siekane - 2006 przepisów (strona:38/134)

Ziemniaki pieczone w folii podane z twarożkiem i salsą z pomidorów. 158

ziemniaki są gotowe, wyjmujemy resztę z piekarnika, ostrożnie odwijamy folię i chwilę studzimy.      W czasie gdy ziemniaki stygną przygotowujemy salsę. Pomidory drobniutko kroimy, cebulę drobniutko siekamy, dodajemy oliwę, zieleninę, doprawiamy sola i pieprzem, dokładnie mieszamy.      Ziemniaki obieramy, kroimy na pół. Na każdą część wykładamy porcję twarożku, na wierzch część salsy. Podajemy

Rozpustne gotowanie
American Apple Pie (szarlotka amerykańska). 155

zimnego masła, pokrojonego w kostkę 125 ml kwaśnej śmietany lub zimnej wody      Mąkę, cukier puder i sól przesiewamy do miski, dodajemy masło i miksujemy (lub siekamy) aż otrzymamy ciasto na wzór drobnej kruszonki, teraz stopniowo po, 1 łyżce, dodajemy śmietanę, za każdym razem miksując. Teraz odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręcznie. Robimy to szybko, tylko do połączenia

Rozpustne gotowanie
Krucha tarta z rabarbarem i truskawkami. 152

łyżki ciasta kruchego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki 1 łyżka ziaren słonecznika lub posiekanych orzechów lub pokruszonych płatków migdałów      Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki.      Na podpieczony spód wykładamy nadzienie, przykrywamy kruszonką i pieczemy około 20-25 minut, czyli aż się kruszonką apetycznie zarumieni

Rozpustne gotowanie
Colesław z młodej kapusty. 154

wierzchnie liście. Kapustę drobniutko sikamy, przekładamy do miski posypujemy szczyptą soli, mieszamy (jeśli robimy surówkę ze "starej" kapusty to wgniatamy sól w kapustę, dzięki temu szybciej zmięknie). Cebulę drobniutko siekamy, dodajemy do kapusty. Marchew ścieramy na średnich oczkach i również dodajemy do kapusty, wszystko mieszamy. Dodajemy najpierw 1 łyżeczkę octu, majonez (u mnie wymieszamy z jogurtem w proporcji

Rozpustne gotowanie
Colesław z czerwonej kapusty. 161

łyżki majonezu 1-1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka octu jabłkowego sok z 1/2 cytryny sól      Warzywa drobniutko siekamy, przekładamy do miski, solimy i chwilę ugniatamy. W drugiej misce mieszamy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier puder, ocet, sok z cytryny. Gładki sos dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy

Rozpustne gotowanie
Tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem. 217

jajko ewentualnie 1 łyżka kwaśnej śmietany, zimnego mleka lub wody      Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy lub siekamy do momentu aż otrzymamy ciasto o konsystencji kruszonki. Teraz dodajemy jajko i chwilkę miksujemy. Odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), gotowe ciasto wkładamy

Rozpustne gotowanie
Truskawki w syropie miętowym. 152

jeśli przygotowujemy deser dla dzieci to pomijamy alkohol) 1 łyżka octu balsamicznego       Duże truskawki dzielimy na 4 części, małe na 2 i przekładamy do pojemnika. Miętę siekamy, dodajemy do truskawek, dokładamy cukier, rum i ocet. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i schładzamy 2-3 godziny. Po tym czasie deser jest gotowy. Można podać go samodzielnie albo z lodami

Rozpustne gotowanie
Karnawalowe Oponki 87

jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka spirytusu 1 litr oleju Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cukier. Następnie drobno siekamy margarynę i dodajemy ją do misy, kolejnym etapem jest dodanie jajka spirytusu oraz pokruszonego twarogu. Całość zagniatamy na jednolitą masę. (Można ułatwić sobie to mikserem:) Następnie wyrobione ciasto wałkujemy - na posypanej

dlaSmaQ
Grilowany kurczak z limonką i ziołami 206

kurczaka Składniki na 4 porcje. Limonki dobrze myjemy, ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok do większej miski (wyciśniętych limonek nie wyrzucamy). 1 papryczkę, miętę i kolendrę drobno siekamy i dodajemy do limonek. Dodajemy oliwę i doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, ściągamy skórę i wkładamy do marynaty. Mięso dobrze mieszamy aby był cały pokryty marynatą

Kuchenne Wariacje
domowy sos tzatziki 169

wykonanie: Ogórka myjemy, nie obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawimy na ok. 15 min. Gdy puści sok, dokładnie odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z warzywami lub mięsem

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka ogórkowo koperkowa 163

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Cebulę kroimy w półksiężyce,a koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski  dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku.Wszystko razem dokładnie mieszamy

magiczna kuchnia Kasi
Chłodnik z botwinki (chłodnik litewski) 170

czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków z maślanką dodajemy jogurt, a także ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wyciskamy czosnek. Doprawiamy dużą ilością soli i cukru (ok. 1 łyżeczki) oraz octem. Odstawiamy do lodówki na kilka

Poezja smaku
Dwuwarstwowa sałatka z makaronem i buraczkiem 241

odstawiamy na kilka minut po czym mieszamy z ły ż k ą majonezu. Buraczki gotujemy, obieramy ze skórki, zimne trzemy na tarce jarzynowej, ogórka i cebulk ę drobno siekamy, ł ą czymy z buraczkami, doprawiamy do smaku sol ą i pieprzem, dodajemy majonez , mieszamy. W okr ą głych obr ę czach do przystawek układamy warstwowo sałatk ę –na dnie warstwa

Wanilia i Kardamon
Frużelina truskawkowa z bazylią 136

szklanki wody 4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy w zależności od wielkości owoców na 2 lub 4 części. Bazylie myjemy i drobno siekamy. Ścieramy skórkę z połówki cytryny. Owoce umieszczamy w garnku i dosypujemy cukier. Dolewamy dwie szklanki wody i doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy

Pyry na Gaz