śledź w śmietanie - 1443 przepisów (strona:38/97)

SAŁATKA ŚLEDZIOWA 580

marchewki, 1 duża pietruszka, 1 czerwona cebula, ćwiartka czerwonej papryki, 4 ogórki w przyprawie curry Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, Dodatkowo: pietruszka do ozdoby, sól, pieprz WYKONANIE 1-2 śledzie kroimy w cienkie paski, resztę śledzi kroimy w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Jajka, marchew, ziemniaki i pietruszkę ścieramy oddzielnie na tarce(...)Ziemniaki mieszamy ze śledziem pokrojonym w kostkę. Układamy na dnie miski, następnie cebulę, posypujemy solą i pieprzem, smarujemy wierzch majonezem wymieszanym ze śmietaną. Następnie układamy marchew, pietruszkę i ogórki - smarujemy resztą sosu. Wierzch posypujemy jajkami. Układamy śledzia i kawałki papryki

słodki bratek
Śledzie z suszonymi pomidorami 135

Cześć! Śledzie w musztardzie, w śmietanie, po myśliwsku i jeszcze znajdę kilka rodzajów. Pod każdą postacią je uwielbiam.  Jako przekąska, jako przekąska na święta czy inną uroczystość zawsze mile widziane na stole. Te zrobiłam wedle własnego smaku tym razem z suszonymi pomidorami. Są pyszne! Składniki: * 3 matiasy * 5 szt. kawałków suszonych pomidorów z zalewy * 2 większe ząbki czosnku(...)bazylię.  Wlałam olej rzepakowy oraz olej, który mi pozostał z suszonych pomidorów ( ok. 1/3 szklanki). Wlałam tyle oleju z suszonych pomidorów by te, których nie wykorzystałam do śledzi pozostały w zalewie. Dodałam ocet.  Wszystko wymieszałam i dodałam śledzie. Przełożyłam do słoika 0,5 l, zakręciłam i wstawiłam do lodówki. Najlepsze do spożycia były po ok. 3 dniach

Pieprzyć z Fantazją
Dlaczego śledzie i karp królują w Wigilii? 45

Święta Bożego Narodzenia nierozerwalnie kojarzą się z pożywieniem, a najczęściej konsumowanym pokarmem są ryby, głównie karpie i śledzie. Ryby są symbolem Jezusa i oznaczają odradzanie do życia, więc nie powinno ich zabraknąć na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Natomiast praprzyczyna podawania dwunastu potraw nie jest do końca znana – część osób sądzi, że symbolizują one bogactwo, a inni zaś, że oznaczają(...)katolików, a po drugie wiążą się ze świętym pokarmem chrześcijan, czyli eucharystią. Ukazują się także w Ewangeliach jako pożywienie błogosławione przez Jezusa. Rozmaite potrawy rybne, jak śledzie w oleju lub śmietanie, ryba po grecku czy sałatki rybne są także symbolem oczekiwania i postu. Ponadto wszelkie warianty dań z rybami mogą uratować wieczerzę, gdy na stole będzie brakować 12 potraw. Wystarczy

ProstePesto.pl
Tatar z matjasa holenderskiego 41

Tatar z matiasa holenderskiego przygotowany z dodatkiem śmietany i koperku podany. TATAR Z MATJASA SKŁADNIKI 1 śledź matjas holenderski, oryginalny; mały pęczek świeżego koperku; 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany; łyżka marynowanych buraczków; 1 łyżka kaparów; mała czerwona cebula; ogórek konserwowy; sól, pieprz; przepis na tatar z matjasa holenderskiego Artykuł Tatar z matjasa holenderskiego pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Sałatka śledziowa z ananasem 2661

kolejna odsłona śledzi na wigilijny stół. Bardzo delikatna. Doskonałe połączenie ananasa i śledzia. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 puszka ananasa 2 szalotki 1 duże jabłko pół szklanki żółtego sera pokrojonego w kostkę 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka majonezu Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w kostkę. Ananasa odsączyć z zalewy i również pokroić w kostkę. Szalotki i jabłko

Pysznie & Pięknie
Śledzie w sosie salsa. 187

niezwykle smaczne połączenie.      Natomiast jeśli macie ochotę na śledzie po polsku, czyli w śmietanie, lub po staropolsku z cebulką, po cygańsku, kaszubsku, zebrałam dla Was te i inne przepisy  tutaj . Przepis na Śledzie w sosie salsa : 8 płatów śledzi matjasów (około 500 g) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 1 marchewka kawałek selera wielkości marchewki

Rozpustne gotowanie
Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. 77

myślą już o Sylwestrowym menu mam propozycję na pyszne śledzie pod buraczkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. Składniki 8 filetów śledziowych 3 cebule 4 buraki 6 ziemniaków 3 jajka sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 250 ml kwaśnej śmietany 380 ml majonezu Instrukcje Buraki i ziemniaki gotujemy w skórce(...)gotujemy na twardo, cebulę kroimy w drobną kostkę. Śledzie moczymy w wodzie minimum godzinę, osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w paski. W misce łączymy śmietanę z majonezem. Na dnie sporej miski układamy część śledzi, posypujemy połową cebuli i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem. Polewamy małą ilością sosu. Na tarce o grubych oczkach trzemy buraki, delikatnie je rozkładamy widelcem

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka śledziowa 140

Pyszne śledzie z dodatkami, dobre na wiele okazji.  -- Skład: płaty śledziowe,  śmietana 18%, kolorowa papryka po 1/2 czerwona-żółta-zielona ,  czerwona cebula 1/2, korniszony 3 średnie, pieprz czarny mielony. trochę koperku i pietruszki. Zalewa: 4 szkl. wody, 1 szkl. octu, 1/2 szkl. cukru, 5 liści laurowych,  5 ziaren(...)ziela angielskiego,10 ziaren pieprzu, duża cebula -- -- Śledzie odcedzamy z solanki i moczymy ~1h w zimnej wodzie, którą wymieniamy 3-5 razy. Wszystkie składniki zalewy gotujemy około 3-5 min. studzimy i zalewamy wcześniej  namoczone i odsączone śledzie, potem chowamy na 10 h do lodówki. -- -- -- -- -- Wszystkie warzywa drobno kroimy, dodajemy śmietanę ~1 szklankę, pieprzymy i mieszamy, potem wykładamy

chleba naszego
Sałatka śledziowa z buraczkami. Zawsze robimy na święta. PRZEPIS 222

buraczkami Składniki: 600 gramów filetów śledziowych alla matias, 2 cebule (mogą być czerwone), 2 średnie buraki, 300 ml śmietany 18 proc., 3 łyżki dobrego majonezu , 1 łyżka tartego chrzanu, pęczek koperku, pieprz. Jak zrobić sałatkę śledziową z buraczkami? Śledzie odsącz solanki, następnie namocz w świeżej wodzie przez kilka godzin – najlepiej zostawić je na noc. Wymoczone pokrój na mniejsze kawałki

Kulinarna Polska
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 237

ugotowany. 3. Karp i inne ryby Zrezygnujmy z panierki. Zamiast smażyć - upieczmy lub zdecydujmy się na rybę po grecku (duszoną) lub rybę w galarecie. 4. Śledzie Spośród śledzi w oleju, w śmietanie czy solonych wybierzmy ten ostatni wariant. Ewentualnie śmietanę zastąpmy jogurtem. 5. Kutia lub kluski z makiem Kutia ma aż 700 kcal w 100 gramach! To istna bomba

Tradycyjna Kuchnia
Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta 191

smacznie wykorzystać jabłka w kuchni, również i na Boże Narodzenie Piernik z dżemem jabłkowym , drożdżówka z jabłkami pod kruszonką , kompot z suszu , śledzie z jabłkami w śmietanie . Co wspólnego mają ze sobą te potrawy? Jabłka - no to raczej oczywiste. Ale mniej oczywisty jest ich drugi wspólny mianownik czyli to, że zagoszczą w nadchodzące Boże Narodzenie na moim stole :)  Kocham

Grunt to przepis!
Śledź w jogurcie z jabłkiem 208

Propozycja podania śledzia w jogurcie. Ponieważ śmietana mi nie służy, wybrałam jogurt. Smakują najlepiej po dwóch dniach od przygotowania.  filety śledziowe solone a la Matjas - wiaderko  z Frisco  połowa opakowania  jogurt naturalny 375 ml  z Frisco jabłko szara reneta 2 ogórki kiszone 2 liście laurowe cebula szalotka k 2 sztuki 6 ziaren ziela angielskiego młotkowany

AZgotuj!
Wigilijny karp smażony. 166

plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia, a i jeszcze kompot z suszu. Ach, to była uczta

Rozpustne gotowanie
Śledzie z serem ricotta z nutką pieprzową 109

specjałami. Mama od czasu do czasu słała mi paczki autobusem..i w jednej z nich znalazło się wiadereczko śledzika w oleju. Mniam. Jako, że ja lubię kremowego śledzia, a na Sycylii śmietany „18-ki” nie ma..mój mąż wpadł na pomysł- a jakby śledzieka zmieszał z serem ricotta???? Włożyliśmy ser do wysokiego naczynia, posoliliśmy, dodaliśmy pieprzu, sporo pieprzu oraz

Z Kuchni Do Kuchni
Śledzie z cebulą i ziołami w oleju 201

długości 3 cm. Wymoczyć je 3 godziny w mieszance mleka i wody. Po tym czasie śledzie odsączyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. 2. Cebule drobno pokroić, sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Dodać szczyptę cukru i soli. 3. W słoiku na przemian układać cebule i śledzie, posypać każdą warstwę odrobiną ziół, zielem angielskim i liściem laurowym(...)Całość zalać olejem. Zakręcony słoik odłożyć do lodówki na 48 godzin. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia szeroko otwarta   Polecam także pyszne śledzie w innych wersjach: Śledzie po cygańsku Śledzie ze śliwkami Śledzie z pieczarkami i papryką Śledzie z jabłkiem w śmietanie

Kuchnia domowa Ani