siekane - 2006 przepisów (strona:23/134)

Jesienna sałatka 169

słonecznika łuskanego 6 ząbków czosnku sól, pieprz i majonez do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Słonecznik prażymy na patelni, ananasa tniemy na małą kostkę  i siekamy czosnek. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy kilka łyżek majonezu i doprawiamy do smaku. Prosta i smaczna :)  Smacznego

Niezły Młynek
zapiekany bakłażan faszerowany wołowiną 133

bakłażana smarujemy oliwą ( zużywamy na to 4 łyżki), lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz Mięso wołowe drobno siekamy ( możemy też użyć blendera, lub maszynki do mięsa), oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Na rozgrzaną  dużą patelnię ( z przykrywką) wlewamy dwie łyżki oliwy

Miód i pieprz
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 203

suchych rurek cannelloni sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji nie przesadnie zagęszczonej, dokładnie zblendowany i z dodatkiem 1 łyżki mielonego parmezanu na koniec Instrukcje Mieloną wołowinę dodatkowo drobno siekamy nożem. Jeśli używamy marchewki, obieramy ją i ścieramy na tarce na średnich oczkach; dynię wystarczy pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę

Kulinarna Pokusa
Surówka z białej i czerwonej kapusty 291

czerwonej kapusty 1 jabłko 1 duża marchewka 1 mały por 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapusty obieramy z brzydszych liści, przekrawamy na pół i wycinamy głąb. Siekamy drobniutko nożem lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ja użyłam elektrycznej tarki. Pora kroimy w pół talarki, jabłko z marchewką ścieramy na najdrobniejszych oczkach. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti Bolognese po mojemu 99

podlewajcie go wodą, żeby się nie przypalił, a woda i tak odparuje. Dodajemy posiekaną bazylię, ja jej nie żałuję średnio na taką porcję makaronu i sosu dla 4 osób siekam prawie całą bazylię z 1 doniczki.   Wodę na makaron solimy, do wrzątku wsypujemy makaron i gotujemy do stopnia al dente czyli około 7-8 min. Po ugotowaniu makaron należy

Kuba Gotuje
Carskie pierogi z okrasą 282

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Odławiamy na sitko i zlewamy zimną wodą , jak makaron ,żeby się zahartowały . Układamy na półmisku . Boczek z cebulką drobno siekamy i smażymy na smalcu ( tak w Rosji nie ma diety , a smalec i słonina to codzienność " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem - przepis 127

szpinakiem Wykonanie Dynię i ser feta kroimy w malutka kostkę. Można też zetrzeć na tarce na grubych oczkach, tak jest łatwiej i szybciej. Paprykę kroimy w kostkę, szpinak drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem W drugiej misce roztrzepujemy 3 jajka i wyciskamy do nich czosnek. Mieszamy zawartość obydwu

Pyza i Surówka
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 142

młody szpinak myjemy z piasku. Szpinak kilka razy ciachamy nożem, żeby był odrobinę drobniejszy. Selera naciowego kroimy w drobną kostkę. Fetę jak najdrobniej rozkruszamy (np. widelcem), koperek bardzo drobno siekamy. Mieszamy wszystkie posiekane i pokrojone rzeczy z makaronem. Na gazie doprowadzamy bulion do wrzenia. Dodajemy do niego masło, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz pełną łyżkę musztardy. Całość

Karo in the Kitchen
Zupa gulaszowa węgierska 170

proszku pomidory w puszce 3 czerwone papryki bulion warzywny (około 1.5 litra) liść laurowy 2 marchewki 4 ziemniaki majeranek pasta paprykowa węgierska ostra sól, pieprz Jak robimy? Cebulę siekamy w kostkę, mięso w grubą kostkę, marchewkę w talarki, czosnek przez wyciskacz do czosnku Rozgrzewamy patelnię, dodajemy smalec i szklimy cebulkę. Do cebulki dodajemy mięso, czosnek, paprykę w proszku i smażymy

Snejkusiowe Przepisy
Makaron z cukinii w pikantnym sosie pomidorowym 173

oliwek PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy i odcinamy końce. Za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Te kroimy nożem w paseczki. Szalotkę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Kroimy w kosteczkę i dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa krem z kurek z koperkiem (wegańska) 212

pokrojone warzywa z kurkami i dalej smażymy 15 minut. Dolewamy wodę i dorzucamy ziarna ziela angielskiego wraz z listkami laurowymi, gotujemy pod przykryciem 20-25 minut. W tym czasie siekamy koperek. Wyjmujemy ziele i liście, a resztę przelewamy do misy blendera lub za pomocą blendera ręcznego miksujemy na jednolity krem. Na koniec dodajemy posiekanego koperku i mieszamy. Podajemy ze śmietanką

Be Fit Be Strong
Miecznik po meksykańsku 152

Listki z jednej gałązki oregano 3 łyżki tequili ½ szklanki soku ananasowego 1 plaska łyżeczka soli olej Wykonanie: Czosnek przepuszczamy przez praskę. Cebulę i paprykę drobno kroimy razem z pestkami. Siekamy listki oregano. Wszystko razem łączymy i dodajemy ½ szklanki soku ananasowego, tequilę oraz sól. Mieszamy. W przygotowanej marynacie moczymy miecznika przez co najmniej 1 godzinę ( pozostawiamy w lodówce ). Po tym czasie

Smaki Ewy
Sałatka z makaronem i wędzonym łososiem 143

świeża ) Kilka gałązek pietruszki Majonez Sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Cebulę kroimy w plasterki, ogórki i papryki w kostkę. Fasolę odsączamy i przepłukujemy wodą. Pietruszkę siekamy. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko razem łączymy, dodajemy majonez, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Kolorowa sałatka z jajek, pomidorów i szczypiorku 139

jajek ugotowanych na twardo Pęczek szczypiorku 2 pomidory średniej wielkości 10 pomidorków koktajlowych Majonez Słodka śmietana Sól Pieprz Wykonanie: Jajka i 2 pomidory kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na cząstki. Kilka łyżek majonezu mieszamy z ok 50 ml -100 śmietany, przyprawiamy solą i pieprzem. W szklanej misce układamy warstwowo jajka, szczypiorek, pomidory w kostce ( jajka

Smaki Ewy
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonym kurczakiem w sosie z curry 150

plasterki, lekko solimy i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Również pozostawiamy do wystygnięcia. Kurczaka obieramy z kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki razem mieszamy. W naczyniu ( kubku ) mieszamy majonez ze śmietaną i curry. Dodajemy do sałatki, ponownie mieszamy i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy