ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego kilka gałązek koperku sól, pieprz czarny do smaku olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny być zbyt słone(...)małą kosteczkę, posypać solą, dodać ocet, żeby cebula zmiękła. Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę. Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin, aby się ,,przegryzła". * z podanych składników przygotowałam 2 słoiki
Codziennik Kuchennystół. Sprawdzi się również na innych małych imprezkach. Możecie ją przygotować na Sylwestra, na pewno znajdą się jej wielbiciele. 5-6 filetów śledzia w oleju duże jabłko czerwona cebula łyżka soku z cytryny kilka gałązek koperku pieprz 4-5 łyżek majonezu łyżeczka musztardy Śledzie moczyć godzinę w zimnej wodzie, osączyć i osuszyć. Pokroić w większe kawałki. Jabłko pokroić w niedużą
Smakołyki Asimniejsze części (pod ukosem). Posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem. Szalotki kroimy w małą kostkę. Ziele angielskie oraz goździki ucieramy w moździerzu, a następnie łączymy z gorczycą, mielonym kardamonem, gałką i imbirem. Na dno słoiczka wsypujemy warstwę cebuli. Posypujemy ją mieszanką korzennych przypraw. Na to kładziemy warstwę śledzi. Śledzie oprószamy cynamonem. Kładziemy kolejną warstwę cebuli i powtarzamy układanie do wykończenia(...)składników. W trakcie zapełniania wkładamy przy ściankach słoiczka liście laurowe. Na wiechu układamy gwiazdkę anyżu. Zalewamy zawartość olejem (wlewamy bardzo powoli). Szczelnie zamykamy słoik. Śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po 2-3 dniach. Post Śledzie korzenne pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuśledź w zalewie składniki 1 por 2 łyżki oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu spirytusowego 1/2 szklanki wody 5-6 filetów śledziowych ( u mnie matiasów z olejowej zalewy) sól, pieprz sposób przygotowania W niewielkim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekanego w krążki pora ( tylko białą część), smażąc go na niewielkim ogniu przez
Miód i pieprzpierwszy w tym roku, kontrrewolucyjny przepis. :) 1 opakowanie śledzi korzennych Seko 2 łyżeczki musztardy (obojętnie jakiego rodzaju, byle była ostra ;) ) 1 czubata łyżeczka majonezu 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany 18% grubo mielony czarny pieprz sok z połowy cytryny otarta skórka cytrynowa do dekoracji Śledzie dokładnie odcedzamy z oleju i kroimy w równe dzwonka. Do miseczki wlewamy wyciśnięty(...)wyglądał efektowniej) i ponownie mieszamy dla połączenia smaków. Pokrojoną rybę wykładamy na talerz, jak na zdjęciu i polewamy sosem. Na koniec ścieramy na świeżo skórkę cytrynową, prosto na śledzie. Podajemy z chrupkim pieczywem lub solo w formie przystawki
Kuchenna Kontrrewolucyaświeżych tusz śledzi pozbawionych głów, 2 duże cebule, 1 litr wody, 1 szklanka octu winnego 10%, szklanka cukru, ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, 1 łyżka musztardy sarepskiej, olej do smażenia, 4 łyżki mąki. Przygotowanie: Myjemy śledzie i osuszamy. Następnie każdy z kawałków obtaczamy w mące i smażymy, aż nabiorą złotej barwy. Należy uważać, aby nie uszkodzić kawałków ryby
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawszelkiego rodzaju imprezach. Składniki: ok 700 g śledzi a la matias 2 duże cebule pół szklanki oleju pół szklanki octu winnego 100 g rodzynek 180 g przecieru pomidorowego po kilka liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego Przygotowanie Śledzie zalewamy wodą i moczymy około trzech godzin, w połowie moczenia wymieniamy wodę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju
e-PrzepisyKulinarneświetnie komponuje się ze słodką sałatką z pora i jabłek. Przepis bardzo prosty, jedynie trzeba zacząć odpowiednio wcześnie, bo śledzie muszą się marynować kilka dni. Potrzebne nam: - 600 g płatów śledziowych solonych - 2 cytryny - 3 cebule - ziele angielskie - pieprz cały - olej (u mnie około 500 ml) - 4-5 cienkich porów - 2 lekko kwaskowe jabłka - 3 łyżeczki cukru - sól - pieprz(...)zamykanego plastikowego pojemnika wkładamy kilka kawałków cytryny, trochę cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Na tym układamy śledzia, a na nim znów dodatki. Czynność powtarzamy do wykończenia składników, przy czym dodatki powinny być również ostatnią warstwą. Zalewamy całość olejem, a pojemnik zamykamy i wstawiamy do lodówki na około 4 dni. Pora kroimy w talarki (tylko białą
W poszukiwaniu inspiracjiwięc nic tylko kupować.Dzisiaj dostałam cudowne, duże śledzie.Przypomniałam sobie smak z nadmorskich smażalni. Składniki : _______________________ 1 kg świeżych śledzi olej do smażenia mąka do panierowania 2 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek mąki sól i pieprz o smaku 1 łyżeczka przyprawy do ryb kamis Przygotowanie: _______________________ Śledzie oczyścić, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Do miski wbić
Gosia gotujerodzynek 1/3 szklanki soku pomarańczowy (najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru sól morska czarny mielony pieprz olej do smażenia 1 łyżeczka masła Wykonanie: Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je sokiem, przykrywamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem
Kulinarne przygody Gatityzalewy z suszonych pomidorów olej rzepakowy według uznania przyprawy: pieprz, chili, tymianek, cząber, papryka słodka, suszony czosnek Wykonanie: Śledzie pokrój w większą kostkę, cebulkę drobno w krążki. W miseczce układaj śledzie, cebulkę i suszone pomidory pokrojone w mniejszą kosteczkę. W miseczce oddzielnie złącz dwa oleje, przypraw. Dodaj do śledzi, pamiętaj jednak aby przykryły śledzie
Zasmakuj Kuchniłyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju 6 suszonych śliwek 1/2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku połowa zalewy od marynowania śledzi Składniki marynaty zagotować i wystudzić. Filety śledziowe wypłukać,włożyć do naczynia,zalać zimną zalewą(...)smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać pokrojone w paseczki śliwki,smażyć razem przez chwilę po czym dodać gorczycę,koncentrat,liście laurowe i ziele angielskie. Całość podlać połową marynaty w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem i majerankiem,gotować kilka minut i odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian kawałki śledzi
Kolorowa kuchnia Elkidobrego oleju szczypta pieprzu i soli 1/3 pęczka natki pietruszki marynata 1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych 2-3 ziaren pieprzu 3-4 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę(...)tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy na nim cebulę, oraz pora. Do zeszklonych warzyw dodajemy paprykę, koncentrat , musztardę , miód, c ałość mieszamy, doprawiajmy solą, oraz pieprzem i smażymy 2-3 minuty. Opłukane śledzie kroimy w niewielkie kawałki i przekładamy do miski, następnie do misy dodajemy
Miód i pieprzcukru sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka gorczycy mleko do moczenia śledzi Przygotowanie : Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy w mleku (około 3-4h). Cebulę, marchewkę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w plasterki wraz z czosnkiem, marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Warzywa przekładamy do rondla i podsmażamy na oleju mieszając przez około5(...)minut, następnie dodajemy wodę, passatę, ocet winny, koncentrat i przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, gorczyce, cukier, ocet winny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Dusimy całość do miękkości warzyw, wyłączamy grzanie i odstawiamy, aż sos przestygnie. Śledzie kroimy w duża kostkę, dodajemy do sosu, przekładamy do słoików, na wierzch układając liść laurowy i gorczycę. Zamykamy. Odstawiamy do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśledzi, 1/2 cebuli, 1/2 cebuli czerwonej, garść świeżej natki pietruszki, 4 ogórki konserwowe, mały słoiczek suszonych pomidorów, 15 pieczarek marynowanych, pieprz grubomielony, 4 listki laurowe, 8 ziarenek ziela angielskiego, cytryna, olej. Przygotowanie: 1. Śledzie wymoczyć ( jeżeli używasz śledzi w oleju, nie ma konieczności moczenia). Pokroić na kawałki. 2. Cebule pokroić w paseczki. 3. Ogórki konserwowe pokroić
W kuchni u Moniki