śledź w oleju. Proponuję podać kartofle ze śledziem wędzonym i kawiorem ze śledzia. ziemniaki sałatkowe, typ kulinarny A, płaty śledzia wędzonego na zimno lub na gorąco (ok. 1/4 płata na 1 ziemniaka), masło (2 płaskie łyżeczki na 1 ziemniaka), ser twardy tary ( u mnie carski, 1 łyżeczka na 1 ziemniaka) śmietana 18% (ok. 2 łyżki na 1 ziemniaka), kawior(...)śledzia, sól Ziemniaki umyć, nie obierać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować prawie do miękkości. Odcedzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 – 20 minut. Można ziemniaków nie podpiekać, tylko podać prosto z wody, jak również można ziemniaki upiec nie gotując ich wcześniej. Rybę rozdrobnić, przy okazji usuwając z niej ości. Gotowego ziemniaka przekroić
królestwo garówdobry na wszystko ! ;) Pewnie nie każdy z was lubi śledzie, ja też nie jem ich za często, ale od dwóch tygodni ciągle miałam na nie ochotę ;) kiedyś kupiłam sobie śledzia w sosie musztardowym i był pyszny! :) jednak w skład wchodził oczywiście majonez, śmietana, cukier i takie tam bomby kaloryczne. Wczoraj przygotowałam sobie light-ową wersję
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwielkości buraki 2 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 2-3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany) 1 łyżka cukru sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku *** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin), osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Buraki oraz ziemniaki gotujemy w łupinkach(...)jogurt (lub śmietanę) oraz posiekany szczypiorek i mieszamy *** *** Doprawiamy cukrem oraz solą i pieprzem – do smaku *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Sałatka buraczana ze śledziami pochodzi z serwisu
Blog z Apetytemciepło. Sprawdzi się idealnie na spotkanie świąteczne, obiad, czy kolację. Składniki: Ciasto: 260 g mąki pszennej 140 g zimnej margaryny 2 żółtka 1 płaska łyżeczka śmietany szczypta soli Nadzienie: 3 - 4 płaty śledzia z zalewy octowej 3 - 4 ogórki kiszone 1,5 średniej wielkości czerwone cebule 190 g jogurtu naturalnego 2 jajka 3 łyżki posiekanego koperku sól pieprz
Ciastka - domowe słodkościForszmak jest to potrawa przygotowana z różnych składników, np. z ugotowanych ziemniaków, pieczonego lub gotowanego mięsa, śmietany i utartego sera, albo z cebuli, śledzi, zapiekana lub podawana na zimno jako przystawka lub danie główne. U mnie przygotowana z tego co zostało po świętach - stąd też ta nazwa. Składniki: 1 kg wędliny 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jabłko
Tradycyjna Kuchniaśmietany 12% 4 łyżki majonezu sól pieprz biały cukier Przygotowanie Czosnek obieramy i drobno siekamy (można przecisnąć przez praskę) i mieszamy ze śmietaną i majonezem ,dodajemy cebulki. Do smaku doprawiamy solą ,białym pieprzem i odrobiną cukru. Śledzie wyjmujemy z zalewy ,osączamy i kroimy na mniejsze kawałki (można też dać całe filety). Mieszamy z sosem czosnkowym ,wstawiamy do lodówki
R'n'G KitchenMożesz posypać po wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto orzechowe jest pyszne do herbaty lub kawy. Sprawdzi się także w połączeniu z waniliowymi lodami lub odrobiną śmietany. Smacznego :) *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaMamy dla was nowy przepis na śledzie w aromatycznym sosie duńskim z prażonym jabłkiem. Są zaskakująco pyszne. Na pewno zrobimy je na święta! Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 200 ml śmietany 12 proc., 100 ml majonezu, średnia cebula, pół winnego jabłka, łyżeczka zwykłej musztardy, łyżeczka musztardy francuskiej, łyżeczka proszku curry, pieprz. Zrób tak: cebulę drobno posiekaj, jabłko(...)obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie oba składniki upraż na suchej patelni aż się zarumienią, na koniec dopraw proszkiem curry. Przestudzone połącz ze śmietaną, majonezem i musztardami. Dopraw pieprzem Do sosu dodaj pokrojone śledzie. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Rada: śledzie możesz podać z dodatkową porcją uprażonego jabłka. Artykuł Śledzie w sosie duńskim
Kulinarna Polskapoprzek na centymetrowe kawałki. Śledzie zakwaszamy skrapiając je octem, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy pozostałe składniki. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do śledzi. Kapary odsączamy z zalewy, siekamy. Dodajemy do ryby. Mieszamy wszystko z śmietaną, majonezem i musztardą. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy curry i kurkumę
Smakowity Blog Kulinarnyimprezę rodzinną lub święta,pięknie prezentuje się na stole bardzo dobrze się kroi i na prawdę fajnie smakuje-polecam Składniki: 10 śledzi a'la matjas duży ogórek zielony pęczek rzodkiewki 2 ząbki czosnku duża śmietana 18 % mały jogurt grecki 3 łyżki majonezu pęczek szczypiorku(można dodać pół na pół z koperkiem) sól, pieprz 4 łyżki żelatyny 1 łyżka octu(...)winnego i sok z pół cytryny ok 2 szkl. mleka (do moczenia śledzi) Przygotowanie: śledzie moczymy w mleku i wodzie (pół na pół),zostawiamy w lodówce na całą noc.Na drugi dzień kroimy ogórki i rzodkiewki w półplasterki,szczypiorek drobniutko siekamy.W misce mieszamy śmietanę,majonez,jogurt,czosnek,dodajemy pokrojone warzywa,wyciśnięty czosnek,szczypiorek,wszystko mieszamy i doprawiamy solą
Swojskie jedzonkobardzo smaczna. Składniki : 500 gram filetów śledziowych a'la matjas 6 ziemniaków 4 ogórki kiszone 1 cebula Pół puszki kukurydzy 5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy 3 łyżki śmietany cukier, sól, pieprz czarny mielony do smaku Przygotowanie: Filety moczymy w zimnej wodzie 1-2 godzin. Ziemniaki myjemy dokładnie i gotujemy w mundurkach w wodzie z dodatkiem soli. Ogórki(...)odsączamy z wody i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie kroimy w grubą kostkę. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę wielkości śledzi. Składniki na sos czyli majonez, musztardę i śmietanę, mieszamy w osobnej miseczce. Wszystkie pokrojone składniki i kukurydzę mieszamy. Dodajemy sos do sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Mieszamy dokładnie
Życie zaczyna się w kuchniłyżkę musztardy Dijon Wykonanie Śledzie moczyć przez 1-2 godziny w wodzie, po tym czasie , zalać mlekiem i odstawić na 30 minut. Oprawione śledzie pokroić na paseczki. Obrać cebule i pokroić w cienkie plasterki. Jogurt i,śmietanę wymieszać ,dodając sok i miód,oraz musztardę, doprawiając pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodać pokrojone śledzie,wymieszać Na koniec dodać zieloną pietruszkę
w mojej kuchnipieczemy jeszcze przez 10min, aż sos zgęstnieje a królik się zrumieni. Gotowego królika podajemy z frytkami i np. sałatką coleslaw Smacznego. królik w śmietanie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Dorsz pieczony z koperkiem Śledzie w sosie koperkowym Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Królik w śmietanie – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakusię w moim rodzinnym domu, ani w śmietanie, ani w wielu innych wersjach. Tak naprawdę to jem tylko śledzie po kaszubsku (najchętniej nad Bałtykiem;) oraz śledzie z cebulą i rodzynkami mojej teściowej. I właśnie te ostatnie postanowiłam w tym roku zrobić samodzielnie. Nie jest to trudne zadanie, ale wymaga cierpliwości. Śledzie najpierw moczy się w wodzie, później w octowej(...)goździków) 0,5 szklanki oleju rzepakowego Przygotowanie: Śledzie wyjąć z zalewy solnej i moczyć w zimnej wodzie przez całą noc. Wyjąć śledzie z wody, pokroić je na mniejsze kawałki (każdy z płatów na 2-3 części). Wodę zagotować z zielem angielskim i listkami laurowymi, dodać ocet i wystudzić marynatę. Dodać śledzie i odstawić na dwa dni do lodówki
Kulinarne Inspiracjekostkę i sparzona wrzątkiem 4 jaja ugotowane na twardo 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na parze 4 buraki upieczone w folii w piekarniku śmietana 18% 2-3 łyżki majonezu sok z cytryny koperek sól, pieprz Wykonanie: Śledzie kroimy w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona cebulę. Jaja, ziemniaki i buraki ścieramy na grubej tarce. W dużym
Kulinarne przygody Gatity