siekane - 2006 przepisów (strona:66/134)

Jajecznica 174

dostarcza nam niezbędnych wartościowych składników odżywczych na resztę dnia :) Poniżej dwa proste pomysły na jajecznice. 1. Jajecznica ze szczypiorkiem jajka szczypior sól, pieprz tłuszcz do smażenia Szczypior drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wbijamy jajka, przyprawiamy je solą i pieprzem. Gdy białka się zetną dodajemy szczypior i całość mieszamy. Taki sposób smażenia pozwoli nam uniknąć nieściętego białka

Taste Of My Day
Wegański smalec :) 202

miękkości. Cebulę kroimy w małą kostkę, jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy razem na oleju ok. 5 minut. Przestudzoną fasolę miksujemy na gładką masę. Czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

chwile dla mnie
Kasza pęczak z warzywami, fetą, ciecierzycą i grillowanym bakłażanem oraz orzechami włoskimi- czyli Lunch Box numer 2 383

grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. Po tym czasie bakłażana odstawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy w kostkę. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Orzechy i zioła drobno siekamy. Ugotowaną kaszę, ciecierzycę i pokrojone w kostkę warzywa oraz zioła i orzechy mieszamy dokładnie w misce, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy rozkruszony ser feta i dokładnie mieszamy całość. Odstawiamy

Mango Papaja
Marchewkowe ciasteczka 183

pieczenia - powidła, jakie kto lubi - 0,5 szklanki cukru pudru + trochę do posypania Na początek robimy ciacho - dwie szklanki mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, siekamy z zimnym masłem, a następnie dodajemy marchewki i wyrabiamy całość na kształtną kulkę. Jeśli ciasto będzie lepkie, podsypujemy je częścią pozostałej mąki, reszta ląduje na stole / stolnicy, na której będziemy

Kulinarne zapędy Kokosa
Kasza jaglana z piersią z kurczaka w sosie pieczarkowym (porcja - ok. 400 kcal) 174

łyżeczka (5 g) masłasól, pieprzPrzygotowanie:1. Pierś z kurczaka kroimy bardzo drobno (kawałki mniejsze niż 1 cmx1cm) i gotujemy 5 min w parowarze. 2. Pieczarki i cebulę drobno siekamy, razem dusimy na maśle pod przykryciem. Dodajemy soli, pieprzu.3. Do garnka z bulionem (pół szklanki) dodajemy uduszone pieczarki, wlewamy także wodę którą puściły.4. Gotujemy przez pewien

Malowane smakiem
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą 351

zwyczajne 2 jajka żółte pomidory koktajlowe 100 ml śmietany 30% 2 op. sera topionego sól morska prowansalska do smaku 1 łyżka oleju ognista mieszanka przypraw czarny pieprz szczypiorek Cebulę siekamy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną kiełbasę, podsmażamy, wsypujemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą, ognistą mieszanką przypraw, mieszamy i podsmażamy aż cebulka się zeszkli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CURRY Z CUKINII I SZPINAKU. 216

ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka papryki chili 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu sól, pieprz  olej do smażenia Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju wraz z czosnkiem, przyprawami: kurkumą, cynamonem, kardamonem, kuminem i chili. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę przesmażam, dodaję szpinak. Kiedy zmniejszy swoją objętość, wlewam mleko kokosowe, odrobinę

W kuchni Karmel-itki
Babka drożdżowa z migdałami i miodem 165

jajka, 200 ml ciepłego mleka, 40 g drożdży, szczypta soli, 100 g masła, 50 g rodzynków, 50 g migdałów, 500 g mąki, Wykonanie;Rodzynki zalewamy wodą aby napęczniały. Migdały siekamy. Drożdże, mleko, sól, miód, jajka mieszamy razem. Dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto. Masło kroimy na kawałki i po trochu dodajemy do ciasta ciągle zagniatając. Odstawiamy na 30 minut

Anioły w kuchni
Schab po bałkańsku 169

angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, papryka w proszku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, oliwa, Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Schab dokładnie myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę siekamy i w rondlu podsmażamy na złoto. Na patelni w oliwie podsmażamy schab /lekko zarumieniamy/. Tak przygotowany schab przekładamy do podsmażonej cebuli.Dodajemy trochę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy

Anioły w kuchni
Tarta czekoladowa ze śliwkami 120

tartę. Brzegi tarty smarujemy lekko ubitym białkiem i oprószamy resztą cukru.Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut.Pomarańcze sparzmy i obieramy ze skórki.Skórkę kroimy w wąskie paseczki.Te siekamy drobno. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z cukrem i skórką pomarańczową. Dodajemy rozmaryn i ekstrakt z wanilii. Dodajemy to tej masy śliwki. Podlewamy 2 łyzkami wody i gotujemy 5 minut.Owoce

Anioły w kuchni
Sałatka z awokado, szynką parmeńską i prażonymi migdałami oraz kozim serem 221

szynki parmeńskiej 60 gram sera koziego, twardego jeden pomidor rzymski garść migdałów, w całości 1/2 awokado 4-5 rzodkiewek Na rozgrzanej patelni prażmy migdały z dodatkiem szczypty soli, następnie siekamy. Na talerzu układamy umytą rukolę oraz "porwane" kawałki szynki parmeńskiej. Ser kozi kroimy w kostkę i również układamy na rukoli. Pomidora i rzodkiewki kroimy najpierw na ćwiartki, następnie

Mango Papaja
Wiosenne tosty francuskie 190

twarogu1/2 ogórka szklarniowego4 rzodkiewki1/2 pęczka szczypiorku2 łyżki jogurtu greckiegoSól i pieprzPrzygotowanie:Twaróg rozgniatamy widelcem i łączymy z jogurtem greckim. Ogórek i rzodkiewki kroimy na drobne kosteczki, a szczypiorek siekamy. Wrzucamy do serka i przyprawiamy.Serka jest dużo więc spokojnie wystarczy i na tosty, i na kanapkę i na cokolwiek innego :)Tosty francuskie: 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistegoJajko4 łyżki mlekaSól

Czarnawisienka
Sałatka z tuńczykiem 3882

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (zwykle przez ok. 30 min.) i odcedzamy. Pora kroimy drobno, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do obcieknięcia. W tym czasie szczypiorek siekamy, a paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączymy wszystkie warzywa, ugotowany ryż i tuńczyka. Dodajemy olej oraz przyprawy

Ratunku obiad
Kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska (dieta Dr. Dąbrowskiej) 264

świeżego korzenia imbiru (niekoniecznie - ja nie dałam) 2 łyżeczki soli kamiennej lub morskiej (u mnie morska) Kapustę szatkujemy,marchewki, rzodkiewki, imbir ścieramy na tarce do talarkowania, cebulę i czosnek siekamy. Dodajemy sól, chilli i warzywa ugniatamy rękoma, aż pojawi się sok. Przekładamy do wyparzonego naczynia do kiszenia, na wierzch kładziemy liść kapusty i obciążamy. Smacznego

chwile dla mnie
Żółto - zielone pesto z liści marchwi 83

gałązek) 3 łyżki pestek słonecznika sok z cytryny sól 5 łyżek oliwy z oliwek 2 spore ząbki czosnku Pestki słonecznika namaczamy na co najmniej pół godziny, liście drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Smacznego

chwile dla mnie