siekane - 2006 przepisów (strona:28/134)

Tofu w sosie kokosowym z warzywami 173

warzyw i robienia sosu. 2. Aby ułatwić sobie robotę zacznijmy od pokrojenia składników. Cukinie kroimy w średniej wielkości słupki bądź plastry. Czerwoną paprykę w długie paski, natomiast papryczkę chilli siekamy w drobną kosteczkę, oczywiście po oczyszczeniu jej z nasion. Suszone pomidory kroimy na mniejsze części. Kalafior i brokuły możemy również pokroić lub zostawić w całości. Oczywiście zestaw zawsze można zmienić

Bananowe Pole
Mój sposób na chłodnik 177

około 120g gotowanej piersi kurczaka Sposób przygotowania: Ogórki obieramy i trzemy na tarce, solimy i odstawiamy do lodówki żeby puściły sok rzodkiewki i kurczaka kroimy w kostkę  koperek siekamy mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przyprawiamy według smaku SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatka z arbuzem i fetą 257

świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w półplasterki, przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny. Arbuza obieramy ze skóry,  usuwamy pestki i kroimy w kostkę.  Fetę siekamy w podobnej wielkości kostkę. Dodajemy całe oliwki i posiekaną miętę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i polewamy oliwą. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ogórki tzatzyki – zimowe przetwory 6213

ogórków gruntowych, średniej wielkości 4 duże ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki soli mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki cukru mały pęczek koperku Ogórki obieramy , szatkujemy , wkładamy do miski . Koperek siekamy , dodajemy do ogórków. Czosnek obieramy i wyciskamy praską , dokładając do ogórków razem z pulpą pozostałą po wyciśnięciu . Solimy , wsypujemy cukier , mieszamy . Ogórki przekładamy do czystych słoików lekko dociskając , zalewamy sokiem ,który

Ogrodnik w podróży
Słodkie środy - Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą 236

dekoracji  PRZYGOTOWANIE :  Owoce: porzeczki oprószamy cukrem i odstawiamy na minimum 40 minut.   Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy lub miksujemy, dodajemy jajka i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykłądamy ciastem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Focaccia pietruszkowa z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 224

podsypujemy mąką i przekładamy na nią ciasto, brzegi rozciągamy tak, żeby były równe. Ciasto z wierzchu nacinamy w kratownicę w bliskich odstępach (ja wykonałam za pomocą specjalnego noża do siekania ziół, co ma 4 ostrza, ale można delikatnie wykonać też, za pomocą noża do krojenia pizzy ). Ciasto skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek

Moniki Smakołyki
Domowy ketchup z pomidorów - przepis 283

patelni partiami aż się rozpadną i miąższ odejdzie od skórki. Następnie przecieramy je przez sitko. I tak całe 5 kg. Im większe sitko tym szybciej pójdzie przecieranie. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dusimy. Dodajemy ją do przetartych pomidorów razem z drobno posiekanymi papryczkami jalapeno. Czosnek przeciskamy przez praskę również dodajemy do przecieru. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem

Pyza i Surówka
Cukinia w marynacie koperkowo-czosnkowej 248

wkład : kilka malutkich cukinii lub jedna średnia pęczek koperku 6 ząbków czosnku 9 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe Cukinie myjemy , kroimy w plasterki lub inne dowolne kształty , koperek siekamy , czosnek obieramy i także kroimy w cienkie plasterki . Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy , a następnie wkładamy do czystych słoików ( ja nie wyparzam po prostu wrzucam do zmywarki

Ogrodnik w podróży
Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem 198

plastrów wędzonego sera np. rolady ustrzyckiej 4 łyżki majonezu 2 łyżki bułki tartej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku Cebulę obieramy , siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor – musi być dość drobno pokrojona .Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kawałki średniej wielkości . Boczek także kroimy w kawałki podobnej wielkości jak wątróbka. Ser tniemy

Ogrodnik w podróży
Sos grzybowo-koperkowy 186

mamy grzyby dusimy je w wodzie, aż będą miękkie, a woda wyparuje. Wtedy grzyby zalewamy połową szklanki mleka i dusimy przez ok. 10 minut. W tym czasie myjemy i siekamy koperek. Mieszamy pół szklanki mleka z łyżką mąki, tak żeby nie było grudek. Mleko z mąką wlewamy na patelnię z grzybami i mieszamy wszystko, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy koperek

Weganka gotuje
Chłodnik ogórkowy 188

sól, pieprz, cukier   Wykonanie: Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Solimy i zostawiamy na sitku aby odciekły z wody. Rzodkiewkę również ścieramy na grubych oczkach. Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Jak ogórki odciekną wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt i kefir. Doprawiamy, solą, pieprzem i cukrem. Chłodnik odstawiamy do lodówki aby się schłodził. Smacznego

Passion of Cooking
Sałatka z kaszy jaglanej i szynki 278

czerwonej papryki garść czarnych oliwek pęczek szczypiorku Dodatkowo: 4 łyżki oliwy ząbek czosnku sól, pieprz łyżka soku z cytryny bazylia Przygotowanie Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Szczypiorek siekamy, resztę składników kroimy w kostkę. Oliwę, przyprawy, sok z cytryny i przeciśnięty czosnek mieszamy ze sobą. Dodajemy do reszty składników i mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Fit cukinia faszerowana (77 kcal) 492

cukinii kroimy w drobną kostkę. Pieczarki również kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce. Pieczarki, marchew i miąższ cukinii podsmażamy na patelni. Następnie odstawiamy, aż farsz trochę przestygnie. Szczypiorek siekamy, jajko i jogurt mieszamy ze sobą. Składniki dodajemy do farszu, przyprawiamy i mieszamy. Farsz nakładamy do cukinii. Można posypać serem żółtym. Cukinie układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku

e-PrzepisyKulinarne
GRZANKI TOSKAŃSKIE – mega chrupiące! 202

łyżki * oliwa z oliwek – 3 łyżki * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczoną wątróbkę przesmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut, studzimy, i bardzo drobno siekamy. Dodajemy masło, posiekane oliwki oraz suszonką cebulkę. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę kroimy pod skosem, smarujemy oliwą, nakładamy farsz, posypujemy startym parmezanem i wkładamy do nagrzanego na 180C

Ostra na Słodko
Jajecznica z kurkami 200

kurkami :) SKŁADNIKI 8 jajek 300 g kurek 1 mała cebula pęczek szczypiorku łyżka masła sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kurki oczyszczamy, większe siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy kurki i smażymy około 7 minut na małym ogniu.  Wbijamy jajka. Gdy białka lekko się zetną mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem

Moje Kuchenne Rewelacje