śledź w śmietanie - 1028 przepisów (strona:7/69)

Śledzie w śmietanie babci Zosi 149

przygotowywaniu potraw. W szale przeszukiwania notesów z zapiskami wstępnie przygotowujemy listę potraw jakie znajdą się na wielkanocnym stole. Zacznijmy więc od śledzi. Ale jakie?  Najlepsze na świecie! Po latach odnaleźliśmy przepis na pyszne śledzie w śmietanie jakie robiła kiedyś moja babcia. Polecam! Śledzie w śmietanie  Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, 3 cebule, liść laurowy,  kilka(...)zalewy dodajemy pokrojone w 3-4 ukośne kawałki śledzie.           Po kilku godzinach (najlepiej aby śledzie były w zalewie całą noc) odcedzamy filety i dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, kiszonego ogórka, ocet, cukier oraz wymieszaną śmietanę z majonezem). Całość delikatnie mieszamy. Smacznego

paapilotkaa
Śledzie pod pierzynką 152

zapach. Dlatego  za robienie śledzi zawsze zabieram się opieszale. Podobno są smaczne, bo znikają bardzo szybko. Składniki: 30 dag śledzi matiasów ½ litra mleka, ocet winny 3 łyżki majonezu 2/3 szklanki śmietany  12% - 18% pieprz do smaku 2 jabłka 2 cebule 3 ogórki konserwowe Sposób wykonania: Śledzie namoczyć przez(...)około pół godziny w mleku. W międzyczasie przygotować „pierzynkę”: Obrane jabłka zetrzeć na wiórki,  cebule  i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystko z majonezem a następnie śmietaną. Śledzie odsączyć z mleka, pokroić w paski i pokropić octem.  Dodać pieprz do smaku. Połączyć z przygotowaną pierzynką Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Najlepsze śledzie w śmietanie 168

Klasyczny, prosty przepis na śledzie w śmietanie, które pysznie smakują podane z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Składniki: 500 g filetów śledziowych solonych 2 średnie cebule ok 200 ml śmietany 18% 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy mały pęczek pietruszki pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy przez noc w zimnej wodzie. Następnie kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w piórka i na 10 minut(...)zalewamy gorącą wodą. Pietruszkę siekamy. Śmietanę, majonez i musztardę łączymy ze sobą. Dodajemy pietruszkę i pieprz. Odsączoną cebulę i śledzie przekładamy do jednej miski, dodajemy sos śmietanowy i mieszamy dokładnie. Odkładamy na godzinę do lodówki, aby smaki się „przegryzły

e-PrzepisyKulinarne
Salatka warstwowa ze śledziem 141

marchewki 1 duży burak 3 jajka 1 ogórek kiszony kawałek czerwonej cebuli szczypiorek około 6 dużych łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy całą noc w wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Warzywa obieramy i gotujemy na miękko (buraczki osobno). Marchew, buraczki i jajko ścieramy na grubych oczkach. Ziemniaki(...)Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. 2 łyżki majonezu mieszamy z musztardą i kurkumą. Na dno słoiczka wykładamy kolejno warstwy: buraczki, sos majonezowo - musztardowo, ziemniaki, śledzie, śmietanę która solimy i pieprzymy, marchewkę, ogórka, pozostały majonez,  jajka i posypujemy szczypiorkiem z cebulką, posypujemy solą i pieprzem

Lena Gotuje
HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (2 wersje) 683

plastry o szerokości ok. 3 cm. Do zimnego roztworu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, tak żeby nie zostały grudki.  Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do śledzi. HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (wersja rodzima) Składniki: • 500 g solonych(...)kroimy w  piórka i  parzymy wrzącą wodą, odsączamy na sitku. Śmietanę łączymy z mlekiem, dodajemy liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, doprawiamy solą i  pieprzem. Śledzie zalewamy śmietaną, dodajemy sparzoną cebulę i razem mieszamy. Podajemy z ziemniakami

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie w sosie musztardowym 115

śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi.  Śmietanę łączymy z majonezem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka śledziowa z burakiem - fit 205

proces spalania tłuszczu, poprawi pamięć i wzmocni serce. Proponuję wersję dietetyczną, bez dodatku majonezu. Składniki: 200 g śledzi 2 ugotowane czerwone buraczki 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 70 g serka (0,2% tłuszczu) 100 g jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany 2-3 ogórki konserwowe 1-2 łyżki marynaty z ogórków(...)duże jabłko szczypiorek sól, pieprz z młynka Wykonanie: ugotowane wcześniej czerwone buraczki, ogórki i obrane jabłko pokroić w kostkę. W grubą kostkę pokroić wymoczone wcześniej i osuszone papierowym ręcznikiem śledzie śmietanę wymieszać z serkiem, chrzanem i 2-3 łyżkami marynaty z ogórków pokrojone warzywa i śledzie wymieszać z przygotowanym sosem, dodać pieprz i sól i pokrojony szczypiorek. Przed podaniem schłodzić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Terrina ze śledziem i piklami 101

Świąteczna terrina którą zachwycicie rodzinę. Jest lekka, pyszna z dodatkiem korniszonów, mini kukurydzy i barszczu. Śledzie można podać ciekawie a nie tylko w śmietanie. 5 płatów śledzi matias 400 g śmietany 18 % gęstej 2 łyżeczki żelatyny 314 ml pikli warzywnych / cebulka, korniszony mini,kukurydza mini, marchewka plastry/ 3 łyżki ćwikły z chrzanem 2 łyżki posiekanej natki pietruszki koper(...)soli. Pikle odcedzam na sitku. Na dno foremki ze śledziami wykładam trzy łyżki śmietany, układam pikle i znowu śmietana. Wstawiam do lodówki. Drugą łyżeczkę żelatyny też rozpuszczam w wodzie i dodaję 100 g śmietany do zahartowania. Dodaję ćwikłę z chrzanem i mieszam. Wylewam na stężałą warstwę jasną. Przykrywam dwoma płatami śledzi wzdłuż foremki. Wstawiam do lodówki na kilka godzin

wesoła kuchnia
Śledź w śmietanie 1318

Śledzie w śmietanie to bardzo pyszne i super proste do zrobienia danie. Przepis na śledzia w śmietanie trzeba poznać. Podajemy go nie tylko na Wigilię, ale i na inne specjalne okazje i przyjęcia rodzinne. - tylko podstawowe składniki - śledź idealny na każdą okazję - tradycyjny, sprawdzony przepis

AniaGotuje.pl
Wigilijne śledzie w śmietanie 350

tylko cebulkę i jabłko. Składniki: 400-500 ml dobrej kwaśnej śmietany , 1 większe jabłko - twarde o lekko winnym smaku, 1 średnia cebula , 3-4 liście laurowe , łyżeczka ziaren ziela angielskiego , świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały, sól , no i oczywiście śledzie :) (Nie podaję ilości śledzi na taką porcję sosu śmietanowego, gdyż to zależy od upodobań. Jedni lubią mniej(...)dobrze wymoczyć. Pokroić w średniej wielkości paski - według uznania. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i pokroić w grubszą kostkę.  Dodać razem ze śledziami  do śmietany i wymieszać. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić na pół godziny do lodówki. Podawać z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie 160

Absolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały się śledzie z porem, jabłkiem i śmietaną. Tak przygotowane śledzie potrzebują jednak czasu na przegryzienie się, więc jeśli zrobicie je dziś, to na weekend będą w sam raz.  Do przygotowania tego dania użyłam filetów śledziowych z suszonymi ziołami Beczka Śledzi od firmy SEKO, ale równie pysznie będzie ono smakować z filetami(...)Filety z ziołami wystarczy wyjąć z zalewy i osączyć. Filety pokroić w kawałki. Por pokroić w krążki, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Do słoika wykładać warstwami por, śledzie, jabłko, śmietanę. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na 2 dni, żeby smaki się przegryzły. Smacznego

Obiad gotowy
Śledzie po tatarsku 307

ogórki również kroimy w drobną kosteczkę *** *** Pokrojone grzybki, ogórki oraz cebulkę przekładamy do miski, dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem *** *** Dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin *** *** Z tak przygotowanych śledzi możemy wykonać koreczki nabijając na wykałaczki naprzemiennie śledzie z marynowanym grzybkami oraz małymi korniszonami *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM

Blog z Apetytem
Śledź curry 148

smakowało, pomimo tego, że dałam zdecydowanie za dużo majonezu.  Potem okazało się, że identyczne śledzie zrobiła też ciocia (z odpowiednią ilością sosu).  W tym roku na pewno powtórzę.     Składniki: 500 g matjasów 2 łyżki majonezu (lub majonez + śmietana) 2 - 3 łyżeczki curry 5 ogórków konserwowych 1 średnia czerwona cebula zalewa: 2 szklanki wody 2 szklanki octu(...)lodówki.   Na kilka godzin przed podaniem przygotować sos.  Cebulę i korniszony pokroić w drobną kostkę.  Wymieszać z curry, majonezem (lub majonezem i śmietaną).  Śledzia wyjąć z zalewy i pokroić. Wymieszać z sosem i odstawić na kilka godzin

Sto kolorów kuchni
Zapiekanka ze śledzi 92

godzin w lodówce. Następnie odcedzić i wysuszyć, pokroić w mniejsze kawałki. Śledziki rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, rozłożyć na śledziach. Wylać na śledzie 1/4 szklanki śmietany. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulkę i obsmażyć na złoty kolor. Bułkę pociąć na 1 cm plastry i pokroić w kostkę

Kuchnia Pokoleń