kąski i przekładamy do miseczek. Rzodkiewki płuczemy, odcinamy ich końce i kroimy w plasterki, układamy na sałacie. Na wierzch skruszamy chudy twaróg, oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Szczypior siekamy, posypujemy po całości. Orzeszki łupiemy, układamy na wierzchu sałatki. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciasto w dwóch turach. Można też użyć jednej większej tortownicy, ale wtedy nie uda się uzyskać czterech warstw. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach, ananasa drobno siekamy (ja posiekałam pulsacyjnie w blenderze). Odciskamy z nadmiaru wody, biorąc w ręce i wyciskając sok. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem
Poezja smakudodajemy 2 łyżki majonezu, sól i mieszamy. Żółtka również trzemy na tarce i odkładamy do posypania wierzchu. Szprotki rozgnieść widelcem, dodać pieprz, paprykę w proszku i wymieszać. Szczypiorek drobno siekamy. Na talerzu układamy w kwadrat 6 krakersów, wyłożyć masę serową i wyrównać. Przykrywamy następna warstwą krakersów, wykładamy masę rybną. Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów, wykładamy pastę z białek, wyrównujemy. Całość pokrywamy
magiczna kuchnia Kasiosolonej gotującej wody wrzucamy kaszę i gotujemy 15-20 minut. Studzimy. Rukolę oraz pozostałe warzywa myjemy. Ser, pomidory,ogórek kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Drobno siekamy szczypiorek. Kaszę wsypujemy do miski, wrzucamy rukolę, pokrojone pomidory, ogórka, fetę, cebulę oraz szczypiorek. Wszystko razem mieszamy. Oliwę łączymy z solą oraz pieprzem. Tak przyrządzonym sosem polewamy sałatkę, smacznego
magiczna kuchnia KasiWykonanie: Twaróg przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Ogórek obieramy ze skórki. Rzodkiewkę i ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę, koperek drobniutko siekamy. Wszystko razem łączymy z twarogiem i jogurtem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasigrubych oczkacz. Botwinkę wrzucamy do wrzącej wody z cytryną i gotujemy 10 minut. Jajka gotujemy na twardo. Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce, a szczypiorek i koperek drobno siekamy. Do zimnej botwinki dodajemy warzywa i wlewamy jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Gotowy chłodnik podajemy z ćwiartkami jajka na twardo
magiczna kuchnia Kasiwymieszać razem. Umytą, wysuszoną sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Ogórek i seler naciowy kroimy w krążki, a pomidora i rzodkiewkę w kostkę. Szczypiorek drobniutko siekamy, a cebulę kroimy w piórka. Na sałacie układamy pomidor, ogórek, rzodkiewkę, seler, oliwki w całości, cebulę i posypujemy szczypiorkiem. Całość polewamy sosem
magiczna kuchnia Kasimakaronu spaghetti (razowy) 2 puszki tuńczyka w kawałkach 1 cebula 200 ml śmietany 12% 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Pietruszkę drobno siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Kiedy się zeszkli wrzucamy osączony tuńczyk. Chwile dusimy pod przykryciem. Na koniec wlewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku, wrzucamy pietruszkę i dokładnie mieszamy. Porcję ugotowanego makaronu wykładamy
magiczna kuchnia Kasiodstawiamy na kilka godzin by się wymoczyły. Wymoczone śledzie kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę. Obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek drobno siekamy. Do miseczki wlewamy śmietanę, wkładamy jabłko, cebulę oraz drobno posiekany koperek, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojonego śledzia i jeszcze raz delikanie mieszamy. Śledzia wkładamy do lodówki by przegryzły się smaki
magiczna kuchnia Kasiminut. Przelewamy zimną wodą, odcedzić i obrać. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Cebulę kroimy w półksiężyce, boczek w kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Boczek podsmażamy na patelni razem z cebulą, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę jeszcze podsmażamy. W misce wymieszać kaszę, bób oraz boczkiem z cebulą. Doprawić solą oraz pieprzem
magiczna kuchnia Kasidodatkiem soli do miękkości. Na talerzach układamy ziemniaczki (jeśli są większe przekrawamy na pół). Na ziemniaczkach układamy kilka kawałków suszonych pomidorów oraz kawałki ryby bez ości. Dymkę drobno siekamy i posypujemy nią rybę. Całość skrapiamy oliwa pomidorową i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz czarnuszką
Pyry na Gazugotowane na twardo pęczek koperku 250 g jogurtu greckiego czarny pieprz sól przepis Surowy kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Opłukany i osuszony koperek drobno siekamy. Obrany ze skórki ogórek kroimy w drobną kostkę. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy w plastry. Do startego kalafiora dodajemy pokrojonego ogórka, przeciśnięte przez kratkę do krojenia
Smakowite Daniasypko. Kaszę studzimy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rodzynki odcedzamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w kosteczkę. Natkę myjemy a listki siekamy. Do miski wkładamy wystudzona kaszę, odcedzone rodzynki, paprykę, natkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą. Ja od siebie dodałam tez troszkę soku z cytryny. Wszystko mieszamy i podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryosób Składniki: 440 ml śmietanki 30% 2,5 łyżeczki żelatyny 5 gałązek melisy 1/4 filiżanki cukru 1 szklanka truskawek 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Listki melisy siekamy. Do małego garnuszka o grubym dnie wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i drobno posiekaną melisę, zostawiając 2 łyżeczki na później. Na małym ogniu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, wyłączamy
Kulinarne przygody Gatitydodajemy szczyptę soli i odstawiamy. Napęczniały kuskus mieszamy widelcem. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na połówki. Dymkę kroimy w krążki. Natkę pietruszki, bazylię i szczypiorek drobno siekamy. Z oliwy, soku z cytryny i syropu klonowego przygotowujemy sos. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy w dużej misce, dodajemy sos i ewentualnie przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarny