siekane - 2006 przepisów (strona:31/134)

Tortilla z nuggetsami z kurczaka 236

blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika.   Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: 15 minut Przygotowuję sałatkę. Obieram ogórka. Pomidory i ogórki kroję na plasterki. Cebulę siekam drobno. Liście kapusty rwę na mniejsze kawałki. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni z każdej strony przez 20 sek. Na ciepłym placku rozsmarowuję sos czosnkowy, układam warzywa

Kuchnia co dnia
Kurczak curry z ryżem 1783

kroję w kostkę i przekładam do miski. Zalewam jogurtem i dodaję przyprawy. Pieprz najpierw mielę. Morele kroję drobno i zalewam wrzątkiem. Tak moczę przez minimum 10 minut. Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju. Dodaję na patelnię kurczaka z marynatą oraz posiekany ząbek czosnku. Wszystko razem podsmażam ciągle mieszając. Dodaję również morelę i smażę do miękkości. Ugotowany ryż przekładam

Kuchnia co dnia
Domowy smalec z cebulką 160

ziołowa - pieprz czarny ziarnisty - majeranek Przygotowanie: Słoninę kroję w drobną kostkę. Wytapiam ją na małym ogniu. U mnie trwało to około 20 minut. Dodaję przyprawy (pieprz świeżo zmielony). Cebulę siekam w kostkę przed dodaniem. Zasmażam razem do zarumienienia.  Pozostawiam tłuszcz do ostygnięcia. Następnie przekładam do świeżo wyparzonego słoiczka, który zakręcam. Tak przygotowany smalczyk przechowuję w lodówce

Kuchnia co dnia
Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym 257

mielonego - kostka rosołowa (u mnie warzywna)   dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - śmietanka 30% - natka pietruszki (u mnie suszona) - groszki ptysiowe (u mnie Brześć)   Przygotowanie:  Cebulę drobno siekam. Podsmażam ją na rozgrzanym oleju. Marchewki i pietruszkę kroję w plastry i dodaję do cebuli. Dolewam wody, dodaję pieprz i imbir. Duszę do miękkości. Pod koniec wrzucam kostkę rosołową rozpuszczoną

Kuchnia co dnia
Jajka kurczaki 185

angielskie - pomidor - szczypior Przygotowanie: Gotuję jaja na twardo, studzę i obieram. Kroję je na wysokości 1/3 od góry i wyciągam żółtka. Dodaję majonez sól, curry i dokładnie mieszam masę. Siekam drobno szczypiorek, który umieszczam na małej miseczce. Na to nakładam większą część białka i nakładam masę z żółtek formułując jakby główkę, na to zakładam mniejszą część białka (czapeczkę). Z kawałka

Kuchnia co dnia
Jajka w sosie tatarskim 154

naturalny - ogórki konserwowe - grzybki marynowane - 1 łyżeczka chrzanu tartego - szczypior - mielony czarny pieprz - sól Męta&Cytryna Royal Brand (składniki: sól, mięta, esencja cytrynowa) Przygotowanie: Ogórki, grzybki i szczypior siekam drobno. Wrzucam do miski. Dodaję pół na pół majonez z jogurtem. Dodaję chrzan i przyprawiam pieprzem. Mieszam sos dokładnie. Jaja gotuję na twardo i kroję każde na pół. Układam

Kuchnia co dnia
Kotlety z kaszy jaglanej i botwinki 183

sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia Wykonanie : Kasze jaglaną gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju razem z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Botwinkę drobno siekamy a buraczka ścieramy na tartce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy na wolnym ogniu ok 10 min.  Doprawiamy do smaku solą pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem

W kuchennej krainie
Ofenkartoffeln, pyry z gzikiem, czyli pieczone ziemniaki z twarożkiem 324

mieszamy. Rzodkiewki płuczemy pod bieżącą woda, odcinamy końcówki, drobno kroimy lub rozdrabniamy w malakserze lub innym urządzeniu. Pozbywamy się nadmiaru wody np. przez sitko. Szczypiorek i koperek drobno siekamy, dodajemy do twarożku i jogurtu, pamiętając o zostawieniu koperku do dekoracji. Dodajemy przeciśnięty czosnek, jeśli się na niego zdecydowaliśmy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Odstawiamy na 20 minut. Smacznego

Be Fit Be Strong
Tatar z tuńczyka i zielonych oliwek 163

ogórek korniszon puszka tuńczyka lub świeże mięso ryby oliwki zielone z czerwoną papryką koperek Sos: oliwa  kilka ziarenek zielonego pieprzu łyżeczka musztardy ocet winny biały   Siekamy składniki i układamy warstwami w obręczy. Róbmy malutkie przystawki. Da nich przygotujcie sos: musztarda, ocet biały, olej rzepakowy , kilka ziarenek zielonego pieprzu

AZgotuj!
Makaron rurki w szklance 162

cherry opakowanie sera  mozzarella ( w małych kuleczkach) sól kilka sztuk czarnych oliwek świeża bazylia Makaron gotujemy al dente. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Sardele i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy chwilę na oliwie dosypując papryczkę. Wlewamy sos pomidorowy. Dusimy ok 5 minut. Ostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do makaronu wlewamy sos i razem mieszamy.  Kroimy pomidorki na połówki

AZgotuj!
Warsztaty z Davidem Gaboriaud (Kuchnia.tv) w Soho Food Market 203

bajki włożyć.   David rozdysponował  nam zadania. I powiedział, że to hell's kitchen i mamy się uwijać, ale dla mnie to było haeven kitchen.  Krojenie, siekanie, mieszanie i zagniatanie. Praca szła gładko. Zrobiliśmy samosy z najlepszym farszem: biała cześć pora uduszona na oliwie kminek feta Zostały nim nadziane pierożki w ciasto filo.  Do pierożków były

AZgotuj!
Akademia Smaku Bosch: Kasza i golas lubelski 229

gotowaniem. Jak to się wszystko zaczęło. Oraz o kuchni polskiej, którą jest zafascynowany. Podzieliliśmy się na grupy i zaczęło się wspólne gotowanie. I zaczęło się gotowanie... ... obieranie, krojenie, siekanie Wszystko dokumentowaliśmy... nic się nie przypaliło, nic nie wykipiało Golas lubelski to dla mnie odkrycie. Danie wegetariańskie.  Smakowało mi bardzo, było z nutką suszonej mięty.  Przepis:  szklanka kaszy

AZgotuj!
Toskańska zupa pomidorowa 206

świeżo zmielony czarny pieprz - 3 łyżki gęstej śmietany - parmezan do posypania - przecier pomidorowy - 500 ml bulionu z kostki rosołowej Sposób przygotowania: 1.   Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. 2.   Oliwę rozgrzewamy w garnku, w którym będziemy gotowali zupę. Wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy. 3.   Następnie dodajemy odrobinę posiekanego chilli. Wszystko delikatnie smażymy

Pan i Pani Smith w kuchni
Pieczony pstrąg 218

soli, białym pieprzem i 2 ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki.  Dusimy tak przez mniej więcej 2 minuty.   Tak przygotowaną marynatę studzimy. Marynata z ziół 2 ząbki czosnku siekamy, następnie rozcieramy z solą i mieszamy z pokrojonym koprem. Miękkie masło (ok. 30 -40 g) rozcieramy z ziołami.  Oskrobane i wypatroszone pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki

Pan i Pani Smith w kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami 183

Przygotowanie farszu: Kapustę obgotowujemy w wodzie i wystudzamy. Grzyby najlepiej dzień wcześniej namoczyć i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Solimy i dodajemy masło. Kapustę drobno siekamy, dodajemy pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanie ciasta: W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce

Pan i Pani Smith w kuchni