śledź w oleju z pieprzem - 500 przepisów (strona:9/34)

smażone filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej... 184

cebula 4 sztuki/większe, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki śledzie świeże tzw. tuszki wyfiletować lub kupić filety śledziowe, dobrze je opłukać i odsączyć z wody, filety posypać kucharkiem, pieprzem i schować najlepiej na całą noc do lodówki, przed smażeniem obsypać filety mąką na gorący olej kłaść filety i smażyć na rumiano z każdej strony, przekładać do miski(...)garnka z wodą wsypać pokrojoną cebulę, pozostałe dodatki i po zagotowaniu gotować z 5 minut i zostawić do wystudzenia zalewę wlać do usmażonych śledzi, schować do lodówki na kilkanaście godzin - śledzie w tej zalewie są smaczne................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną 176

Składniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod wodą, moczymy przez godzinę, ponownie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy

Smakowity Blog Kulinarny
Śledź w lubczyku 191

garść świeżego lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo) świeżo zmielony pieprz do smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię te z Biedronki, ponieważ nie są słone i jednocześnie(...)gotowe od razu do podania bez uprzedniego namaczania) Cebulę pokroić w talarki Lubczyk posiekać Filety pokroić w mniejsze kawałki, posypać posiekanym lubczykiem i świeżo zmielonym pieprzem Podawać z krążkami cebuli wyłożonymi oddzielnie do miseczki i ćwiartkami cytryny  Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Śledzie a'la milanówek 143

dwóch tygodni od przyrządzenia. Składniki: 300 gram śledzi a'la Matjas w oleju lub w słonej zalewie 300 gram cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki oleju (użyłam z suszonych pomidorów) 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu Śledzie moczę w wodzie lub mleku przez(...)jakiś czas wymieniam wodę. Cebulę kroję w piórka i smażę na oleju przez 5-8 minut, cały czas mieszam. Dodaję przyprawy oraz koncentrat pomidorowy, cukier i ocet balsamiczny. Całość duszę 10-12 minut. Na końcu sos doprawiam solą i pieprzem. Po przygotowaniu sosu studzę go do temperatury pokojowej. Śledzie kroję w paski. W słoju układam na przemian: kilka łyżek sosu

Mango Papaja
śledzie z suszonymi grzybami 149

sztuk matiasów 2 garści suszonych podgrzybków 3 cebule sól, pieprz, olej Sposób wykonania: Suszone grzyby moczyłam przez całą noc, odcedziłam. Matiasy moczyłam przez 3-4 godziny. Cebulkę obrałam, pokroiłam w piórka, zeszkliłam na oleju, ściągnęłam z patelni.Grzybki pokroiłam w paseczki, podsmażyłam na oleju. Dodałam co cebulki, wymieszałam, pozostawiłam do wystygnięcia. Śledzie pokroiłam w kawałki. Do słoja naprzemiennie, warstwami wkładałam śledzie

Darcia w kuchni
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 259

około pół kg śledzi:2 średnie cebule,pół litra gęstego soku pomidorowego,1 szklanka wody,8-9 łyżek octy winnego,3 łyżki cukru,sól, pieprz, łyżka ziela angielskiego,6-7 liści laurowych,2-3 łyżki oleju.Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę lub w ćwierćtalarki (czyli plasterek przekrojony na cztery). Olej rozgrzać w garnku(...)kwaśny, wtedy można dolać więcej octu.Śledzie:Wypatroszone surowe śledzie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem, i obtoczyć lekko w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.Usmażone, gorące śledzie, ułożyć w słoiku lub naczyniu, które możemy zamknąć. Zalać gorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia.Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w oleju 171

ukrywam, że nie jestem zbyt wielkim smakoszem śledzi ale dobrze przyrządzony zjem. I taki właśnie jest śledź według opublikowanego przepisu. Śledzie w oleju   Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, 3 cebule, pieprz, ostra papryka, olej. Wykonanie: Filety śledziowe musimy wypłukać a następnie przełożyć do naczynia(...)wodą i moczyć do momentu uzyskania odpowiedniego pod względem słoności smaku. Następnie posypujemy filety pieprzem i ostrą papryką. Filety śledziowe kroimy w 3-4 ukośne kawałki. Cebulę kroimy w piórka. W słoiku układamy na przemian cebulę, śledzie, cebulę, śledzie.. itd.     Całość zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki na dobę. Smacznego

paapilotkaa
Matjas czy śledź a'la matjas? Kilka słów o różnicach + przepis 164

ryby. Składniki: 10 gotowych filetów śledziowych a'la matjas * 4 łyżki musztardy francuskiej słoik (280 g) pomidorów suszonych w oleju 1-2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami 1 czerwona cebula szczypta ostrej papryki pieprz 1. Śledzie wymocz w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Osusz je papierowym ręcznikiem, następnie pokrój na kawałki. 2. Pokrojone ryby ułóż w naczyniu, dodaj(...)musztardę, posyp papryką i pieprzem. Polej olejem ze słoika. Wymieszaj. 3. Na wierzch połóż pokrojone w paseczki pomidory i pokrojoną w piórka cebulę, możesz wymieszać. 4. Wstaw do lodówki na minimum kilka godzin, żeby smaki się przegryzły. *Często na stoiskach rybnych można spotkać się ze świeżymi śledziami (i innymi gatunkami ryb). To tylko pozory, bo w rzeczywistości 99% z nich

Powiedz dietom nie
Śledź z papryką w oleju 245

liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na około 2-3 godziny. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wymoczonego śledzia osączamy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę, paprykę, śledzia oraz pietruszkę przełożyć do miski, popieprzyć, dodać ocet, wymieszać. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i całość zalać olejem. Odstawić na 24 godziny do lodówki, smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Śledź z żurawiną 156

przepisem na śledzika :) Przygotowanie go zajmie max 10 minut! Składniki: 8 matjasów 1 czerwona cebula 100 g żurawiny olej ziele angielskie pieprz ziarnisty  pieprz mielony liście laurowe Przygotowanie: Matjasy moczymy w wodzie. Długość moczenia zależy od tego, jak bardzo śledź jest słony. Warto po godzinie ukroić kawałek i sprawdzić jego słoność i w razie potrzeby wymienić wodę(...)wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego, pieprz ziarnisty i dwa liście laurowe.  Cebulę kroimy w cienkie pół-piórka. Śledzia dzielimy na niezbyt duże cząstki. W słoiku układamy kolejno warstwy śledź- żurawina - cebula. Po kolei - aż zapełnimy cały słoik.  Co drugą warstwę śledzia odrobinę pieprzymy. Na koniec uzupełniamy wolną przestrzeń w słoiku olejem. Na wierzch także możemy położyć ziele

Taste Therapy
Ryba wpływa na wszystko. Śledź z suszoną śliwką i żurawiną. 214

rodziców, człowiekiem, który zwiedził kawał świata i którego opowieści i doświadczenie wzbudzają mój podziw. I tenże miły człowiek przywiózł ze sobą śledzie w których się zakochałam. Jak zauważyliście jeśli chodzi o kuchnię to ja wybitnie kochliwa jestem. Śledzie są proste do zrobienia i dobrze im robi kilka dwa dni odstania, więc przed Świętami czy Nowym Rokiem polecają się serdecznie.Potrzebujemy1kg filetów(...)kawałki. W garnku gotujemy pokrojoną w piórka cebulę z cukrem, solą, pieprzem i listkiem laurowym. Cebula ma zmięknąć. W słoiku układamy cebulę, śledzie i suszone owoce. Zalewamy sosem – olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamykamy szczelnie i zostawiamy. Prosto i pysznie.Smacznego

ladykitchen
Śledzie marynowane w oleju lnianym 196

Cebula ma nadać śledziom jedynie posmak. Bazą smaku śledzi jest olej lniany. Śledzie w oleju lnianym podaję jako przystawkę lub dodatek do ugotowanych, gorących ziemniaków, posypanych szczypiorkiem z dymki lub koperkiem. Składniki: 40 dkg płatów śledziowych (lekko solonych) 1 duża, biała cebula  6 liści laurowych 12 ziarenek ziela angielskiego pieprz czarny grubo mielony olej lniany (użyłam oleju lnianego(...)słoika nałożyć trochę cebuli, na niej ułożyć warstwę śledzi, oprószyć je pieprzem, dodać liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego.  Układać śledzie i cebulę, aż do wyczerpania składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył cebulę i śledzie. Słoik ze śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do zjedzenia po kilku godzinach, a najlepsze po 2 dniach. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) 415

łyżki majonezu szczypta cukru pieprz szczypta soli (lub pominąć jeżeli śledzie były bardzo słone)  Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner)  - Sposób przygotowania: Płaty śledzi płukamy, a następnie moczymy w wodzie przez ok. 2-3 godziny wymieniając ją ok. 3-4 razy (długość płukania zależy od słoności śledzi - im bardziej słone - tym dłużej moczymy). Cebule, ogórki oraz(...)obrane jabłko kroimy w bardzo drobną kosteczkę, Do śmietany dodajemy majonez, olej, ocet, sok z cytryny oraz doprawiamy cukrem, pieprzem i ewentualnie solą - wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, ogórki, jabłko i delikatnie mieszamy. Wymoczone śledzie odsączamy i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. Następnie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami.    Moje posty

Słodka Strona
Sałatka śledziowa z burakami 194

łyżka majonezu - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki  oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz do smaku, bazylia, czosnek granulowany, papryka słodka Buraki obierz, pokrój w kostkę.  Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp solą,pieprzem i przyprawami. Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach.  Cebulę i ogórki pokrój w kostkę. Śledzia pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj dokładnie majonez, miód

Corner With Recipes
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 169

już pisałam ja nie dodałam) olej słodka czerwona papryka kolorowy pieprz sól Marynata: 1 szkl.octu winnego 1,5 szkl.wody ziarna gorczycy pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego liść laurowy pieprz szczypta cukru W tym miejscu napiszę,że powyższej marynaty nie robiłam z braku czasu. Powinno się składniki gotować około 10 minut. Zalać nią śledzie i odstawić na około 12h. Zrobię(...)Trochę posoliłam i dodałam majeranek. Dodałam pokrojone suszone śliwki Wsypałam sporo słodkiej, czerwonej papryki Wymieszałam składniki,dosypując kolorowego pieprzu i ewentualnie trochę soli. Na sam koniec dodałam koncentrat pomidorowy. Wystudziłam i przełożyłam do miski ze śledziami. Można polać jeszcze wszystko olejem. Śledzie podawać jest najlepiej schłodzone. Smacznego! Polecam śledzie w różnych odsłonach: śledzie smażone w zalewie octowej

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania