Śledzie jemy przez cały rok, ja osobiście najbardziej lubię te w śmietanie z dodatkiem jabłka, ale dzisiaj zapraszam Was na śledzie z curry. Dla tych którzy lubią curry będzie to strzał w dziesiątkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledzie z curry Składniki 6 płatów śledziowych około pół kg 2 średnie cebule (najlepiej cukrowe) 3 łyżki przyprawy curry łagodnego olej rzepakowy Instrukcje
To co lubię - gotuję i polecamZalewa: 2 litry wody, 1 szkl. octu, 1 szkl. cukru, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela, cebula. Wszystko należy zagotować razem i wystudzonym zalewamy śledzie na minimum 5h. Potem śledziki odcedzamy. Potrzebujemy jeszcze śmietanę, cebulę, sól i pieprz, które łączymy w misce ze sobą. Śledzie zawijamy i spinamy wykałaczkami, trochę jeszcze osuszamy na papierze. Następnie układamy na półmisku
chleba naszegoOpis Sałatka śledziowa: Sałatka śledziowa z dodatkiem jabłka, cebuli i ogórka konserwowego w śmietanie to prosty i szybki przepis na sałatkę. Sałatka ta idealnie sprawdza się na co dzień, ale też i na specjalne okazje. Jabłko z ogórkiem idealnie dopełniają smak śledzia. Sałatkę śledziową podaję prawie na każdej imprezie u mnie w domu i zachwyca każdego. Sałatka niby prosta(...)można zetrzeć na tarce. Następnie płaty śledziowe kroimy w paski/większą kostkę. Następnie do miski dodajemy pokrojonego śledzia, cebulę, jabłko oraz ogórka konserwowego. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie sałatkę doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Dodajemy majonez oraz śmietanę i ponownie wszystko mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki na minimum godzinkę. Artykuł Sałatka śledziowa pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnetatarze z ciecierzycy. Więc oczywiście jedno z nas wybrało więc tatara (klasycznego), który rozpływał się w ustach i zaostrzył apetyt na więcej. Drugą przystawką był śledź z ziemniakami i kwaśną śmietaną. Dla niektórych może być to połączenie mało oczywiste, jednak bardzo smaczne. Do przystawek wybraliśmy nalewkę Saska Wiśnia z nutą burbona. Co na danie główne? Poszliśmy totalnie w klasykę
Kuchnia Bazyliitatarze z ciecierzycy. Więc oczywiście jedno z nas wybrało więc tatara (klasycznego), który rozpływał się w ustach i zaostrzył apetyt na więcej. Drugą przystawką był śledź z ziemniakami i kwaśną śmietaną. Dla niektórych może być to połączenie mało oczywiste, jednak bardzo smaczne. Do przystawek wybraliśmy nalewkę Saska Wiśnia z nutą burbona Co na danie główne? Poszliśmy totalnie w klasykę
Kuchnia BazyliiŚwięta Wielkiej Nocy tuż, tuż. Czas pomyśleć o menu (linki do przepisów znajdziecie po kliknięciu w zdjęcie). Zacznijmy więc od śledzi: w oleju lub w śmietanie Teraz czas na sałatki: Oczywiście nie może zabraknąć barszczu białego: a teraz czas na słodkości: Korzystając z okazji życzę
paapilotkaagalantyna drobiowa Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź
Kulinarne przygody Gatitycharakteru. Składniki: 2 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 2 cebule 1 jabłko (1 łyżka soku z cytryny do skropienia jabłka) 3 ogórki konserwowe 2 płaty marynowanych śledzi sos: 3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%), 3 łyżki majonezu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Wykonanie: Buraki umyć i gotować ze skórką do miękkości. Marchew i ziemniaki
zadanie-gotowanieoraz mąkę . Doprawić solą i pieprzem (dużo pieprzu), dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać niewielkie porcje masy. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podałam z śledziem z prawdziwymi grzybami w śmietanie, ale również dobrze smakują z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym, SMACZNEGO
magiczna kuchnia KasiŚledź to popularna przekąska - jadamy go ze śmietaną, w oleju czy w sałatkach. Dziś pokażę Wam jednak inny sposób na przygotowanie tej ryby - ziemniaki nadziewane śledziem. Ziemniaki nadziewane śledziem - przepis na 4 porcje Do przygotowania nadziewanych ziemniaków będą Ci potrzebne: 8 dużych ziemniaków, 6 filetów śledzia w oleju, czerwona papryka, 500g jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki
Z notatnika dietetykaŚledzie z cebulką klasyczne Śledzie z żurawiną Rembertowskie śledzie majerankowe Śledzie korzenne z suszonymi śliwkami śledzie korzenne z pieprzem zielonym, kaparami i oliwkami składniki: ok 250 g filetów śledziowych (u mnie 2 filety) - użyłam filetów śledziowych a'la matias sos: 1/4 szklanki śmietany 18% 1/4 szklanki dobrego majonezu 2 spore ząbki czosnku ( po jednym na filet) łyżka posiekanej zieleniny(...)pieprz do smaku przygotowanie: Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek zetrzeć na tarce lub zmiażdżyć przy pomocy noża. W misce wymieszać śmietanę z majonezem i czosnkiem. Można doprawić do smaku pieprzem. Dodać posiekaną zieleninę, wymieszać. Dodać kawałki śledzia, przemieszać delikatnie, tak aby były całe otoczone sosem. Przykryć i odstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą
Stare Garydużej ilości soli z solanki) - 1 średni burak ugotowany - 1 kwaskowate i jędrne jabłko (wybierzcie te o smaku gruszkowym) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - pieprz świeżo zmielony Śledzie kroimy na równe kawałeczki, takie w sam raz na widelczyk. Buraka i jabłko kroimy w równą kosteczkę. Całość w raz z jogurtem, śmietaną i majonezem, mieszamy
SMYKWKUCHNIMiały być śledzie łososiowe, ale kolorem bardziej przypominają tuńczyka. Jak zwał, tak zwał, śledzie są w doborowym towarzystwie. Sos jajeczny doskonale uzupełnia ich smak. Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju – 2 szklanki barszczu czerwonego, może być gotowy z kartonu Sos jajeczny – 4 jajka – 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% – 1 łyżka majonezu – 1 łyżeczka(...)kawałki, zalać w słoiku czerwonym barszczem i odstawić na noc. – Jajka ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. – Wymieszać jajka ze śmietaną, majonezem, chrzanem i przyprawami. – Odcedzić śledzie, osuszyć na ręczniku papierowym. – Ułożyć w salaterce śledzie na obwodzie, środek wypełnić sosem jajecznym
To co kochamkolorem bardziej przypominają tuńczyka. Jak zwał, tak zwał, śledzie są w doborowym towarzystwie. Sos jajeczny doskonale uzupełnia ich smak. Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju – 2 szklanki barszczu czerwonego, może być gotowy z kartonu Sos jajeczny – 4 jajka – 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% – 1 łyżka majonezu – 1 łyżeczka chrzanu(...)odstawić na noc. – Jajka ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. – Wymieszać jajka ze śmietaną, majonezem, chrzanem i przyprawami. – Odcedzić śledzie, osuszyć na ręczniku papierowym. – Ułożyć w salaterce śledzie na obwodzie, środek wypełnić sosem jajecznym
To co kochamsię fenomenalnie na Waszych stołach. Rolada buraczkowa ze śledziem Składniki: 450 g pure z buraków (u mnie firmy Hortex ) *** 1 łyżka świeżego tartego chrzanu 3 jajka 2 łyżki mąki pieprz sól Farsz: 150 g serka śmietankowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka świeżego tartego chrzanu (można zastąpić ze słoiczka) 1 opakowanie śledzi a’la Matias (250 g) 2 średnie ogórki(...)pieczenia i przykrywamy drugą wilgotną ściereczką. Pozostawiamy ją do wystudzenia. Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną i chrzanem. Smarujemy nim dokładnie wystudzone ciasto. Na serek układamy pokrojone na paski śledzie (w kilku rzędach). Na śledziach układamy pokrojone na ćwiartki ogórki. Roladę od strony śledzi delikatnie, ale ciasno zwijamy. Owijamy ją w folię lub papier do pieczenia i odstawiamy w zimne
PatiGotuje