śledź w śmietanie - 1028 przepisów (strona:12/69)

SEZON NA .. ŚLEDZIA 122

skóry. Dania z ich użyciem możemy przygotować w kilka chwil. *INNE DANIA ZE ŚLEDZIA ZNAJDZIECIE TUTAJ ( do nich też możecie śmiało wykorzystać produkty SEKO): *  OCTOWE ROLMOPSY *   ŚLEDZIE W ŚMIETANIE * SAŁATKA ŚLEDZIOWA W JABŁKU * ŚLEDZIE CYTRYNOWE * ŚLEDZIE PO KASZUBSKU * ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU

Z Majeczką w kuchni
Prosty sposób na śledzia Matiasa ze śmietaną lub bez 122

Śledzie są w moim domu obowiązkowym przysmakiem na każde święta. Zazwyczaj robi się śledzie według poniższego przepisu (tzw. ślepe śledzie :) i podaje razem ze śmietaną, ale również nie może zabraknąć kulek rybnych , rolmopsów i śledzi opiekanych . Składniki: ½ kg śledzi Matiasów (słonych) Zalewa do śledzia Matiasa: 1 ½ szklanki wody ½ szklanki octu spirytusowego ½ łyżki cukru ¼ łyżki soli 3 liście laurowe(...)słoja dajemy na przemiennie warstwę śledzi, warstwę cebuli (z zalewy) i tak aż słój będzie pełny (nie uciskamy warstw, jeśli zabraknie miejsca w słoju, bierzemy następny). Na koniec całość zalewamy zalewą, szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w lodówce na co najmniej kilka godzin, by dobrze przeszły. Śledzie podajemy ze śmietaną lub bez, w zależności jak kto lubi

Smakowy Raj
Śledzie ze śmietaną. 116

zrobiłam śledzie ze śmietaną, cebulką i jabłkiem. Szybkie i proste w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne :) Najlepiej smakują na drugi dzień, ale tego samego dnia też są całkiem nie złe. Wystarczy 2-3 godzinki w lodówce. Takie śledziki świetnie się sprawdzą na co dzień, ale również od święta. Składniki są ułożone warstwowo, a wszystko przykrywa kołderka ze śmietany. W przezroczystym(...)namoczenia śledzi Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z dodatkiem mleka (pół na pół). Cebule pokroić w półplasterki, posolić i odstawić żeby trochę zmiękła. Jabłko obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach, polać sokiem z cytryny. Wymoczone śledzie pokroić w nie duże kawałki. Ułożyć w naczyniu. Na śledziach ułożyć cebulę. Na cebuli wyłożyć utarte jabłko. Śmietanę przyprawić solą

Agusiowe smakołyki
Śledzie w śmietanie 154

wigilijny stół zapraszamy również ŚLEDZIE W ŚMIETANIE   . Na kilka dni przed wigilią marynuję matiasy w zalewie octowej- oto przepis. MATIASY W ZALEWIE OCTOWEJ SKŁADNIKI: 1 kg. matiasów 4 średnie cebule 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju   ZALEWA: 3 szkl. wody 1/3 szkl. octu 1 łyżka cukru 2 liścia laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu WYKONANIE: śledzie(...)zimnej zalewy dodajemy oliwę, mieszamy i zalewamy śledzie, Tak przygotowane śledzie wkładam do słoików na dwa trzy dni (nawet tydzień) do słoików. Rano w wigilię wykładam śledzie do miski ( bez zalewy) dodaję śmietanę i gotowe

Kuchnia Beaty
Sałatka śledziowa 121

Korniszony (plus ogórki z rolmopsów) kroimy w kostkę (mniejszą niż jabłko). Paprykę także kroimy w kostkę (nie za małą). Dorzucamy cebulkę z płatów. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy zalewę octową ze śledzi (w ilości osobiście preferowanej, można też doprawić zwykłym octem, wtedy sałatka jest bardziej kwaśna), dodajemy cukier do smaku według uznania. Gotową śmietaną zalewamy wcześniej przygotowane składniki

Pociąg Do Kuchni
Zapiekanka ze śledziami i ziemniakami 128

zbierajcie przepisy na jesień. Wtedy ta zapiekanka ze śledziami i ziemniakami będzie w sam raz. Kremowe ziemniaki, podsmażany por, śledzie z cebulką, jajka ze śmietaną - a to wszystko zapieczone pod warstwą tartej bułki dla chrupkości. Nie tylko dla fanów śledzi. Zapiekanka ze śledziami i ziemniakami Składniki: Słoik śledzi z cebulką w oleju (ok 500 g) 700 g ziemniaków(...)maśle (ok 5 minut), przełożyć do ziemniaków. Śledzie wyjąć z zalewy, pokroić w drobną kostkę, z zalewy wyjąć ok 1 łyżki cebulki, drobno posiekać -przełożyć razem ze śledziami do ziemniaków. Śmietanę zmieszać z jajkiem, dodać do reszty składników, posolić i obficie popieprzyć, całość dobrze wymieszać. Przełożyć do formy do zapiekania, wygładzić a następnie wierzch przejechać kilka razy widelcem, posypać tartą

Smaczny zeszyt
Śledzie w sosie musztardowym 1531

śledzia było zdecydowanie więcej. Jedynym rozwiązaniem jest przyrządzenie takich śledzi we własnej kuchni, co tak naprawdę jest bardzo proste i szybkie, zajmuje najwyżej 10 min, a dodatkowo przynosi wiele satysfakcji. Poniżej przepis na pyszne śledzie w sosie musztardowym. Śledzie w sosie musztardowym Składniki (porcja dla 2-4osób) 400g – śledzie solone a’la matiasy 1 cebula 4 czubate łyżeczki(...)musztardy francuskiej 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki majonezu ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki curry Szczypta pieprzu świeżo zmielonego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Śledzie w sosie musztardowym Przygotowanie: Śledzie solone a’la matiasy płuczemy pod bieżącą wodą, i moczymy przez co najmniej 2h, w tym czasie co najmniej dwa razy wymieniamy wodę na świeżą, po czym kroimy na 2-3 centymetrowe

Księga-Smaku
Pięć przepisów na pyszne śledzie. Idealne podczas świąt i nie tylko 420

przejść do przepisu): Śledzie w sosie duńskim z prażonym jabłkiem Śledzie w sosie chrzanowym pod kruszonką z żółtka Śledzie na czerwono lub po kaszubsku Śledzie z buraczkami Śledzie w śmietanie Artykuł Pięć przepisów na pyszne śledzie. Idealne podczas świąt i nie tylko pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Propozycje świąteczne na śledzie i ryby 158

czerwoną Śledzie po duńsku Sałatka jarzynowa ze śledziami Śledzie po fińsku Śledzie z papryką i śliwkami Sałatka śledziowa z pomidorami Śledzie marynowane z selerem Śledzie z olejem lnianym Śledzie w śmietanie z jabłkiem Sałatka ziemniaczana ze śledziami

Uwaga Babcia Gotuje
Filety a la matias w śmietanie 156

dawno już nie jadłam śledzi w śmietanie. Ostatnio jak robiłam, to mi nie smakowały, bo były za słone. Dlatego tym razem postanowiłam je dłużej moczyć. Nie chciałam kupować gotowych. Mało to razy się nabrałam płacąc masę pieniędzy za... cebulę w słoiku? Bo cebuli więcej niż śledzia...? Nie tym razem:) Tym razem znowu podjęłam próbę zrobienia własnoręcznie:) Składniki: 5 filetów(...)następnie pozostawiamy namoczone na noc w lodówce pod przykryciem - ja tak właśnie zrobiłam (przykryłam tylko folią aluminiową, żeby lodówka nie "przeszła" zapachem śledzi), ponieważ nie chciałam mieć solonych. Pan w sklepie mi powiedział, że jeśli śledzie są solone, to są bardziej słone niż takie, które był w solance - cokolwiek to znaczy. Niestety nie znam się... Następnego dnia wyjmujemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Śledzie w śmietanie 103

Cześć! Śledzie w śmietanie bardzo lubię. Wersja z ogórkiem konserwowym bardzo mi posmakowała i takie śledzie z pewnością zrobię na święta.  Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 2 łyżki majonezu * 5 - 6 łyżek śmietany * 4 średniej wielkości ogórki konserwowe * 1 cebula * sól, cukier, pieprz  * 1/5 szklanki octu 10% Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą(...)czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm. Zrobiłam sos śmietanowy. Majonez i śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam gorącą wodą. Ostudzoną  dodałam do majonezu i śmietany. Ogórki pokroiłam w kosteczkę i dodałam do śmietany i majonezu. Przyprawiłam do smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i dolałam ocet. Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie po japońsku 104

kanonem sztuki kulinarnej PRL-u. Królowały w restauracjach, na dancingach. Przetrwały do dziś „zaklęte w rewirach”. Śledzie po japońsku. Składniki: - śledzie matiasy ok. 600g (filety) - 2 cebule - 1 kwaśne, twarde jabłko (Granny Smith) - 1 szklanka gęstej śmietany ( crème fraiche ) może być inna, ale co najmniej 18% - sok z ½ cytryny - 1,5 łyżeczki musztardy ziarnistej - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz(...)samą kostkę, jak cebulę – skrapiamy sokiem z cytryny – mieszamy, aby jabłko nie ściemniało. Do jabłka dodajemy odsączoną cebulę, śmietanę, musztardę, różową sól himalajską, świeżo zmielony pieprz kolorowy oraz cukier do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy śledzie. Mogą być ukośnie pokrojone na kawałki lub całe filety (jeżeli nie są duże). Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na dobę

mojewypiekiinietylko
Błyskawiczne śledzie w śmietanie z jabłkiem i octem ryżowym 109

Szybki i pyszny pomysł na śledzie, nie tylko na święta. Ocet ryżowy podkręca smak śmietanowego sosu i przełamuje słodycz jabłek. Polecam! SKŁADNIKI 400g filetów śledziowych 150 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżeczka cukru pudru 2-3 łyżki octu ryżowego (można więcej) 1 duże jabłko 1 duża cebula pieprz(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o boku 0,5 cm. Cebulę kroimy w kostkę o tej samej wielkości co jabłko. Śmietanę łączymy z majonezem, cukrem pudrem i octem ryżowym. Śledzie kroimy w ok. 5 cm kawałki i mieszamy z jabłkiem oraz cebulą. Całość zalewamy śmietanowym sosem i przekładamy do słoiczków. Smacznego

DefinicjaSmaku
Śledzie w śmietanie 152

różne i powszechnie znane...ale nie koniecznie studentom dlatego pozwalam sobie przytoczyć jeden z tych przepisów. Składniki: -200 g śledzi -trochę marynowanej cebulki (powinna być w tym samym wiaderku co śledzie) -dwie łyżki śmietany kwaśnej 18% -ćwierć jabłka, najlepiej jakiejś lekko kwaskowatej odmiany -sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw trzeba oczywiście wybrać odpowiednie śledzie, bo tego raczej od sąsiadki pożyczyć się(...)skórki kawałek jabłka ścieramy na małych oczkach, lub w przypadku braku odpowiedniego narzędzia (jak u mnie) kroimy je nożem na mikro-kawałki i mieszamy ze śmietaną. Mieszamy śmietanę z jabłkiem ze śledziami i cebulką, w razie potrzeby dosalamy i pieprzymy do smaku. Przed podaniem dobrze jest zostawić naszą sałatkę śledziową przynajmniej na godzinę w lodówce aby się przegryzła. Koszt

Tanie przepisy studenckie
Śledzie zapiekane po skandynawsku 88

smak z kuchni szwedzkiej Was zaskoczy.   Składniki 750 g świeżych niesolonych śledzi 3/4 szklanki śmietany 22 % 2 łyżki keczupu 3 łyżki startego chrzanu półtora łyżki masła 1 łyżka soku z cytryny sól   Przygotowanie   Śledzie umyłem, wykroiłem filety, skropiłem do środka sokiem z cytryny, posoliłem. Końce filetów założyłem do środka. Śledzie ułożyłem w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem(...)Śmietanę wymieszałem z keczupem i chrzanem, Polałem nią śledzie, skropiłem roztopionym masłem. Zapiekałem 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania