dbanie o własne potrzeby (szczególnie w te szalone dni) przychodzi łatwiej, innym trudniej. Szczególnie ci drudzy powinni skusić się na taki prezent dla siebie. Kiedy jak nie teraz?Składniki4 śledzie a'la matias12 suszonych śliwek1/2 szklanki orzechów włoskich1/4 białej cebuli pokrojonej w piórka5-7 gałązek świeżego tymiankuolejsól i pieprzSposób przygotowaniaŚledzie moczymy przez noc w mleku. Następnego dnia płuczemy i kroimy(...)rozkruszamy na drobniejsze kawałki w dłoniach i krótko prażymy na patelni.Śliwki kroimy w paseczki. Tymianek zrywamy z gałązek.Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do wyparzonych wcześniej wrzątkiem słoiczków. Zalewamy olejem - polecany jest lniany, i zamykamy. Niech przegryzą się
W kuchni wieczorempolać sosem wg. podanego przepisu. Polecam ! Składniki na pulpeciki : 1 kg dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku ) 1 jajko, przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta ( do panierowania ), Wykonanie pulpecików : Ryby dokładnie oczyszczamy i mielimy razem z bułką namoczoną w wodzie lub mleku(...)przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpeciki ( dłonie najlepiej moczyć w wodzie, żeby pulpeciki nie kleiły się do dłoni ) Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ( ja dodałam jeszcze masła klarowanego ) na złoty kolor. Sos do pulpecików : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek lub pietruszka, koperek, przyprawy, sól
Pysznosci Babci Basimnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na domowe rolmopsy z czerwoną papryką. Bez nich, według mnie, po prostu nie ma świąt :-). Domowe rolmopsy z papryką Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 6 filetów śledziowych 1/2 czerwonej papryki 1 cebula pieprz czarny wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki wody(...)szklanki octu 10% 1/2 łyżeczki białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki oleju Wykonanie: W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 3 minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Paprykę kroimy w paseczki. Na filecie układamy cebulę, paseczki papryki
Kulinarne przygody Gatitypstrągu i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół łyżeczki ziaren pieprzu pół łyżeczki kardamonu(...)ziarnach 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki octu 1 i 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania 1 jajko Przygotowanie: Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę.Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze
Gosia gotujezrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej w paski - 1 cebula zalewa: - 1 1/3 szklanki wody - 1/4 szklanki oleju rzepakowego(...)łyżki octu spirytusowego - 3 łyki ketchupu - 1 łyżka cukru - 4 ziarna ziela angielskiego - 4 ziarna pieprzu ciasto do obtaczania ryby: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki wody - jajko - sól (u mnie himalajska) - mielony czarny pieprz dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Każdy filet dzielimy
Kuchnia co dniareceptur już przetestowałam i są świetne. Zachwyciła mnie zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym czy prezentowane przez mnie dzisiaj chili. Niestety spora część przepisów była już na blogu Marty, który śledzę, co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że książki raczej nie kupię. Niemniej dzisiejsze danie polecam! Chili Sin Carne 2 puszki lub 1 szkl. suchej czerwonej fasoli (gotujemy ją wg przepisu(...)pomidorowego po 1,5 łyżeczki mielonego kuminu i ostrej papryki po 1 łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki cukru trzcinowego olej sól, pieprz 1,5 szkl. ryżu pół laski cynamonu 3 szkl. wody sól do podania - limonka, świeża kolendra Papryki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy nasion. Grillujemy po 2 minuty Z każdej strony
Dzieje kuchennej Wiewióryjesienny klimat na przystawkę przepis na dwie porcje 2 filety śledziowe marynowane w oleju pół cebuli smażonej na suchej patelni starta skórka z cytryny grzybki
na gaziepieprz kolorowy Filety odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnej, czystej wody na około 3 godziny. W trakcie moczenia wodę można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki, skrapiając sokiem z cytryny. Suszone pomidory i cebulę również skroić i dodać do śledzi. Oliwę spod suszonych pomidorów wymieszać z przyprawami i zalać śledzie(...)Delikatnie przemieszać i odstawić, aby się wszystko „przegryzło”. Smacznego :) RADA. Ś ledzie można przygotować również z kupnymi pomidorami. Tylko zalewa jest najczęściej mieszanką oleju słonecznikowego z niewielką ilością oliwy. Co nie oznacza, że śledzie nie będą smaczne :) Ze względu na oliwę z oliwek śledzi nie należy przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Dania
https:KKuchniaMniamSkładniki 2 szklanki ugotowanego ryżu na sypko 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w oleju 1 duża czerwona cebula 3 pomidory 1 puszka kukurydzy 1 pęczek posiekanego szczypiorku zalewa 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru pudru pieprz Wykonanie Wszystkie składniki zalewy wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut(...)odcedzić na sitku. Cebulę i pomidory. pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ryż z cebulą,kukurydzą, pomidorami i tuńczykiem, a następnie zalać zalewą i wymieszać . Posypać szczypiorkiem i ponownie wymieszać. śledź po cygańsku
O kuchni z uczuciemcytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressigiem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Olej Rydzowy , który otrzymałam do testowania od sklepu SEMCO . Olej jest tłoczony z nasion lnianka (rydza, rydzyka, lnicznika siewnego). Jest tłoczony na zimno. Jego charakterystyczną cechą jest czysty swoisty aromat oraz korzenny smak, przypominający smak cebulowo- orzechowy. Olej jest bardzo zdrowy, między innymi wzmacnia odporność(...)organizmu i ma właściwości przeciwzapalne. Zawarte w oleju kwasy omega-3 pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu. Olej Rydzowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest najczęściej używany do przygotowania sałatek, surówek, śledzi, kasz, ziemniaków, mięs, sosów czy majonezów. Ja użyłam oleju do przygotowania sałatki owocowo- warzywnej. Olej ma bardzo ciekawy smak i zapach. Nadał sałatce wspaniałego aromatu. Produkt wart
Tradycyjna kuchnia Kasiczasie wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na warzywa układamy ryby, obkładamy świeżym rozmarynem.Skrapiamy olejem. Do przygotowania ryby użyłam fasolki zółtej szparagowej i marchewki mini od Iglotex-u.Zapraszam na stronę firmy gdzie znjadziecie cały asortyment. IGLOTEX Olej który wybrałam do skropienia ryby to olej dyniowy SEMCO . Olej o zabarwieniu zielono-bordowym, dzięki obecności carotinoidenu, tłoczony jest(...)metodą "na zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi. Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani
Z Majeczką w kuchniSą to moje archiwalne zdjęcia , które niedawno odnalazłam na karcie od aparatu. Soczyste kolory sosu od razu sprawiły, ze stałam się głodna. Szkoda
Bon Appetit Małgorzatybyła piękna. Jeżdżąc często do Jastrzębiej Góry, mamy już swoje drogi na skróty i ulubione miejsca na uboczu, gdzie kupujemy ryby w sklepie, w którym pachnie! rybami. Kupuję tam śledzie po kaszubsku w pomidorach, ryby wędzone oraz coś na obiad. Jako, że z bałtyckimi dorszami sprawa nie ma się najlepiej, kupiłam dorsza atlantyckiego, z którego zrobiłam pyszne kotlety rybne mielone(...)użyłam dorsza atlantyckiego) - waga filetu bez głowy, ogona itp. 1 mała bułka kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 duża łyżka drobno posiekanego koperku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Bułkę porwać na małe kawałeczki i namoczyć w mleku. Cebulę pokroić w piórka i udusić na oleju. Rybę pozbawić ości
Posadzone i zjedzoneśledzi ewentualnie) - szklanka mąki - sól - olej i masło do smażenia Ryby oczyść, umyj i osusz. Oprósz solą z obu stron i obtocz w mące. Rozgrzej olej dość mocno i połóż na nim ostrożnie ryby. Po około 3 minutach przewróć je na drugą stronę. Smaż kolejne kilka minut do złotego koloru. Wyłóż je na ręcznik papierowy, aby osączyć namiar oleju(...)ostygną ułóż je w naczyniu. Przygotuj zalewę. - 2 szklanki octu jabłkowego - szklanka wody - łyżka płaska cukru - łyżka płaska soli - kilka liści laurowych - łyżka pieprzu czarnego ziarnistego - szczypta peperoncino - 2 małe cebule Zagotuj wszystkie składniki i zalej ułożone w naczyniu szklanym lub słoiku ryby. Teraz czekamy kilka dni , aż okonie "przejdą" zalewą i zajadamy np. na kolację. SMACZNEGO< CMOK
Pasje Jolkijeszcze podsmażyć ziemniaki na oliwie lub oleju i wymieszaj z sosem na patelni. Na koniec posyp ziemniaki posiekaną pietruszką. Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na zimną oliwę. Gdy oliwa się podgrzeje, wrzuć na nią bób i podsmażaj na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż bób będzie miękki. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem, a także skórką i sokiem(...)cytryny. Cytrynowy bób podawaj z ziemniaczkami w sosie jogurtowym z harissą. Możesz także podać więcej sosu w miseczce. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie , gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia
Chilli Czosnek i Oliwa