święta, szukam więc przepisów i inspiracji. Poza tym lubię mieć harmonogram prac, tak aby w Wigilę tylko ewentualnie podgrzewać ;-). Znalazłam ciekawy przepis na boczniaki po kaszubsku, dotychczas znałam tylko śledzie po kaszubsku, i przyznam szczerze, że uwielbiałam, no ale… Ten przepis znalazłam w najnowszym magazynie „Kuchnia” i z własnego doświadczenia wiem, że różnie to bywa, więc wolałam(...)octu jabłkowego, ja nie przepadam) 50-100 g rodzynek (ja dałam 100, bo lubię w wytrawnych potrawach) po 1 płaskiej łyżeczce: soli, pieprzu, majeranku, cynamonu kilka liści laurowych ziele angielskie i jałowiec po 5 ziarenek każdy olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Boczniaki potnij na równe kawałki wzdłuż blaszek i podsmaż na złoto aż będą chrupiące. *Sekretem przyrumienionych grzybów (pieczarek też
greenscarfkolejny. Dziś dodatkiem są... Tadam!!! Filety ze Śledzia w sosie pomidorowym Nie wiązałam z tym daniem wielkich nadziei, ale ku mojemu zaskoczeniu była to kolejna uczta podniebienia:) Do stołu podano... Pizza rybna Składniki: 1/4 kg mąki 1/3 szkl letniej wody ok. 1 dag drożdży ok. 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski. Odsypać trochę(...)przesianej mąki, dodać sól i olej. Można też dodać jeszcze wody aby uzyskać odpowiednią dla siebie miękkość. Wyrabia się do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Krótko:) Odstawić jeszcze pod przykryciem do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu można jeszcze przemieszać i wyłożyć na posmarowaną olejem blachę. Dla lepszego uformowania ciasta na blasze, wskazane jest przesmarować ciasto olejem tak aby łatwo się
Ukojenie Podniebieniamuffinek wypełnij papilotkami do babeczek lub kwadratami wyciętymi z papieru do pieczenia. Możesz też użyć silikonowej foremki. Uwaga - swoje frittaty upiekłam bez papilotek, jedynie posmarowałam wnętrze foremki olejem. Niestety frittaty trochę przywarły, dlatego tej metody nie polecam. 2. Pozostałości z obiadu pokrój na mniejsze kawałki i wypełnij nimi wnętrza foremek do 3/4 wysokości. Ja na dno moich foremek dałam ryż(...)następnie brokuła podzielonego na małe różyczki, a na końcu pieczonego łososia podzielonego na płatki. 3. Jajka rozbełtaj razem z mlekiem lub śmietaną oraz sporą ilością soli i pieprzu. Możesz do jajek dodać posiekane świeże zioła, czy szczyptę ostrej papryki. Dobrze jest przelać jajka do naczynia z dzióbkiem, to ułatwia nalewanie masy. Ja wykorzystałam naczynie do wyciskania cytrusów
Chilli Czosnek i Oliwawyrobię się ze wszystkim na czas, przy okazji spędzając miłe chwile z rodziną. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny fenomen. Pierwszym był ser - dip serowy z ziemniaka , później były "śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim , dzisiaj "ryba" z kotletów sojowych po grecku. Dieta wegańska jest niesamowita, wszystkie smaki można odtworzyć lub sprawić by były bardzo podobne z zupełnie innych składników(...)mąka kukurydziana + woda - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Kiedy się zagotuje, umieszczamy w nim kotlety sojowe i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy. Marchewki, pietruszki i selera obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pora w talarki. Cebulę z porem smażymy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy starte
Be Fit Be Strongspędzać całego wieczoru w kuchni. Jeśli więc szukacie nowych pomysłów na ciekawy i stosunkowo tani obiad, a dodatkowo taki, przy którym za dużo się nie napracujecie, to zapraszam do śledzenia moich wpisów. Oczywiście czasami pozwalamy sobie na małe, kulinarne szaleństwo. Dzieje się tak zazwyczaj w weekendy lub kiedy mam ochotę poeksperymentować. Pierwszym przepisem będzie więc jeden z naszych weekendowych faworytów(...)sprawdził się już nie jeden raz. Dziś zapraszam na... pizzę wiejską Do ciasta będziemy potrzebować: 400 g mąki 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek (zwykły olej również doskonale się sprawdza) 2/3 szklanki ciepłego mleka i wody (pół na pół) 0,5 łyżeczki soli Do sosu: 100 g koncentratu pomidorowego tyle wody, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji (musi
Ratunku obiadśledzi nasz funpage na Facebooku lub Instagramie, wie że od pewnego czasu staramy się jeść bardziej zdrowo. Zwiększyłyśmy ilość warzyw i kasz w naszej diecie, zdecydowanie wyeliminowałyśmy cukry. Przeszłyśmy na „brązowe” wersje żywności, czyli ciemny chleb, pełnoziarnisty makaron i ryż. Mimo, że wiele zdrowszych odpowiedników jest już bez problemu dostępna w większości sklepów to nadal mamy problemy by dostać(...)wędzonego pstrąga łososiowego (można użyć wędzonego łososia) Dwie małe garści szpinaku 3 łyżki serka kremowego (jeśli nie zależy nam na niskokaloryczności dania można zastąpić mascarpone) Odrobina oleju Cytryna Przyprawy: świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu warto zostawić około ½ szklanki. W między czasie rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Rybę kroimy w małą kosteczkę
Kolizje Smakówtakiej sytuacji trudno też określić właściwy czas parzenia ryby. Przygotowanie: Marchewki, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebule pokrojone w kostkę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać utarte warzywa i drobno pokrojony czosnek , smażyć jeszcze 2 minuty, intensywnie mieszając. Dodać po 1 szklance wody i przecieru(...)dodać pozostały przecier pomidorowy. Dusić jeszcze jakiś czas, aż sos pomidowy zostanie wchłonięty przez warzywa i będzie go bardzo mało. Następnie przyprawić warzywa wedle potrzeby, solą, cukrem i pieprzem. Usunąć przyprawy korzenne i pozostawić warzywa do wystygnięcia. Na dnie dużej salaterki ułożyć warstwę duszonych warzyw - użyć 1/2 przygotowanej porcji. Na warzywach ułożyć warstwę ugotowanej i wystudzonej ryby i przykryć
Codziennik Kuchennypoziom hipsterstwa osiągnie stan krytyczny to pojawia się Liza Minnelli. Po spacerze w oparach krakowskiego smogu i nasłuchaniu się Donny Summer stwierdzamy prawdziwość powiedzenia, że jak Ci się życie pieprzy to kupuj beret i sweter w jelenie skandynawskie i jedź do Krakowa zostać artystą. Tylko artysta jest w stanie zrozumieć obiad złożony z tak cieniutkiego plasterka wołowiny, że przy dotknięciu(...)Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię i na odrobinie oleju z pomidorów smażymy wszystkie warzywa. Dokładamy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i odrobiną soli.Schab:Zacny kawał schabu (ja miałam 1,5kg) obtaczamy w przyprawach. Ja na deskę wysypałam majeranek, sól, pieprz, czerwoną słodką paprykę, suszony
ladykitchenczasie się spienić. Niech miseczka nie będzie za mała. Ja dałam mały pojemniczek i drożdże mi z niego wypłynęły :) W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj drożdże, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Najpierw wymieszaj łyżką, następnie przełóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Twa to ok. 8-10 minut. Ciasto jest dość tłuste(...)godzinę, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie przygotuj nadzienie. Liście rzodkiewki dobrze umyj, posiekaj i połącz z pokruszonym serem feta. Posmakuj nadzienia i ewentualnie je dopraw solą, pieprzem, chilli w płatkach. Wyrośnięte ciasto uderz kilka razy dłonią, aby je odpowietrzyć. Podziel je na 12 części. Weź kawałek ciasta i rozpłaszcz dłońmi na kształt przypominający prostokąt. Wzdłuż krótszego boku
Chilli Czosnek i Oliwasuszonej mięty sól, pieprz olej do smażenia, np. rzepakowy do podania: chlebki pita , proste flatbready lub gotowe tortille sos tzatziki lub jogurt naturalny wymieszany z posiekanym czosnkiem i koperkiem czerwona cebula pokrojona na plasterki pomidor pokrojony na plasterki młode liście botwinki, szpinaku lub inna ulubiona sałata czy zielenina Przygotowanie buraczanych falafeli: Wszystkie składniki falafeli, oprócz oleju, umieść w misce robota(...)masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pomaga moczenie dłoni w wodzie. W garnku rozgrzej grubą warstwę oleju. Ja nalewam olej do patelni o wysokich ściankach tak na 1/2-3/4 wysokości falafela. Olej jest odpowiednio rozgrzany, gdy skropiony odrobiną wody zacznie pryskać. Falafele smaż partiami w rozgrzanym oleju. Po ok. 2 min. przełóż na drugą stronę łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej
Chilli Czosnek i Oliwapatologów poznajemy również samego mordercę. Wiemy, co robi, jak spędza czas, widzimy, jak się zachowuje wobec innych, ale w dalszym ciągu jest dla nas zagadką. Czytelnikowi, mimo tego że śledzi go krok za krokiem, trudno zorientować się, gdzie uderzy i kogo zaatakuje tym razem. Równie sprytnie wyślizguje się wymiarom ścigania jak i czytelnikowi. Agenci FBI dość szybko domyślają się(...)okazała się naprawdę pyszna. Jeśli mielibyście ochotę na tak zrobione mięso, gorąco polecam. Składniki: • 1 kg mięsa wieprzowego: szynki lub łopatki • 2 cebule • ¼ łyżeczki pasty paprykowej pepperoni • sól, pieprz, szczypta chili • olej Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na większe kawałki. 2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, obsmażać mięso porcjami (!) lekko je rumieniąc. Po obsmażeniu przełożyć
W mojej kuchniwszystkie produkty z oryginalnego przepisu dodałam – nie dodałam soli, pieprzu, oraz oliwy truflowej. Pozostałe składniki użyłam do smaku. Podaję proporcje według książki, ale proponuję poszczególne składniki dodawać do mięsa powoli, partiami, degustując „po drodze”. 200 g polędwicy z jelenia, 1 czerwona cebula, 1 jędrny kiszony ogórek, 1 łyżka kaparów, olej, siano, jajka przepiórcze Cebulę i ogórki drobno posiekać(...)mieszać razem. Polędwiczkę oczyścić z błon i drobno posiekać, bardzo ostrym nożem. W trakcie siekania, mięso zwilżyć olejem. Łatwiej będzie się siekało. Mięso wymieszać z olejem (tak „na oko”, ma być ładnie błyszczące, ale nie może pławić się w oleju). Stopniowo dodawać posiekaną cebulę i ogórka, oraz pokrojone kapary. Mięso z dodatkami ma nam smakować ! Z mięsa formować kule, ułożyć
królestwo garówłyżki posiekanej świeżej kolendry, natki pietruszki lub mięty 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka mielonej kolendry sól, pieprz olej do smażenia (u mnie był to rzepakowy rafinowany) Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz oleju, umieść w misie robota kuchennego i zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa stanie się bardzo gładka. Według mnie jest to kluczowy etap przygotowania falafeli(...)kulki wielkości orzecha włoskiego. Pomocne jest moczenie dłoni w wodzie. aby masa się nie kleiła. W garnku (ja używam patelni o wysokich ściankach) rozgrzej grubą warstwę oleju, tak na wysokość 1/2 falafela. Olej jest dość gorący, gdy zaczyna pryskać po spryskaniu go odrobiną wody. Falafele smaż partiami na złoty kolor, przewracając je łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony
Chilli Czosnek i Oliwadopiero supermarketów. Jej kupno nie jest jednak całkowicie niemożliwe, nawet jeśli będzie trzeba trochę poszukać. Spróbować powinny przede wszystkim osoby, którą lubią morskie ryby zbliżone smakiem do śledzi. Podobne jak one makrela będzie czuła się najlepiej wśród raczej wytrawnych dodatków i tak zazwyczaj jest przyrządzana. Można ją przede wszystkim smażyć i piec, a zarazem najlepsze i najwygodniejsze w przygotowaniu(...)środkowa część, 100g) 1 duża marchewka (200g) 1 mała biała cebula (120g) 1 mała czerwona cebula (120g) 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Dodatkowo olej rzepakowy mąka pszenna pieczone ziemniaki z rozmarynem i cytryną wg naszego przepisu Instrukcje W odpowiednio dużym do rozmiarów makreli naczyniu rozprowadzamy ze sobą składniki marynaty (czosnek najpierw
Kulinarna Pokusaminut. Makaron ugotować al dente ok 7 minut w osolonej wodzie. Na oliwie podsmażyć cukinię pokrojoną w słupki, dodać kawałki łososia, śmietanę i pieprz. Całość wymieszaj z makaronem. NIEBO ! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)zmienić i już. Proste, prawda? Weekendowe ciacho! SKŁADNIKI: -kasza jaglana ½ szklanki (100g), -wrząca woda 1,5 szklanki, -mleko roślinne ½ szklanki, -kakao 20g, -banan 1 sztuka, -olej kokosowy 5g, -ksylitol ¼ szklanki (można śledzić czymś innym). WYKONANIE : Kaszę płuczemy wrzącą wodą, następnie zalewamy 1,5 szklanki(również wrzątku i gotujemy do wchłonięcia. Dodajemy resztę składników I dokładnie blendujemy. Masę przelewamy do blachy
fitolarun.blogspot.com