przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, oliwa do smażenia, Sos: 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM, 1,5 łyżeczki cukru, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki sosu
Tradycyjna kuchnia Kasiwięc szybciej go zrobić w domu niż iść do sklepu Składniki na 300 ml: 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka oleju (rzepakowego lub słonecznikowego) 1 łyżka soku z cytryny lub octu 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku W misie miksera utrzeć żółtka z musztardą na jasny krem, nadal miksując na najwyższych obrotach, powolutku, malutkim strumieniem, prawie
moj przepis naProponujemy sałatkę z wielu świeżych warzyw i śledzia. Świetnie smakuje podana na ugotowanych ziemniakach, pokrojonych w kostkę i ugotowanym jajkiem. Składniki: -4 filety matias w oleju -kawałek białej rzodkwi -1/2 małego selera -ok. 10 cm pora -marchew -jabłko -1/3 długiego świeżego ogórka lub 2 tzw. gruntowe -majonez -sól, pieprz -kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach w osolonej wodzie(...)Warzywa i jabłko, z wyjątkiem ogórka obieramy. Białą rzodkiew, selera, marchew i jabłko ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy na drobno. W drobną kostkę kroimy też ogórka. Płaty śledzia kroimy w paseczki. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy majonez, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Wystudzone ziemniaki obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Sałatkę możemy podać
Maminek kulinarnysoli. Dodałem kilka łyżek oleju. Włożyłem ziemniaki, dobrze wymieszałem, tak aby pokryły się przyprawami. Ułożyłem na blasze i zapiekałem do miękkości, ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Śmietanę wymieszałem dokładnie z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i jabłkiem oraz posiekanym koperkiem. Dodałem pokrojone w paseczki śledzie. Sos doprawiłem pieprzem i szczyptą soli. Sos śledziowy
R'n'G Kitchencebulą. Na koniec zalewamy olejem i odstawiamy na przynajmniej dobę w chłodne miejsce.U mnie w domu podawane zazwyczaj z ziemniakami, których nie tłukę tylko przed samym osuszeniem dodaję posiekaną drobniutko cebulkę i wsypuję czarny pieprz. Podrzucając, je dodatki pięknie łączą się z ziemniakami. Mi już ślinka cieknie ;). Nic nie jestem w stanie poradzić, że śledzie uwielbiam
Malinowe Pocałunkiśledziem, we włoskim stylu. Kremowa rozkosz dla podniebienia!SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ / PASTĘ:- śledzie w oleju, 5-6 filetów/płatów- Serek Kremowy ARLA APETINA - "Pomidory i Bazylia"- oliwki zielone (ilość dowolna)- oliwki czarne (ilość dowolna)- jajka 4 (lub 8 przepiórczych),- majonez domowy, łyżka - dwie,- bazylia,- pieprz czarny,- domowa mieszanka suszonych warzyw,- cebula czerwona, 4,- cebula biała, 4, - pomidory podłużne(...)Gotujemy jajka na twardo,2. Kroimy cebulkę w bardzo drobną kosteczkę i mieszamy ją z pieprzem, bazylią, domową mieszanką suszonych warzyw i oliwą.3. Do cebuli dodajemy cały serek kremowy Arla Apetina "Pomidory i Bazylia" oraz łyżkę majonezu.4. Jajka kroimy na małą kosteczkę, śledzie w nieco większą, a oliwki w pierścienie - wrzucamy wszystko do miski z cebulą i serkiem.5. Umyte
Wypisz Wymalujwygniatamy z przyprawą i olejem, dodajemy majonez, dokładnie mieszamy. Na dno słoja nakładamy cebulę, następnie warstwę śledzi, znów warstwę cebuli itd. Zawsze kończymy przykrywając cebulą. Odstawiamy do lodówki. Najlepsze są po 3-4 dniach o ile jeszcze coś zostanie w słoju :) Ilość oleju i majonezu możemy zwiększyć w zależności od upodobań :) SZYBKA SAŁATKA PAPRYKOWA: - żółta papryka, 2 duże, - czerwona(...)główek (czosnek polski koniecznie), - oliwa z oliwek, ewentualnie olej słonecznikowy z oliwą z oliwek, - przyprawa domowa typu vegeta, na smak - czarny pieprz, na smak Umytą paprykę kroimy w plasterki, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszoną paprykę. Mieszamy z oliwą i przyprawami. "Włala"! :) I jak to u nas było z tymi śledziami (za którymi wszyscy szaleją)... Zrobiłyśmy 3 duże słoiki
Wypisz Wymalujwydawało mi się mało trafione, dopóki raz nie spróbowałam. Świetnie się komponuje z mocno aromatycznym śledziem i winnym jabłkiem. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 biała cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki sól i pieprz do smaku szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia Składniki na sałatkę śledziową: 20 dag filetów śledziowych 2 czerwone jabłka 1 biała cebula
Tradycyjna Kuchniapapryki czerwonej, (mix wygląda najładniej) 3 cebule, czerwona też polecana 3 małe marchewki listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca garstka rodzynek Wykonanie Śledzie dokładnie myjemy, jeśli mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące krupczatce, i smażymy na oleju do zrumienienia. Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji 1:5 z wszystkimi przyprawami, cebulką pokrojoną
kgwjanczewoniewielkie buraki 2 średnie ziemniaki 1 jabłko 1/2 puszki drobnego groszku konserwowego 2 cebule szalotki 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka oleju sól morska świeżo mielony pieprz cukier świeżo wyciśnięty sok z cytryny szczypiorek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 średnie lub 2 duże płaty śledziowe solone 3-4 niewielkie buraki(...)drobną kostkę i dodajemy do buraków. Doprawiamy buraki olejem, sporą ilością soli, pieprzu oraz dużą szczyptą cukru. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Mieszamy i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w kostkę. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone także kroimy w kostkę, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Śledzie kroimy w paseczki pod ukosem. Drugą szalotkę kroimy w drobną kosteczkę
Poezja smakuśledziem. Przyznaję, że latem suszę pomidory m. in. specjalnie dla tej przystawki. Polecam wykonać ją przynajmniej dzień przed podaniem, aby całość dobrze się przegryzła. Składniki (na 3 porcje): 5-6 płatów śledziowych spora garść suszonych pomidorów wrzątek cebula olej do smażenia 3 łyżki oliwy (jeśli używacie pomidorów w oliwie, można dodać właśnie tę) łyżeczka octu jabłkowego pieprz czarny odrobina(...)rozgrzanym oleju. Przełożyć do miski. Przestudzone pomidory pokroić na drobne kawałki. Przełożyć do miski. Płaty śledziowe opłukać i pokroić w poprzeczne paski szerokości ok. 1-1,5 cm. Przełożyć do miski. Całość oprószyć mielonym czarnym pieprzem. Polać oliwą i octem jabłkowym. Wymieszać. Osłonić miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, choć śledzie są lepsze, gdy się
Weekendy w domu i ogrodzieŚledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 5 małych konserwowych ogórków 1 cebula musztarda dijon czarny pieprz wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 1/2 łyżeczki białej gorczycy
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka kolorowego pieprzu 1 mała suszona papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka goździków kilka kulek jałowca kilka kulek ziela angielskiego 3-4 ziarna kardamonu 1 i 1/2 szklanki oleju 2-3 liście laurowe skórka z pomarańczy 1 łyżka sosu balsamicznego 1 mała cebula Do oleju dodać przyprawy i wszystko razem podgrzać aby uwolnić aromaty. Ostudzić. Śledzie kilkukrotnie przepłukać
Jemy Pijemykaszubsku Śledzie przyrządzone w ten sposób, należą do moich ulubionych potraw. Nie może ich więc zabraknąć i teraz na świątecznym stole. składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 2 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej pomarańczy sok z jednej cytryny 6 łyżek oleju garść rodzynek sól, pieprz zalewa 1 szklanki
Miód i pieprzgrzyby posiekaj.Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia po czym dodaj grzyby i ich wywar. Poczekaj aż prawie odparuje po czym dodaj śliwki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, majeranek i ziele angielskie. Dopraw całość solą, pieprzem cukrem i octem i odstaw do ostygnięcia.Ułóż śledzie w słoiku na przemian z przygotowaną cebulką i odstaw
karmelowy