śledź w śmietanie - 1443 przepisów (strona:33/97)

Śledzie pod pierzynką 166

Proste, szybki do przygotowania śledzie z cebulką i ogórkiem pod pierzynką ze śmietany. Do tego dużo koperku i sera korycińskiego. Najlepsze są na drugi dzień, jak troszkę się przegryzą :) Składniki: 1 opakowanie śledzi a'la matiasy (250 g) Seko , 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, ok. 300 ml śmietany 12%, 2-3 łyżki posiekanego koperku, ok. 20 g SEROWAR PODLASKI(...)Koryciński Swojski Krystyny Łukaszuk. Przygotowanie:  Śledzie kroimy w kosteczkę i układamy na samym spodzie naczynia. Kolejne warstwy robimy z drobno pokrojonej cebulki i ogóreczka. Sałatkę zalewamy śmietaną. Na wierzchu dekorujemy posiekanym koperkiem i drobno pokrojonym serem korycińskim (u mnie z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem

Aga w kuchni
Śledź Iwasi w sosie śmietanowym 179

Dzisiaj jednak sio ze smutkami....Zapraszam Was na pysznego śledzia, który może śmiało zagościć na Wigilijnym stole. Dzięki  IKRA OWOCE MORZA  :) Składniki: 2 korzenne śledzie  Iwasi 500 ml gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 szalotka 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka posiekanego koperku szczypta cukru pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki w mundurkach Sposób przygotowania(...)Śledzie obrać ze skóry i wyfiletować. Pokroić w 1,5 cm plastry. Śmietanę, musztardę, sok z cytryny i cukier połączyć w całość. Dodać posiekany koperek oraz pieprz. Wszystko razem ze śledziem wymieszać i pozostawić na 1 godzinę w lodówce aż smaki sobą przejdą. Podawać z ziemniakami w mundurkach . Smacznego

Gosia gotuje
ŚLEDZIE W PORACH (keto, LCHF, bez glutenu) 247

następnie drobno pokroić w półksiężyce lub kosteczkę. Kilka krążków z zielonej części można zostawić do dekoracji. Pokrojonego pora wrzucić do miseczki. Dołożyć majonez, śmietanę, pieprz, oregano oraz śledzie a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane śledzie w porach wstawić do lodówki na minimum 12 godzin by się przegryzły. Podawać wyłożone do miseczki lub na półmisku ozdobione zieloną częścią pora. Jeśli(...)kcal, B 14 g, T 22 g, W 2 g. Jeśli i Wy uwielbiacie śledzie to polecam Wam też inne przepisy z nimi roli głównej: Po kaszubsku, Kolorowe śledzie z papryką Curry Pod tłustą pierzynką Faszerowane kapustą kiszoną Z kapustą czerwoną Korzenne Terrina śledziowa Śledź pieczony           Artykuł ŚLEDZIE W PORACH (keto, LCHF, bez glutenu

Ola la LCHF
Koreczki śledziowe 70

prozaicznie prostą przekąską. Do przygotowania koreczków śledziowych potrzebne są dobrej jakości śledzie, najlepiej oczywiście matiasy, ogórek kiszony, jajka, groszek konserwowy, odrobina kwaśnej śmietany oraz majonez. Sos groszkowy ze śmietaną i majonezem naprawdę bardzo fajnie uzupełnia smak śledzi i bez tegoż sosu ta przekąska nie byłaby, aż tak smaczna. Jeśli lubicie śledzie, polecam Wam przygotowanie poniższych koreczków śledziowych w sosie(...)osiem części, jajka pokroić na cztery ćwiartki każde. Na każdym płacie śledziowym ułożyć kawałek ogórka oraz kawałek jajka, a następnie zwinąć śledzia w rulonik. Tak przygotowany rulonik spiąć wykałaczką. W miseczce wymieszać majonez wraz ze śmietaną, szczyptą soli, pieprzu oraz groszkiem konserwowym. Gotowy sos przełożyć na talerzyk do serwowania, a następnie ułożyć na nim koreczki śledziowe. Koreczki śledziowe z sosem

MeCooks
Bliny bezglutenowe z kawiorem z grzybów leśnych 102

podać je z łososiem , śledziem, serem, sałatką, kawiorem, grzybami, sosem… lista jest nieskończona. Ze względu na tak ogromne możliwości zaserwowania bliny idealne sprawdzają się jako danie przekąska na licznych imprezach okolicznościowych. Ja tym razem zrobiłam bliny bez glutenu i zaserwowałam je z kawiorem z grzybów leśnych i odrobiną kwaśnej śmietany. Smakowały rewelacyjnie. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz(...)leśnych 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczka soli pieprz do smaku pęczek natki pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek kwaśna śmietana do podania Jak zrobić bliny z kawiorem z grzybów leśnych . Do dużej miski wlać ciepłe mleko , dodać drożdże i mieszając rozpuścić je całkowicie w mleku. Następnie dodać sól, cukier, żółtka

mecooks
Śledzie w sosie musztardowym 175

ochotę właśnie wtedy, gdy na dworze jest szaro, buro i zimno. Do tej wczorajszej sałatki użyłam musztardy pełnoziarnistej, śmietany, oleju, jabłka i cebuli. Wyszła pyszna! W sam raz na niedzielne drugie śniadanie w chłodny, wilgotny dzień. Towarzystwem numer jeden do śledzi była tu musztarda starofrancuska pełnoziarnista, którą otrzymałam od firmy De Care . TUTAJ dowiecie się więcej o tej musztardzie(...)kostkę. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Do średniej wielkości miski włożyć wszystkie śledzie i zasypać cebulą. W drugiej miseczce połączyć musztardę, śmietanę, olej i jabłko. Tą musztardową mieszanką zalać śledzie z cebulką. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin do przegryzienia

Posadzone i zjedzone
Pasta z makreli 72

tęskniłem, mogłoby nie istnieć. Ale wiecie czego mi brakuje, mimo że to już tyle lat minęło? Ryb. Otóż właśnie brakuje mi ryb. Ryby uwielbiałem w każdej postaci. Śledzie marynowane, w śmietanie, czy w dowolnej formie, ryby w puszcze w oleju czy pomidorach, smażone, no jakiekolwiek tylko jesteście w stanie sobie wyobrazić. Po prostu uwielbiałem ryby. Taką kanapkową pastę z makreli

Marder&Marder Manufacture
Jak się nie przejeść w Święta? 162

będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego karpia zamienić na wersję w galarecie. Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez ciasta, ale tu również można trochę „pokombinować”. Dodanie nawet

Szybko Tanio Smacznie
Pizza 169

Wielkopostne zwyczaje żywieniowe. Otóż, w czasie Wielkiego Postu na stołach gościł przede wszystkim chleb, jako podstawa diety, można go było posmarować powidłami bądź umoczyć w oliwie. Podawano także śledzie, ale bez śmietany oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru, co z resztą w ostatnim czasie i tak okazuje się być strasznym burżujstwem. Poza kawą serwowano

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka śląska ze śledziem 256

jednak różnicą, że cebulę zastępujemy porem. Bardzo ją w domu lubimy, zwłaszcza jej wersję ze śledziem.  Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 6 jaj 2 duże matiasy z oleju 10 cm grubego białego pora 1 łyżka  ostrej musztardy curry 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 4 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 1 matias z oleju(...)rozgotować). Poczekać  przed krojeniem aż całkowicie wystygną, wtedy sałatka nie będzie papkowata.... Obrać i drobniutko pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski. Do ziemniaków dodać drobno pokrojonego śledzia,  pora, jajka, musztardę, śmietanę, majonez, sól i pieprz. Ja osobiście pieprzu nie żałuję , bo sałatka ma wtedy bardziej wyrazisty smak. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Przełożyć sałatkę

Gosia gotuje
Sałatka śledziowa z porem 153

gotowych  śledzi w zalewie octowej z jabłkami , ponieważ do przygotowania tej sałatki potrzebne są i jabłka i cebula, to były jak znalazł. Polecam jednak dodać świeże jabłuszka, a cebula marynowana jak najbardziej może być użyta:) Składniki: śledzie 1 duży por 1 puszka groszku konserwowego 1-2 jabłka 2 średnie cebule 2-3 łyżki śmietany sól pieprz Wykonanie: Śledzie

Bea(u)ty kitchen
Błyskawiczna sałatka śledziowa. 1727

pęczka szczypiorku - 2 łyżki majonezu - 1 łyżka śmietany 18% - pieprz do smaku Śledzie, ziemniaki, ogórki i cebulę kroję w kostkę, szczypiorek siekam. Dodaję majonez i śmietanę oraz pieprz do smaku. Całość mieszam i odstawiam do lodówki na minimum pól godziny do połączenia smaków. Smacznego :) Jestem wielką miłośniczką śledzi, o czym już nie raz wspominałam. Na blogu już jest kilkanaście

Kuchnia z widokiem na ogród
Śledzie z curry, śledzie po duńsku 320

gęstej śmietany 18%, 100 ml majonezu, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka keczupu, Śledzie zalać zimną wodą na około 2 – 3 godziny. Po tym czasie śledzie wyjąć, osuszyć. Pokroić w równej wielkości, nieduże kawałki. Śmietanę, majonez wymieszać z curry. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Ułożyć śledzie na półmisku i polać je sosem, albo śledzie wymieszać z sosem, przełożyć do słoika

królestwo garów