twardo 400 g majonezu czarny pieprz przepis Odsączone z oleju śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Na cebuli rozsmarowujemy połowę majonezu i całość oprószamy czarnym pieprzem. Ogórki konserwowe kroimy w małą kostkę i umieszczamy na warstwie majonezu. Warstwę ogórków pokrywamy odsączonymi z zalewy
Smakowite Daniatemperaturze 65°C. Ser (albo mieszankę obu) ścieramy na drobnych oczkach tarki, odkładamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę – odkładamy. Plasterki boczku kroimy na półtora centymetrowe kawałki, odkładamy. Siekamy natkę i szczypior, odkładamy. W dużym garnku grzejemy 4-5 litrów wody i solimy – słoność powinna być odczuwalna, ale nie bardzo mocna. Gotujemy makaron do stanu al dente. Odlewamy sobie 160ml
Karo in the Kitchensolą i pieprzem, dodajemy obraną marchewkę. Gotujemy przez godzinę. Mięso i marchewkę odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia. W powstałym wywarze namaczamy bułkę, miękką odciskamy i odkładamy do mięsa. Natkę pietruszki siekamy, mieszamy z jajkami i odciśniętą bułką. Mięso miksujemy w rozdrabniaczu lub mielimy w maszynce, ale tylko jeden raz by zachować włókna mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek. Do keksówki
Gotowanie i blogowanieniewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą miękkie wyławiamy je i kroimy w paski. Wywar zachowujemy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Drobno siekamy szalotki. Szklimy na maśle. Dodajemy posiekane grzyby i przesmażamy razem kilka minut. Śmietankę łączymy ze szklanką wywaru z gotowania grzybów. Dolewamy na patelnię. Redukujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku
Pyry na Gazbulion drobiowy Krakus 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka masła pęczek pietruszki 1 łyzka olwiy sól pieprz ostra papryczka w proszku Przygotowanie: Cebulę, czosnek siekam i podsmażam na oliwie w głębokim garnku. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i podsmażam chwilę w garnku z cebulą i czosnkiem. Dodaję ryż i chwilę go podsmażam, następnie
Kukuleczkiśmietankowe bez cukru 2 łyżki cukru waniliowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń cukier puder do posypania Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki. Blaszkę 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia
Cukiernia Pychotkicukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 350 g masy makowej cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Wykrawamy foremką
Domowy Smak Jedzeniadość wysokiej ceny grzybów suszonych czy z wyniesionych z domu smaków. Zawsze w kupnych pierogach mi czegoś brakuje. Za wzorcowe uważam te robione przez mojego tatę, który sieka tasakiem farsz, a nie przekręca przez maszynkę. Mamy wtedy drobne cząstki grzybów w farszu a nie miazgę. Tak naprawdę, do jakiego domu nie pójdziecie, to farsz z kapusty i grzybów będzie smakował
Mieszam w Garnkunakłuwamy pomidory na całej powierzchni i gotujemy we wrzącej wodzie przez 2 minuty, aż skórka zacznie odchodzić od miąższu.Wyjmujemy je z wody i ostrożnie obieramy ze skórki. Siekamy miąższ na duże kawałki, po czym odcedzamy na sitku, żeby usunąć nadmiar płynu. Wkładamy do miski Na desce do krojenia rozgniatamy gładkim bokiem noża czosnek ze szczyptą soli. Wraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataposiada czytelny wyświetlacz LCD, wskazujący m.in.: czas, prędkość i temperaturę. W zestawie znajduje się min.: 2,2 l pojemnik ze stali szlachetnej do miksowania składników, wkładka z ostrzami do siekania, nasadka ułatwiająca ubijanie i mieszanie, 2 wkłady do gotowania na parze, łyżka do mieszania oraz zintegrowana waga kuchenna z funkcją tarowania. Po zakończeniu pracy urządzenie sygnałem dźwiękowym informuje użytkownika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięząbki czosnku Sól Pieprz 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego (użyłam krakusa) Wykonanie: Ogórki kroimy w słupki. Jabłka obieramy i również kroimy w słupki. Natomiast cebulę w kostkę a koperek siekamy. Do kubka wykładamy majonez i jogurt. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do sosu razem z łyżką koncentratu buraczanego. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Mieszamy. I smacznego. (function
Smaki Ewydodatkowo - skórka pomarańczowa, śliwki, rodzynki, żurawina, orzechy 2 łyżki miodu Przygotowanie: Makaron gotujemy. Masę makową wykładamy do miski. Dodajemy bakalie i miód. Jeśli dodajemy orzechy, śliwki czy żurawinę, to siekamy je. Ugotowane łazanki mieszamy z masą makową. I gotowe! Mi smakują bardziej na ciepło, choć i na zimno też są dobre. 9. Makowe pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego
dobra gospodyni dom wesołym czyniziaren pieprzu 2 listki laurowe olej Przygotowanie: Śledzie płuczę, zostawiam na 2-3 godziny w zimnej wodzie, wodę co jakiś czas zmieniam. Cebulę obieram i drobno siekam, następnie przelewam wrzątkiem cytrynę i kroje w plastry. Każdy płat śledzia smaruję musztardą, posypuję gorczycą, cebulką, zwijam w trąbkę i spinam wykałaczką. Śledzie wkładam do słoika,przekładam plastrami cytryny
Kukuleczkikukurydzy złocistej Bonduelle 100 g wędzonego łososia 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 1/2 cebuli olej rzepakowy sok z cytryny sól pieprz koperek Wykonanie: Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem na sitku. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Łososia rozdrabniamy widelcem, łodygę selera kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy kukurydzę. W szklance mieszamy olej
Kulinarne przygody Gatitymniejszym ogniu. Następnie przelewamy grzyby np. na sito i zostawiamy do wystudzenia. Cebulę obieramy i drobno sikamy (ja używam wrzucam ją do misy blendera z nożami). Następnie drobno siekamy obrane wcześniej pieczarki, a kolejno nasze ugotowane, przestudzone suszone grzyby. Uwaga wszystkie składniki można pokroić drobno nożem lub zmielić w maszynce, ja używam blendera z nożami (kilka obrotów wystarczy, by mieć
Słodkie okruszki