siekane - 2006 przepisów (strona:12/134)

Migdałowo-waniliowy pudding chia z mango 197

porcje) 150 ml mleka migdałowego 2 lekko czubate łyżki nasionek chia 1 łyżka ksylitolu lub miodu/stewii/syropu z agawy 1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii 1/2 mango 1 łyżka siekanych migdałów 2 duże szczypty cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W kubku mieszamy mleko migdałowe, chia, oraz ekstrakt waniliowy. Ksylitol rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem

DefinicjaSmaku
Pasta z wędzonej ryby i chili 162

pieczonej ryby bez skóry i ości, 150 g dowolnego sera białego lub mielonego twarożku 1/2 fioletowej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 1 czerwona papryczka chili posiekana 5-6 łyżek siekanego koperku 1-2 łyżki majonezu (ewentualnie, jeżeli mamy twaróg chudy lub półtłusty) 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 1. Rybę i ser rozdrobnić widelcem lub utrzeć krótko

Kuchnia Prezydentowej
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 157

gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła  1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek i natka do dekoracji szczypta gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka vegety- ewentualnie; ja mam własnej produkcji z mielonych suszonych warzyw, ziół i kurkumy - przepis niedługo! ;) *  w skład

Kuchnia Prezydentowej
Zupa Yokisoba 275

fasoli mung lub sojowych Do dekoracji: grubo posiekana zielona cebulka ( gruby szczypior z małymi, białymi cebulkami - wyjaśniam, bo często mam pytania w komentarzach: "A co to jest zielona cebulka?") siekana zielona papryczka chili (niekoniecznie, zupa powinna być łagodna, ale ja lubię) odrobina kolendry marynowany imbir (jeśli lubicie) 1. Składniki sosu wymieszać. Makaron ugotować, zahartować i odstawić. Bulion zagotować

Kuchnia Prezydentowej
Klopsiki a'la gołąbki 195

domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy.    Cebule i por drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy

Pyry na Gaz
Udka z kurczaka a la peperonata 309

poprzeczne paski o szerokości ok. 1 cm. Cebulę obieramy, rozcinamy wzdłużnie na pół i kroimy w pół-talarki o szerokości ok. 5mm. Połowę oregano (dolną część) bardzo drobno siekamy. Na głębokiej i dość dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu 3 łyżki oliwy. Mięso oprószamy ze wszystkich stron mąką i kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron po ok. 2 minuty(...)ogień. Dusimy powoli przez 20 minut pod przykryciem. W międzyczasie gotujemy makaron – w dodatkowo osolonej wodzie z dodatkową 1 łyżką oliwy, raczej normale niż al dente. Pozostałe oregano grubo siekamy. Mięso podajemy z peperonatą i makaronem oraz pozostałym oregano. Przez Krystian Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Tradycyjne i nowoczesne dania. Zainspirowany przez Kuchnia włoska – Tradycyjne i nowoczesne dania. Kulinarna Pokusa/div> #gallery

Kulinarna Pokusa
Zapiekanka nadziana: makaronowo-kapuściana 92

godziny w ciepłe miejsce - do wyrośnięcia. Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Odsączamy. Kapustę kiszoną odsączamy i płuczemy 2 razy, aby pozbyć się nadmiaru kwasowości, siekamy. Białą część pora siekamy w pół talarki. Fasolę odsączamy z zalewy, ale nie do końca - zostawiamy około 1 łyżkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, chwilkę przesmażamy

Kolorowy Przepisownik
Barszcz czerwony czysty (na zakwasie) 192

tartych buraków i zakwas. Zagotowujemy. 3. Barszcz doprawiamy mielonym kminkiem, octem, solą i suszonym majerankiem. Dodajemy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. 4. Barszcz podajemy z ugotowanymi ziemniakami oprószonymi siekanym świeżym koperkiem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 215

pamiętać,  że kasza ta ma bardzo specyficzną strukturę. Po ugotowaniu odcedzam. Pieczarki płuczę pod bieżącą wodą, odcinam nóżki, wydrążam środek tak, aby pozostały niezniszczone, puste kapelusiki. Połowę miąższu siekam, drugą połowę zostawiam - można je podsmażyć lub jak ja, zrobić pastę (niedługo pojawi się na blogu). Cebulę i por obieram, siekam w kostkę, czosnek pozbawiam osłonki i przeciskam przez praskę

W kuchni Karmel-itki
Grzybowa tarta czyli szwajcarskie inspiracje :) 136

odwrócić, jeśli macie ochotę, albo zastosować tylko kurki, jeśli akurat macie ich dużo po grzybobraniu. Czas na jajka ! Do miski rozbijamy 6 jaj, dodajemy 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, siekaną rzeżuchę, pieprz, paprykę oraz sporo tymianku roztartego w dłoniach. Mieszamy wszystko dokładnie i na koniec ścieramy ok. 15 dkg sera żółtego i ponownie mieszamy, aby powstała jedna masa :) Masę

vegetanie
Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 320

puree: 0,5kg ziemniaków pół szklanki mleka 2 łyżki startego sera żółtego łyżka masła sól, pieprz koperek Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę.  Do cebuli i czosnku dorzucamy mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu. Paprykę siekamy w drobną

Czerwona Porzeczka
BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM 169

łyżki pestek dyni 2 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Różyczki brokuła płuczę pod bieżącą wodą, osuszam. Ostrym nożem (najlepiej nożem szefa bądź Santoku) drobno siekam różyczki. Cebulę i czosnek obieram, również bardzo drobno siekam,  natkę pietruszki także.  Na suchej patelni prażę słonecznik i dynię, a gdy się zarumienią, przesypuję do małego pojemniczka

W kuchni Karmel-itki
Zdrowe burgery z warzywnymi frytkami 849

średnie buraki 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 2 łyżki sezamu sól morską Imbir i czosnek obieramy. Papryczkę przekrawamy wzdłuż i pozbawiamy pestek. Imbir, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wszystko podsmażamy 1-2 min. Zestawiamy z ognia. Kolendrę płuczemy i również drobno siekamy. Mięso mielimy w maszynce (lub blenderze/rozdrabniaczu) i przekładamy do sporej

Ratunku obiad
Pieczony labraks na dwa sposoby (okoń morski) - przepis autorski 152

usunąć boczne płetwy Ryby płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym Ryby w środku oprószamy solą Obie ryby, z obu stron nacinamy nożem Teraz przygotujemy masło pietruszkowe. Siekamy natkę pietruszki bardzo drobno i mieszamy z masłem, np. widelcem W środek jednej ryby nakładamy połowę przygotowanego masła i równomiernie rozkładamy. Łączymy trzema, czterema wykałaczkami. To samo robimy(...)drugą rybą Pomarańczę i cytrynę parzymy gorącą, przegotowaną wodą i robimy wiórki zarówno ze skórki z cytryny jak i pomarańczy. Następnie siekamy drobno Do jednej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól, chilli, koperek i wiórki z połowy cytryny i połowy pomarańczy - mieszamy i nacieramy jedną rybę, starając się dokładnie wetrzeć (z obu stron) zawartość miseczki w nacięcia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Masło pietruszkowe 164

dawałam, ponieważ nie zużyłam całego masła. Bałam się, że szybciej się zepsuje gdy będę dłużej trzymać w lodówce. Natkę myjemy, odrywamy listki od łodyżek i drobno siekamy - przekładamy do malaksera Kostkę masła kroimy w kawałki i dodajemy do malaksera Oba składniki bardzo dokładnie siekamy i mieszamy aż do połączenia w jednolitą masę Tak przygotowane masełko można przełożyć na folię, zwinąć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com