paluszków krabowych i ananasa Sałatka lwowska Sałatka krabowa z kawiorem Sałatka pomidorowa z tuńczykiem Sałatka z torellini i pesto Sałatka z fenkułem i orzechami Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem Portawy na zimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado(...)wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia
Codziennik Kuchennytakże smakuje świetnie. 250 gram kiszonej czerwonej kapusty szczypta cynamonu olej rzepakowy opakowanie śledzi mało solonych czerwony pieprz winne jabłko szalotka koperek śledzie pokrój na małe kawałki ( ok 4 z jednego płata) jabłko i szalotkę pokrój w kosteczkę, wymieszaj z olejem wymieszaj ze śledziami na przemian kapustę dopraw cynamonem, oliwą i czerwonym pieprzem
AZgotuj!Dziś proponuję tatar ze śledzia, alternatywę dla śledzi w śmietanie, oleju i „po kaszubsku”. Tatar podany na ziemniaku, doprawiony olejem rydzowym. Potrzebujemy: 4 płaty matiasów 1 czerwoną cebulę 1 awokado 1 słodkie jabłko 3 ogórki kiszone cebulę dymkę ugotowane ziemniaki (ok. 5 szt.) olej rydzowy sok z połowy cytryny sól, pieprz grubo mielony mleko Śledzie moczymy w mleku(...)suszymy i kroimy w drobną kostkę. Pozostałe składniki również siekamy bardzo drobno. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy pieprzem i olejem. Próbujemy i ewentualnie dosalamy. Śledzie są słone, więc może się okazać, że soli nie potrzebujemy. Ziemniaki szorujemy i gotujemy. Ugotowane studzimy, kroimy na plastry i doprawiamy solą. Na plastrach ziemniaków układamy
ladykitchenwyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy. By w rybne przysmaki nie wkradła się rutyna, warto pomyśleć nad ich kolorową wersją. :) Wariant pierwszy - kolorowy pieprz 0,5kg śledzi 1 opakowanie kolorowego pieprzu 2 spore cebule olej rzepakowy Dzień przed przygotowywaniem potrawy, śledzie moczymy w misce z zimną wodą. Najlepiej zostawić je do namoczenia na noc. Po tym czasie kroimy(...)dzwonka i układamy w pojemniku. Po ułożeniu, grubo mielimy na nie ziarno kolorowego pieprzu, którego powinno być bardzo dużo. Cebule obieramy, drobno siekamy i również dobrze zasypujemy nią warstwę śledzi. W zależności od wielkości pojemnika, układamy następną warstwę, z którą czynimy to samo. Śledzie zalewamy olejem rzepakowym; powinny być nim przykryte. Pojemnik zamykamy i pozwalamy rybie odstać, nawet kilka
Kuchenna Kontrrewolucyawystarczy je odpowiednio doprawić i problem znika, ale o tym poniżej. Zapraszam na śledzie!!! Składniki na śledzie smażone, czyli śledzie po młynarsku 6 tuszek śledzi przyprawa do ryb sól pieprz mielony czosnek granulowany mąka olej do smażenia Śledzie kupujemy całe, z głowami, należy je jedynie wypatroszyć i usunąć ewentualne łuski. Przygotowane ryby myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem(...)olej. Na talerz wysypujemy mąkę i panierujemy w niej każdą rybkę, otrzepujemy z nadmiaru mąki i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor, czyli około 3-4 minut na każdą stronę. Usmażone śledzie osączamy na papierowym ręczniku i podajemy z cytryną i kawałkiem masełka. Wspaniałym dodatkiem do ryby jest surówka z młodej kapusty
Rozpustne gotowaniepłatów śledzia matiasa 3 cebule 4 ogórki kiszone pieprz ziołowy pieprz czarny 2 szklanki mleka olej Wykonanie Śledzie namaczam w mleku(...)około 3 godzin ,sprawdzając aby nie były za mocno słone ,kiedy śledzie już nie są za słone kroje w 2 centymetrowe paski ,następnie cebulę kroję w drobną kostkę oraz ogórki kiszone ,dodaje pieprz ziołowy i pieprz czarny według uznania , wszystkie składniki przekładam do słoika i zalewam olejem ,bądź oliwą i odstawiam na całą noc do lodówki . Na drugi dzień
Mój SmakOcet wymieszać z piwem, olejem, zmieloną papryką, cynamonem i pieprzem do smaku. Dodać pokrojoną cebulę, przełożyć do słoika i zalać piwną marynatą. Słoik zamknąć, wstawić do lodówki i na następny dzień podawać z pieczywem. Polecam również inne potrawy ze śledziem w roli głównej: Grochówka wigilijna ze śledziem Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka
Tradycyjna Kuchniaśledziowe 1 mała cebula 1 łyżka natki pietruszki natka pietruszki do dekoracji 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki oleju sól pieprz sezam Buraka ugotować. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Buraka i ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Śledzia wymoczyć i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z olejem, pieprzem, cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę, szczypiorkiem i natką
O kuchni z uczuciemSkładniki: - 5 filetów śledziowych (matiasy) - 3 cebule - olej - ziele angielskie - liść laurowy - pieprz Wykonanie: Śledź namocz w zimnej wodzie około 3 godzin(nie powinien być słony). Cebulę obierz ,pokrój w drobną kosteczkę i posyp łyżeczką soli. Odstaw na 15 minut by puściła sok. Po tym czasie sparz wrzątkiem i dokładnie odcedź. Filet pokrój na kawałki(...)słoiku układać warstwami śledzia , cebulę na wierzch dajemy 4 ziarenka ziela ,1 listek laurowy na to pieprz i następną warstwę , aż do wykorzystania wszystkich składników pamiętając ,że ostatnia warstwa to cebula. Wszystko zalewamy olejem tak żeby przykryć śledzie . Zakręcamy słoik i odkładamy na 1-2 dni do lodówki
magiczna kuchnia Kasijajek ugotowanych na twardo 400 g majonezu czarny pieprz przepis Odsączone z oleju śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Na cebuli rozsmarowujemy połowę majonezu i całość oprószamy czarnym pieprzem. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę i umieszczamy na warstwie majonezu. Warstwę ogórków pokrywamy
Smakowite Daniacebula 6 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy je na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie łączymy ich). Jajka obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dno salaterki wykładamy (tworząc warstwy) 1/2 cz. śledzi oraz 1/2 cz. cebuli i oprószmy
Domowy Smak Jedzeniapieprz, mleko i woda do moczenia śledzi Wykonanie: Filety śledziowe dokładnie moczymy w wodzie i mleku. Ja moczę je ok. 3 godzin zmieniając wodę i mleko co jakiś czas. Jak już śledzie są wymoczone kroimy je na 4-5 mniejszych kawałków. Przekładamy do miski. Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do śledzi. Zalewamy olejem, dodajemy
Passion of CookingŚledzie robimy trzy dni przed wyłożeniem je na stół.Smakują korzennie pierniczkami,winnie bo był dodany świeży imbir , a miód nadał im lekkiej słodyczy.Wspaniała przystawka na rodzinne spotkania.Polecam jeśli lubicie takie smaki. 1 kg.płatów śledziowych 3 szkl.mleka 1 szkl.oleju słonecznikowego 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru mały kawałek kory cynamonu 4 goździki 6 ziaren pieprzu(...)kilka połówek orzechów *************************************** Płaty śledziowe zalać mlekiem,zostawić na dobę ,pokroic na kawałki.Zagotować olej z dodatkiem imbiru , cynamonu, goździków , ziela angielskiego i pieprzu .Kawałki śledzi ułożyć w słoiku , zalać gorącym olejem , przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni. Teraz przygotować pastę : miód wymieszać z octem winnym , imbirem , startym na tarce piernikiem i posiekanymi orzechami .Śledzie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszczypta pieprzu olej do smażenia 1. Śledzie myjemy i moczymy przez 15 minut w zimnej wodzie, po czym dokładnie je osuszamy. 2. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Zalewamy wodą i dusimy 15-20 minut, do miękkości. Po odparowaniu wody dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy. Dusimy 5-10 minut. Studzimy. 3. Śledzie kroimy(...)kawałki. Na dnie miseczki układamy warstwę sosu, warstwę śledzi - do wyczerpania składników. Na górze powinien znajdować się sos. 4. Tak przygotowane śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakują na drugi dzień
Szefowa kuchni