śledź w śmietanie - 1028 przepisów (strona:4/69)

ZUPA ŚLEDZIOWA BABCI HELI 1703

Zupa śledziowa albo inaczej woda śledziowa jest pysznym, postnym posiłkiem. To troszkę inna odmiany znanych śledzi w śmietanie. Przyrządzana jest w wielu domach głównie na Kujawach, ale znana jest także i w innych regionach kraju.         To dawne, tradycyjne danie gościło kiedyś głównie w gospodarstwach(...)mniejsze kawałki.   Marynatą zalać śledzie (jeśli są słone wcześniej wymoczyć), przykryć naczynie i wstawić do lodówki na ok 2 godzin.  Po tym czasie dodać do śledzi śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach

Walijskie Pichcenie
Śledzie świąteczne... 147

robię tych wszystkich   śledzi   na raz na świąteczny stół. Wybieram to, na  co akurat mam ochotę z mojej śledziowej listy i przygotuję na tę wspaniałą wieczerzę wigilijną. Mam nadzieję, że skorzystacie z mojej podpowiedzi i znajdziecie śledzie, których nie znacie, nie jedliście a na które akurat macie apetyt. Śledzie można zrobić już dziś. Na szczęście przygotowane(...)zielonym pieprzem, w oleju Śledzie z jajkiem w śmietanie Śledziowe rolmopsy z grzybami Śledzie z jabłkiem w śmietanie Śledzie po kaszubsku Śledzie w sosie cytrynowym Śledzie w kawie po szwedzku Śledzie z sosem pomidorowym i suszonymi pomidorami Śledzie po cygańsku Śledź pod pierzynką... z warzyw Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z żurawiną i papryką Mam nadzieję, że ta lista

Kuchnia u Krysi
Wigilijne śledzie w śmietanie 96

maju i czerwcu. Kupując śledzie warto pamiętać, że matiasy nie mają ikry ani mlecza. Składniki 0,5 kg matiasów lub filetów a'la matias 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone 1 duża lub 2 małe cebule (mogą być czerwone - są łagodniejsze w smaku) 1 duże, twarde, kwaskowe jabłko  250-350 ml gęstej śmietany 12% lub 18% opcjonalnie(...)ziarna ziela angielskiego) i odstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby śmietana nabrała aromatu. Po tym czasie przyprawy wyjąć ze śmietany. ****   Śledzie namoczone w mleku mają delikatniejszy smak. ***** Cebulę przed dodaniem do śledzi można zblanszować przelewając ją na sitku gorącą wodą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śledzie w śmietanie z buraczkami i pęczakiem 230

Kawałki śledzi a’la Matjas pływające w różowej śmietanie. Wszystko za sprawą buraka ćwikłowego. Sałatka śledziowa jest smaczna i treściwa dzięki dodatkowi kaszy pęczak. W zasadzie można ją jeść bez pieczywa :) 4 płaty śledziowe solone a’la Matjas 1 duży burak ćwikłowy 50 g kaszy pęczak 300 g śmietany 12% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)przegryzły. Śmietana z czasem będzie nabierała intensywniejszego różowego koloru. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Dania z kaszą , Dania z rybą , sałatki i surówki Tagged: buraki , kasza jęczmienna , śledzie , śmietana

https:KKuchniaMniam
Śledź w śmietanie 411

Śledź w śmietanie jest prosty do przygotowania. Nie wymaga dużo naszej pracy ale wymaga czasu aby cieszyć się smakiem idealnym. Jest grudzień więc będzie to śledź w wersji zimowo-świątecznej . Przyprawy takie jak goździki(...)cynamon są tu obowiązkowe . Dla mnie świąteczne śniadanie to pyszny śledź w śmietanie :) Składniki: • płaty śledzia matias solonego w wodzie 6szt • śmietana gęsta 18% 60g • śmietana gęsta 30% 60g • cebula 2szt • ziele angielskie 1szt • goździki • woda lub mleko do moczenia śledzi • cynamon Wartości odżywcze ( porcja 200g): Kalorie: 272,3 kcal Tłuszcz: 22.5 Białko: 13,7 Węglowodany

Keto Przepisy
Trzy pyszne przepisy na śledzie wigilijne 469

warstwami śledzie, sparzoną cebulę i cytrynę. Pomiędzy warstwy śledzia wkładamy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy słoik olejem tak, aby wszystkie kawałki były przykryte i wstawiamy do lodówki na dobę. Rowki znajdujące się na nożach Santoku zmniejszają tarcie i zapobiegają przyklejaniu się produktów. Śledzie w sosie musztardowym: 4 filety śledziowe w słonej zalewie lub oleju 4 łyżki gęstej śmietany(...)gęstej śmietany 18 % 3 łyżki majonezu 2 cebule szalotki sok z połowy cytryny 1 kwaśne jabłko (jeśli jest słodkie, warto wzbogacić przepis o 2 kiszone ogórki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo mielony pieprz Śledzie w słonej zalewie zalewamy mlekiem lub lodowatą wodą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki – w międzyczasie warto zmienić mleko/wodę na świeże ( śledzi

Poezja smaku
Śledzie w śmietanie 109

Śledzie w śmietanie mogą stanowić bazę obiadowego dania lub posłużyć jako świetna przekąska podczas imprez. Tak przygotowane śledzie często widnieją także na wigilijnych stołach, stanowiąc tym samym jedną z 12 tradycyjnych potraw. Przepis na śledzie w śmietanie, który zaprezentuję Wam w tym wpisie, wyniosłam jeszcze z rodzinnego domu, gdzie śledzie w tej postaci często stanowiły... Tryb czytania Artykuł Śledzie

kurkanielotka.pl
Śledzie w śmietanie ( wersja I ) 324

znajdą Państwo również w menu głównym Śledzie w śmietanie  Po 2 dniach śledzie są idealne do zjedzenia! Składniki : 5 - 6 filetów śledzia z zalewy solnej 1 i ½  średnich główek cebuli Koperek ( ilość wedle uznania ) 8 -10 ogórków korniszonów ( 8-10 sztuka małe ) Sól morska pieprz Mleko ( do zamoczenia śledzi )   S os : 500 g śmietany ( używam(...)Śledzie osu szamy przy użyciu ręcznika papierowego. Szykujemy sobie 8-10 ogórków korniszonów ( wyrób własny :) ) i kroimy w drobną kostkę. Śledzie po osuszeniu kroimy w paski. Do naczynia dodajemy odciśniętą cebulkę oraz pokrojone ogórki. Dodajemy śmietanę, majonez, koperek ( wedle uznania ). Doprawiamy wstępnie solą oraz pieprzem. Gdy sos wymieszany i gotowy dodajemy śledzie i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem

Sprawdzone przepisy kulinarne
Śledzie w śmietanie z jabłkiem 348

filetów śledziowych cebula jabłko pół łyżeczki cukru 5 łyżek śmietany 18% sól i pieprz WYKONANIE: 1. Śmietanę doprawić  cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. 2. Śledzie włożyć do miski i wypłukać w zimnej wodzie. Odstawić na min godzinę, w między czasie      2-3 razy zmienić wodę. 3. Śledzie osuszyć(...)pokroić w ukośne paski. 4. Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem na sicie. 5. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Skropić cytryną. 6. W misce połączyć śmietanę, śledzie, cebulę oraz jabłko. 7. Odstawić do lodówki na 24h. ZAPRASZAM NA FILM - Śledzie w śmietanie ! Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube

Atlas Smaków
Śledź w śmietanie z jabłkiem 106

w śmietanie z jabłkiem. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram surowych filetów ze śledzia, 200 gram śmietany 18%, 1/2 cytryny, 1 /2 białej cebuli, 1 jabłka,  czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżek octu, białego pieczywa. Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia i przygotowania śledzi. Kupiłem tuszki śledzi, ale spokojnie można użyć gotowych filetów. Aby danie nie było(...)cytryny i przyprawiłem szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość wymieszałem z 200 gramami śmietany 18%. Do miseczki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą dodałem wcześniej przygotowane kawałki śledzia. Całość delikatnie wymieszałem, uważając, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Z uwagi na słony smak śledzi potrawa raczej nie powinna wymagać dodatku soli, natomiast obficie doprawiłem ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane

Wyprawy kulinarne
Śledzie ze śmietaną i jabłkiem 108

Tradycyjne śledzie ze śmietaną i jabłkiem, połączenie które bardzo nam smakuje. Czasem dodaję do takich sledzi szczyptę cynamonu, cudnie komponuje się z takim towarzystwem. Takie śledzie znaleźć pewnie można na każdym wigilijnym stole, że chyba każdy je zna. W moim domu są popularną potrawą do chleba nie tylko w święta. Inne wersje śledzi ze śmietaną(...)takich śledzi dodaję zamiast jabłka: marynowane warzywa, np. paprykę, ogórki kiszone, konserwowe, grzyby kosteczki gruszki suszone pomidory cebulę Zawsze smakują obłędnie, śledzie uwielbiam! Kiedy mamy dobre śledzie to naprawdę możemy z nich przygotować wiele smacznych dań, sałatek, przekąsek. Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 1 duże jabłko lub 2 mniejsze 300 ml gęstej i kwaśnej śmietany 1 płaska

Zasmakuj Kuchni
Śledzie w śmietanie z pulkami 109

tylko na Święta. To kolejny smak mojego dzieciństwa zapamiętany i przeniesiony do mojej kuchni. śledzie w śmietanie 0,5 kg filetów śledziowych małosolnych Matjas albo marynowanych w zalewie octowej 0,4 l śmietany 12% 4 łyżki cukru ocet 2 cebule pieprz ziemniaki Jeżeli używamy śledzi małosolnych musimy je namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu na kilka godzin(mięso(...)mieszamy z wcześniej przygotowaną śmietaną. Na wierzch układamy śledzie i podajemy z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami, oczywiście przed zjedzeniem musimy je opulać czyli obrać ze skórki. Smacznego! Artykuł Śledzie w śmietanie z pulkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie w śmietanie z koperkiem + film 711

powszednie dni. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a śledzie z dodatkiem jabłka, cebuli, ogórków kiszonych oraz koperku w sosie śmietanowym smakują wybornie.     składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 1 duża lub małe cebule 3 ogórki kiszone 1 jabłko 300 g śmietany 18% 3 łyżki majonezu pęczek koperku czarny pieprz opcjonalnie sól przepis(...)wrzucamy do pozostałych składników. Całość opcjonalnie doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem i wszystko delikatnie mieszamy. Gotowe śledzie wstawiamy do lodówki na noc, żeby smaki się przegryzły.   Artykuł Śledzie w śmietanie z koperkiem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Piątkowe Inspiracje - Sałatka śledziowa z papryką 148

wodzie przez kilka godzin. Jak już pozbędą się nadmiaru soli pokroić je w kostkę. Paprykę, cebulę oraz ser pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze śledziami. Majonez i śmietanę połączyć i dodać do śledzi i warzyw. Gotową sałatkę posypać natką pietruszki. Smacznego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tradycyjne śledzie w śmietanie 244

Moja mama dla siebie przygotowywała śledzie w oleju, ja natomiast prosiłam, aby dla mnie zrobiła śledzie w śmietanie. Dziś bardziej doceniam ich smak i dzielę się nim z Wami :) SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. 200 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi) 1 duże, kwaskowate jabłko 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru 150 g kwaśnej(...)śmietany (12 - 18%) sok z cytryny sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Filety śledziowe wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko powinno “wyciągnąć” z nich sól). 2. Wymoczone filety odsączamy na ręczniku papierowym, następnie kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. 3. Cebulę kroimy w cienkie piórka

W kuchni Katie