siekane - 2006 przepisów (strona:60/134)

JAJKA Z PASTĄ Z BOBU 243

jeden chaps. I nie ma śladu. Dowodów brak.JAJKA Z PASTĄ Z BOBU/własny;/20 jajek ugotowanych na twardo400g bobu 4 ząbki czosnkusól, pieprzgałka muszkatołowa200g serka śmietankowegoCzosnek obieram, siekam. Jajka obieram, dzielę na pół wzdłuż, wyciągamżółtka. Bób gotuję w osolonej wodzie, obieram. Wszystko miksuję razem: serek, żółtka, bób. Doprawiam. Napełniam jajka. Ozdabiam.SMACZNEGO!Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Zapiekana wołowina pod kołdrą z peere z kapustą włoską 176

szczypiorek, tymianek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz-białe wino półwytrawne -śmietana 12%-mleko-mozzarella-parmezan-pomidory koktajloweZiemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany, masło i mleko; przecieramy na peere.Kapustę drobno siekamy. Zasmażamy na maśle, podlewamy winem. Gdy odparuje solimy, pieprzymy i dodajemy szczypiorek.Tak przygotowaną łączymy z peere. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy pieprz i sól, wrzucamy mięso. Posypujemy sporą szczyptą czosnku

BaRepas
Tort bezowy słodko - słony 188

400g)2-3 szczypty soli2 łyżki żelatyny namoczonej w 40 ml wodykilka listków mięty do dekoracjirodzynki orzechy włoskie Sposób wykonania:Pistacje pozbawiamy łusek i razem z orzechami siekamy. Piekarnik nagrzewamy do 150stC. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Kontynuujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie błyszcząca. Dodajemy przesiany cukier puder i posiekane orzechy. Blaszkę wykładamy papierem

happycreatiff.blogspot.com
Puszysty omlet + masło z awokado 136

stawiamy na palnik, wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i czekamy aż woda odparuje (ja nie odparowałam całej wody, dlatego mój omlet przy obracaniu się rozleciał). W międzyczasie siekamy szczypiorek i dodajemy go do rozbełtanych jajek z wodą (im dłużej i lepiej rozbełtane, tym bardziej puszysty i delikatny wyjdzie omlet). Powstałą masę wylewamy na patelnię, smażymy omleta po kilka

Kuchenny Skrawek Nieba
Kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem 228

pierwszego gotowania1/2 łyżki suszonego tymianku1 mała cebula2 kukurydze cukrowe2 łyżki posiekanej świeżej kolendry1 łyżka olejusól, pieprzDo podania:kaparyśmietana 12%plasterki avocadoCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i zgniatamy. Ziemniaki obieramy i kroimy mniej więcej w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli (nie zarumieni), dodajemy suszony tymianek i czosnek. Przesmażamy przez

My Culinary Art
Porady kulinarne 136

bardzo często, a jest to po prostu wszelkiego rodzaju porcjowanie i dzielenie na kawałki pieczonych mięs i drobiu. Podczas tranżerowania możemy kroić w kostkę, w paski, plastry, słupki, możemy siekać oraz rozrywać płaty mięsne.GARNIROWANIETo wszelkiego rodzaju czynności dekoracyjne potraw kulinarnych lub drinków. Używamy do tego specjalnych nożyków o rożnych zakończeniach. Mogą one karbować, strzępić. wszystko zależy od naszej wyobraźni

W kuchennym oknie Ewy
Przegrzebki zapiekane w panierce 138

oliwek ( u mnie Monini)sól/pieprz200 ml wywaru z warzyw( u mnie woda plus kostka)Oczyszczone przegrzebki kładziemy na połówkach muszli. Czosnek przepuszczamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski sypiemy bułkę tartą, dodajemy pietruszkę, czosnek, ¼ szklanki oliwy z oliwek, mieszamy. Dodajemy ciepły wywar, tak aby uzyskać kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki

Mia Cucina Sofieta
Gęsta zupa-krem z brokułów 188

swoją kolej.Łodygę brokuła kroimy w kostkę, dymkę też tak mniej więcej w 1 cm kawałki. Chodzi o to, żeby to wszystko ugotowało się w jednym czasie. Imbir drobno siekamy. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy imbir, dymkę i łodygę brokuła. Przesmażamy przez minutkę. Dodajemy bulion, ugotowany ryż i różyczki brokuła. Doprowadzamy do wrzenia,dodajemy szczyptę cukru i gotujemy

Kulinarna rozmowa
Makaron Puttanesca 260

oliwie z oliwek2 ząbki czosnku1 łyżka kaparówspora szczypta płatków chili (wg upodobania)2 puszki pomidorówspora garść oliwek (obojętne czarnych czy zielonych)parmezanMakaronMakaron gotujemy al dente. Jednocześnie przygotowujemy sos.Drobno siekamy czosnek i anchovis i wrzucamy na ciepłą (ale nie gorącą) patelnię. Ponieważ anchovis są z oliwy, już jej nie dodajemy więcej. Po chwili dorzucamy chili i kapary. Jeśli kapary są spore

Kulinarna rozmowa
Warzywna dietetyczna zupa krem 332

jogurtu naturalnegogarść natki pietruszki1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka nasion kolendry (mielonych)1 łyżeczka przyprawy curryszczypta płatków chili (lub jak kto lubi wg uznania)lekki sos sojowy - do smakusól i pieprzDymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się

Kulinarna rozmowa
111. Przekąski, zakąski, czyli nieco orientalne szaszłyki drobiowe oraz salsa z awokado i żurawiną. 233

blonki tłuszczu oraz chrząstki i osuszamy ręczniczkiem papierowym. Kroimy w dość cienkie, średniej długości paseczki(jak na zdjęciu poniżej) Sporządzamy marynatę. Czosnek, imbir oraz pozbawioną pestek papryczkę chili siekamy na bardzo drobno. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, wyciskamy sok z limonki i dodajemy posiekane wcześniej składniki i curyy w proszku. Całość rozdrabniamy na konsystencję pasty za pomocą moździeża

Symfonia Smaków
Ciasto miodowe z orzechami 225

gładkie ciasto, które chowamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia orzechowego.W garnku umieszczamy masło, cukier trzcinowy i miód, podgrzewamy, aż składniki się połączą. Orzechy włoskie siekamy i wraz z migdałami wkładamy je do garnuszka. Mieszamy i chwilę gotujemy na małym ogniu.Ciasto wałkujemy na blacie wykrawając z niego

Kulinarne przygody Gatity
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 181

dolewamy mleka). Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny i świeżo startą gałką muszkatołową, zagotowujemy. Umyte papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Por – w półtalarki, siekamy koperek, ser ścieramy na tarce jarzynowej. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i, na dno wlewamy 1/3 sosu. Na sos kładziemy warstwę makaronu, polewamy sosem (kilka łyżek). Na makaron wykładamy część papryki, pora

mojewypiekiinietylko
Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską 191

spodu, wyjmujemy z piekarnika, ponownie nakłuwamy (urosło, więc trzeba wypuścić powietrze)  i nakładamy składniki. Ser kroimy w plasterki. Z umytych pomidorów usuwamy części przy szypułkach, również kroimy w plasterki. Siekamy bazylię. Na cieście układamy naprzemiennie plasterki sera i pomidorów, aż do wyczerpania składników. Posypujemy solą morską, grubo zmielonym pieprzem oraz posiekaną bazylią. Na wierzch kładziemy plasterki zrumienionej szynki parmeńskiej. Ponownie

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania