Składniki: 1 kg śledzi solonych 5 ogórków konserwowych 5 kawałków marynowanej papryki 1 duża cebula sos: 2 musztardy delikatesowe 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju 8 goździków sól, pieprz Sposób przygotowania: Śledzie dokładnie moczymy odlewając co jakiś czas wodę. Kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki i paprykę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka. Musztardę mieszamy z olejem
Pobite gary BarbarySkładniki: ½ kg matjasów lub śledzi a'la matjas 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ¼ szklanki octu 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól smaku papryka słodka do smaku 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Śledzie opłukać i namoczyć w 2 szklankach wody z octem przez 2,5 godziny. Następnie odsączyć i pokroić. Cebulę obrać, cienko pokroić i zeszklić(...)oleju ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodać koncentrat, sól i paprykę do smaku, wrzucić ziarenka pieprzu, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić przez 5 minut. Marynatę ostudzić, zalać śledzie staranie wymieszać, przełożyć do słoików, zamknąć i odłożyć na jedną dobę. Możemy przechowywać okres około tygodnia w lodówce
Tradycyjna Kuchniajuż moja ostatnia śledziowa propozycja, mam nadzieję, że Wam się spodoba ;) Składniki: 600g śledzi typu Matijas* lub w zalewie octowej 100g musztardy francuskiej 50g musztardy sarepskiej 4 łyżki jogurtu greckiego cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju łyżka cukru łyżka octu* sól, pieprz do smaku Jeśli używamy Matijasów należy je moczyć 8-10 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy(...)dodajemy już octu do sosu!. Cebulę kroimy w kostkę, umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Obie musztardy mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem, cukrem, octem* i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie kroimy w paski i mieszamy z sosem. Odstawiamy na noc do lodówki, żeby smaki się dobrze połączyły. Życzę smacznego! :) Przepis pochodzi ze strony www.gotowaniecieszy.blox.pl
Czerwona Porzeczkapodaniem, wtedy smaki się przygryzą i całość będzie smaczniejsza. 300 gram śledzi a'la Matias (mogą być w zalewie octowej* lub w oleju) 1 cebula cukrowa 7-8 suszonych śliwek 80 gram orzechów włoskich 80 ml oleju lnianego (lub innego dowolnego) sok z 1/4 cytryny sól i pieprz Śledzie kroję w plastry(...)cebulę, suszoną śliwkę i orzechy drobno siekam. Składniki mieszam w misce, doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przekładam do słoja i zalewam olejem lnianym. Tak przygotowane śledzie odstawiam na 2-3 dni (lub nawet tydzień), by smaki nieco się przegryzły. Smacznego, Klaudia. *Jeśli używasz śledzi w zalewie octowej, wówczas należy wymoczyć je uprzednio w wodzie lub mleku przez
Mango Papajaśledź w pomidorach. Spróbujcie, bo warto. Składniki: 400 g śledzi mleko do namoczenia śledzi 1 puszka pomidorów bez skóry 1 cebula 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 2 łyżki rodzynek 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie Śledzie namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w piórka(...)zeszklić na oleju, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Pomidory zmiksować na gładko. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, a następnie odcedzić. Dodać wszystkie pozostałe składniki, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Śledzia pokroić w skośne kawałki włożyć do słoika i zalać lekko przestudzoną zalewą. Zakryć słoik i odstawić na całą noc do lodówki. śledź w pomidorach
O kuchni z uczuciemsię przemacerują i będą najsmaczniejsze :) 0,5 kg śledzia solonego w płatach ( ok 5 szt. ) 3 duże cebule ziarenka kolorowego pieprzu liście laurowe ziele angielskie dobrej jakości olej ( lub oliwa, olej lniany ) ocet ( ewent. cytryna ) mleko ( ewent. zimna woda ) Śledzie moczymy w mleku 12 h lub dostosowujemy czas moczenia do smaku - nie powinien być jednak za słony. Po moczeniu płaty(...)cytryną. Na spód szklanego słoja kładziemy warstwę cebulki i następnie przyprawy: liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4-5 ziarenek pieprzu. Układamy kolejne warstwy śledzia i cebuli z przyprawami. Na wierzchu kończymy warstwą cebuli. Całość zalewamy olejem i lekko dociskamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Wstawiamy do lodówki. Najsmaczniejszy jest po 3 - 7 dniach
Atlas SmakówSkładniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane z ości(...)całą noc w lodówce przed pieczeniem śledzie wysypać np do zlewu i z powrotem je włożyć do miski, teraz je wymieszać z olejem blacha z folią do pieczenia - układać na folii śledzie składając filety do siebie posypać pieprzem świeżo mielonym piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, poziom 2 piec 20 minut - następnie ustawić na termoobieg i piec
W Mojej Kuchni Lubięmiodu 2 łyżki oleju roślinnego 3 goździki 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz Śledzie wyjąć z opakowania i pokroić pod skosem na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić na pół, pokroić w piórka i przelać wrzącą wodą. Do miseczki wlać olej ze śledzi, olej roślinny, dodać miód, musztardę, rodzynki, cebulę, kulki ziela angielskiego, cynamon, sok i startą skórkę
UgotowaćSkładniki : 4 płaty śledziowe 2 cebule świeżo zmielony pieprz czarny sok z cytryny natka pietruszki olej Wykonanie: Śledzie myjemy przedkładamy do miski zalewamy zimną wodą zostawiamy najlepiej na całą noc. Cebule obieramy, kroimy w kosteczkę, możemy pokroić też w cieniutkie piórka. Cebulkę zaparzamy w przegotowanej wodzie, następnie przecedzamy przez sito i zalewamy ją olejem. Śledzie kroimy w paski, dodajemy pokrojoną
kgwjanczewopuszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1/2 słoika papryki konserwowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: pieprz, chilli, sól 1 łyżka oleju WYKONANIE Śledzie wymoczyć przez dzień-dwa w wodzie lub mleku (inaczej będą za słone). Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Pomidory z puszki(...)wyciągnijcie ziele angielskie i liście laurowe, bo później trudno będzie to zrobić, a raczej nikt nie lubi przegryźć ziela angielskiego. Jeżeli chodzi o rybę, to polecam kubełek z Seko. Śledzie są pyszne i jest ich dużo. W sam raz na sałatki śledziowe ;-) Często robiąc sałatki śledziowe korzystam z tych na zdjęciu firmy Seko
Passions hobbies lifeogórki korniszony szczypiorek suszony pieprz zielony Skworcusól , szczypta cukru Wykonanie :Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w szersze paseczki lub jak wolicie Jabłko i cebulę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórka drobno pokroić lub zetrzeć.Śmietanę wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku .Dodać do pokrojonych śledzi i wymieszać . Posypać suszonym
Sama słodycz i szczypta chilipłatkach Kilka orzechów włoskich 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego ¼ łyżeczki mielonych goździków od Skworcu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego ¼ łyżeczki cynamonu Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie moczymy przez 1-1,5 godziny. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zeszkli, dodajemy miód, ocet, koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki
Bajeczna Kuchniatowarzystwie, jabłka, cebulki i korniszonów Składniki: słoik marynowanych śledzi 2 winne jabłka kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach) 1 duża cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżka łagodnej musztardy 3 łyżki kwaśnej śmietany posiekana natka pietruszki (mozna pominąć) sól i pieprz do smaku Śledzie odsączyć z oleju, pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne pokroić w kostkę
Czerwień i błękitczarnych pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, wkładamy do misy. Do śledzi dodajemy pokrojone w kostkę : cebulę, ogórki konserwowe, oraz paprykę. Dokładamy przekrojone na pół oliwki, sok z ćwiartki cytryny, olej, maggi, oraz pieprz. Całość mieszamy i wstawiamy na dwie godziny do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. Następnie
Miód i pieprzpieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w drobną kosteczkę lub przecisnąć przez praskę. Suszone pomidory pokroić w kosteczkę. Śledzia przełożyć do miseczki popieprzyć, dodać cebulę, czosnek, pomidory i majeranek, delikatnie wymieszać, przełożyć do słoika. Na koniec dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i zalać wszystko olejem
magiczna kuchnia Kasi