Nigdy nie łączyłam śledzi z chrzanem więc postanowiłam spróbować. Sos ze śmietany z nutą chrzanu idealnie komponuje się ze śledzikami a całość idealnie dopełnia kwaskowa żurawina. To chyba będą moje ulubione śledzie zaraz po tych w sosie musztardowym . składniki: 700 g filetów śledziowych solonych 400 g śmietany 18% lu 12 % (1 duży kubek) 2 łyżki tartego chrzanu 1 duża(...)świeżo zmielony czarny pieprz Filety śledziowe wymoczyć wcześniej aby pozbyć się słonego smaku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać suszoną żurawinę, śmietanę i chrzan. Wszystko dokładnie wymieszać. Wymoczone wcześniej śledzie pokroić na małe kawałki. Przełożyć do sosu i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na dobę do lodówki aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujefanami śledzia tak jak ja na pewno ten przepis przypadnie wam do gustu. Składniki: 1/2 kg śledzi matias 2 duże pory 4 jabłka 400 ml śmietany 18% 200 ml jogurtu naturalnego Wykonanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie (wymieniając wodę kilka razy). Moczymy do momentu, aż nie będą dla nas za słone, trzeba próbować i tyle. Jabłka obieramy ze skórki(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półkrążki. Następnie dodajemy pokrojony por do jabłek, dokładamy śmietanę i jogurt. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Wymoczone śledzie kroimy w 3-4 cm paski i przekładamy warstwowo sałatką (najlepiej ułożyć w szklanym naczyniu). Układamy w tej kolejności: sałatka, śledzie, sałatka śledzie, sałatka. Smacznego
IMPRESJA SMAKUklasyczny i chyba najbardziej przeze mnie ulubiony przepis na tę pyszną rybę, czyli śledzia z cebulą i jabłkiem z dodatkiem kwaśnej gęstej śmietany. Do przygotowania tego dania wykorzystałam marynowane śledzie , ale możecie też użyć zwykłych śledzi, jeśli nie macie czasu na ich moczenie. Na blogu znajdziecie też inne pyszne dania ze śledziem w roli głównej: Śledzie w sosie(...)sosie czosnkowym Śledź z cebulą i jabłkiem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 4-5 marynowanych śledzi 1 spora cebula 1 kwaśne jabłko 1/2 łyżeczki musztardy 4 łyżki gęstej śmietany 18% koperek Wykonanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy w kostkę, przelewamy wrzątkiem na sitku, następnie przelewamy zimną wodą, zostawiamy do obcieknięcia. Jabłko obieramy
Kulinarne przygody Gatitywłaśnie od naszych codziennych wyborów zależy czy zasoby dzikich ryb przetrwają w morzach i oceanach oraz czy wystarczy ich dla przyszłych pokoleń. Organizacja pozarządowa MSC namawia do wyboru śledzi i innych ryb oznaczonych na opakowaniu niebieskim certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC ( marine Stewardship Council). Wybierając ryby i owoce morza ze znakiem MSC pomagamy chronić zasoby mórz i oceanów, mamy gwarancję(...)gniazdko i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do miseczki skrapiamy i sokiem z cytryny. Plasterki jabłka układamy na talerzu, na nich układamy matiasy i cebulę. Na śledziach kładziemy kleksy śmietany. Posypujemy ziarenkami granata i listkami kolendry. Wszystko przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą
Kulinarne przygody GatityWspaniały smak śledzi o aromacie ziół ogrodowych Składniki - 6 płatów śledzi - 1 cebula sos - 4 łyżki śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - duży pęczek ziół pietruszka ,koper ,szczypiorek oregano bazylia - pieprz - przyprawa do ryb w młynku Sposób przygotowania 1. - Śledzie wymoczyć w wodzie osuszyć pokroić na mniejsze kawałki 2. - Cebulę pokroić w kostkę zagotować wodę sparzyć cebulę na sitku(...)zostawić do ostygnięcia 3. Sos - Wymieszać majonez z śmietaną Dodać posiekane zioła przyprawę do ryb pieprz 4. - Śledzie wymieszać z sosem Zostawić kilka godzin do połączenia smaków W razie potrzeby dosolić najlepiej wtedy gdy się połączą smaki bo śledzie są dość słone
W królestwie smaków Beatykażdą okazję, polecam serdecznie 💓 Składniki: 4 płaty śledziowe czerwona cebula 1 jabłko 1/2 puszki groszku zielonego 1 por mały naturalny jogurt 2-3 łyżki śmietany sól,pieprz Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Następnie lekko osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na paski. Cebulę pokroić w krążki , sparzyć. Jabłko obrać, pokroić w mniejsze półplastry. Por oczyścić
Niespełnione zdolności kulinarneoliwie i soku z cytryny , które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania - z czosnkiem, majerankiem lub kwaśną śmietaną. Składniki potrzebne na śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny 8 solonych filetów ze śledzi, najlepiej Matias 6 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren gorczycy 10 ziaren kolendry 2 cytryny 1 mała cebula, pokrojona(...)dwóch słoikach. Tak przygotowane śledzie zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn wymieszanym z taką samą ilością oliwy. Ryby muszą się macerować minimum dwa dni w lodówce. Co jakiś czas trzeba odwracać słoiki, aby składniki dobrze się wymieszały, a smaki zrównoważyły. Śledzie z cebulą zamarynowane w oliwie i cytrynie wybornie smakują z cebulką; majerankiem; sosem chrzanowym; kwaśną śmietaną; czosnkiem; majonezem. Może się
Gotujemy i jemyoliwie i soku z cytryny , które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania - z czosnkiem, majerankiem lub kwaśną śmietaną. Składniki potrzebne na śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny 8 solonych filetów ze śledzi, najlepiej Matias 6 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren gorczycy 10 ziaren kolendry 2 cytryny 1 mała cebula, pokrojona(...)dwóch słoikach. Tak przygotowane śledzie zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn wymieszanym z taką samą ilością oliwy. Ryby muszą się macerować minimum dwa dni w lodówce. Co jakiś czas trzeba odwracać słoiki, aby składniki dobrze się wymieszały, a smaki zrównoważyły. Śledzie z cebulą zamarynowane w oliwie i cytrynie wybornie smakują z cebulką; majerankiem; sosem chrzanowym; kwaśną śmietaną; czosnkiem; majonezem. Może się
Korniszonkinasze podniebienia :) Zapraszamy Was do spróbowania - naprawdę warto! SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 300 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi) 150 g świeżych truskawek 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety(...)ręczniku papierowym, następnie kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. Truskawki myjemy, osuszamy, odcinamy “ogonki”, kroimy na ćwiartki. W miseczce mieszamy śmietanę z cukrem, sokiem cytryny, posiekanym koperkiem, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Na półmisku układamy śledzie i truskawki, całość polewamy sosem koperkowym i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
W kuchni Katieszczypiorem (3 małe cebulki – razem ok. 55g + szczypior – ok. 15g) 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% kilka gałązek koperku pieprz do smaku sól do smaku (opcjonalnie – z reguły śledzie są dość słone) 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie po chłopsku: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić(...)kilka razy w zimnej wodzie, a następnie osuszyć. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 1-1,5 cm. Do większej miski przełożyć śledzie, pokrojone jajka, ziemniaki, ogórki, cebulę oraz koperek i szczypiorek. Majonez dokładnie wymieszać ze śmietaną i czosnkiem, dodać do powyższych składników i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem (i ewentualnie solą). Wedle uznania można jeszcze
Kulinarne PrzebojeZapewne bardziej przypadnie do gustu kobietom. Bo choć śledzi nie jemy na wigilię, to już na święta, Sylwestra lub Nowy Rok śledzie muszą być! Składniki: 4 marynowane filety śledziowe 2 połówki brzoskwiń z puszki 3 jajka 2/3 szklanki marynowanego selera 4 płaty marynowanej papryki 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól(...)kostkę, selera odcedzić, a jajko zetrzeć na grubej tarce. Majonez wymieszać ze śmietaną lub jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. W salaterce ułożyć selera, brzoskwinię, śledzie, paprykę i jajka. Na co drugą warstwę wyłożyć śmietanę z majonezem. Schłodzić. Przed podaniem udekorować koperkiem lub natką
Czerwień i błękitProste, szybki do przygotowania śledzie z cebulką i ogórkiem pod pierzynką ze śmietany. Do tego dużo koperku i sera korycińskiego. Najlepsze są na drugi dzień, jak troszkę się przegryzą :) Składniki: 1 opakowanie śledzi a'la matiasy (250 g) Seko , 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, ok. 300 ml śmietany 12%, 2-3 łyżki posiekanego koperku, ok. 20 g SEROWAR PODLASKI(...)Koryciński Swojski Krystyny Łukaszuk. Przygotowanie: Śledzie kroimy w kosteczkę i układamy na samym spodzie naczynia. Kolejne warstwy robimy z drobno pokrojonej cebulki i ogóreczka. Sałatkę zalewamy śmietaną. Na wierzchu dekorujemy posiekanym koperkiem i drobno pokrojonym serem korycińskim (u mnie z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem
Aga w kuchniDzisiaj jednak sio ze smutkami....Zapraszam Was na pysznego śledzia, który może śmiało zagościć na Wigilijnym stole. Dzięki IKRA OWOCE MORZA :) Składniki: 2 korzenne śledzie Iwasi 500 ml gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 szalotka 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka posiekanego koperku szczypta cukru pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki w mundurkach Sposób przygotowania(...)Śledzie obrać ze skóry i wyfiletować. Pokroić w 1,5 cm plastry. Śmietanę, musztardę, sok z cytryny i cukier połączyć w całość. Dodać posiekany koperek oraz pieprz. Wszystko razem ze śledziem wymieszać i pozostawić na 1 godzinę w lodówce aż smaki sobą przejdą. Podawać z ziemniakami w mundurkach . Smacznego
Gosia gotuje