śledź w śmietanie - 1443 przepisów (strona:49/97)

Forszmak poświąteczny 94

Forszmak jest to potrawa przygotowana z różnych składników, np. z ugotowanych ziemniaków, pieczonego lub gotowanego mięsa, śmietany i utartego sera, albo z cebuli, śledzi, zapiekana lub podawana na zimno jako przystawka lub danie główne. U mnie przygotowana z tego co zostało po świętach - stąd też ta nazwa. Składniki: 1 kg wędliny 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jabłko

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie w sosie czosnkowym 145

śmietany 12% 4 łyżki majonezu sól pieprz biały cukier Przygotowanie Czosnek obieramy i drobno siekamy (można przecisnąć przez praskę) i mieszamy ze śmietaną i majonezem ,dodajemy cebulki. Do smaku doprawiamy solą ,białym pieprzem i odrobiną cukru. Śledzie wyjmujemy z zalewy ,osączamy i kroimy na mniejsze kawałki (można też dać całe filety). Mieszamy z sosem czosnkowym ,wstawiamy do lodówki

R'n'G Kitchen
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 352

Możesz posypać po wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto orzechowe jest pyszne do herbaty lub kawy. Sprawdzi się także w połączeniu z waniliowymi lodami lub odrobiną śmietany. Smacznego :) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie w sosie duńskim z prażonym jabłkiem. Zaskocz gości na święta! PRZEPIS 864

Mamy dla was nowy przepis na śledzie w aromatycznym sosie duńskim z prażonym jabłkiem. Są zaskakująco pyszne. Na pewno zrobimy je na święta! Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 200 ml śmietany 12 proc., 100 ml majonezu, średnia cebula, pół winnego jabłka, łyżeczka zwykłej musztardy, łyżeczka musztardy francuskiej, łyżeczka proszku curry, pieprz. Zrób tak: cebulę drobno posiekaj, jabłko(...)obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie oba składniki upraż na suchej patelni aż się zarumienią, na koniec dopraw proszkiem curry. Przestudzone połącz ze śmietaną, majonezem i musztardami. Dopraw pieprzem Do sosu dodaj pokrojone śledzie. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Rada: śledzie możesz podać z dodatkową porcją uprażonego jabłka. Artykuł Śledzie w sosie duńskim

Kulinarna Polska
Duńskie śledzie z curry 131

poprzek na centymetrowe kawałki. Śledzie zakwaszamy skrapiając je octem, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy pozostałe składniki. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do śledzi. Kapary odsączamy z zalewy, siekamy. Dodajemy do ryby. Mieszamy wszystko z śmietaną, majonezem i musztardą. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy curry i kurkumę

Smakowity Blog Kulinarny
Wiosenna terrina ze śledziem 158

imprezę rodzinną lub święta,pięknie prezentuje się na stole bardzo dobrze się kroi i na prawdę fajnie smakuje-polecam Składniki: 10 śledzi a'la matjas duży ogórek zielony pęczek rzodkiewki 2 ząbki czosnku duża śmietana 18 % mały jogurt grecki 3 łyżki majonezu pęczek szczypiorku(można dodać pół na pół z koperkiem) sól, pieprz 4 łyżki żelatyny 1 łyżka octu(...)winnego i sok z pół cytryny  ok 2 szkl. mleka (do moczenia śledzi) Przygotowanie: śledzie moczymy w mleku i wodzie (pół na pół),zostawiamy w lodówce na całą noc.Na drugi dzień kroimy  ogórki i rzodkiewki w półplasterki,szczypiorek drobniutko siekamy.W misce mieszamy śmietanę,majonez,jogurt,czosnek,dodajemy pokrojone warzywa,wyciśnięty czosnek,szczypiorek,wszystko mieszamy i doprawiamy solą

Swojskie jedzonko
Klasyczna sałatka ziemniaczana ze śledziem i ogórkiem kiszonym 66

bardzo smaczna.  Składniki : 500 gram filetów śledziowych a'la matjas 6 ziemniaków 4 ogórki kiszone 1 cebula Pół puszki kukurydzy 5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy 3 łyżki śmietany cukier, sól, pieprz czarny mielony do smaku Przygotowanie: Filety moczymy w zimnej wodzie 1-2 godzin. Ziemniaki myjemy dokładnie i gotujemy w mundurkach w wodzie z dodatkiem soli.  Ogórki(...)odsączamy z wody i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie kroimy w grubą kostkę.  Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę wielkości śledzi.  Składniki na sos czyli majonez, musztardę i śmietanę, mieszamy w osobnej miseczce. Wszystkie pokrojone składniki i kukurydzę mieszamy. Dodajemy sos do sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Mieszamy dokładnie

Życie zaczyna się w kuchni
Wyjątkowe i smaczne wspomnienie dzieciństwa z ziemniakami w mundurkach 108

łyżkę musztardy Dijon Wykonanie Śledzie moczyć przez 1-2 godziny w wodzie, po tym czasie , zalać mlekiem i odstawić na 30 minut. Oprawione śledzie pokroić na paseczki. Obrać cebule i pokroić w cienkie plasterki. Jogurt i,śmietanę wymieszać ,dodając sok i miód,oraz musztardę, doprawiając pieprzem.  Do tak przygotowanego sosu dodać pokrojone śledzie,wymieszać Na koniec dodać zieloną pietruszkę

w mojej kuchni
Królik w śmietanie – przepis 97

pieczemy jeszcze przez 10min, aż sos zgęstnieje a królik się zrumieni. Gotowego królika podajemy z frytkami i np. sałatką coleslaw Smacznego. królik w śmietanie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Dorsz pieczony z koperkiem Śledzie w sosie koperkowym Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Królik w śmietanie – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Marynowane śledzie z cebulą i rodzynkami 152

się w moim rodzinnym domu, ani w śmietanie, ani w wielu innych wersjach. Tak naprawdę to jem tylko śledzie po kaszubsku (najchętniej nad Bałtykiem;) oraz śledzie z cebulą i rodzynkami mojej teściowej. I właśnie te ostatnie postanowiłam w tym roku zrobić samodzielnie. Nie jest to trudne zadanie, ale wymaga cierpliwości. Śledzie najpierw moczy się w wodzie, później w octowej(...)goździków) 0,5 szklanki oleju rzepakowego Przygotowanie: Śledzie wyjąć z zalewy solnej i moczyć w zimnej wodzie przez całą noc. Wyjąć śledzie z wody, pokroić je na mniejsze kawałki (każdy z płatów na 2-3 części). Wodę zagotować z zielem angielskim i listkami laurowymi, dodać ocet i wystudzić marynatę. Dodać śledzie i odstawić na dwa dni do lodówki

Kulinarne Inspiracje
Śledź w buraczkowej pierzynce 185

kostkę i sparzona wrzątkiem 4 jaja ugotowane na twardo 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na parze 4 buraki upieczone w folii w piekarniku śmietana 18% 2-3 łyżki majonezu sok z cytryny koperek sól, pieprz Wykonanie: Śledzie kroimy  w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce. W dużym

Kulinarne przygody Gatity
Postna sałatka śledziowa 209

smaku majonez i śmietana Ziemniaki i marchewkę ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka również ugotować i pokroić w kostkę. Śledzie pokroić na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać szczypiorek, natkę pietruszki, sól, pieprz, majonez i śmietanę. Wymieszać i schłodzić. I zjeść

Trzeci talerz
Chłodnik śledziowy z ziemniakami w mundurkach 181

polecam. Składniki na 3 porcje: 3 duże płaty solonych matiasów 250 ml śmietany 18% 500 ml gęstej maślanki 1 pęczek szczypiorku 2 łyżeczki cukru 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki ugotowane w mundurkach woda + 2 łyżki octu do wymoczenia śledzi             Sposób przygotowania(...)godziny. Po tym czasie wyjąć pokroić w paseczki.   Do  miski dodać  musztardę, cukier, pieprz, śmietanę , maślankę oraz pokrojony drobno szczypiorek.... spróbować, bo sól  czasem nie jest potrzebna, choć  z drugiej  strony śledzie po wymoczeniu często jej potrzebują. Pozostawić na godzinkę w lodówce. Wyłożyć na  głęboki talerz posypać szczypiorkiem.  Podawać z  gorącymi

Gosia gotuje
Śledź w śmietanie z ogórkiem kiszonym 75

spróbowania. SKŁADNIKI: dla dwóch/trzech osób 2 marynowane płaty śledziowe 1-2 cebule szalotki 2 ogórki kiszone 1 mała kwaśna smietana 18% 1/2 małej śmietany słodkiej sól,pieprz, odrobina cukru do smaku WYKONANIE: śledzie kroimy w małe kawałki, szalotkę i ogórki kroimy w małą kostkę, łączymy wszystkie produkty, doprawiamy i obiadek gotowy

Kuchnia Beaty
Śledzie z groszkiem 147

anie jest do przygotowania w kilka minut , przed imprezą. :-) 500g filetów śledziowych 1 puszka groszku 6 jajek 2 czerwone cebule 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki majonezu koperek do dekoracji 1. Śledzie moczymy w wodzie przez minimum godzinę. Wycieramy, kroimy w kwadraty. 2. Groszek odcedzamy, jajka gotujemy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę drobno siekamy. 3. Wszystkie składniki

Szefowa kuchni