śledź w śmietanie - 1443 przepisów (strona:52/97)

Śledź w sosie chrzanowym z jabłkiem 83

zawsze ochotę, podczas gdy w ciągu roku nie często po niego sięgam. Teraz jest czas śledzia. Śledź w sosie chrzanowym z jabłkiem Składniki: 4-5 płatów śledziowych 1 cebulka 1/2 kwaskowego jabłka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka tartego chrzanu  sól, pieprz do smaku(...)Cebulkę drobno posiekać, posypać odrobiną cukru i polać połową łyżeczki cytryny i ugnieść lekko.  Do miski przełożyć majonez, śmietanę, chrzan, resztę soku z cytryny i cukru, sól i pieprz, wymieszać. Śledzie pokroić na kawałki, zalać sosem, dodać cebulkę, starte jabłko i natkę, wymieszać całość, odstawić do lodówki, żeby się wszystko przegryzło

Smaczny zeszyt
sałatka śledziowa – warstwowa 31

puszka groszku 170 g pieczarek marynowanych 220 g ogórków konserwowych 1 duże jabłko 130 g majonezu 150 g śmietany sól, pieprz wykonanie: Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ugotowane buraki również obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śledzie kroimy w paski ok. 2- 3 cm. Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy(...)Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowane warzywa układamy warstwowo w dużej misce i polewamy sosem majonezowo śmietanowym. Sałatkę schładzamy przez noc w lodówce. przykładowe układanie warstw sałatki: 1/2 część buraków – 1/2 część cebuli – 1/2 część śledzi – 1/2 część ziemniaków – 1/2 część ogórków

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka śledziowa ze śliwką 142

Śledź i wszelakie dania z jego składnikiem zazwyczaj kojarzą nam się ze śmietaną, majonezem bądź olejem czy oliwą dlatego dziś chciałam podzielić się z Wami moją ulubioną kompozycją smaków. Suszone śliwki bo o nich pobocznie mowa świetnie skomponowały się ze śledziem podanym na sałacie. Dla podkreślenie smaku całość przyprawiłam szczyptą mieszanki płatków pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki. Skusilibyście się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śledzie w sosie tatarskim 146

średnie ogórki konserwowe 1/2 szklanki marynowanych grzybków mała cebula gałązka natki pietruszki 3 jajka 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany 12% 4 kopiaste łyżki majonezu łyżeczka musztardy 1/3 łyżeczki cukru brązowego łyżka soku z cytryny sól i pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy w mleku przez około 12 godzin. Następnie osuszamy i kroimy w paski o szerokości około 5 cm. Jajka gotujemy(...)Pietruszkę siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski. Majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, cukier i przyprawy mieszamy ze sobą. Sos dodajemy do reszty składników i dokładnie wszystko mieszamy. Filety śledziowe wykładamy na talerz lub do salaterki, a na nie nakładamy sos tatarski. [caption id="attachment_7124" align="aligncenter" width="1024"] Śledzie w sosie tatarskim[/caption] Artykuł Śledzie w sosie tatarskim

e-PrzepisyKulinarne
Śledź pod buraczkiem 102

łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu sól morska czarny pieprz posiekany koperek sok z cytryny Wykonanie: Filety śledziowe, jeśli jest taka potrzeba moczymy prze 2-3 godziny w mleku, odsączamy i wycieramy ręcznikiem kuchennym. Cebule obieramy, kroimy w cienkie piórka, przelewamy wrzątkiem i studzimy. Majonez, śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny mieszamy w kubeczku. Śledzia kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Wigilia Świętego Mikołaja 116

których w Finlandii nie brakuje, bo wszak to kraj 80 000 jezior!!! (tak, to nie pomyłka!). Do tego oczywiście świeżo smażone bliny i kwaśna śmietana z cebulką. Kolejnym ważnym punktem są same ryby: śledzie, łosoś, sieja to one muszą znaleźć się obowiązkowo na fińskim stole, solone lub wędzone w "gorącym dymie" w temperaturze powyżej 72 stopni. Sieja lub łosoś marynowany(...)słodką ziemniaczaną, marchewkową z ryżem i rodzynkami oraz wątróbkową, a czasami inne lokalne. Również nieodzownym daniem jest sałatka " rossoli " przypominająca polską sałatkę jarzynową, ale z dodatkiem gotowanych buraczków oraz śmietany, zamiast majonezu. Wszystkie warzywa pokrojone w grubą kostkę układane są wówczas na półmisku w rządkach, a śmietana towarzyszy im obok w osobnym naczyniu. W zależności od regionu na stole pojawiają

Cztery Fajery
Śledzie marynowane w aromatycznym sosie 97

posiekanego szczypiorku, 100 ml posiekanej natki pietruszki, 1 – 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 3 łyżki musztardy (u mnie francuska), 150 ml majonezu, 150 ml gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki soku z cytryny, Śledzie obrać ze skóry. Wodę i ocet zagotować. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone łodyżki koperku i olej. Śledzie

królestwo garów
Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki 284

wiele sposobów, że nie znudzą się nigdy. Boże Narodzenie to święta pod znakiem między innymi własnie śledzi. Na naszym stole zjawią się pod postacią sałatki z czerwoną papryką , w śmietanie z bazylią i cytryną oraz w sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki. Kolorystycznie ta trójca prezentuje się pięknie, nie uważacie? :) Składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ 1250

temu zauroczył mnie swym smakiem śledź pod pierzynką. Niestety jakoś zawsze były inne plany śledziowe i ten śledź schodził na dalszy plan, aż do teraz. W tym roku nie odpuściłam, śledź zagościł u nas już jakiś czas przed świętami i na święta na pewno będzie powtórka, bo wyszedł przepyszny. Połączenie śledzia z jajkami, sosem majonezowym i startym(...)łyżki soku z cytryny - 3 łyżki majonezu  - 1,5 łyżki ostrej musztardy np. kcyńskiej pałuckiej lub dijon - 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie, ja dałam) - świeżo mielony czarny pieprz - pęczek szczypioru (opcjonalnie) Śledzie odsączamy z oleju, kroimy na małe ok. 1cm kawałki i układamy na dnie szklanego półmiska, polewamy olejem wymieszanym z sokiem z cytryny.  Posypujemy pokrojoną

Smaczne Zdrowe
Sałatka śledziowa z ogórkiem i fasolą 104

Smaczna i sycąca sałatka śledziowa, to propozycja np na kolację ale też i na Święta. Mamy tutaj śledzie, ziemniaki, czerwoną fasolę oraz ogórki konserwowe. Oglądając zdjęcia potraw w sieci, a w szczególności na Instagramie, podziwiam talent niektórych osób do stylizacji jedzenia. Idąc tym tropem, że powinno się np sałatki pokazywać nie zmieszane/ubrudzone z sosem, przygotowałam wystylizowaną sałatkę w miseczce. Patrzyłam(...)fasoli 2 ziemniaki 1 cebula 3-4 ogórki konserwowe natka Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz, cukier Ziemniaki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie zalewamy niewielka ilością mleka. Odstawiamy do namoczenia. Następnie odcedzamy, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Ogórki

Smaki Na Talerzu
Aromatyczny śledz z ziemniakami i granatem 135

składnikami mojego dania. Aromatyczny śledź z ziemniakami i granatem Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 1 szklanka mleka 1-2 łyżki oleju rzepakowego 1 opakowanie  mieszanki przypraw Vegeta natur do ryb i owoców morza 3-4 ugotowane w mundurkach ziemniaki 1 mała czerwona cebula 2-3 łyżki gęstej śmietany ziarenka granatu natka pietruszki świeżo(...)skórki i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Plasterki ziemniaków układamy na talerzu, na każdym układamy kawałek śledzia, piórka cebuli, skrapiamy olejem, oprószamy przyprawą do ryb i robimy kleksa ze śmietany. Następnie dekorujemy listkami natki pietruszki i ziarenkami granatu oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na 1-2 godziny w chłodne miejsce

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie w sosie musztardowym 127

kroimy na cienkie krążki, oprószamy solą i odstawiamy na   2 godz aby wywietrzała i zmiękła. Rybę osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę, majonez, musztardę, starte jabłko i curry mieszamy. W słoiku układamy warstwami cebule i śledzie, zalewamy powstałym sosem i wstawiamy na kilka godzin ( im dłużej, tym lepiej ) do lodówki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
Nowe menu w warszwskim Polocie 149

przyrządzonych. Tym razem matias jest podany z grzybami, rodzynkami, marynowaną cebulą,  posypany ziemnymi orzeszkami i w towarzystwie ziemniaków oraz pysznej gęstej śmietany (25 zł). Cudna kompozycja smaków i aromatów, a samo podanie bardzo apetyczne. Obok śledzia pojawia się wyśmienity tatar z prażoną kaszą gryczaną, w towarzystwie kawowego majonezu, przepiórczego jajka i marynowanych grzybów. Tatar jest idealnie posiekany, a prażona

Kulinarne przygody Gatity
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 194

koniec si ę gnęłam po pyry ze śledziowym gzikiem . Duży ziemniak gotowany w mundurk u , nadziany b ył śledzikiem zatopionym z cebulk ą w śmietanie . Dobre to było! Jestem ogromn ą amatork ą śledzia, więc delektowałam się tym daniem z rozkoszą :) 2015: Podumowując: wizyt ę w Tawernie uważam za wielce udaną! S wojskie klimaty, treściwe jedzenie, brzuch rado

Grunt to przepis!
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 166

mniejszej ilości soli. No i oczywiście starać się wybierać mięso ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli tak żeby było jak najwięcej ryby w rybie. Jeśli chodzi o śledzie, to oczywista sprawa - unikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą

Powiedz dietom nie