siekane - 2006 przepisów (strona:20/134)

My name is KEKS, ŚWIĄTECZNY KEKS 144

Pamiętam, że pierwszy raz zainteresowałam się tym ciastem będąc kilka dni przed Bożym Narodzeniem w domu bliskiej koleżanki z liceum. Jej mama ucierała właśnie ciasto na keks, a my siekałyśmy bakalie. Nie pamiętam, czy próbowałam tego wypieku, może nie zdążyłam, pamiętam jednak, że potem w domu szukałam jakiegoś przepisu na tradycyjny keks. Znalazłam w sfatygowanej, wielkiej książce kucharskiej Mamy. Strona

I tu będę miała takie te
Tata, tata jest frittata!!! 114

przygotowaniu tej frittaty jest najbardziej czasochłonne, dlatego można je ugotować nawet kilka godzin wcześniej. Następnie obieram je ze skórki, kroję na kostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam

I tu będę miała takie te
Tortillas na wigilię dnia następnego 174

śmietany - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka keczupu - ew. ząbek czosnku lub inna Wasza wersja Konieczna jest patelnia o  nieprzywierającej powłoce, o wielkości zbliżonej do średnicy placków tortilli Siekam mięso i dymkę, odkładam gotowe. Sery wybierajcie, jakie lubicie, kiedy przygotowywałam 10 złożonych placków wykorzystałam w sumie 500 g startych na grubej tarce serów. Kiedy wszystkie składniki już są przygotowane

I tu będę miała takie te
Moja wersja jest taka: nasze brokuły nie zostają przerobione na warzywną papkę ;) 127

Artie Bucco kilka zdań poświęca czosnkowi. Wielkość cięcia zależy oczywiście od potrawy , do której przygotowujemy czosnek. Jednak mocno krytykuje czosnek granulowany, a nawet praskę  :) W dzisiejszej propozycji czosnek siekam niezbyt drobno, w rodzaj plasterków. Na patelnię wlewam oliwę, kiedy jest rozgrzana wrzucam czosnek, posypuje papryka po minucie. Nie rumienię mocno czosnku, aby nie nabrał gorzkiego smaku. Wcześniej

I tu będę miała takie te
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 128

kwaskowych np. z wiśni   Serek ucieram na gładko z cukrami. Odstawiam w temperaturze pokojowej. Mak zalewam gorącą wodą i przykrywam szczelnie. Mieszam. Dodaję cukier, mieszam.      Siekam orzechy i dodaję do maku, mieszam.    Ubijam białko na sztywno i dodaję także do maku. Mieszam całość do uzyskania jednolitej masy. Oczywiście należy wcześniej przygotować dużą formę

I tu będę miała takie te
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 115

szczypta gałki muszkatołowej - szczypta soli - 5 goździków - 4 żółtka - 2 białka na polewę - tabliczka gorzkiej czekolady - 80g słodkiej śmietanki Pierwszą czynnością jest wysmarowanie masłem tortownicy, moja ma 28cm.  Siekam mąkę z zimnym masłem, wodą i solą. Kiedy wygląda jak drobna kruszonka, zagniatam szybko rękami, by uzyskać jednolite ciasto.  Rozwałkowuję dość cienko i wykładam nim tortownicę. Wkładam

I tu będę miała takie te
Tu ti tu rum tu - i tarta kokosowa do rodzinnej herbatki 142

cukru pudru - szczypta soli - 2-3 kostki lodu - 2 jajka Na stolnicę przesiewam mąkę i cukier puder, dodaję bardzo zimne masło i przy pomocy noża lub innego narzędzia siekam szybko do uzyskania drobnej kruszonki. Następnie wbijam jajka, solę, lekko łączę raczej narzędziem nie ręką, chodzi o utrzymanie w miarę niskiej temperatury. Bezpośrednio na ciasto ścieram szybko lód. Używając lodu

I tu będę miała takie te
"Tego tutaj chcę podwójnie..." - rabarbarowy pleśniak 130

sklepu obieram. Dodaję cukier wanilinowy i 2 łyżki cukru. Mieszam i odstawiam, żeby puścił sok. Teraz czas na ciasto. W mącznym wulkanie umieszczam żółtka. Dokładam zimne masło, kostkę 200g. Siekam, a następnie szybko zagniatam na jednolite ciasto. Utoczony walec z ciasta dzielę na 3 w miarę równe części. Jedną rozwałkowuję i umieszczam w blaszce wysmarowanej masłem. Używam blachy o wielkości

I tu będę miała takie te
Nasi wciągnęli ajrisz, a my danisz :) - Ciastka danisze z rabarbarem 127

pół centymetra, dosłodzone kilkoma łyżkami cukru, cukrem wanilinowym i troszkę cynamonu. Mieszam, odstawiam, aby cukier z sokiem oblepił rabarbar słodkim syropem, a ja robię drugie wypełnienie - orzechy włoskie drobno siekam, - mieszam z łyżką miodu i - kwaśną śmietaną, jeszcze kilka kropli soku z cytryny Ciasto po około godzinie poza lodówką rozkładam na oprószonym mąką blacie, jeśli trzeba jeszcze trochę wałkuję

I tu będę miała takie te
Truskawkowy dacquiase - jak pięknie jest!!! 142

żółtek - 2 op. cukru wanilinowego - 80g cukru - sok z 1 cytryny - ok. 10g żelatyny - 600ml śmietanki 30% - ok. 300g truskawek Wykonanie tu:   krem z żółtek Na początek siekam orzechy, 50g niezbyt drobno, pozostałe można nawet zmielić, ale ja kroję drobno. Następnie te drobne łączę z cukrem pudrem i mieszam. Można dać tego cukru mniej, tort może być trochę

I tu będę miała takie te
Ravioli w sosie pomidorowym z chorizo 192

cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki oliwy pieprz czarny sól Instrukcje Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Cebulę kroimy w małą kostkę, a papryczkę drobno siekamy. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę i chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu

Wędrówki po kuchni
Sałatka z marynowaną cebulką 174

sałatkowego paprykowego Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i osuszamy, cebulkę marynowaną odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, sos przygotowujmy według przepisu na opakowaniu, dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Siekane drobiowe 147

Szybki obiadek..najpierw przygotowuję kurczaka, siekam itd.odstawiam do lodówki i w między czasie obieram ziemniaki..potem wstawiam ziemniaki do gotowania i smażę kotleciki....mniam..pycha.. 1 pierś z kurczaka 3 plasterki  żółtego sera kawałek papryki cebula fioletowa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 -3 łyżki sosu  Kielecki sól, pieprz zioła prowansalskie Pierś

Moje domowe kucharzenie
Burgery z buraka 181

taką, która nam została np. z obiadu.  Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.  Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli masa będzie

Kolizje Smaków
Zupa kalafiorowa z koperkiem i makaronem 146

śmietana się zahartowała. Następnie dolewamy ją do zupy cały czas mieszając. Zupę doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dorzucamy także ugotowany wcześniej makaron. Koperek myjemy, a następnie drobno siekamy. Na koniec dorzucamy do zupy. Smacznego

MyCookBook.pl