śledź w śmietanie - 1028 przepisów (strona:25/69)

Śledzik na każdą okazję! Pyszne przepisy i KONKURS 131

danie na talerzu, tak jak kompozycja na zdjęciu Proste i przepyszne danie, koniecznie wypróbuj przepis. Moja druga propozycja na śledzie, to mój ulubiony pomysł na "Śledzika na każdą okazję" Filety Śledziowe w pietruszkowej oliwie,  z pieczonym ziemniakiem, kwaśną śmietaną i marynowaną cebulką! To danie nie tylko pięknie wygląda i na pewno zachwyci Waszych gości, czy też członków rodziny(...)dajmy mu na to szansę ;-).  Połączenie dobrego śledzia i świeżej, domowej oliwy pietruszkowej, z pieczonym ziemniakiem, odrobiną kwaśnej śmietany, świeżych ziół takich jak: pachnotka czy pietruszka, a wszystko to podbite jeszcze smakiem kwaskowatego jabłka tworzy niesamowitą całość.  Jestem pewna, że pokochacie to danie! SKŁADNIKI: - 1 x Beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO - pęczek natki pietruszki - zioła

SMYKWKUCHNI
Śledzie marynowane 102

przystawką ze świątecznego menu będą śledzie marynowane w occie. Śledzie akurat mają za sobą długą tradycję na naszych stołach i pojawiają się przy każdych świętach. Można je przygotować na wiele sposobów: w śmietanie, w oliwie, kwaśne albo ostatnio coraz częściej spotykane na słodko.  Zauważyłam nawet,że trend robienia śledzi na słodko rozwija się w kierunku połączeń z owocami(...)egzotycznymi,co jest dla mnie lekko zaskakujące. U mnie w domu od lat robi się je jednak w ten sam, tradycyjny sposób: w śmietanie lub marynowane - przyznam,że takie lubię najbardziej :) ŚLEDZIE MARYNOWANE Składniki: kilka filetów śledziowych solonych 1 szklanka mleka 1/2 szklanki octu 10% 2 szklanki wody 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 cebula 1 łyżka cukru

Bon appetit mon amie
Śledź z groszkiem 146

Składniki: 500 g filetów śledziowych matias 2 małe ogórki kiszone 2 cebule 1 puszka zielonego groszku 1 łyżeczka posiekanego koperku 250 ml kwaśnej śmietany sól, biały pieprz Wykonanie: Śledzia wymoczyć w wodzie, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki, ogórka w paseczki, a koperek bardzo drobno posiekać. Groszek osączyć z zalewy. Wszystko przełożyć do miski. Dodać śmietanę, doprawić solą

magiczna kuchnia Kasi
Śledziowa sałatka z burakami 327

moich ulubionych sałatek ze śledziem w roli głównej. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, a na dodatek  bardzo smaczna. Doskonale sprawdza się na świątecznym stole :) Sałatka śledziowa z burakami SKŁADNIKI: 3 płaty śledziowe - matias 1 ziemniak 1 burak 1 małe jabłko 2 ogórki kiszone 1 cebula biała mała 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz(...)jabłko, cebulę, oraz opłukane śledzie i ogórki kroimy w kosteczkę, buraka ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Do miseczki przesypujemy pokrojone ziemniaki, jabłko, cebulę, śledzia i ogórka, dodajemy majonez oraz śmietanę - doprawiamy solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. Do startego buraka dodajemy sok z cytryny oraz odrobinę pieprzu i dokładnie mieszamy - odlewamy sok, który wypłynął.  Na płaskim półmisku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śledzie w majonezie z cebulą 102

humoru Zobacz też: Matias – śledź nad śledzie Sałatka śledziowa z cebulką marynowaną i jabłkiem Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Śledzie w majonezie z cebulą Drukuj przepis Porcji: 400 g Czas gotowania: 6 godzin Składniki 400 g filetów śledziowych w słonej zalewie 3 czubate łyżki Majonezu Kielecki 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% łyżka oleju rzepakowego łyżka octu winnego(...)zimniej wodzie. Po godzinie moczenia wymieniamy wodę. Następnie śledzie kroimy w mniejsze kawałki. 2 Cebulę kroimy w kostkę. Następnie łączymy wszystkie składniki sosu do śledzia czyli: 3 czubate łyżki Majonezu Kielecki, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżkę oleju, łyżkę octu winnego, łyżeczkę cukru, łyżeczkę pieprzu. 3 Śledzia układamy w garnku/słoiku naprzemiennie z sosem i cebulą. Odstawiamy na kilka godzin

Kuchnia Bazylii
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 208

znane są śledzie w zalewie octowej czy w śmietanie, o sałatkach nie wspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie? Składniki sosu na około pół kg śledzi: 2 średnie cebule , pół litra gęstego soku pomidorowego , 1 szklanka

Codzienna kuchnia niecodzienna
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 567

marchewki, 1 duża pietruszka, 1 czerwona cebula, ćwiartka czerwonej papryki, 4 ogórki w przyprawie curry Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, Dodatkowo: pietruszka do ozdoby, sól, pieprz WYKONANIE 1-2 śledzie kroimy w cienkie paski, resztę śledzi kroimy w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Jajka, marchew, ziemniaki i pietruszkę ścieramy oddzielnie na tarce(...)Ziemniaki mieszamy ze śledziem pokrojonym w kostkę. Układamy na dnie miski, następnie cebulę, posypujemy solą i pieprzem, smarujemy wierzch majonezem wymieszanym ze śmietaną. Następnie układamy marchew, pietruszkę i ogórki - smarujemy resztą sosu. Wierzch posypujemy jajkami. Układamy śledzia i kawałki papryki

słodki bratek
Śledzie z suszonymi pomidorami 114

Cześć! Śledzie w musztardzie, w śmietanie, po myśliwsku i jeszcze znajdę kilka rodzajów. Pod każdą postacią je uwielbiam.  Jako przekąska, jako przekąska na święta czy inną uroczystość zawsze mile widziane na stole. Te zrobiłam wedle własnego smaku tym razem z suszonymi pomidorami. Są pyszne! Składniki: * 3 matiasy * 5 szt. kawałków suszonych pomidorów z zalewy * 2 większe ząbki czosnku(...)bazylię.  Wlałam olej rzepakowy oraz olej, który mi pozostał z suszonych pomidorów ( ok. 1/3 szklanki). Wlałam tyle oleju z suszonych pomidorów by te, których nie wykorzystałam do śledzi pozostały w zalewie. Dodałam ocet.  Wszystko wymieszałam i dodałam śledzie. Przełożyłam do słoika 0,5 l, zakręciłam i wstawiłam do lodówki. Najlepsze do spożycia były po ok. 3 dniach

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka śledziowa z ananasem 2648

kolejna odsłona śledzi na wigilijny stół. Bardzo delikatna. Doskonałe połączenie ananasa i śledzia. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 puszka ananasa 2 szalotki 1 duże jabłko pół szklanki żółtego sera pokrojonego w kostkę 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka majonezu Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w kostkę. Ananasa odsączyć z zalewy i również pokroić w kostkę. Szalotki i jabłko

Pysznie & Pięknie
Śledzie w sosie salsa. 169

niezwykle smaczne połączenie.      Natomiast jeśli macie ochotę na śledzie po polsku, czyli w śmietanie, lub po staropolsku z cebulką, po cygańsku, kaszubsku, zebrałam dla Was te i inne przepisy  tutaj . Przepis na Śledzie w sosie salsa : 8 płatów śledzi matjasów (około 500 g) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 1 marchewka kawałek selera wielkości marchewki

Rozpustne gotowanie
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 219

ugotowany. 3. Karp i inne ryby Zrezygnujmy z panierki. Zamiast smażyć - upieczmy lub zdecydujmy się na rybę po grecku (duszoną) lub rybę w galarecie. 4. Śledzie Spośród śledzi w oleju, w śmietanie czy solonych wybierzmy ten ostatni wariant. Ewentualnie śmietanę zastąpmy jogurtem. 5. Kutia lub kluski z makiem Kutia ma aż 700 kcal w 100 gramach! To istna bomba

Tradycyjna Kuchnia
Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta 174

smacznie wykorzystać jabłka w kuchni, również i na Boże Narodzenie Piernik z dżemem jabłkowym , drożdżówka z jabłkami pod kruszonką , kompot z suszu , śledzie z jabłkami w śmietanie . Co wspólnego mają ze sobą te potrawy? Jabłka - no to raczej oczywiste. Ale mniej oczywisty jest ich drugi wspólny mianownik czyli to, że zagoszczą w nadchodzące Boże Narodzenie na moim stole :)  Kocham

Grunt to przepis!
Śledź w jogurcie z jabłkiem 195

Propozycja podania śledzia w jogurcie. Ponieważ śmietana mi nie służy, wybrałam jogurt. Smakują najlepiej po dwóch dniach od przygotowania.  filety śledziowe solone a la Matjas - wiaderko  z Frisco  połowa opakowania  jogurt naturalny 375 ml  z Frisco jabłko szara reneta 2 ogórki kiszone 2 liście laurowe cebula szalotka k 2 sztuki 6 ziaren ziela angielskiego młotkowany

AZgotuj!
Wigilijny karp smażony. 154

plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia, a i jeszcze kompot z suszu. Ach, to była uczta

Rozpustne gotowanie