pomidorów bazylia suszona lub świeża sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pomidory z puszki, bazylię i przyprawy. Doprowadzić do zagotowania i odstawić do ostudzenia. Śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju i pokroić w kawałki. W litrowym słoiku układać na przemian warstwę śledzi i warstwę pomidorów. Wstawić
Pasja Smakusłów. Jeżeli lubicie śledzie to ten przepis jest dla Was, bo są rewelacyjne. Składniki: 1 kg świeżych śledzi Zalewa: 1 szkl. wody 100 ml oleju ½ szkl. octu 4 cebule 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka cukru 2 łyżeczki vegety ½ łyżeczki soli 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Mały słoiczek ketchupu pikantnego
Smaki Ewywzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się z chrzanowym majonezem, słonym śledziem i kawiorem. Do przygotowania blinów i domowego majonezu wykorzystałam olej rzepakowy, który jest neutralny i delikatny w smaku i jednocześnie doskonale nadaje się do smażenia. Ale to nie wszystko. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego też bardzo często z niego korzystam(...)łyżka miodu 2 jajka 100 ml oleju rzepakowego + dodatkowo do smażenia 200 ml mleka 250 g tartych buraków 1 łyżeczka soli Majonez chrzanowy: 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka musztardy 200 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu Dodatki: 6 filetów śledzi a'la matias lekko słonych
Smakowity Blog Kulinarnyidealna propozycja dla wielbicieli śledzi. Sałatka doskonale prezentuje się na świątecznym stole a dzięki poszczególnym warstwom zyskuje niepowtarzalny smak. składniki na 6 porcji 450 g filetów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 3-4 ugotowane buraki 3-4 ugotowane ziemniaki 4 jajka ugotowane na twardo jajka 200 g majonezu pęczek szczypiorku czarny pieprz sól przepis Obrane i wystudzone(...)miski na tarce o dużych oczkach. Do drugiego naczynia ścieramy obrane ze skórki i wystudzone buraki. Odsączone z oleju śledzie kroimy w kostkę lub paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Kolejną warstwą sałatki są równomiernie rozprowadzone ziemniaki, a na ziemniakach rozsmarowana połowa majonezu. Warstwę majonezu pokrywamy startymi burakami i smarujemy
Smakowite Daniazaniedbywać :) Oto propozycja na słodkie śledzie. Jeśli nie lubisz rodzynek, na pewno przekona Cię whisky, w którym były moczone ;) Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych (2 tacki matjasów) 1 czerwona cebula 1,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miodu albo syropu z agawy 1 garść rodzynek olej słonecznikowy albo ryżowy 100 ml whisky Pieprz do smaku 1 duże jabłko Świeże(...)dekoracji Whisky podgrzewamy w garnuszku. Następnie rodzynki moczymy w alkoholu. Obraną cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy miód, pieprz, cynamon i rodzynki, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystygnięcia. Mieszamy sos ze śledziami. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Śledzie podajemy na dużych plastrach jabłka i dekorujemy natką pietruszki
Bon Appetit Małgorzatyangielskiego kilka ziaren pieprzu Zagotować wszystkie składniki zalewy. Przestudzić. Płaty śledziowe lekko wymoczyć w zimnej wodzie, odsączyć. Zmielić razem śledzie i mięso. Dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawić pieprzem. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, panierować w bułce tartej, smażyć na oleju. Usmażone kulki wrzucić do zalewy, po czym schłodzić. Pozostawić w lodówce na kilka godzin lub do następnego dnia
Praktyczna pltwarde i przede wszystkim naprawdę wyczyszczone z ości) – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony) – mleko (ok. 0,5 l) – papryczka chili – 1 łyżeczka majeranku – szczypior Wykonanie: Śledzie odsączyć z oleju i zamoczyć min. na pół godziny w mleku (nie będą tak słone; najlepiej moczyć kilka godzin). Po odmoczeniu
Pociąg Do Kuchnitradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na naszych stołach. Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod. Warto pamiętać o dokładnym moczeniu śledzi, w celu usunięcia soli(...)wody. Użyłam do tego papierowych ręczników. Pokroiłam je na kawałki. Dodałam pokrojoną drobno cebulkę. Posypałam mielonym czarnym pieprzem i wycisnęłam sok z połowy cytryny. Pokroiłam odrobinę cebuli dymki. Dodałam olej. I wszystko dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do lodówki i gotowe;) Smacznego! Polecam również: śledzie po kaszubsku śledzie smażone w zalewie octowej sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami sałatkę
potrawyregionalnecebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100 ml oleju 1 szkl. wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól pieprz Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 6-8 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy.Cebulę pokroić w piórka, czosnek
Moje domowe kucharzeniewyszła bomba smakowa. Gorąco polecam. Składniki 2 opakowania śledzi a'la matias w oleju (400 g) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 1 jabłko duże 1 cebula średnia 3 jajka ugotowane na twardo majonez pieprz Śledzie kroimy w drobną kostkę, fasolę i kukurydzę odsączamy na sitku. Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę. Jajka przeciskamy
Piekielna Kuchnia Patiszklanka oleju sok z 1/2 cytryny 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Filety śledziowe wymoczyć około 5-6 godzin w zimnej wodzie. Osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić drobno. Posolić i ugnieść widelcem. W szklanym naczyniu ułożyć warstwami śledzie, cebulę, którą skropić sokiem z cytryny, popieprzyć i ponownie warstwę śledzi i cebuli. Dodać
O kuchni z uczuciemPotem odcedziłam ocet. Do słoja wkładałam po kolei cebulę i śledzie. Wierzch oprószyłam zmielonym pieprzem. Następna warstwa to znów cebula, potem śledzie .... Na wierzchu rozłożyłam cebulę i całość zalałam olejem. Ja dodałam musztardę bawarską, która jest odrobinę słona, dlatego nie soliłam śledzi. Ale to już rzecz gustu. Takie proporcje składników u mnie się sprawdziły i śledzie bardzo
Kuchnia u Krysipłatów śledziowych w oleju 1 średnia cebula majonez pieprz Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną na drobno cebulę, śledzie pokrojone w kostkę. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę. Do miski dodajemy majonez oraz świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy(...)przekładamy do mniejszych miseczek. Nie za często robię sałatki z majonezem. Ale ta jest przepyszna i warto złamać dla niej swoje postanowienia dietetyczne. Gotowane buraki, jajko na twardo, śledź i drobno posiekana cebulka. Polecam ten wyjątek. Idealny dodatek do grilla, na weekendowe spotkania ze znajomymi :) Smacznego
Kuchnia Pani Wiosny200g) 4 łyżki octu 1 łyżka ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju 1 czerwona papryka 4 średnie ogórki kiszone Przygotowanie; Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę.(jeśli są bardzo słone(...)Nastepnie kroimy je w paseczki( mogą być też większe kawałki aby można było je poczuć ). Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmażamy na łyżce oliwy lub oleju (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli, w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula
Radość kipiąca uśmiechem.Słodko kwaśno pikantna wersja śledzi. Składniki 500 g filetów śledziowych 50 g cukru 80 ml oleju słonecznikowego 40 ml octu z białego wina 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 duże cebule 100 g rodzynków 1 papryczka chili 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety(...)Kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, wsypujemy cukier i karmelizujemy kilka minut. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat, ocet i dusimy chwilę cały czas mieszając. Następnie dodajemy rodzynki, posiekaną papryczkę, smażymy 5 min (cały czas mieszając). Śledzie mieszamy z sosem, doprawiamy pieprzem, przekładamy do słoików i wstawiamy na kilka dni do lodówki. /* Style Definitions
R'n'G Kitchen