SOSIE ŻURAWINOWYM Składniki: 6 płatów śledzi marynowanych w occie 400 g śmietany 18% 3 łyżki konfitury żurawinowej do mięs gałązka rozmarynu sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie: Do śmietany dodajemy sól, pieprz, ok. 2 łyżek zalewy octowej ze śledzi i konfiturę żurawinową. Mieszamy dokładnie do połączenia składników. Siekamy drobno rozmaryn i suszoną żurawinę
Bon appetit mon amieśledzi matiasów 1 jabłko 1 cebula 1 ogórek kiszony sól pieprz majonez śmietana 2 ugotowane buraczki cukier sok z cytryny sól natka pietruszki Śledzie moczymy w wodzie.. 2-3 godziny, w zależności od tego jak bardzo są słone. Buraczki ścieramy na tarce(...)dużych oczkach, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i solą do smaku. mieszamy Śledzie kroimy w kostkę, cebulę, ogórek i jabłko siekamy w drobną kosteczkę mieszamy ze śledziami, doprawiamy 2 łyżkami majonezu i łyżką śmietany, do smaku dajemy szczyptę soli, pieprzu i pół łyżeczki cukru. Tak wymieszane śledzie nakładamy w salaterce pasami . Posypujemy natką pietruszki
Gotowanie jest łatwemoże tylko bita śmietana. Dużo bitej śmietany, najlepiej z bitą śmietaną. Czasem ten smutek to zachcianka, czasem klasyczny „wkurw nieutulony” a czasem „bo tak!” i wtedy bita śmietana najlepiej smakuje ze śledziami. Marzą nam się desery z bitą śmietaną, wanna z bitą śmietaną i wszystko w bitej śmietanie. Obłęd! Zazwyczaj tworzenie skomplikowanych deserów jest pracochłonne, wymaga uwagi, skrupulatności i czasu
ladykitchenŚledzie w oleju w pomarańczach. Ten przepis na śledzie w oleju z dodatkiem plasterków pomarańczy i cebuli są idealną propozycją na stół wigilijny. Uwielbiam śledzie – marynowane, w śmietanie, smażone, są znakomitym pomysłem na przystawkę i zawsze się sprawdzą na święta i imprezach okolicznościowych. Jednak śledź w pomarańczach stał się wielkim hitem w moim domu. Jest to śledź
Zdrowy Styl Joannyśmietanowej zupy ze śledziami. a do tego ziemniaczki gotowane w łupinkach czyli obieranki. Pyszne danie, zachęcam wielbicieli śledzi do spróbowania. Potrzebne będą tutaj śledzie całe z beczki które maja mlecz. Potem się go rozciera z solą i cukrem i dodaje do śmietany. Polecam gorąco. Śledzie w zupie śmietanowej z obierankami po łódzku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczarny mielony 3/4 łytżeczki, śmietana gęsta 18% 330 ml śledzie matiasy wymoczyć w zimnej wodzie: 3 x po 40 minut, za każdym razem wylać wodę i wlać świeżą, na koniec matiasy wylac na durszlak aby obciekły z wody matiasy pokroić na 2 cm kawałki do miski, cebule drobno pokroić w kostkę i dać do śledzi, posypać cukrem, pieprzem mielonym(...)obrane ze skórki jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka i dać do śledzi, wlac ocet jabłkowy i wymieszać, dodać śmietanę 18%, wymieszać i schować do lodówki 1 godzinę ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać z łupinki, przekroić wzdłuż na połowę ziemniaki podać ze Śledziami, posypać czosnkiem niedźwiedzim suszonym - sycące, zdrowe, smaczne danie nie tylko na piątek............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięporcji:) 2 x opakowanie 400 g śledzi matjasów w oleju, wychodzi około 8 płatów 2 średnie cebule 4 średnie ogórki kiszone 1 duże kwaskowate jabłko łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 2,5 łyżeczki cukru, dużo świeżo zmielonego pieprzu do smaku 5 łyżek octu winnego opakowanie 400g śmietany 18% 1 duża łyżka + 1 mała ostrej(...)kroimy w kostkę. Zalewamy 5 łyżkami octu winnego, odstawiamy na chwilę. 2. Przez ten czas siekamy drobno cebulę, jabłko, ogórki. Dodajemy do śledzi razem ze śmietaną, majonezem i musztardą. Dodajemy drobno posiekaną natkę i doprawiamy cukrem do smaku. Ewentualnie dodajcie jeszcze octu, pieprzu wedle uznania. Smacznego nie tylko od Święta
Zasmakuj Kuchnisię strukturą składników. Suszone grzyby można zmielić na puder i w ten sposób wzbogacić walory smakowe kapusty z grochem lub śledzi. Po trzecie na rynku pojawiło się wiele nowych, niedostępnych wcześniej przypraw. Papryka wędzona doskonale współgra ze śledziem z miodem i musztardą francuską, trawa cytrynowa świetnie wzbogaci smak kompotu z suszu, a kmin rzymski perfekcyjnie pasuje do pierogów(...)wybierajmy zdrowe źródła tłuszczy, np. olej kokosowy, rzepakowy w rozsądnych ilościach , a potem odsączmy rybę z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podobnie możemy manipulować dodatkami, przykładowo podajmy zamiast śledzia w tłustej śmietanie, jego wersję z jogurtem naturalnym, a do sałatek przyrządźmy lekkie sosy na bazie zdrowych tłuszczy, jak oliwa z oliwek zamiast majonezu. Jeżeli przygotowujemy mięsa w sosie na Pierwszy
Cztery Fajerysmażenia Na sos: 4-5 łyżek łyżek oleju 2 łyżki słodkiej papryki 2 pomidory, 2 cebulki ok. 1/2 - szklanki wody mały kubek śmietany, szczypta cukru, sól, ostra papryka, sok z cytryny Przygotowanie: Sprawione śledzie oprószyć solą, pieprzem i skropić octem lub zastosować przyprawę do ryb, odstawić Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto Cebulkę pokroić drobno(...)solą, ostrą papryką, sokiem z cytryny i cukrem Ułożyć śledzie w słoju przelewając je jeszcze ciepłym sosem. Zostawić na noc w lodówce, by śledzie przeszły sosem. przepis stąd z moimi modyfikacjami. Zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego. Uważać, by się nie" zważył" z ciepłym sosem. Śledzie były niezbyt grube, ale kroiłam je na pół do smażenia
Proste Potrawykwaśnych smaków. Do tego ziemniaki w mundurkach i pyszny obiad gwarantowany Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami Drukuj przepis Składniki 4 płaty śledzi marynowanych 4 średnie pieczone buraki 1 średnia czerwona cebula 1 duże jabłko 3 łyżki śmietany 4 łyżki soku z cytryny przyprawy pieprz, sól listonic_name = "Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content(...)płatów śledziowym i kroimy je w na mniejsze kawałki. Pieczone buraki, jabłko oraz cebulką kroimy w większą kostkę. Na dnie miski układamy kawałki śledzia. Wcześniej pokrojone warzywa i jabłko mieszamy w innej misce ze śmietaną, sokiem z cytryny solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatką przykrywamy śledzie. Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami w mundurkach. function load(url, callback
CoolinarniePLdzień. Przygotowanie (nie licząc czasu moczenia śledzi) zajmuje dosłownie kilka minut. A składniki doskonale się uzupełniają. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne śledzie w oleju lub śmietanie, spróbujcie takiej pysznej sałatki. Polecam. Składniki: 6 śledzi a’la matjas (solonych) 3 jajka 1 puszka mieszanki groszku, kukurydzy i papryki około 2 łyżek majonezu 0,5 małej cebuli sól
Słodkie okruszki) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-10 Składniki: 1/2 kg ma tiasów, jabłko, czerwona cebula, 5 dag suszonej żurawiny, 380 g śmietany 18%, sok z 1/2 cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. Przygotowanie: Śledzie moczę w z imnej wodzie przez całą noc. Cebulę kroję w piórka, solę i odstawiam na 15 minut. Jabłko obieram, ścieram(...)tarce. Żurawinę sparzam wrzątkiem, odcedzam. Śmietanę mieszam z sokiem z cytryny, dodaję żurawinę, cebulę i jabłko. Doprawiam cukrem, solą i pieprzem. Śledzie kroję na mniejsze kawałki, wkładam do śmietany, mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki
JejKuchniafiletów śledziowych 2 ziemniaki cebula 2 jajka 2 średnie buraki 4 łyżki majonezu łyżka śmietany 18% WYKONANIE: 1. Śledzie włożyć do miski i wypłukać w zimnej wodzie. Odstawić na min godzinę, w między czasie 2-3 razy zmienić wodę. 2. Śledzie osuszyć i pokroić w ukośne paski. 3. Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości(...)białek, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 6. Buraki ugotować do miękkości, zetrzeć na tarce o małych oczkach. 7. W miseczce połączyć majonez ze śmietaną. 8. W przezroczystej salaterce układać kolejno warstwy: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebula, sos majonezowy, buraki, białka jaj i żółtka. ZAPRASZAM NA FILM - Śledzie pod pierzynką z buraczkami ! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój
Atlas Smaków