ale chciałam smak przenieść do mojej kuchni i efektem kombinowania ze smakiem wyszły takie oto śledzie. Składniki: * 3 filety śledziowe a'la matias * 1 średniej wielkości burak czerwony * 1 jabłko * 1 cebula * 3 łyżki majonezu * 3 łyżki śmietany 18% * sok z cytryny * 1/5 szklanki octu 10% * sól, cukier, pieprz Filety śledziowe moczyłam w zimnej wodzie
Pieprzyć z FantazjąJeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta Pyszotka. Kruche ciasto: 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 40 dkg mąki pszennej 20 dkg margaryny bez soli 15 dkg cukru pudru 20 dkg orzechów włoskich
mecookspokryły się przyprawami. Ułożyłem na blasze i zapiekałem do miękkości, ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Śmietanę wymieszałem dokładnie z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i jabłkiem oraz posiekanym koperkiem. Dodałem pokrojone w paseczki śledzie. Sos doprawiłem pieprzem i szczyptą soli. Sos śledziowy rozłożyłem na upieczonych ziemniakach. Od razu podałem
R'n'G Kitchenstole jak i zwykłych rodzinnych spotkaniach. Sałatkę podałam na talerzyku New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE 6 płatów śledzia marynowanego 300 g makaronu ,,drobne muszelki” 460 g mieszanki marchew-groszek-kukurydza Orzech (klik) 4 ogórki kiszone 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki majonezu Sól Pieprz Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę. Kroimy w drobną kosteczkę. Makaron gotujemy do miękkości
VioletoweKucharzeniepiekłam je dwa dni pod rząd na prośbę Ryśka który z słodkich to najbardziej lubi... śledzie a jadł, jadł i chyba jeszcze by mógł jeść Śmietanowe ciasto z truskawkami Składniki 100 g roztopionego masła 2 duże jajka (lub 3 małe) 1/2 szklanki ubitej śmietany kremówki 1/2 szklanki brązowego cukru (ja dodałam 1/3 szklanki, można użyć białego) 1 szklanka mąki pszennej
sierotka maRysia w kuchninaprawdę dobry balans słonych śledzi i buraczanej słodyczy, wytrawnej kwasowości musztardy szykowanej na białym winie, słodkich i kwaśnych dodatków i kremowego sosu z dodatkiem koperku, który wszystkie te smaki podbija i jednocześnie łagodzi. Koniecznie spróbujcie! PRZYGOTOWANI E W miseczce umieszczamy składniki sosu – 4 pełne łyżki majonezu, 3 pełne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, 2 pełne łyżeczki musztardy Dijon, 1 pełną(...)trzeba dodajemy jeszcze trochę pieprzu. Sałatkę przed podaniem wystarczy tylko schłodzić , choć jak większość sałatek śledziowych najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki rozwiną się i poprzenikają. Podajemy śledzie w buraczkach w miseczce lub na półmisku, posypane świeżo pociętym koperkiem i startym na tarce jajkiem na twardo. Mnie najlepiej smakują z ciemnym, mocno kminkowym chlebem. SKŁADNIKI 500g pieczonych/gotowanych buraków
Karo in the Kitchenokoło 4-5 sztuk) 4 łyżki musztardy, np. sarepskiej 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12% łyżka majonezu pół łyżeczki cukru lub płynnego miodu sól i pieprz Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól
Kulinarny S.O.S.zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki brokułowej. 1 duży brokuł 1/2 łyżeczka soli 250 ml kwaśnej śmietany 150 gr serka kremowego 7 łyżek sera żółtego np. cheddar 3 łyżki ziaren słonecznika szczypta soli 1/8 łyżeczki
mecooksrazowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta, brukselka, kalafior
Codzienne Gotowaniewięc potrzeby gotować całego królika na raz. Polędwiczki świetnie pasują połączone z warzywami i śmietaną, cos a`la gulasz. Podane z ryżem są lekkim i smacznym obiadem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na duszone polędwiczki(...)paski paprykę, krojonego selera oraz duże kawałki grzybów. Dolać wodę. Zagotować i dusić na małym ogniu do momentu, w którym mięso zmięknie. Kiedy mięso jest już miękkie dodać śmietanę, sól, pieprz oraz cząber. Dusić przez kolejne pięć minut. Polędwiczki podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem. Polędwiczki z królika z warzywami O czym warto pamiętać przygotowując polędwiczki z królika
mecookskurczakiem i ananasem Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka ananasa konserwowego ½ puszki kukurydzy konserwowej 2-3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa gyros 3 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% Sól Pieprz Sałatka z kurczakiem i ananasem : Przygotowanie: Pierś płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon, kroimy w drobną kostkę, następnie mięso przekładamy do miski, skrapiamy oliwą i oprószamy(...)kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy połowę kukurydzy, następnie dodajemy usmażonego i wystudzonego kurczaka, majonez i śmietanę, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie w sosie koperkowym Surówka z selera i jabłka – Ksiega-smaku.pl Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Sałatka z kurczakiem, pieczonym
Księga-Smakumasło, sól, zielenina do smaku Przygotowanie: Filety śledziowe moczymy ok 24 godzin. Obsuszone układamy na talerzu. Na śledziu układamy cebulę pokrojoną (najlepiej w pióra lub talarki). Tuz przed podaniem ścieramy na grubej tarce jabłko i polewamy gęstym jogurtem naturalnym. Można oczywiście użyć śmietany, ale po co nabijać licznik kalorii? Jogurt idealnie się komponuje. Podajemy z gorącym ziemniaczkiem gotowanym w mundurku
Kuchnia po mojemucukinii Truskawkowy koktajl na mleku kokosowym z kolagenem Kotlety nadziewane fetą Zupa koperkowa z jajkiem i śmietaną Jajka zapiekane w szynce Zapiekanka drobiowa z brokułem i kalafiorem Sałatka śledziowa z jajkiem i awokado Szakszuka ze szpinakiem i fetą Brokuł nadziewany mięsem mielonym Śledź z kaparami, oliwkami i pomidorem suszonym Śniadaniowy omlet z pomidorami i mozzarellą Sałatka hamburgerowa z ogórkiem
Modern Cave Girlwieprzowego i wołowego. Sałatkę możemy również podać do wędlin, ale równie dobrze można do niej wkroić... śledzie. Składniki: 3 jednakowej wielkości buraki 1 winne jabłko 3 korniszony (lub ogórki kiszone) 1/4 czerwonej cebuli sok z cytryny posiekany koperek 2-3 kubka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Buraki wyszorować, zalać wodą i ugotować
Czerwień i błękitTarta bananowa bez pieczenia (banoffee pie) to jedno z najprostszych ciast. Idealne na upały. Miałam podobną tartę w planach dawno (w wersji pieczonej), jednak kto śledzi facebooka wie, że zepsuł mi się piekarnik. Z tego powodu kombinuję z ciastami bez pieczenia. A takie właśnie banofee pie jadłam w jednej z ulubionych kawiarni. Zachwycona prostotą ciasta odtworzyłam je w domu(...)Kilka składników, mało pracy. Doceni to każda zapracowana osoba. Najlepiej użyć do tarty słonawych ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive. Połączenie ich ze słodkim kajmakiem, puszystą bitą śmietaną, gorzkim kakao i bananowym smakiem to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest kaloryczne, ale warto od czasu do czasu skusić się na jeden kawałek. Kajmak można ugotować samemu (gotując przez około dwie godziny puszkę słodzonego
Poezja smakusię na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania rolady makowej. Ciasto: 25 dk mąki pszennej 7,5 dkg margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 2,5 dkg drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru 1 jajko Masa makowa: 20 dkg maku
mecooksrozwoju człowieka. Składniki: Filet śledziowy matiasy 3 szt. Mleko ½ szklanki Twaróg tłusty 40 dag Śmietana gęsta ½ szklanki Masło 3 łyżki Sól i pieprz do smaku Cukier do smaku Chrzan tarty 2 łyżki Natka pietruszki posiekana 2 łyżki Pomidor 4 szt. Wykonanie: Śledzie zalać mlekiem, odstawić na godzinę, wyjąć, osuszyć i drobno pokroić. Następnie utrzeć z masłem dodając stopniowo
Tradycyjna Kuchnia