siekane - 2006 przepisów (strona:32/134)

Warsztaty z Davidem Gaboriaud (Kuchnia.tv) w Soho Food Market 173

bajki włożyć.   David rozdysponował  nam zadania. I powiedział, że to hell's kitchen i mamy się uwijać, ale dla mnie to było haeven kitchen.  Krojenie, siekanie, mieszanie i zagniatanie. Praca szła gładko. Zrobiliśmy samosy z najlepszym farszem: biała cześć pora uduszona na oliwie kminek feta Zostały nim nadziane pierożki w ciasto filo.  Do pierożków były

AZgotuj!
Akademia Smaku Bosch: Kasza i golas lubelski 210

gotowaniem. Jak to się wszystko zaczęło. Oraz o kuchni polskiej, którą jest zafascynowany. Podzieliliśmy się na grupy i zaczęło się wspólne gotowanie. I zaczęło się gotowanie... ... obieranie, krojenie, siekanie Wszystko dokumentowaliśmy... nic się nie przypaliło, nic nie wykipiało Golas lubelski to dla mnie odkrycie. Danie wegetariańskie.  Smakowało mi bardzo, było z nutką suszonej mięty.  Przepis:  szklanka kaszy

AZgotuj!
Toskańska zupa pomidorowa 182

świeżo zmielony czarny pieprz - 3 łyżki gęstej śmietany - parmezan do posypania - przecier pomidorowy - 500 ml bulionu z kostki rosołowej Sposób przygotowania: 1.   Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. 2.   Oliwę rozgrzewamy w garnku, w którym będziemy gotowali zupę. Wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy. 3.   Następnie dodajemy odrobinę posiekanego chilli. Wszystko delikatnie smażymy

Pan i Pani Smith w kuchni
Pieczony pstrąg 196

soli, białym pieprzem i 2 ząbkami czosnku pokrojonymi w plasterki.  Dusimy tak przez mniej więcej 2 minuty.   Tak przygotowaną marynatę studzimy. Marynata z ziół 2 ząbki czosnku siekamy, następnie rozcieramy z solą i mieszamy z pokrojonym koprem. Miękkie masło (ok. 30 -40 g) rozcieramy z ziołami.  Oskrobane i wypatroszone pstrągi nacinamy w poprzek, tworząc malutkie kieszonki

Pan i Pani Smith w kuchni
Paszteciki z kapustą i grzybami 163

Przygotowanie farszu: Kapustę obgotowujemy w wodzie i wystudzamy. Grzyby najlepiej dzień wcześniej namoczyć i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Solimy i dodajemy masło. Kapustę drobno siekamy, dodajemy pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanie ciasta: W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa krem z dyni 157

mleka kokosowego - uprażone ziarna słonecznika - masło i oliwa Sposób przygotowania: Dynię myjemy, wydrążamy gniazda nasiennie, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.  Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem.  Następnie dodajemy dynię i smażymy przez 10 minut.  Warzywa zalewamy bulionem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką gotujemy przez około

Pan i Pani Smith w kuchni
Smażone krewetki 173

krewetek black tiger - papryczka chilli - 3-4 ząbki czosnku -  pęczek natki pietruszki - oliwa z oliwek - 1 - 2 łyżki masła - sól Sposób przygotowania: Papryczkę i czosnek drobno siekamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekana paprykę i smażymy około 2 minuty. Następnie dodajemy posiekany czosnek i znów smażymy około 2 minuty. Dodajemy krewetki  i całość dusimy aż do momentu lekkiego zarumienienia

Pan i Pani Smith w kuchni
PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) 159

soli. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, wlewamy olej i jeszcze chwilę zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. FARSZ: Kaszę gotujemy na sypko. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut. Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte

Ostra na Słodko
Trochę inna szarlotka 116

szklanki cukru pudru* - kilka łyżek jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 kg jabłek - cynamon - kilka łyżek cukru** - kilka łyżek wody Mąkę, kaszkę, tłuszcze, cukier, proszek do pieczenia siekamy nożem na desce/tortownicy. Dodajemy kilka łyżek jogurtu i ugniatamy ręką  do uzyskania zwartej konsystencji. 2/3 ciasta wykładamy na tortownicę, resztę wkładamy do lodówki. Pieczemy

Corner With Recipes
Owsiane muffiny z truskawkami (bez mąki) 128

szklanka truskawek + kilka truskawek do ułożenia na wierzchu - 1 łyżka soku z cytryny Truskawki umyj i pokrój w ćwiartki. Wszystkie składniki poza truskawkami umieść w malakserze z ostrzem, siekaj tak długo, aż powstanie gładka masa. Dodaj truskawki, dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż do foremek na muffiny i napełnij je ciastem. Z wierzchu ułóż kilka kawałków truskawek. Piecz ok. 20-25 minut

Corner With Recipes
TOM KHA - wegańska wersja zupy kokosowej z trawą cytrynową i grzybami mun 157

cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek bulion warzywny Przygotowanie: - grzyby zalewamy zimna woda na 20 minut - tofu kroimy w 0,5 cm kostkę - imbir, cebulę, chilli i czosnek siekamy na drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie  z oliwek przez ok 3 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy kumin i curry podsmażając

Pora na pora i pomidora
"Tort" a'la gołąbki 193

słoiczek koncentratu pomi dorowego mleko       Przygotowanie: Kapustę parzymy w gorącej wo dzie przez ok 5 minut. O dłączamy liście i je osuszamy. Ryż gotujemy. Cebulę drobno siekamy z czosnkiem i delikatnie po dsmażamy. Ryż, mięsom cebulę, jajko oraz namoczoną w mleku bułkę łączymy i wyrabiamy na gła dką masę.     Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa

ChilliJemy
PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM 241

soli. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, wlewamy olej i jeszcze chwilę zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. FARSZ: Kaszę gotujemy na sypko. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy oczyszczoną , drobno posiekaną wątróbkę i przesmażamy kilka minut. Przesmażoną wątróbkę mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną papryki. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte

Ostra na Słodko
Makaron ze szpinakiem i sosem serowym 119

oleju 6 łyżek śmietany 30% 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła pieprz biały sól Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szpinak pozbawiamy ogonków, rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła wraz z 2 łyżkami oleju z pomidorów. Podsmażamy czosnek razem z pomidorami. Dodajemy szpinak, jak zwiędnie wlewamy śmietankę

Moja Galeria Smaku
Muszle zapiekane z salami i mozzarellą 144

muszli makaronowych 50 g plasterków salami 1 puszka pomidorów 1 kulka mozzarelli 2 szczypty oregano 1 mała cebula sól, pieprz, cukier Muszle gotujemy przez 12 minut, odcedzamy. Cebulę siekamy. Salami kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy salami z cebulą przez 3 minuty. Zalewamy pomidorami w puszce i gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Farsz lekko studzimy. Mozzarellę

Moja Galeria Smaku