ugotować osobno buraki, jajka, wymoczyć śledzie to zapewniam, że jest warta całego tego zachodu. :-) Dla wielbicieli śledzi oczywiście! 2-3 filety śledziowe (u mnie z oleju) 2 buraki 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 mała cebula majonez sól, pieprz 1. Filety śledziowe moczymy. Te z beczki minimum 2h (po godzinie wymieniamy wodę), natomiast te z oleju
Szefowa kuchniocet Przygotowanie: 1. Platy śledziowe obmywamy z oleju, suszymy ręcznikiem i kroimy w kostkę. 2. Cebulkę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i dodajemy do śledzi. 3. Jabłko obieramy ze skorki, ścieramy na tarce, dodajemy do naszej miseczki ze śledziem. 4. Dodajemy śmietanę. 5. wszystko razem mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem 6. Jeżeli lubimy możemy dodać do smaku kilka
Kulinarnie z Polką na Kresachpracy. Polecam! składniki (jeden słoik) 150 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych 1/2 średniej cebule łyżeczka zielonego pieprzu kilka kaparów (po 3 na warstwę) gałązka rozmarynu 8 - 10 czarnych oliwek bez pestek olej 3 ziarna (lub inny ulubiony) przygotowanie Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę, oliwki, kapary, śledzie, układać
Stare Garyłyżki cukru 1 łyżka soli 5-6 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka, zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Śledzie czyścimy, myjemy i osuszamy. Tak przygotowane obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią. Cebulę pokroić w plasterki, a marchewkę w cienkie krążki. Do miski wrzucamy
magiczna kuchnia Kasicebuli 3 marchewki słoiczek koncentratu pomidorowego (użyłam takiego o pojemności 190g) 1 łyżeczka kremu balsamicznego 100 ml oleju 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 gorczycy sól i pieprz do smaku Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 2h, w międzyczasie wymienić wodę 2 razy. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić
Moja Galeria Smakujuż chwila. Potem przez jakieś 24 godziny po zrobieniu powinny poleżeć i się przegryźć. Składniki: 1 kg. świeżych,wypatroszonych i bez głów śledzi. mąka do obtoczenia olej lub oliwa do smażenia sól i świeżo mielony czarny pieprz Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka 10% octu (nawet można mniej jeśli nie lubicie bardzo octowej zalewy) 0,5 szklanki cukru(...)listków laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1-2 szt.marchewki 1-2 szt. cebuli Śledzie umyłam, osuszyłam, przekroiłam na połowy i jak wspomniałam wyjęłam z nich ości. Posypałam je solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące. Smażyłam na gorącym tłuszczu, aż nabrały złotego koloru. Można też dodać do mąki wody. Mieszając powstanie gęste ciasto. Obtoczyłam
potrawyregionalneoleju 100 g marynowanych podgrzybków 100 g ogórków konserwowych 3 jajka ok. 2 łyżki cebuli zalewy śledziowej majonez opcjonalnie: pieprz posiekana natka pietruszki wykonanie: Śledzie kroimy w cienkie plasterki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obierany i siekamy w kostkę. Ogórki i grzyby również kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: 1/2 część śledzi, ogórki oraz
Domowy Smak Jedzeniabyłoby spróbować odtworzyć go w domu. Przepis jest taki jak lubię czyli: - prosty - szybki - i smaczny :) Składniki: tacka (200g) śledzi w oleju jedna cebula 200 gram koncentratu pomidorowego mały słoiczek grzybków marynowanych olej sól pieprz łyżeczka cukru słodka mielona papryka Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka. Szklimy ją na oleju, na patelni. Następnie dodajemy koncentrat(...)wykorzystałam moje zapasy z lata (być może przepis na nie także kiedyś się tutaj pojawi ;) ). Dodajemy je do przestudzonego już sosu. Mieszamy. Śledzie kroimy na małe cząstki. Układamy w słoiku na przemian warstwami: śledź- sos - śledź - sos itd. Odstawiamy do lodówki na minimum jeden dzień
Taste TherapyŚrodę Popielcową proponuję sałatkę ze śledziem. Ziemniaki do tej sałatki pokroiłam w kostkę, doprawiłam przyprawami i upiekłam w piekarniku. Sałatka jest lekka, a jednocześnie pożywna. Składniki: 3-4 ziemniaki słodka papryka w proszku, czosnek granulowany, kminek, zioła do pizzy sól i pieprz 3-4 korniszony 5-6 filetów śledziowych marynowanych w oleju 1/2 cebuli 2-3 łyżki oleju lnianego(...)będą miękkie. Ostudzić, przełożyć do miseczki. Cebulę drobno pokroić, można ją również sparzyć. Ogórki i śledzie odsączone z oleju pokroić w kostkę (ogórki nieco drobniej). Dodać do ziemniaków wraz z posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny i olejem lnianym. Wymieszać. Doprawić do smaku, szczególnie pieprzem. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękitdania ulega zmianie. Tak więc jest o prawie umiwersalne danie . Oczywiście jest to moje zdanie. Składniki 8 płatów śledzia niesolonego 3 ogórki małosolne 2 cebule średnie 2 jajka 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju ( ja używam rzepakowego) sok z 1/2 cytryny. Wykonanie 1 . Jajka ugotować na twardo ,obrać i ostudzić .Pokroić(...)mięsa . 3 . Ogórki i cebule pokroić w drobna kostkę 4 . Kawałki śledzia przełożyć do miski ,dodać resztę produktów i dokładnie wymieszać . Jeśli potrzeba można doprawić solą i pieprzem
Eli GotowanieSkładniki: - 200 g śledzi w oleju - 2 marchewki - 2 ziemniaki - 1 burak - 4 jajka - 1 cebula - 200 ml majonezu - sól - pieprz Przygotowanie: Buraka, ziemniaki, marchew obieramy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa i jajka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Śledzie kroimy w małą kostkę. Wykładamy na dno do przeźroczystej salaterki i posypujemy
Kulinarne życieoccie (4 – 6 porcji) Składniki: 4 śledzie solone (w całości) 2 duże cebule Składniki na zalewę: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1/2 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 ziarenek pieprzu kolorowego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 duże listki laurowe 2 łyżki oleju mleko i woda do namoczenia śledzi Przygotowanie: Śledzie oczyść, umyj, zalej wodą i odstaw
karmelowyząbki czosnku 10 - 15 pomidorów suszonych (u mnie z torebki) oliwa z oliwek (do namoczenia pomidorów z torebki) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/3 szklanki oleju konopnego lub lnianego 1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie: Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, to moczyć je przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Następnie śledzie osuszyć(...)drobno pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym, wystudzić. Śledzie wymieszać z cebulką, pomidorami i przyprawami, następnie włożyć je do słoika i zalać oliwą po moczeniu pomidorów, olejem po smażeniu cebuli i olejem konopnym lub lnianym. Śledzie w słoiku powinny być zanurzone w oleju, odstawić do lodówki na 2 - 3 dni. Zobacz również: Śledź z majerankiem
Kuchcik gotujepostaci tradycyjnych śledzi w oleju. Śledzie z tego przepisu są łagodne w smaku, a cebulka dzięki dodaniu cukru pudru jest miękka, aromatyczna a jednocześnie lekkostrawna . Polecam :) Składniki ( na słój o poj. 1 litra ) - 6 płatów śledziowych solonych typu Matjas - 2 duże cebule - 3 kulki ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 3 łyżki octu jabłkowego(...)osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki. Cebulę kroję w cieniutkie półplasterki, przekładam do miski, dodaje cukier puder, pieprz, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i 2-3 łyżki oleju, mieszam dokładnie i odstawiam na chwilkę. Do cebuli dodaję pokrojone śledzie, całość dokładnie mieszam i przekładam do słoja, dopełniając pozostałym olejem tak aby przykrył śledzie. Słój zakręcam pokrywką i przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródwięcej)sól, świeżo mielony pieprz10 łyżek oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiemmleko do moczenia śledzi Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie wkładamy do mleka i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Cebule kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju czosnkowego (lub olej i cały rozgnieciony ząbek czosnku, który po chwili smażenia wyjmujemy). Podsmażamy cebulę, aż będzie(...)ziele angielskie oraz ocet. Przyprawiamy solidnie majerankiem i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Masa nie smakuje najlepiej – dopiero po przegryzieniu ze śledziem zyska charakterystyczny smak.Gdy całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Namoczone śledzie kroimy w paseczki lub kostkę. Mieszamy z dwoma łyżkami oleju z czosnkiem. Do słoika układamy na zmianę warstwami śledzie i cebulę w sosie
Poezja smaku