śledź w oleju z pieprzem - 500 przepisów (strona:8/34)

Śledź w oleju 207

Śledź w oleju to swego rodzaju Wielkanocny klasyk w mojej rodzinie. Przyrządzany zawsze w jeden tylko sposób. Składniki : 3 płaty śledziowe a'la matias 1 średnia cebula 2 średnie ogórki kwaszone ok 1,5 szklanki oleju rzepakowego (!) 2 łyżki octu sól, pieprz Przygotowanie : Wymoczone śledzie (u mnie to minimum 12h + 1 zmieniana woda) kroimy

Mechanik w kuchni
Tatar ze śledzia z buraczkami 206

potrzebujemy? 4-5 filetów śledzia jabłko - wg autorki kwaskowate ale ja użyłem słodkiego i pasowało zdecydowanie. lepiej jak będzie twarde 1 czerwona cebula łyżeczka chrzanu tartego 2-3 małe buraki 4 łyżki oleju rzepakowego 1 zielony ogórek 1 łyżka octu jabłkowego (ja użyłem winnego bo jabłkowego nie miałem) 1 łyżeczka miodu kwaśna śmietana (kilka łyżek) pieprz, sól Jak robimy? Buraki(...)pół i potem jeszcze raz na pół i usuwamy miąż pozostawiająć twardą część. Nastepnie kroimy w kostkę. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę. Mieszamy śledzie, jabłka, cebulę i ogórek. Dodajemy olej, chran i pieprz.  Mieszamy i wstawiamy do lodówki dla przegryzienia się smaków Podajemy tatar na plastrach buraka a na wierzch dodajemy łyżkę śmietany. Pycha

Snejkusiowe Przepisy
Śledzie w zalewie ketchupowej 515

łyżeczka cukru kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Śledzie moczymy 3-4 godziny w wodzie, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilę na oleju. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie. Na dnie szklanego naczynia układamy warstwę cebuli, ogórków i śledzi, na nich rozsmarowujemy

e-PrzepisyKulinarne
Śledzie po kaszubsku 146

liście laurowe słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki cukru(dałam miód) 1 łyżka octu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody 2 ogórki kiszone łyżeczka majeranku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób wykonania:  Śledzie zalewamy wodą i moczymy ok. 2 - 3 godzin. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju

Smaki Natalii
Sałatka ziemniaczana ze śledziem 159

jabłko 2-3 jajka  4 duże ziemniaki 1 duża cebula 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 duża łyżeczka musztardy pieprz 2-3 łyżki oleju z zalewy w której były śledzie (opcjonalnie) Ziemniaki gotujemy około 20 min odkąd woda zacznie wrzeć, jajka gotujemy na twardo. W międzyczasie ogórka kroimy w drobną kostkę i odciskamy. Jabłko kroimy(...)siekamy. Śledzie kroimy również w kosteczkę. Wszystko mieszamy. Jak jaka się ugotują również kroimy je w kostkę, dodajemy do reszty i dokładamy 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 duże łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy, przyprawiamy pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Jak ziemniaki będą gotowe i wystygną kroimy je w kostkę dodajemy do reszty dokładnie mieszamy i opcjonalnie dodajemy jeszcze oleju

Piekielna Kuchnia Pati
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną 142

cebule 4 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru 4-6 łyżek oleju  1 garść żurawiny 1 garść rodzynek 3/4 szklanki wody sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Składniki na zalewę zagotować. Śledzie (wymoczone w wodzie lub mleku) włożyć do ostudzonej zalewy i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę pokroić w talarki i podsmażyć(...)oleju. Dodać rodzynki, żurawinę i cukier (cały czas mieszać). Wlać wodę wymieszaną z przecierem i doprawić solą z pieprzem. Całość dusić przez około 3-4 minuty (cały czas mieszając). (Sos powinien mieć gęstą konsystencję.) Śledzie przekroić wzdłuż - na dwie połówki, namoczyć w sosie, pozwijać w rulon (można zwinąć z odrobiną cebuli, żurawiną i rodzynkami) i ułożyć warstwami w słoiku

Di gotuje
Śledzie po staropolsku. 222

ziaren pieprzu 200 ml octu 1 litr wody 0,5 szklanki oleju      Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Jeśli nasze śledzie są bardzo słone to kilka razy zmieniamy wodę. Nadmienię jeszcze, że kupując śledzie wybierajmy jędrne, grube kawałki, bo takie są najlepsze.      Gdy śledzie już(...)dobrze wymoczyły, odlewamy wodę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem, dodajemy przyprawy i na końcu olej, studzimy. Cebule kroimy w piórka, kładziemy na sicie i przelewamy wrzątkiem.      Przygotowujemy spore naczynie. Ja do śledzi używam 2 litrowego, kamionkowego garnka, ale może też być duży słoik. Na spodzie garnka układamy warstwę śledzi

Rozpustne gotowanie
Śledzie na ostro (po cygańsku). 290

łyżeczka cukru pieprz, papryka ostra mielona  Śledzie moczymy w wodzie, około 2-3 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, odsączamy i kroimy w kawałki. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, a por w półplasterki. Przekładamy wszystko do miski. W małej miseczce mieszamy cukier ze szczyptą papryki i stopniowo dodajemy na zmianę: musztardę, ketchup i olej, przez cały czas mieszając(...)się nie rozwarstwił. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku. Do śledzi wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy. Śledzie podajemy schłodzone.  Smacznego

Moje-pitraszenie
smażone filety śledziowe w zalewie słodko-kwaśnej... 196

cebula 4 sztuki/większe, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki śledzie świeże tzw. tuszki wyfiletować lub kupić filety śledziowe, dobrze je opłukać i odsączyć z wody, filety posypać kucharkiem, pieprzem i schować najlepiej na całą noc do lodówki, przed smażeniem obsypać filety mąką na gorący olej kłaść filety i smażyć na rumiano z każdej strony, przekładać do miski(...)garnka z wodą wsypać pokrojoną cebulę, pozostałe dodatki i po zagotowaniu gotować z 5 minut i zostawić do wystudzenia zalewę wlać do usmażonych śledzi, schować do lodówki na kilkanaście godzin - śledzie w tej zalewie są smaczne................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie w marynacie pomidorowej z żurawiną 188

Składniki: 500 g śledzi ze słonej zalewy 4 cebule 100 g żurawiny suszonej 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod wodą, moczymy przez godzinę, ponownie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w krążki i szklimy na oleju, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy

Smakowity Blog Kulinarny
Śledź w lubczyku 208

garść świeżego lubczyku (moim zdaniem 2 garści - też nie będzie za dużo) świeżo zmielony pieprz do smaku 1/2 cytryny 4 łyżki oleju Jeśli śledzie są z zalewy to należy je opłukać w wodzie i wstawić do lodówki na 20 godzin namaczając w mleku. Śledzi wiejskich płukać nie trzeba (bardzo lubię te z Biedronki, ponieważ nie są słone i jednocześnie(...)gotowe od razu do podania bez uprzedniego namaczania) Cebulę pokroić w talarki Lubczyk posiekać Filety pokroić w mniejsze kawałki, posypać posiekanym lubczykiem i świeżo zmielonym pieprzem Podawać z krążkami cebuli wyłożonymi oddzielnie do miseczki i ćwiartkami cytryny  Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Śledzie a'la milanówek 156

dwóch tygodni od przyrządzenia. Składniki: 300 gram śledzi a'la Matjas w oleju lub w słonej zalewie 300 gram cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki oleju (użyłam z suszonych pomidorów) 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu Śledzie moczę w wodzie lub mleku przez(...)jakiś czas wymieniam wodę. Cebulę kroję w piórka i smażę na oleju przez 5-8 minut, cały czas mieszam. Dodaję przyprawy oraz koncentrat pomidorowy, cukier i ocet balsamiczny. Całość duszę 10-12 minut. Na końcu sos doprawiam solą i pieprzem. Po przygotowaniu sosu studzę go do temperatury pokojowej. Śledzie kroję w paski. W słoju układam na przemian: kilka łyżek sosu

Mango Papaja
śledzie z suszonymi grzybami 162

sztuk matiasów 2 garści suszonych podgrzybków 3 cebule sól, pieprz, olej Sposób wykonania: Suszone grzyby moczyłam przez całą noc, odcedziłam. Matiasy moczyłam przez 3-4 godziny. Cebulkę obrałam, pokroiłam w piórka, zeszkliłam na oleju, ściągnęłam z patelni.Grzybki pokroiłam w paseczki, podsmażyłam na oleju. Dodałam co cebulki, wymieszałam, pozostawiłam do wystygnięcia. Śledzie pokroiłam w kawałki. Do słoja naprzemiennie, warstwami wkładałam śledzie

Darcia w kuchni
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 271

około pół kg śledzi:2 średnie cebule,pół litra gęstego soku pomidorowego,1 szklanka wody,8-9 łyżek octy winnego,3 łyżki cukru,sól, pieprz, łyżka ziela angielskiego,6-7 liści laurowych,2-3 łyżki oleju.Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę lub w ćwierćtalarki (czyli plasterek przekrojony na cztery). Olej rozgrzać w garnku(...)kwaśny, wtedy można dolać więcej octu.Śledzie:Wypatroszone surowe śledzie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem, i obtoczyć lekko w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.Usmażone, gorące śledzie, ułożyć w słoiku lub naczyniu, które możemy zamknąć. Zalać gorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia.Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie w oleju 183

ukrywam, że nie jestem zbyt wielkim smakoszem śledzi ale dobrze przyrządzony zjem. I taki właśnie jest śledź według opublikowanego przepisu. Śledzie w oleju   Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych, 3 cebule, pieprz, ostra papryka, olej. Wykonanie: Filety śledziowe musimy wypłukać a następnie przełożyć do naczynia(...)wodą i moczyć do momentu uzyskania odpowiedniego pod względem słoności smaku. Następnie posypujemy filety pieprzem i ostrą papryką. Filety śledziowe kroimy w 3-4 ukośne kawałki. Cebulę kroimy w piórka. W słoiku układamy na przemian cebulę, śledzie, cebulę, śledzie.. itd.     Całość zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki na dobę. Smacznego

paapilotkaa

Proponowane wyszukiwania