siekane - 2006 przepisów (strona:35/134)

Pizza dla leniwych 185

puszka pomidorów (ja użyłam rozdrobnionych) cebula 2 ząbki czosnku bazylia pieprz sól dodatki: kto co lubi u mnie ser, pieczarki, papryka, szynka Pomidory blenderuje. Cebulkę i czosnek siekam, przesmażam na patelni na szklisty kolor. Wlewam pomidory i duszę około 10 min, aż sos odpowiednio zgęstnieje.Pod koniec odpowiednio doprawiam ziołami, solą i pieprzem. Ciasto przekładam na wysmarowaną olejem dużą formę

na moim stole...
Paszteciki a'la szczecińskie 308

mieszamy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, wałkujemy cienkie placki i kroimy prostokąty wielkości pół koperty. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy, pieczarki obieramy, drobno kroimy, i dokładamy do cebulki, solimy i czekamy aż odparuje cały płyn z pieczarek, odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już pieczarki ostygną łączymy je ze startym żółtym

na moim stole...
Babka ziemniaczana z wkładką 216

Wygniatamy ziemniaki na sicie, aby dokładnie ociekły z wody. Wodę delikatnie wylewam z miski, gdyż na dnie osiadła skrobia ziemniaczana, którą dodaję do ziemniaków. Cebulę zcieramy lub bardzo drobno siekamy. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Łączymy wszystkie składniki: ziemniaki, przesmażone mięso, żółtka, posiekaną cebulę, skrobię z ziemniaków, majeranek, pieprz, sól, jeśli masa jest bardzo

na moim stole...
Pierożki z botwinką 175

przygotowaną). Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy około 10 min. W między czasie obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę, lub po prostu drobno kroimy, wrzucamy na patelnię. Szczypiorek drobno siekamy, fetę kroimy w kostkę, dodajemy szczypior, fetę, pieprz dokładnie mieszamy na patelni i zestawiamy patelnię z ognia. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy sól, wrzącą wodę masło, mieszamy dokładnie łyżką

na moim stole...
Pieczona szynka z orzechowym pęczakiem 147

przygotowania: Szynkę myjemy. Wkładamy do gotującego się wrzątku na 3-5 min. Wykładamy szynkę, osuszamy. Wody po gotującej się szynce nie wylewamy, przyda nam się do podlewania pęczaku. Czosnek siekamy, rozgniatamy go z solą i imbirem w miseczce. W drugiej miseczce mieszamy paprykę i pieprz. Mięso najpierw dokładnie nacieramy czosnkiem z imbirem, a następnie mieszanką ziół. Skrapiamy olejem. Piekarnik nagrzewamy

na moim stole...
Sałatka a'la colesław 414

cytryny 1 łyżeczka octu winnego Sposób przygotowania: Kapustę najlepiej poszatkować w robocie. Musi być bardzo drobno pocięta, wtedy jest najsmaczniejsza. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce. Cebulę drobno siekamy. Mieszamy wszystkie warzywa. Przygotowujemy sos. Majonez, mleko, sól, cukier, sok z cytryny, ocet dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Łączymy sos z warzywami, mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej

na moim stole...
Zielona sałatka do grilla 460

podłużny ogórek sok z cytryny sól olej  Sposób przygotowania: Kapustę kroimy w paski. Solimy i ugniatamy delikatnie dłońmi aby kapusta puściła trochę soku i skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy koper, ogórka obieramy ze skórki i zcieramy na tarce warzywnej. Łączymy ogórka i koper z kapustą i polewamy wszystko olejem. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Smacznego

na moim stole...
Zapiekane roladki ze szpinakiem i fetą 204

solidny pęczek świeżego szpinaku sól pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab myjemy, suszymy, kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Każdy plaster solimy i pieprzymy. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy na patelnię z cebulą i czosnkiem, dodajemy pieprz i chwilę smażymy aż odparuje nadmiar wody. Ser kroimy w kostkę. Na plastrach

na moim stole...
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe cheeseburgery na sałacie 218

paprykę mieloną - mieszamy.  Z masy mięsnej formujemy kotlety, smażmy po kilka minut z dwóch stron na posmarowanej oliwą patelni teflonowej. Pomidory kroimy w plastry. Cebulę w talarki, szczypiorek siekamy. Na talerzyku układamy sałatę masłową, na niej układamy gorącego kotleta, przykrywamy plastrem sera oraz układamy plastry pomidora i cebulę, przykrywamy listkiem sałaty.   Posypujemy szczypiorkiem.  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z cukinii do obiadu. 214

Składniki : 2 średnie cukinie 1 duża cebula 1 duży dojrzały pomidor majeranek sól olej pieprz mielony Sposób wykonania :   C ukinie myjemy, kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy, siekamy w cienkie plasterki. Posiekaną cukinię i cebulę wsypujemy na dużą patelnię. Wlewamy olej, solimy, stawiamy na średni ogień i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku pieprzem

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z makaronem ananasem i ogórkiem 373

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente,przelewamy wodą i odcedzamy. Ananas, seler i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ananas, ser i umyty, obrany ogórek kroimy w kostkę. Koper drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy. Dodajemy majonez z jogurtem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy

magiczna kuchnia Kasi
sałatka ze szparagami i tofu marynowanym w tamari 173

tofu marynowanego w tamari + olej do smażenia ~10 szparagów ~łyżka oleju lnianego Szparagi gotujemy, a następnie kroimy na kilka części. Marchewkę "ścieramy" za pomocą obieraczki. Ogórka i rzodkiewki siekamy. Wszystkie warzywa łaczymy. Tofu kroimy w kostkę, lekko posypujemy solą i podsmażamy na oleju z każdej strony. Do sałatki dodajemy olej lniany. Wykładamy sałatkę na talerze i na wierzchu układamy tofu

chili & sugar
64. Zupa z botwinki - odchudzony, rodzinny przepis 215

połowy cytryny *opcjonalnie: jogurt do zabielenia, jajko na dno każdego talerza i posiekany koperek na wierzch Botwinkę dokładnie myjemy i usuwamy z żółknących liści i cienkich korzonków, siekamy wraz z listkami. Buraczek/buraczki trzemy na tarce o dużych oczkach. Posiekane listki i buraka dusimy na oleju kokosowym przez 5-10 minut. Do duszonej botwinki wlewamy wywar, zagotowujemy i doprawiamy solą, cukrem

Be Fit Be Strong
sałatka szopska 344

Ogórek i paprykę kroimy w kostkę .Pomidory kroimy w ósemki,cebule w piórka. Siekamy drobno Natkę pietruszki kroimy drobno,a  ser ścieramy  na tarce o dużych oczkach. Warzywa mieszamy w salaterce, doprawiamy, posypujemy serem. Skrapiamy octem winnym i oliwą

w mojej kuchni