kwaśna wersja z dodatkiem rodzynek, naprawdę prosta do przygotowania i nie wymagająca długiego leżakowania. Polecam Wam także: – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych
nietylkopasta.plJedne z lepszych śledzi jakie jadłam. Kiedy ciocia przyniosła mi je na spróbowanie, to nie mogłam się nimi najeść, tak mi smakowały. Teraz zagoszczą u mnie na stałe. Jeśli lubicie śledzie w śmietanie, a w takim wydaniu jeszcze nie jedliście, to konieczne musicie spróbować. Składniki: 5 filetów śledziowych a'la matjas 1/2 cebuli 1 nieduże jabłko(...)każda) sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć. Ja miałam w oleju więc moczyłam tylko godzinę. Jeśli są słone to trzeba je moczyć minimum 5 godzin. Cebulę i jajka pokroić w drobną kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śledzie pokroić w wąskie kawałki. Wszystko przełożyć do miski. Dodać śmietanę. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem
Agusiowe smakołykiSkładniki: 2 małe cebule mała czerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3 ogórki konserwowe sól i pieprz, pieprz czosnkowy 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy w piórka i zalewamy gorącą wodą na 10 minut(...)Odsączamy. Ogórki kroimy w plasterki, papryki w paski. Majonez, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie szklanego naczynia układamy śledzie, następnie cebulę, ogórki i paprykę. Całość zalewamy sosem majonezowym. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 2 małe cebule mała czerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3 ogórki konserwowe sól i pieprz, pieprz czosnkowy 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy w piórka i zalewamy gorącą wodą na 10 minut(...)Odsączamy. Ogórki kroimy w plasterki, papryki w paski. Majonez, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie szklanego naczynia układamy śledzie, następnie cebulę, ogórki i paprykę. Całość zalewamy sosem majonezowym. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki
e-PrzepisyKulinarneminut. 4. W słoiku układaj na przemian śledzie, żurawinę, cebulę, dodaj przyprawy. Zalej olejem, tak by śledzie były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc ! Ś Śledzie w śmietanie z ananasem Składniki: 4 filety śledziowe a la matjas 3 średnie cebule 1 puszka ananasa duża śmietana 18% (400 g) pieprz, opcjonalnie – sól + dodatkowo: duży słoik Wykonanie(...)ananasa zostały mi 2 plastry. Ale to Ty zadecyduj czy wolisz dodać wszystkie plastry czy może mniej. Wymieszaj wszystko ze sobą. 3. Śledzie, cebulę i ananasa przełóż do słoika, dopraw pieprzem (i solą). Całość zalej śmietaną, wymieszaj. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc ! Artykuł 5 najlepszych przepisów na śledzie pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuŚledzie bardzo lubią się z porem i tym warzywem można śmiało zastępować cebulkę. Tak jak w tym przepisie, gdzie pojawia się także marynowane jabłko. Bardzo smaczna sałatka. Przepis na śledzie w sosie z porem i jabłkiem Składniki: 400 gramów filetów śledziowych alla matias (w solance), 1 duży por , 1 duże jabłko, 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc., 2-3 łyżki(...)majonezu, 3 łyżki octu – najlepiej jabłkowego, pieprz. Jak zrobić śledzie z porem i jabłkiem? Śledzie namocz w świeżej wodzie przez około 10 godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli, odsącz, osusz na papierowym ręczniku. Jabłko obierz, pokrój w małą kostkę, przełóż do miseczki, skrop octem, zostaw do zamarynowania na około 10 minut. Z pora odetnij zieloną część, resztę przekrój wzdłuż
Kulinarna Polskaśledź w śmietanie Dla wielu, danie to kojarzy się z okresem przedświątecznego postu. Ja jednak przygotowuję tą potrawę o wiele częściej, bowiem prostota składników i łatwość wykonania, jest wręcz odwrotna do wybornego smaku dania. składniki 4 filety śledzi 1 cebula 1 niewielkie kwaśne jabłko 2 łyżki octu sok z ćwiartki cytryny 250 ml kwaśnej śmietany pieprz(...)śledzie wyjmujemy z wody odsączamy i kroimy w trzy centymetrowej długości kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, również w kostkę kroimy obrane wcześniej ze skórki jabłko. W misce mieszamy ze sobą jabłko, cebulę, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny, pieprz, oraz śmietanę. Na dno oddzielnej misy wykładamy 2-3 łyżki wymieszanej śmietanowo cebulowej masy, na nią układamy kawałki śledzi
Miód i pieprzwodzie, aby nie były zbyt słone! ) - 1 szt jabłka najlepiej kwaskowate - 2 ziemniaki ugotowane - 1/2 cebuli - 3 łyżki majonezu - 4 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka śmietany 30% - sól i pieprz Wykonanie: Śledzie namaczamy w wodzie, kilka razy ją wymieniamy, aby śledzie nie były zbyt słone. Gdy osiągną należyty nam smak, kroimy je na większe kawałeczki. Cebulę obieramy, kroimy(...)zmięknie i nie będzie ostra. Studzimy i wyciskamy w dłoniach. Jabłko kroimy w kostkę, ugotowane ziemniaki również w kosteczkę. Jabłko, ziemniaki i cebulę, mieszamy z majonezem, jogurtem i śmietaną, dodajemy śledzie. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie doprawiamy dopiero sałatkę do smaku solą i pieprzem, ponieważ słone śledzie już częściowo "nasolą" sałatkę. Sałatka najlepsza jest
SMYKWKUCHNIfiletów śledziowych solonych (waga bez wody) 2 – 3 średnie buraczki 1 duże jabłko (ja używam championów) 1 cebula 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki majonezu Sok z ½ cytryny Pieprz czarny mielony Mleko Wykonanie: Śledzie namocz w wodzie z mlekiem (ok. 3 godzin). Po tym czasie wyjmij je z mlecznej zalewy i pokrój w paski. Buraczki zagotuj. Gotuj ok.30 minut(...)zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyj i obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Śmietanę połącz z majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem. Sosem zalej śledzie, buraczki, jabłko i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Najlepiej schłodź w lodówce przez całą noc. Przechowuj śledzie w lodówce. Smacznego
Przepisy Babciprzekąskę z tej właśnie ryby. Śledź w śmietanie z odrobiną majonezu, jabłkiem i cebulą to już niezwodna klasyka na polskim stole. Składniki: 5 filetów śledziowych duża cebula sok z cytryny jabłko 1/2 szkl. śmietany lub ewentualnie jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z cytryny sól, pieprz Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, następnie pokroić w ukośne(...)paski. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem. Jabłko również pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z majonezem, jabłkiem i cebulą, doprawić pieprzem. Dodać pokrojone śledzie i ponownie zamieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły
wyzwania kuchenneugotowane na twardo 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy, przekładamy do miseczki i posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby puściła sok. Wymoczone w wodzie lub mleku płaty śledziowe odsączamy i przekrawamy wzdłuż na pół, 3 paski śledzia odkładamy ( będą potrzebne do owijania jajek ) a pozostałe(...)śledzi dodajemy odcisniętą z soku cebulę. Korniszony oraz obrane ze skórki jabłko kroimy w małą kosteczkę i wrzucamy do śledzi i cebuli. Odsączony z zalewy groszek konserwowy łączymy z zawartością miski. Do sałatki dodajemy majonez i śmietanę, całość doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Ugotowane wystudzone i obrane ze skorupek jajka przekrawamy na pół. Połówki
Smakowite Daniakoperek z pietruszką, ziele angielskie, liście laurowe i zalać kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Wszystko razem wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Dla lubiących śledzie mam jeszcze śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną , śledzie w śmietanowym sosie curry , a także śledzie w słodkim sosie pomidorowym . Spróbujcie sami
Codzienna kuchnia niecodzienna