Razem ze Smolin Fish postaramy się Ci dzisiaj w tym wyborze pomóc. Ryby na Wigilię? 5 tradycyjnych i bardziej nowoczesnych propozycji. Karp i śledź – ryby na Wigilię Tradycja przyrządzania karpia i śledzia w okresach postu – nie tylko zatem w Wigilię – sięga wieków średnich, stąd też przepisy na ich przygotowanie to kapsuły czasu, w których zawarto kulinarne dziedzictwo(...)polskiej kuchni linów, złotych karasi lub też szczupaków. Tutaj znajdziesz przepis na fantastycznego fileta z karpia -> smażony filet z karpia Śledź – w oleju, a może w śmietanie? Śledź na śródlądziu z przyczyn technicznych w formie ryby świeżej nigdy nie był dostępny. Poddawany był zatem przez rybaków morskich obróbce loco burta jako ryba solona w beczkach i jego
kuron.com.plplastry o szerokości ok. 3 cm. Do zimnego roztworu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, tak żeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do śledzi. HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (wersja rodzima) Składniki: • 500 g solonych(...)kroimy w piórka i parzymy wrzącą wodą, odsączamy na sitku. Śmietanę łączymy z mlekiem, dodajemy liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie zalewamy śmietaną, dodajemy sparzoną cebulę i razem mieszamy. Podajemy z ziemniakami
Bon Appetit Małgorzatyśmietany 18% 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi. Śmietanę łączymy z majonezem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiproces spalania tłuszczu, poprawi pamięć i wzmocni serce. Proponuję wersję dietetyczną, bez dodatku majonezu. Składniki: 200 g śledzi 2 ugotowane czerwone buraczki 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 70 g serka (0,2% tłuszczu) 100 g jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany 2-3 ogórki konserwowe 1-2 łyżki marynaty z ogórków(...)duże jabłko szczypiorek sól, pieprz z młynka Wykonanie: ugotowane wcześniej czerwone buraczki, ogórki i obrane jabłko pokroić w kostkę. W grubą kostkę pokroić wymoczone wcześniej i osuszone papierowym ręcznikiem śledzie śmietanę wymieszać z serkiem, chrzanem i 2-3 łyżkami marynaty z ogórków pokrojone warzywa i śledzie wymieszać z przygotowanym sosem, dodać pieprz i sól i pokrojony szczypiorek. Przed podaniem schłodzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Świąteczna terrina którą zachwycicie rodzinę. Jest lekka, pyszna z dodatkiem korniszonów, mini kukurydzy i barszczu. Śledzie można podać ciekawie a nie tylko w śmietanie. 5 płatów śledzi matias 400 g śmietany 18 % gęstej 2 łyżeczki żelatyny 314 ml pikli warzywnych / cebulka, korniszony mini,kukurydza mini, marchewka plastry/ 3 łyżki ćwikły z chrzanem 2 łyżki posiekanej natki pietruszki koper(...)soli. Pikle odcedzam na sitku. Na dno foremki ze śledziami wykładam trzy łyżki śmietany, układam pikle i znowu śmietana. Wstawiam do lodówki. Drugą łyżeczkę żelatyny też rozpuszczam w wodzie i dodaję 100 g śmietany do zahartowania. Dodaję ćwikłę z chrzanem i mieszam. Wylewam na stężałą warstwę jasną. Przykrywam dwoma płatami śledzi wzdłuż foremki. Wstawiam do lodówki na kilka godzin
wesoła kuchniaŚledzie w śmietanie to bardzo pyszne i super proste do zrobienia danie. Przepis na śledzia w śmietanie trzeba poznać. Podajemy go nie tylko na Wigilię, ale i na inne specjalne okazje i przyjęcia rodzinne. - tylko podstawowe składniki - śledź idealny na każdą okazję - tradycyjny, sprawdzony przepis
AniaGotuje.plogóle) nie robiłam klasycznego śledzia w śmietanie, czas to nadrobić. Śmietanę wymieszałam z jogurtem naturalnym, a jabłka zastąpiłam gruszkami. Przy okazji szwendania się po kuchni, podjadam kawałek po kawałku. Składniki: 5 filetów śledziowych a’la matjas 1 gruszka 1 cebula 2 łyżki śmietany 2 łyżki jogurtu naturalnego liść laurowy pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas(...)czasie śledzie bardzo dokładnie osuszamy i kroimy w grubsze paski. Gruszkę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, przelewamy wrzątkiem na sicie. Wszystkie składniki mieszamy w misce i przekładamy do słoika. Wkładamy do lodówki. Śledzie są najsmaczniejsze przynajmniej 1 dzień od zrobienia. Artykuł Śledzie w śmietanie z gruszką pochodzi
Kardamonovytylko cebulkę i jabłko. Składniki: 400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany , 1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku, 1 średnia cebula , 3-4 liście laurowe , łyżeczka ziaren ziela angielskiego , świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały, sól , no i oczywiście śledzie :) (Nie podaję ilości śledzi na taką porcję sosu śmietanowego, gdyż to zależy od upodobań. Jedni lubią mniej(...)dobrze wymoczyć. Pokroić w średniej wielkości paski - według uznania. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i pokroić w grubszą kostkę. Dodać razem ze śledziami do śmietany i wymieszać. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić na pół godziny do lodówki. Podawać z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaKupiłem przypadkiem śledzie solone. Zrób z nimi coś żono. No to zrobiłam. Składniki: śledzie solone (wymoczone w zimnej widzie przez 3 godziny) 2 jabłka 1 cebula 1 łyżka doku z cytryny 4 łyżki śmietany 18% sól pierz Śledzie kroję w kostkę. Dodaję pokrojone w kostkę jabłko. Pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiam solą, pieprzem, śmietaną. Mieszam. Zostawiam na 12 godzin
MojaQchnia.plAbsolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały się śledzie z porem, jabłkiem i śmietaną. Tak przygotowane śledzie potrzebują jednak czasu na przegryzienie się, więc jeśli zrobicie je dziś, to na weekend będą w sam raz. Do przygotowania tego dania użyłam filetów śledziowych z suszonymi ziołami Beczka Śledzi od firmy SEKO, ale równie pysznie będzie ono smakować z filetami(...)Filety z ziołami wystarczy wyjąć z zalewy i osączyć. Filety pokroić w kawałki. Por pokroić w krążki, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Do słoika wykładać warstwami por, śledzie, jabłko, śmietanę. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na 2 dni, żeby smaki się przegryzły. Smacznego
Obiad gotowywbrew "tradycji" nie jest w pomidorach, a właśnie w śmietanie. Śledź mancowy jest łowiony przy pomocy specjalnej sieci (sieć mancowa), która odławia najdorodniejsze sztuki, co bardzo wpływa na smak i jakość ryby. W oryginalnym przepisie śledzie zasalamy (usuwając głowę i wnętrzności) i marynujemy przez dwa tygodnie. Do tych śledzi idealnie pasują ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach. Gorąco(...)Składniki: 600 g filetów śledziowych 300 g białej cebuli 300 g jabłka złota reneta 600 ml kwaśnej wiejskiej śmietany 30% sól, pieprz Przygotowanie: Filety moczymy przez kilka godzin, zmieniając dwa, trzy razy wodę. Następnie kroimy na kawałki 5-7 cm. Cebulę kroimy w piórka i sparzamy gorącą wodą
R'n'G Kitchenogórki również kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pokrojone grzybki, ogórki oraz cebulkę przekładamy do miski, dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem *** *** Dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin *** *** Z tak przygotowanych śledzi możemy wykonać koreczki nabijając na wykałaczki naprzemiennie śledzie z marynowanym grzybkami oraz małymi korniszonami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemsmakowało, pomimo tego, że dałam zdecydowanie za dużo majonezu. Potem okazało się, że identyczne śledzie zrobiła też ciocia (z odpowiednią ilością sosu). W tym roku na pewno powtórzę. Składniki: 500 g matjasów 2 łyżki majonezu (lub majonez + śmietana) 2 - 3 łyżeczki curry 5 ogórków konserwowych 1 średnia czerwona cebula zalewa: 2 szklanki wody 2 szklanki octu(...)lodówki. Na kilka godzin przed podaniem przygotować sos. Cebulę i korniszony pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z curry, majonezem (lub majonezem i śmietaną). Śledzia wyjąć z zalewy i pokroić. Wymieszać z sosem i odstawić na kilka godzin
Sto kolorów kuchniShare Pinterest Print Śledzie w śmietanie z ogórkiem kiszonym i jabłkiem z dodatkiem cebuli, koperku i natki pietruszki. Pyszne i proste do przygotowania. Idealne nie tylko na święta Składniki: 600 g filetów śledziowych (matiasy) 2 ogórki kiszone 1 jabłko 1 mała cebula 350 g kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżka majonezu 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)pieprz. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone śledzie i mieszamy. Doprawiamy solą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Śledzie w sosie tatarskim → Śledzie korzenne → Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi → Sałatka z buraków i śledzi → Sałatka warstwowa z tuńczykiem i krakersami Artykuł Śledzie w śmietanie z ogórkiem kiszonym i jabłkiem pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smak