talerz lub półmisek przekładamy pomidora z cebulą. Kiełbasę kroimy w plasterki, dość cienkie, jeżeli jest zbyt gruba to w pół plastry - przekładamy ją na półmisek. Szczypiorek siekamy i oprószamy nim sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzeciskamy przez praskę, dodajemy do twarogu. Puszkę z makrelą otwieramy i przekładamy ją wraz z sosem do miseczki i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Szczypiorek siekamy. Pastę podajemy oprószając szczypiorkiem. Jakiś czas temu otrzymałyśmy paczuszkę chlebków lnianych Habżyki w trzech kompozycjach smakowych, mianowicie: siemię lniane i słonecznik, pomidory i bazylia i cebula z czosnkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibyły za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami ryby. Kawałki cebuli, które Nam pozostaną siekamy drobno. Śmietanę łączymy z majonezem i musztardami. Do sosu dodajemy curry, kurkumę i posiekaną drobno cebulę. Sosik dokładnie mieszamy i polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą. Ewentualnie mieszamy śledzie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioliwą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut – filet ma mieć chrupiącą panierkę. Przygotowujemy sos. Czosnek, cebulę i marchew obieramy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w krążki, a marchewkę w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i zarumieniamy, dodajemy cebulę z marchewką i przesmażamy 3 minuty po czym zalewamy bulionem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiosolonej wodzie na sypko. Przesypujemy do miski. Pieczarki obieramy, kroimy w spora kostkę i podduszamy na łyżce oleju z odrobiną soli i magii. Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na złoty kolor na łyżce oleju. Do ryżu dodajemy pieczarki oraz cebulę, doprawiamy wszystko pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty, które ciasno układamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki miodu wiórki kokosowe i bakalie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Bułkę kroimy na kromki. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Migdały (poza 1 sztuką, którą dodajemy w całości) i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej. Do masy dodajemy również rodzynki i miód i mieszamy. W misce układamy warstwowo. Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w ciepłym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimiski. Dodajemy odsączone z zalewy warzywa z puszki i mieszamy. Ogórki oraz brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym. Orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy nimi sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipudru czekolada gorzka lukier z białka i cukru pudru do pisania PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą i cukrem pudrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko, kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i od razu rozwałkowujemy ciasto, na grubość ok 4-5 mm. Foremką wycinamy kształty
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikroimy w kosteczkę, dodajemy do fasoli i gotujemy przez 20 minut. Boczek kroimy w słupki, kiełbasę w kostkę, zarumieniamy całość na oleju. Czosnek i cebulę obieramy i siekamy drobniutko, dodajemy do smażonki i całość podsmażamy do zarumieniania. Smażonkę przekładamy do fasoli, dodajemy majeranek oraz doprawiamy pieprzem, zagotowujemy. Podajemy na ciepło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę namaczamy w wodzie. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę i wyrabiamy dodając 2 - 3 łyżki bułki tartej. Szczypiorek siekamy. Dodajemy do mięsa i mieszamy. Z masy formujemy kotleciki które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron. Podajemy z ulubionym sosem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimaki pszennej 300 g masła 180 g cukru pudru 3 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cukier do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy cukier puder, proszek i jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na pół godzinki do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy foremkami serca
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzykrywamy naczynie pokrywą lub folią spożywczą i zapiekamy w 190 stopniach 50 minut, po tym czasie posypujemy całość żółtym serem i odkryte wkładamy na 15 minut do piekarnika. Szczypior siekamy, posypujemy po całej zapiekance i podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu godzinę. 2. Marchewkę i pietruszkę kroję w plasterki. Dodaję do wywaru. Cebulę drobno siekam, szklę na oliwie i dodaję do fasoli. Kiełbasę kroję w plasterki, a szynkę w kostkę. Z wywaru wyjmuję żeberka i kroję je w kostkę. Kiełbasę, szynkę oraz żeberka podsmażam
Tradycyjna kuchnia Kasiciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy ketchup, dodajemy przyprawy. Mieszamy. Farsz: Na patelni rozgrzewamy łyżeczką masła i dodajemy nieco oleju. Pieczarki myjemy i siekamy na kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby zaczną się rumienić nieco solimy. Podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Parówkę kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto
Kolizje SmakówGołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym Składniki - gołąbki: 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg kapusty ( najlepiej włoskiej ) 15 dkg ryżu 2 ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru sól
Przepisy i porady kulinarne