siekane - 2006 przepisów (strona:48/134)

Jajeczne wrapy z awokado, kozim serem i sosem czosnkowym 159

przy smażeniu naleśników. Przykrywamy patelnię i smażymy do momentu aż masa się zetnie, przekręcamy na drugą stronę i smażymy  jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni. Ogórka małosolnego drobniutko siekamy, łączymy z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na usmażonym jajecznym naleśniku układamy pokrojonego pomidora, awokado i kozi ser. Dodajemy sos czosnkowy

DefinicjaSmaku
Sałatka z pieczonym kurczakiem, awokado i suszonymi pomidorami 360

łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu (można pominąć) 1 ząbek czosnku kilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka sosu worchestershire sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek przciskamy przez praskę, bazylię drobno siekamy i łączymy z jogurtem oraz pozostałymi składnikami sosu. Odstawiamy aby sos się przegryzł. Mięso kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Awokado przekrajamy

DefinicjaSmaku
Szaszłyki ziołowo- truflowe ze szparagami, cukinią i bakłażanem 206

cebula cukrowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o boku ok 2-3 cm.  Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą ( zioła siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie zalewamy nią mięso. Wstawiamy na ok. 10-12 h do lodówki. Cukinię, bakłażana oraz cebulę kroimy w kawałki wielkością zbliżone do kawałków mięsa, wtedy

DefinicjaSmaku
Grillowana karkówka 118

łyżeczka gorczycy 3 łyżki oliwy z oliwek, czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości około 1cm. Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy nożem aby uwolnił aromat. Wszystkie składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mięso umieszczamy w pojemniku z wieczkiem i obtaczamy dokładnie w marynacie. Cebule kroimy w piórka

Pyry na Gaz
Ogórki faszerowane + film 156

przepis Obrane ogórki kroimy na kawałki o jednakowej wielkości a następnie każdego ogórka przekrawamy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy z niego nasiona. Opłukany koperek i natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski wrzucamy ugotowane na twardo i rozdrobnione na mniejsze części jajko, dodajemy pokrojony na kawałki ser camembert oraz serek śmietankowy, wrzucamy posiekany koperek i natkę pietruszki.Wszystkie składniki dokładnie miksujemy

Smakowite Dania
MAŚLANO ZIOŁOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWY 134

łyżki masła 1 łyżka papryki słodkiej kilka gałązek lubczyku kilka gałązek oregano sól,pieprz sok z cytryny Wykonanie: Pstrąga nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Lubczyki oregano siekamy  drobniutko,łączymy z papryką i masłem, dobrze rozcieramy aż składniki się połączą. Takim  masełkiem nacieramy naszą rybkę, układamy na folii aluminiowej,pieczemy ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
Cevapcici 153

użyłem wieprzowo-wołowe 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pieprz, sól (ew. inne przyprawy, które lubicie) Cebulę i czosnek drobno siekamy, lub mielimy w maszynce razem z mięsem, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Na namoczonych wcześniej w wodzie patyczkach do szaszłyków formujemy podłużne kiełbaski i możemy przystąpić do grillowania/smażenia

Ugotuj to sam ...
Tarta serowa z truskawkami 610

jogurtu 3-4 łyżki cukru pudru Masa serowa: 350g zmielonego twarogu (taki z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii Dekoracja: Świeże truskawki Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto siekamy a następnie szybko zagniatamy i formujemy kulę. Ciasto wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie dno i boki formy do tarty wylepiamy ciastem. Ciasto pieczemy około 20 minut

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Młoda kapusta z czosnkiem + film 179

ząbków czosnku 1 duża cebula lub 2 mniejsze 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek   5 łyżek startego żółtego sera sól przepis Młodą kapustę szatkujemy, cebulę drobno siekamy, obrane ząbki czosnku kroimy w grubsze plastry. W dużym garnku na rozgrzanym tłuszczu delikatnie rumienimy cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, wlewamy 1/2 szklanki wody

Smakowite Dania
Ratatouille (ratatuj) 161

ręcznikiem i pokroić w dość dużą kostkę. Paprykę kroimy jak lubimy - u mnie były paski. Cukinię w zależności od rozmiaru w plasterki lub półplasterki. Cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy, pomidory parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy twarde elementy i kroimy byle jak, i tak się rozpadną ;) W zasadzie na tym nasza praca się kończy, reszta zrobi się niemalże sama

Kulinarne zapędy Kokosa
Cukinia nadziewana pomidorami , cebulką i serem. 358

rozcinając do końca. Pomidory myjemy , osuszamy , kroimy na plasterki i wsuwamy je w nacięcia w cukini. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki myjemy , osączamy i drobno siekamy. Cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym , oprószamy solą , pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Tak przygotowaną cukinię posypujemy cebulką , startym serem oraz natką pietruszki. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez

Bazylia kontra Rozmaryn
Domowe haburgery 359

stopniach- aż będą rumiane. #Możecie do nich zajrzeć już po 15 minutach i ocenić jak sytuacja się rozwija, moje po tym czasie są jeszcze blade ;) Kotlety: Mięso siekamy bardzo drobno. Dodajemy sól, pieprz, natkę, musztardę i jajko. Mieszamy. #Z tym jajkiem to jest tak, że nie musicie wcale dodawać całego, to zależy jaka konsystencja powstała Wam po dodaniu musztardy

Czerwona Porzeczka
TARTA Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI – bez pieczenia! 297

masło – 150 g MASA: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 125 ml * cukier puder – 3-4 łyżki * truskawki – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki drobno siekamy/ miksujemy, dodajemy roztopione masło i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciastem wylepiamy delikatnie natłuszczoną formę, wkładamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy na puch z cukrem pudrem, dodajemy mascapone, dokładnie mieszamy. Masę

Ostra na Słodko
Pełnoziarniste spaghetti z sosem cukiniowo - pomidorowym z pistacjami 180

patelnię. Całość doprawiamy i dusimy około 15 minut. Na koniec przelewamy do wysokiego naczynia i traktujemy blenderem na gładki sos. Gotujemy makaron wg wskazówek producenta, a w międzyczasie siekamy około 15 pistacji na mniejsze kawałki. Do ugotowanego makaronu dodajemy sos i mieszamy. Szybko przekładamy na talerze, aby makaron nam się nie zdążył przegotować i posypujemy pysznymi pokruszonymi pistacjami. Skomentuj

MamaOskarka