śledź w śmietanie - 1028 przepisów (strona:21/69)

Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem, czyli rarytas na naszym talerzu 188

właśnie od naszych codziennych wyborów zależy czy zasoby dzikich ryb przetrwają w morzach i oceanach oraz czy wystarczy ich dla przyszłych pokoleń. Organizacja pozarządowa MSC namawia do wyboru śledzi i innych ryb oznaczonych na opakowaniu niebieskim certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC ( marine Stewardship Council). Wybierając ryby i owoce morza ze znakiem MSC pomagamy chronić zasoby mórz i oceanów, mamy gwarancję(...)gniazdko i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do miseczki skrapiamy  i sokiem z  cytryny. Plasterki jabłka układamy na talerzu, na nich układamy matiasy i cebulę. Na śledziach kładziemy kleksy śmietany. Posypujemy ziarenkami granata i listkami kolendry. Wszystko przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie w letnim sosie 129

Wspaniały smak śledzi o aromacie ziół ogrodowych Składniki - 6 płatów śledzi - 1 cebula sos - 4 łyżki śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - duży pęczek ziół pietruszka ,koper ,szczypiorek oregano bazylia - pieprz - przyprawa do ryb w młynku Sposób przygotowania 1. - Śledzie wymoczyć w wodzie osuszyć pokroić na mniejsze kawałki 2. - Cebulę pokroić w kostkę zagotować wodę sparzyć cebulę na sitku(...)zostawić do ostygnięcia 3. Sos - Wymieszać majonez z śmietaną Dodać posiekane zioła przyprawę do ryb pieprz 4. - Śledzie wymieszać z sosem Zostawić kilka godzin do połączenia smaków W razie potrzeby  dosolić najlepiej wtedy gdy się połączą smaki bo śledzie są dość słone

W królestwie smaków Beaty
Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym 902

oliwie i soku z cytryny , które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania - z czosnkiem, majerankiem lub kwaśną śmietaną. Składniki potrzebne na śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny 8 solonych filetów ze śledzi, najlepiej Matias 6 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren gorczycy 10 ziaren kolendry 2 cytryny 1 mała cebula, pokrojona(...)dwóch słoikach. Tak przygotowane śledzie zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn wymieszanym z taką samą ilością oliwy. Ryby muszą się macerować minimum dwa dni w lodówce. Co jakiś czas trzeba odwracać słoiki, aby składniki dobrze się wymieszały, a smaki zrównoważyły. Śledzie z cebulą zamarynowane w oliwie i cytrynie wybornie smakują z cebulką; majerankiem; sosem chrzanowym; kwaśną śmietaną; czosnkiem; majonezem. Może się

Gotujemy i jemy
Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym 126

oliwie i soku z cytryny , które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania - z czosnkiem, majerankiem lub kwaśną śmietaną. Składniki potrzebne na śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny 8 solonych filetów ze śledzi, najlepiej Matias 6 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren gorczycy 10 ziaren kolendry 2 cytryny 1 mała cebula, pokrojona(...)dwóch słoikach. Tak przygotowane śledzie zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn wymieszanym z taką samą ilością oliwy. Ryby muszą się macerować minimum dwa dni w lodówce. Co jakiś czas trzeba odwracać słoiki, aby składniki dobrze się wymieszały, a smaki zrównoważyły. Śledzie z cebulą zamarynowane w oliwie i cytrynie wybornie smakują z cebulką; majerankiem; sosem chrzanowym; kwaśną śmietaną; czosnkiem; majonezem. Może się

Korniszonki
Śledzie z truskawkami i sosem koperkowym 398

nasze podniebienia :) Zapraszamy Was do spróbowania - naprawdę warto! SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 300 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi) 150 g świeżych truskawek 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety(...)ręczniku papierowym, następnie kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. Truskawki myjemy, osuszamy, odcinamy “ogonki”, kroimy na ćwiartki. W miseczce mieszamy śmietanę z cukrem, sokiem cytryny, posiekanym koperkiem, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Na półmisku układamy śledzie i truskawki, całość polewamy sosem koperkowym i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

W kuchni Katie
Śledzie po chłopsku 440

szczypiorem (3 małe cebulki – razem ok. 55g + szczypior – ok. 15g) 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% kilka gałązek koperku pieprz do smaku sól do smaku (opcjonalnie – z reguły śledzie są dość słone) 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na śledzie po chłopsku: Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić(...)kilka razy w zimnej wodzie, a następnie osuszyć. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 1-1,5 cm. Do większej miski przełożyć śledzie, pokrojone jajka, ziemniaki, ogórki, cebulę oraz koperek i szczypiorek. Majonez dokładnie wymieszać ze śmietaną i czosnkiem, dodać do powyższych składników i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem (i ewentualnie solą). Wedle uznania można jeszcze

Kulinarne Przeboje
śledzie po skandynawsku 136

śledzi ma nawet tort, na który notabene poszukuję przepisu. śledź zapiekany w sosie śmietanowo-chrzanowym 800 g świeżych niesolonych oczyszczonych śledzi, 1 łyżka soku z cytryny, sól, 1,5 łyżki masła, 3/4 szklanki śmietany 18%, 2 łyżki keczupu, 3 łyżki startego chrzanu(...)łyżeczki łagodnego curry Umyte śledzie skrop od środka sokiem z cytryny i posól. Śledzie ułóż grzbietami do góry w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką masła. Ze śmietany, keczupu i chrzanu przygotuj sos, którym polej śledzie. Skrop pozostałym roztopionym masłem. Zapiekaj 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C. Im większe śledzie, tym dłużej zapiekaj. Podawaj gorące z ziemniakami

Eksperyment sobotni
Sałatka śledziowa z brzoskwinią 97

Zapewne bardziej przypadnie do gustu kobietom. Bo choć śledzi nie jemy na wigilię, to już na święta, Sylwestra lub Nowy Rok śledzie muszą być! Składniki: 4 marynowane filety śledziowe 2 połówki brzoskwiń z puszki 3 jajka 2/3 szklanki marynowanego selera 4 płaty marynowanej papryki 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól(...)kostkę, selera odcedzić, a jajko zetrzeć na grubej tarce. Majonez wymieszać ze śmietaną lub jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. W salaterce ułożyć selera, brzoskwinię, śledzie, paprykę i jajka. Na co drugą warstwę wyłożyć śmietanę z majonezem. Schłodzić. Przed podaniem udekorować koperkiem lub natką

Czerwień i błękit
Śledzie pod pierzynką 149

Proste, szybki do przygotowania śledzie z cebulką i ogórkiem pod pierzynką ze śmietany. Do tego dużo koperku i sera korycińskiego. Najlepsze są na drugi dzień, jak troszkę się przegryzą :) Składniki: 1 opakowanie śledzi a'la matiasy (250 g) Seko , 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, ok. 300 ml śmietany 12%, 2-3 łyżki posiekanego koperku, ok. 20 g SEROWAR PODLASKI(...)Koryciński Swojski Krystyny Łukaszuk. Przygotowanie:  Śledzie kroimy w kosteczkę i układamy na samym spodzie naczynia. Kolejne warstwy robimy z drobno pokrojonej cebulki i ogóreczka. Sałatkę zalewamy śmietaną. Na wierzchu dekorujemy posiekanym koperkiem i drobno pokrojonym serem korycińskim (u mnie z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem

Aga w kuchni
Śledź Iwasi w sosie śmietanowym 156

Dzisiaj jednak sio ze smutkami....Zapraszam Was na pysznego śledzia, który może śmiało zagościć na Wigilijnym stole. Dzięki  IKRA OWOCE MORZA  :) Składniki: 2 korzenne śledzie  Iwasi 500 ml gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 szalotka 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka posiekanego koperku szczypta cukru pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki w mundurkach Sposób przygotowania(...)Śledzie obrać ze skóry i wyfiletować. Pokroić w 1,5 cm plastry. Śmietanę, musztardę, sok z cytryny i cukier połączyć w całość. Dodać posiekany koperek oraz pieprz. Wszystko razem ze śledziem wymieszać i pozostawić na 1 godzinę w lodówce aż smaki sobą przejdą. Podawać z ziemniakami w mundurkach . Smacznego

Gosia gotuje
ŚLEDZIE W PORACH (keto, LCHF, bez glutenu) 230

następnie drobno pokroić w półksiężyce lub kosteczkę. Kilka krążków z zielonej części można zostawić do dekoracji. Pokrojonego pora wrzucić do miseczki. Dołożyć majonez, śmietanę, pieprz, oregano oraz śledzie a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane śledzie w porach wstawić do lodówki na minimum 12 godzin by się przegryzły. Podawać wyłożone do miseczki lub na półmisku ozdobione zieloną częścią pora. Jeśli(...)kcal, B 14 g, T 22 g, W 2 g. Jeśli i Wy uwielbiacie śledzie to polecam Wam też inne przepisy z nimi roli głównej: Po kaszubsku, Kolorowe śledzie z papryką Curry Pod tłustą pierzynką Faszerowane kapustą kiszoną Z kapustą czerwoną Korzenne Terrina śledziowa Śledź pieczony           Artykuł ŚLEDZIE W PORACH (keto, LCHF, bez glutenu

Ola la LCHF
Bliny bezglutenowe z kawiorem z grzybów leśnych 76

podać je z łososiem , śledziem, serem, sałatką, kawiorem, grzybami, sosem… lista jest nieskończona. Ze względu na tak ogromne możliwości zaserwowania bliny idealne sprawdzają się jako danie przekąska na licznych imprezach okolicznościowych. Ja tym razem zrobiłam bliny bez glutenu i zaserwowałam je z kawiorem z grzybów leśnych i odrobiną kwaśnej śmietany. Smakowały rewelacyjnie. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz(...)leśnych 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczka soli pieprz do smaku pęczek natki pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek kwaśna śmietana do podania Jak zrobić bliny z kawiorem z grzybów leśnych . Do dużej miski wlać ciepłe mleko , dodać drożdże i mieszając rozpuścić je całkowicie w mleku. Następnie dodać sól, cukier, żółtka

mecooks
Śledzie w sosie musztardowym 158

ochotę właśnie wtedy, gdy na dworze jest szaro, buro i zimno. Do tej wczorajszej sałatki użyłam musztardy pełnoziarnistej, śmietany, oleju, jabłka i cebuli. Wyszła pyszna! W sam raz na niedzielne drugie śniadanie w chłodny, wilgotny dzień. Towarzystwem numer jeden do śledzi była tu musztarda starofrancuska pełnoziarnista, którą otrzymałam od firmy De Care . TUTAJ dowiecie się więcej o tej musztardzie(...)kostkę. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Do średniej wielkości miski włożyć wszystkie śledzie i zasypać cebulą. W drugiej miseczce połączyć musztardę, śmietanę, olej i jabłko. Tą musztardową mieszanką zalać śledzie z cebulką. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin do przegryzienia

Posadzone i zjedzone
Jak się nie przejeść w Święta? 146

będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego karpia zamienić na wersję w galarecie. Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez ciasta, ale tu również można trochę „pokombinować”. Dodanie nawet

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania