gotowe. Składniki na sałatkę śledziową z groszkiem i jajkami: 400 g śledzi w oleju puszka groszku 5 jajek 2 ogórki konserwowe cebula (jeśli używacie gotowych śledzi ze słoika, to zazwyczaj są one w zalewie z cebulą, którą można wykorzystać) 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, czyli przez(...)plastry. Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w paski. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. W miseczce mieszamy ze sobą majonez, musztardę i śmietanę. Śledzie, cebulę, ogórki, jajka i groszek przekładamy do dużej miski. Dodajemy sól, pierz i sos majonezowy. Całość mieszamy. Sałatkę odkładamy na godzinę do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem można posypać
e-PrzepisyKulinarneŚledzie z cytryną i jabłkiem to pomysł na przygotowanie śledzi do podania ich z olejem lub śmietaną. Jabłko i cytryna uszlachetniają smak śledzi i wynoszą(...)wyższa półkę ;) Sposób na nie pochodzi z książki Danuty Wyrybkowskiej Praktyczna kuchnia domowa z 1937 roku. Śledzie te polecane są do oliwy i śmietany, nazwa przepisu „ śledzie w oliwie i śledzie w śmietanie”. 4 filety śledzi solonych, 1 winne jabłko (u mnie reneta), 1 cytryna (z cienką skórką), 1 liść laurowy, 10 – 12 ziaren pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela
królestwo garóww śmietanie z jabłkiem. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram surowych filetów ze śledzia, 200 gram śmietany 18%, 1/2 cytryny, 1 /2 białej cebuli, 1 jabłka, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 2 łyżek octu, białego pieczywa. Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia i przygotowania śledzi. Kupiłem tuszki śledzi, ale spokojnie można użyć gotowych filetów. Aby danie nie było(...)cytryny i przyprawiłem szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość wymieszałem z 200 gramami śmietany 18%. Do miseczki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą dodałem wcześniej przygotowane kawałki śledzia. Całość delikatnie wymieszałem, uważając, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Z uwagi na słony smak śledzi potrawa raczej nie powinna wymagać dodatku soli, natomiast obficie doprawiłem ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane
Wyprawy kulinarneTradycyjne śledzie ze śmietaną i jabłkiem, połączenie które bardzo nam smakuje. Czasem dodaję do takich sledzi szczyptę cynamonu, cudnie komponuje się z takim towarzystwem. Takie śledzie znaleźć pewnie można na każdym wigilijnym stole, że chyba każdy je zna. W moim domu są popularną potrawą do chleba nie tylko w święta. Inne wersje śledzi ze śmietaną(...)takich śledzi dodaję zamiast jabłka: marynowane warzywa, np. paprykę, ogórki kiszone, konserwowe, grzyby kosteczki gruszki suszone pomidory cebulę Zawsze smakują obłędnie, śledzie uwielbiam! Kiedy mamy dobre śledzie to naprawdę możemy z nich przygotować wiele smacznych dań, sałatek, przekąsek. Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 1 duże jabłko lub 2 mniejsze 300 ml gęstej i kwaśnej śmietany 1 płaska
Zasmakuj Kuchnitylko na Święta. To kolejny smak mojego dzieciństwa zapamiętany i przeniesiony do mojej kuchni. śledzie w śmietanie 0,5 kg filetów śledziowych małosolnych Matjas albo marynowanych w zalewie octowej 0,4 l śmietany 12% 4 łyżki cukru ocet 2 cebule pieprz ziemniaki Jeżeli używamy śledzi małosolnych musimy je namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem octu na kilka godzin(mięso(...)mieszamy z wcześniej przygotowaną śmietaną. Na wierzch układamy śledzie i podajemy z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami, oczywiście przed zjedzeniem musimy je opulać czyli obrać ze skórki. Smacznego! Artykuł Śledzie w śmietanie z pulkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaŚledzie w śmietanie to jeden(...)moich ulubionych przepisów na śledzie. Z dodatkiem żurawiny, która świetnie podkreśla ich smak, sa naprawde pyszne. Rewelacyjny przepis, świetna przystawka na każdą okazje. Smacznego! SKŁADNIKI: 500 G ŚLEDZI TYPU MATJAS GARŚĆ NATKI PIETRUSZKI 1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY 2 ŁYŻKI SUSZONEJ ŻURAWINY 1 ŁYŻKA CHRZANU 1 UGOTOWANE NA TWARDO ŻÓŁTKO 150 ML GĘSTEJ ŚMIETANY SOL I PIEPRZ DO SMAKU
Pani M - kuchnia smakowitapowszednie dni. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a śledzie z dodatkiem jabłka, cebuli, ogórków kiszonych oraz koperku w sosie śmietanowym smakują wybornie. składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych solonych 1 duża lub małe cebule 3 ogórki kiszone 1 jabłko 300 g śmietany 18% 3 łyżki majonezu pęczek koperku czarny pieprz opcjonalnie sól przepis(...)wrzucamy do pozostałych składników. Całość opcjonalnie doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem i wszystko delikatnie mieszamy. Gotowe śledzie wstawiamy do lodówki na noc, żeby smaki się przegryzły. Artykuł Śledzie w śmietanie z koperkiem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniawodzie przez kilka godzin. Jak już pozbędą się nadmiaru soli pokroić je w kostkę. Paprykę, cebulę oraz ser pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze śledziami. Majonez i śmietanę połączyć i dodać do śledzi i warzyw. Gotową sałatkę posypać natką pietruszki. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMoja mama dla siebie przygotowywała śledzie w oleju, ja natomiast prosiłam, aby dla mnie zrobiła śledzie w śmietanie. Dziś bardziej doceniam ich smak i dzielę się nim z Wami :) SKŁADNIKI: Dla 2 - 3 osób. 200 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi) 1 duże, kwaskowate jabłko 1 mała cebula 1 łyżeczka cukru 150 g kwaśnej(...)śmietany (12 - 18%) sok z cytryny sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Filety śledziowe wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko powinno “wyciągnąć” z nich sól). 2. Wymoczone filety odsączamy na ręczniku papierowym, następnie kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. 3. Cebulę kroimy w cienkie piórka
W kuchni Katiechociaż jadam ją teraz bardzo rzadko ze względu na M., który na sam zapach ryby ucieka z domu (robimy w tej materii postępy, ostatnio zaakceptował halibuta). ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Składniki: - około 400 gram śledzi solonych a'la matjas - 400 gram śmietany kwaśne 12% (lub jogurtu naturalnego albo pół na pół) - 1 cebula - 1 jabłko - pieprz Przygotowanie: Śledzie płuczemy(...)moczymy kilka minut, żeby oddały nieco soli. Cebulę i jabłko obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, jabłko ścieramy na tarce o małych oczkach. Śledzie kroimy na średnich rozmiarów kawałki i łączymy wszystkie składniki - śmietanę, cebulę, jabłko, rybę, pieprz. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuŚledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne(...)wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża cebula 2 jabłka 200 g gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny pieprz
Kuchnia MagdaLenyŚledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne(...)wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża cebula 2 jabłka 200 g gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny pieprz
Kuchnia MagdaLenypołowę ,zdejmujemy (NIE KONIECZNIE)skórkę,cieniutką błonkę która znajduje się na skórze śledzia. Następnie kroimy w 1lub 2 cm paseczki Cebulę kroimy w cieniutkie piórka,ogórki w półplasterki, jabłko w drobną kostkę, koperek siekamy drobno. W misce połączyć śmietanę z majonezem i przyprawami , dodać do śledzi, i reszty dodatków,wymieszać. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki(...)lubicie bardziej kwaśną wersję to można dodać łyżkę lub dwie zalewy od ogórków konserwowych. Moja wersja jest dość gęsta ,jeżeli wolicie bardziej rzadką można dolać odrobinę mleka, lub więcej śmietany
Andzia Pichcipieprzu czarnego płaska łyżeczka ziaren białej gorczycy * Jakie śledzie są najlepsze? Wybieram duże i mięsiste śledzie. Najprostsze i najszybsze do zrobienia będą gotowe płaty śledziowe. Takie polecam dla większości z Was, przynajmniej na początku. Dobre będą także świeże śledzie. Warto też sięgnąć po całe śledzie z beczki ze skórą. Takie śledzie przygotowywała moja babcia. Trzeba je jednak oczyścić i ewentualnie(...)przygotowuję śledzie Jeśli masz płaty śledzi, to należy wymoczyć je w zimnej wodzie przez około 1 – 2 godziny. Dokładny opis moczenia śledzi podaję w przepisie: moczenie śledzi – jak moczyć śledzie? Śledzie możesz pozostawić w całości lub pokroić na kawałki, ale większe niż do tradycyjnych śledzi w oleju lub śledzi w śmietanie . Śledzie świeże
Ania gotujeMożna również użyć już gotowych śledzi w oleju, czy z zalewy octowej – wtedy nie trzeba ich moczyć. Paprykę i grzyby odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Również cebulę kroimy w kostkę. Do miski przekładamy śledzie, cebulę, paprykę i grzyby. Dodajemy musztardy, olej i pieprz. Całość mieszamy dokładnie. Śledzie najlepiej przełożyć do słoika lub innego szczelnego pojemnika. Odstawiamy(...)przechowywać przez kilka dni. Pyszna przekąska śledziowa – śledzie z grzybami i papryką Zobacz inne przepisy na przekąski ze śledzi: Śledzie w sosie musztardowym – prosty i szybki przepis Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa Śledzie po kaszubsku – przepis na śledzie z suszonymi śliwkami Najlepsze śledzie w śmietanie Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika
e-PrzepisyKulinarne