dodatek curry podpatrzyłam tutaj. 4 połówki śledzia marynowanego curry w proszku dobrej jakości 1 duża cebula pieprz olej Śledzia pokroić na kawałki, cebulę w paseczki lub kosteczkę. W salaterce lub słoiku układać warstwę śledzia, posypać pieprzem, pokrojoną cebulą i przyprawą curry. Układać tak, aż do wyczerpania składników (śledzia). Całość zalać olejem, żeby ostatnia warstwa była przykryta. Najlepsze
Moje domowe kucharzeniesolonych 1 duża czerwona cebula 200 ml rzepakowego oleju pieprz gruboziarnisty do smaku Namocz śledzie w zimnej wodzie na 2 godziny. Jeśli śledzie są wciąż bardzo słone odlej wodę i napełnij świeżą. Mocz tak długo aby by śledzie były wystarczająco słone. Odcedź. Pokrój cebulkę w drobną kostkę. Wlej olej, dodaj pieprz, śledzie i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby posól
codojedzeniadania ze śledziami to polecam przygotować sałatkę śledziową z kiwi lub z czerwoną fasolką . Składniki: 250 g solonych śledzi 1 średnia cebula 1 pomarańcza 2 goździki pieprz kolorowy olej Śledzie kilkakrotnie wymoczyć w zimnej wodzie. Odsączyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w skośne kawałki na jeden kęs. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w piórka(...)skórki i pokroić na mniejsze części (najlepiej pousuwać nadmiar białej błonki). W słoiku układać warstwami śledzie, cebulę i pomarańcze. Całość delikatnie posypać kolorowym, zmielonym pieprzem. Na sam koniec włożyć goździki i wlać olej (musi przykryć śledzie, cebulę i pomarańczę). Odstawić na co najmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Pomysł na przepis ze strony madameedith.com
UgotowaćPolać pokrojone w paski śledzie, posypać świeżo zmielonym pieprzem. Śledziowa wieża. Składniki: 1 ugotowany ziemniak w łupinie, 1 łyżka majonezu 1 śledź matias w oleju pokrojony w paski ½ cebulki drobno pokrojone Świeżo zmielony pieprz 1 mały ogórek kiszony pokrojony w kostkę 1 mała papryka konserwowa Wykonanie: Ziemniak obrać, pokroić w talarki, rozłożyć ściśle w ausztycherze ( obręczy(...)Wykonanie: Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę z octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cebulę. Gotować około 10 minut. Dodać sól i pieprz. Śledzie usmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu i zalać zalewą. W zalewie octowej trzymać minimum 24 godziny. Przekąska ze śledzia. Przepis na 4 porcje: 4 filety z matiasów1 pomarańcza2 jabłka1 garść winogron3
Kulinarny karnet Christopheraprzekąskę sylwestrową. Lepiej zrobić je na dzień lub dwa dni wcześniej aby aromaty się połączyły. Składniki: Solone śledzie w oleju typu matjas ok 800 gram ½ papryki zielonej ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej lub pomarańczowej 2 cebule Olej ok 300 ml Pieprz Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej i moczymy je w zimniej wodzie ok. 30 minut ( można nie moczyć jeżeli lubimy(...)kawałki. Papryki myjemy, osuszymy i kroimy w drobną kostkę również cebulę. W szklanej misce układamy śledzie, lekko je posypujemy pieprzem, pokrojoną cebulką, jednokolorową papryką, ponownie śledzie, pieprz, cebulka, papryka i kolejny raz. Całość zalewamy olejem. Miskę zabezpieczamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce aby wydobyły się i połączyły wszystkie aromaty. Smacznego
Smaki Ewyproblemy ze schylaniem się i robieniem zdjęć. A teraz zapraszam do degustacji smacznej sałatki Składniki: 500 g śledzi 250 g pieczarek 1 cebula 6 łyżek majonezu 150 g zielonych oliwek 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 2 łyżki oleju sól pieprz Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w skośne cienkie paseczki. Ziemniaki i marchewkę ugotować. Na patelni(...)rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki pokrojone drobno i smażyć do momentu aż wyparuje woda. Doprawić solą i pieprzem. Oliwki pokroić na plasterki lub połówki. Warstwy sałatki 1 śledź 2 warstwa majonezu 3 usmażone pieczarki 4 ugotowane ziemniaki i starte na tarce o grubych oczkach 5 warstwa majonezu 6 oliwki 7 starta na tarce
O kuchni z uczuciemsolonych śledzi na wagę ) Otarta skórka z cytryny Cebula dymka Pieprz olej Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej i jeżeli śledzie są zbyt słone moczymy je w wodzie. Po odsączeniu kroimy na małe kawałki. Na śledzie ścieramy sparzoną i wyszorowaną cytrynę. Doprawiamy pieprzem. Cebulę dymkę siekamy i dodajemy do śledzi. Mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania na 30 minut
Smaki Ewymatjas- 3 średnie cebule (lub dowolnie)- ogórki konserwowe (ilość dowolna)- grzybki marynowane (u mnie moje własne grzybki z zalewy octowej)- musztarda do posmarowania śledzi, u mnie sarepska- świeżo mielony kolorowy pieprz (lub czarny)- olej, u mnie rzepakowy- szczypta soli- dodatkowo jajka ugotowane na twardo (w wersji z jajkiem, na krótki czas, ok.2-3dni)Filety odsączyć z zalewy, przepłukać, zalać świeżą(...)świeżo mielonym pieprzem i kroimy na mniejsze kawałki.Na dno słoika wykładamy pokrojoną w kostkę cebulę (ok.łyżki), układamy kawałki śledzia, na nim układamy ogórki, cebulę i grzybki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy olejem. Wykładamy następną warstwę śledzi, na nich układamy ogórki, posypujemy cebulą i kawałkami grzybków, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy olejem. Tak aż do wyczerpania
Smaczne Zdrowewykorzystuję na obiad, a resztę marynuję w zalewie octowej. Przepis na śledź smażony Składniki: 500 g filetów ze świeżego śledzia 5 łyżek tartej bułki 1 jajko, rozmącone 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i czarny pieprz do smaku olej do smażenia Zalewa octowa ¾ l wody 100 ml octu 1½ łyżeczki soli 2 liście laurowe 3 ziarna angielskiego ziela(...)śledzie solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni. Zanurz śledzie w rozmąconym jajku, a następnie obtocz w bułce wymieszanej z pietruszką. Smaż śledzie po obu stronach na złoty kolor. Przygotuj zalewę gotując wszystkie składniki w rondelku. Zestaw do ostudzenia. Ułóż śledzie w słoiku i zalej zalewą. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni. The post Śledź smażony w zalewie appeared
codojedzeniałyżka oleju pieprz do smaku Śledzie zalać zimną wodą i ostawić do namoczenia, na co najmniej 2 godziny lub dłużej w zależności jak bardzo słone śledzie mamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać ocet i cukier. Zalać wrzącą wodą. Przemieszać i ostawić na 10 minut. Następnie odcedzić cebulę i odstawić aby przestygła. Śledzie odsączyć na papierze. Pokroić(...)mniejsze kawałki i przełożyć do większej miski. W osobnej miseczce wymieszać śmietanę, majonez, musztardy, przyprawy, miód i olej. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy śledzie, całość dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin, aby smaki się połączyły. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiolej Wykonanie Śledzie namaczam tym razem w wodzie ,do momentu kiedy stracą tą mocną słoność ,kiedy śledź będzie już dobry to kroję go w paski 2 centymetrowe i wkładam do miski ,następnie do śledzia dodaje cebulę pokrojoną w kostkę i surimi pokrojone w paski i wszystko razem mieszam . Następnie dodaje pieprz ziołowy i pieprz czarny i olej
Mój Smakorzechami włoskimi. Składniki: 250 g słonych filetów śledziowych 15 suszonych śliwek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 cebuli 2 łyżeczki suszonego tymianku około 100 ml oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie ponownie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy(...)około 2 cm kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, śliwki w plasterki. Orzechy rumienimy na suchej patelni, siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, dodajemy tymianek, świeżo mielony pieprz, zalewamy olejem i mieszamy. Śledzie z dodatkami wkładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny
Smakowity Blog Kulinarnyśledzie po kaszubsku. Przepis jest rodzinną tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. ŚLEDZIE KASZUBSKIE Składniki: - 800 gram solonych śledzi – matiasów - 4 cebule - 1 szklanka oleju - pieprz - słoik koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Śledzie moczymy przez ½ godziny, kroimy na kawałki około 2 centymetrowe, układamy warstwowo w misce. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i słoik koncentratu pomidorowego
Życie zamknięte w smakumatias), 2 średnie cebule, 4 łyżki octu, olej, pieprz. Przygotowanie: Gdy śledzie są mocno słone opłukać lub wymoczyć. Jeżeli nie ma takiej potrzeby, to od razu przejść do drugiego etapu czyli osuszyć, pokroić w kawałki, popieprzyć, skropić octem. Cebulę pokroić w kostkę i wyłożyć ją na śledzia. Na koniec zalać olejem i odłożyć do lodówki do przegryzienia. Smacznego
W kuchni u Monikiskropiony octem. Pyszny i najważniejszy tego dnia. Wszak jemy prawie tylko ryby w różnej postaci. Składniki: matias solony 6 płatów cebula 3 szt ocet do skropienia cebuli pieprz ziołowy olej do zakrycia śledzia Wykonanie: Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroje go drobno w kostkę.Cebule obieram, kroje w kosteczkę, przekładam do miseczki(...)octem i mieszam. Do szklanej miseczki kładę cebulę z octem i na to śledzia, posypuje go pieprzem ziołowym, następna warstwa śledzia i cebuli.Polewam olejem , dosyć sporo,tak aby dotarł na do i zakrył górę. Na wierzchu dekoruje marynowaną papryką pokrojoną drobno. Śledź jest bardzo smaczny
Różowa kuchnia