śledź w oleju z pieprzem - 500 przepisów (strona:28/34)

Pulchne placuszki z marchewki 150

solą i pieprzem. Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia i rozbełtane jajka. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.  W garnku lub patelni o wysokich ściankach rozgrzej grubą warstwę oleju. Olej jest odpowiednio gorący, gdy skropiony wodą zaczyna pryskać. Zmniejsz ogień do średniego. Przy pomocy łyżki nabieraj porcje masy placuszkowej i wkładaj do gorącego oleju. Smaż(...)placki na cienkiej warstwie oleju. Uzyskasz wtedy tradycyjne, płaskie okrągłe placki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej trochę oleju, następnie przy pomocy łyżki układaj na niej po 1 łyżce masy. Rozpłaszcz ją przy pomocy łyżki. Smaż przez 1-2 minuty, następnie przełóż łopatką na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Twarożek pomidorowy na omletowym gofrze + recenzja 134

nich też zacznę serię recenzji ;) ale poklei! ;) Zacznę od spraw czysto technicznych. Przesyłka Zamówienie złożyłam rano i jeszcze tego samego dnia po południu przesyłka została wysłana (na stronie możemy śledzić status naszego zamówienia). Kurier pojawił się następnego dnia, więc przesyłka EKSPRESOWA. Produkty zostały solidnie zabezpieczone masą styropianowych kulek, więc żaden z produktów nie miał szansy się uszkodzić ;) Ocena jakości produktów(...)zacznę od  POMIDORÓW SUSZONYCH  czyli moje love ;) Skład: pomidory suszone na słońcu + sól MEGA plusem jest to, że nie są jak większość dostępnych w sklepach pomidorów zalane olejem. Suszone są w całości, nie są wysuszone na wiór, czego nie lubię, lecz pozostają "mięsiste" co skradło moje serce! po weekendzie moja mama ma dość mojego powtarzania JAKIE TE POMIDORY

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Śledź w oleju z musztardą francuska i kaparami 148

"Sledzik" przetrwal wiele stuleci i wszystkie kulinarne mody.W sredniowiecznej Polsce sledzie nalezaly do potraw tanich i pospolitych.Pozniej mawiano,ze gdyby sledz byl drozszy-nalezalby niewatpliwie do

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki z kurczaka i pieczarek 324

dokładnie 1036! Szaleństwo! :) Dziękuję Wam bardzo za to! Tak jak już jakiś czas temu zapowiadałam niedługo zostanie zorganizowany konkurs z okazji PIERWSZYCH URODZIN Kuchni u Ann dlatego proponuję śledzić funpage do którego możecie przejść klikając LUBIĘ TO po prawej stronie bloga.Koniec zachwytów! Czas na kolejny przepis!Placuszki te robiłam chwilę temu, ale musiały nabrać mocy urzędowej, żeby zostały opublikowane(...)razem dla Was przygotowałam.Kotleciki z kurczaka i pieczarek0,5 kg piersi kurczaka30 dag sera żółtego25 dag pieczarekświeżo skrojony koper2 jajka2 - 3 łyżki mąkibułka tarta2 ząbki czosnkuolej pieprz, sólprzyprawa do kurczakaMyjemy dokładnie mięso, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników. Pieczarki kroimy w drobną kostkę

Kuchnia moimi oczami
Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem 175

ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem.  Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Gdy się zeszkli (po ok. 5 minutach), na patelnie dodaj pulpę usuniętą z pomidorów (trochę ją wcześniej przesiekaj), ryż, przecier pomidorowy oraz 100 ml wrzątku. Dopraw solą i pieprzem.  Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż ryż(...)pieprzem. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Przygotowanym farszem napełnij wydrążone pomidory, na wierzchu ułóż odcięte wcześniej wieczka. Pomidory skrop z wierzchu oliwą, przykryj blachę folią aluminiową. Piecz przez ok. 30 minut, aż pomidory oraz ryż będą miękkie. Podawaj na ciepło na obiad lub na zimno jako przystawkę. *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją

Chilli Czosnek i Oliwa
CO ZROBIĆ, ŻEBY DOŻYĆ 100 LAT – 5 sekretów zza granicy 168

roku rozpoczął pięcioletni program badań nad dietą nordycką. Jadłospis przypomina śródziemnomorski – opiera się na lokalnych produktach, jak ryby Morza Północnego, olej rzepakowy czy jagody, porzeczki i żurawina. U podstaw diety nordyckiej leżą tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź czy makrela, spożywane trzy-cztery razy w tygodniu. Ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których nasz organizm(...)adania wskazują, że stoi za tym kurkumina, która h amuje namnażanie się komórek nowotworowych. Kurkumina w czystej postaci nie wchłania się najlepiej, ale połączenie jej z papryką lub mielonym pieprzem zwiększa przyswajanie 10 000 razy. Podsumowując: Jak się okazuje najzdrowiej jadają Ci, którzy nie poddali się dyktatowi fast foodów. Ci, którzy gotują posiłki ze świeżych, dostępnych na targach albo własnej

Ostra na Słodko
Boczniaki po kaszubsku 209

święta, szukam więc przepisów i inspiracji. Poza tym lubię mieć harmonogram prac, tak aby w Wigilę tylko ewentualnie podgrzewać ;-). Znalazłam ciekawy przepis na boczniaki po kaszubsku, dotychczas znałam tylko śledzie po kaszubsku, i przyznam szczerze, że uwielbiałam, no ale… Ten przepis znalazłam w najnowszym magazynie „Kuchnia” i z własnego doświadczenia wiem, że różnie to bywa, więc wolałam(...)octu jabłkowego, ja nie przepadam) 50-100 g rodzynek (ja dałam 100, bo lubię w wytrawnych potrawach) po 1 płaskiej łyżeczce: soli, pieprzu, majeranku, cynamonu kilka liści laurowych ziele angielskie i jałowiec po 5 ziarenek każdy olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Boczniaki potnij na równe kawałki wzdłuż blaszek i podsmaż na złoto aż będą chrupiące. *Sekretem przyrumienionych grzybów (pieczarek też

greenscarf
Pizza rybna Graala 173

kolejny. Dziś dodatkiem są... Tadam!!! Filety ze Śledzia w sosie pomidorowym Nie wiązałam z tym daniem wielkich nadziei,  ale ku mojemu zaskoczeniu była to kolejna uczta podniebienia:) Do stołu podano... Pizza rybna Składniki: 1/4 kg mąki 1/3 szkl letniej wody ok. 1 dag drożdży ok. 1/2 łyżeczki soli  2 łyżki oleju Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski. Odsypać trochę(...)przesianej mąki, dodać sól i olej. Można też dodać jeszcze wody aby uzyskać odpowiednią dla siebie miękkość. Wyrabia się do momentu aż zacznie odchodzić od ręki. Krótko:) Odstawić jeszcze pod przykryciem do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu można jeszcze przemieszać i wyłożyć na posmarowaną olejem blachę. Dla lepszego uformowania ciasta na blasze, wskazane jest przesmarować ciasto olejem tak aby łatwo się

Ukojenie Podniebienia
Mini frittaty, czyli jak zamienić resztki z obiadu w posiłek do pracy lub szkoły + PREZENT 183

muffinek wypełnij papilotkami do babeczek lub kwadratami wyciętymi z papieru do pieczenia. Możesz też użyć silikonowej foremki. Uwaga - swoje frittaty upiekłam bez papilotek, jedynie posmarowałam wnętrze foremki olejem. Niestety frittaty trochę przywarły, dlatego tej metody nie polecam. 2. Pozostałości z obiadu pokrój na mniejsze kawałki i wypełnij nimi wnętrza foremek do 3/4 wysokości. Ja na dno moich foremek dałam ryż(...)następnie brokuła podzielonego na małe różyczki, a na końcu pieczonego łososia podzielonego na płatki.  3. Jajka rozbełtaj razem z mlekiem lub śmietaną oraz sporą ilością soli i pieprzu. Możesz do jajek dodać posiekane świeże zioła, czy szczyptę ostrej papryki. Dobrze jest przelać jajka do naczynia z dzióbkiem, to ułatwia nalewanie masy. Ja wykorzystałam naczynie do wyciskania cytrusów

Chilli Czosnek i Oliwa
"Ryba" z kotletów sojowych po grecku (wegańska) 197

wyrobię się ze wszystkim na czas, przy okazji spędzając miłe chwile z rodziną. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny fenomen. Pierwszym był ser - dip serowy z ziemniaka , później były "śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim , dzisiaj "ryba" z kotletów sojowych po grecku. Dieta wegańska jest niesamowita, wszystkie smaki można odtworzyć lub sprawić by były bardzo podobne z zupełnie innych składników(...)mąka kukurydziana + woda - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Kiedy się zagotuje, umieszczamy w nim kotlety sojowe i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy. Marchewki, pietruszki i selera obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pora w talarki. Cebulę z porem smażymy na odrobinie oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy starte

Be Fit Be Strong
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 259

spędzać całego wieczoru w kuchni. Jeśli więc szukacie nowych pomysłów na ciekawy i stosunkowo tani obiad, a dodatkowo taki, przy którym za dużo się nie napracujecie, to zapraszam do śledzenia moich wpisów. Oczywiście czasami pozwalamy sobie na małe, kulinarne szaleństwo. Dzieje się tak zazwyczaj w weekendy lub kiedy mam ochotę poeksperymentować. Pierwszym przepisem będzie więc jeden z naszych weekendowych faworytów(...)sprawdził się już nie jeden raz. Dziś zapraszam na... pizzę wiejską Do ciasta będziemy potrzebować: 400 g mąki 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek (zwykły olej również doskonale się sprawdza) 2/3 szklanki ciepłego mleka i wody (pół na pół) 0,5 łyżeczki soli Do sosu: 100 g koncentratu pomidorowego tyle wody, by sos nabrał odpowiedniej konsystencji (musi

Ratunku obiad
Makaron z wędzonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem (fit) 218

śledzi nasz funpage na Facebooku lub Instagramie, wie że od pewnego czasu staramy się jeść bardziej zdrowo. Zwiększyłyśmy ilość warzyw i kasz w naszej diecie, zdecydowanie wyeliminowałyśmy cukry. Przeszłyśmy na „brązowe” wersje żywności, czyli ciemny chleb, pełnoziarnisty makaron i ryż. Mimo, że wiele zdrowszych odpowiedników jest już bez problemu dostępna w większości sklepów to nadal mamy problemy by dostać(...)wędzonego pstrąga łososiowego (można użyć wędzonego łososia) Dwie małe garści szpinaku 3 łyżki serka kremowego (jeśli nie zależy nam na niskokaloryczności dania można zastąpić mascarpone) Odrobina oleju  Cytryna Przyprawy: świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu warto zostawić około ½ szklanki. W między czasie rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Rybę kroimy w małą kosteczkę

Kolizje Smaków
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 214

takiej sytuacji trudno też określić właściwy czas parzenia ryby. Przygotowanie: Marchewki, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebule pokrojone w kostkę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać utarte warzywa i drobno pokrojony czosnek , smażyć jeszcze 2 minuty, intensywnie mieszając.  Dodać po 1 szklance wody i przecieru(...)dodać pozostały przecier pomidorowy. Dusić jeszcze  jakiś czas, aż sos pomidowy zostanie wchłonięty przez warzywa i będzie go bardzo mało. Następnie przyprawić warzywa wedle potrzeby, solą, cukrem i pieprzem. Usunąć przyprawy korzenne i pozostawić warzywa do wystygnięcia. Na dnie dużej salaterki ułożyć warstwę duszonych warzyw - użyć 1/2 przygotowanej porcji. Na warzywach ułożyć warstwę ugotowanej i wystudzonej ryby i przykryć

Codziennik Kuchenny
Od jeża wymagam tego, żeby był mięsny a od dania – smaku. Soczewica ze schabem i jabłkami. 210

poziom hipsterstwa osiągnie stan krytyczny to pojawia się Liza Minnelli. Po spacerze w oparach krakowskiego smogu i nasłuchaniu się Donny Summer stwierdzamy prawdziwość powiedzenia, że jak Ci się życie pieprzy to kupuj beret i sweter w jelenie skandynawskie i jedź do Krakowa zostać artystą. Tylko artysta jest w stanie zrozumieć obiad złożony z tak cieniutkiego plasterka wołowiny, że przy dotknięciu(...)Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię i na odrobinie oleju z pomidorów smażymy wszystkie warzywa. Dokładamy ugotowaną soczewicę. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i odrobiną soli.Schab:Zacny kawał schabu (ja miałam 1,5kg) obtaczamy w przyprawach. Ja na deskę wysypałam majeranek, sól, pieprz, czerwoną słodką paprykę, suszony

ladykitchen
Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety 167

czasie się spienić. Niech miseczka nie będzie za mała. Ja dałam mały pojemniczek i drożdże mi z niego wypłynęły :) W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj drożdże, jogurt, olej i roztrzepane jajko. Najpierw wymieszaj łyżką, następnie przełóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Twa to ok. 8-10 minut. Ciasto jest dość tłuste(...)godzinę, aż ciasto podwoi objętość.  W tym czasie przygotuj nadzienie. Liście rzodkiewki dobrze umyj, posiekaj i połącz z pokruszonym serem feta. Posmakuj nadzienia i ewentualnie je dopraw solą, pieprzem, chilli w płatkach. Wyrośnięte ciasto uderz kilka razy dłonią, aby je odpowietrzyć. Podziel je na 12 części. Weź kawałek ciasta i rozpłaszcz dłońmi na kształt przypominający prostokąt. Wzdłuż krótszego boku

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania