liznąć kuchni tamtych rejonów świata. A teraz przepis. DUGH - NAPÓJ JOGURTOWY. /ź ródło: M.Mehran "Zupa z granatów", s.76/ 2 szklanki jogurtu naturalnego 3 szklanki wody mineralnej 3 łyżki siekanej drobno mięty 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu(...)łyżeczka soli Składniki dokładnie mieszam, w dużym dzbanku, zostawiam w lodówce, by się schłodziło. Przed podaniem wrzucam kostki lodu do dzbanka i serwuję zimny napój. Jeśli komuś przeszkadza siekana mięta, można napój przecedzić. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPoniższa propozycja jest nieco bardziej czasochłonna od tradycyjnej wersji spaghetti, ale z pewnością warta przetestowania! Spaghetti z klopsikami Składniki: 80 dkg mięsa mielonego jajko 1 łyżka siekanych ziół (np. tymianek, natka pietruszki) ok. 2-3 łyżek bułki tartej 1 łyżka musztardy sól, pieprz, curry 1 porcja włoszczyzny 4 pieczarki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 szklanki bulionu oliwa
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSą takie przepisy, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. To jeden z nich, a znalazłam go na blogu Ivka w kuchni. Jeśli macie sporo rzeczy w
Czerwona PorzeczkaKotlet pożarski i kotleciki mielone z kurczaka jada się bardzo często w moim domu. Kotleciki drobiowe przygotowuję z mielonego lub siekanego mięsa drobiowego, żeby było taniej wykorzystuję luzowane mięso z udek drobiowych. Kotleciki są dużo lżejsze i delikatniejsze od tradycyjnych kotletów mielonych wieprzowych. Polecam pyszne Kotleciki drobiowe smażone. 1/2 kg mięsa z udek kurczaka 1 jajko czerstwa bułka namoczona(...)natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia Mięso mielimy w maszynce lub bardzo drobno siekamy. Mięso mieszamy z jajkiem odciśniętą bułką, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy mięso solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy okrągłe kotleciki i panierujemy w mieszance obu mąk
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięweźcie to pod uwagę gotując makaron/ryż. 3. PIERSI Z KURCZAKA (10 min): zabieramy się za nie w czasie, gdy cebula się szkli. Myjemy je, oczyszczamy z błonek i siekamy na papkę. Jeśli nie chce Wam się siekać, pokrójcie je chociaż w drobną kostkę. Następnie na desce posypcie je przyprawami (curry, oregano, kolendrą, szczyptą pieprzu i soli) i wrzućcie całość(...)wyłączamy palnik. 6. ZIOŁA (1 min): > sos znakomicie smakuje z dodatkiem świeżych ziół. Tym razem wybraliśmy świeży koperek, ale natka pietruszki czy kolendra też są świetnie się sprawdzą. Siekamy zatem ok. pół pęczka ziół, dorzucamy do garnka i mieszamy (można zostawić nieco do ozdoby talerza). 7. PODANIE: gorący sosem oblewamy odcedzony makaron/ryż i ew. ozdabiamy resztką ziół
Nerds Kitchenteż w sałatkach. Trzeba uważać, aby go nie przegotować, trzeba go też zahartować, aby miał piękny zielony kolor. Postanowiłam go wykorzystać jako farsz do drożdżowych pierogów z dodatkiem siekanej szynki od najlepszego rzeźnika w mieście i dodatkiem świeżego koperku prosto z balkonowej doniczki. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, przepis drożdżowy wypracowałam już(...)łyżka zimnej wody PRZYGOTOWANIE: Farsz: Zagotowujemy osoloną wodę w garnku, do gotującej wody wrzucamy przepłukany bób i gotujemy 5 minut. Odcedzamy go na durszlaku i hartujemy w zimnej wodzie. Siekamy niezbyt drobno. Ściągamy łupinki. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Mieszamy z posiekanym bobem i posiekaną łyżką koperku. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrill. Faszerowane piersi kurczaka z grilla były pyszne, soczyste, idealne w smaku. Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, odrobiny sosu sojowego, odrobiny soku z cytryny i siekanego świeżego tymianku. W 2 piersiach kurczaka robimy kieszonkę, doprawiamy kurczaka solą i pieprzem, smarujemy marynatą, również w środku kieszonki. Do środka wkładamy trochę sera koziego i całe listki bazylii(...)ruszt szparagi, które grillujemy z obu stron ok. 5 minut. Przygotowujemy w miedzy czasie sałatkę: 3 duże pomidory i 2 kulki sera mozzarella kroimy w kostkę, świeże listki bazylii siekamy w cieniutkie paseczki, łączymy w misce, doprawiamy sałatkę solą, świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy obficie oliwą, możemy dodatkowo delikatnie skropić całość octem balsamicznym. Smacznego. The post Faszerowane piersi kurczaka appeared
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięboczku pół kostki rosołowej pół łyżeczki kminku zmielonego łyżka siekanego świeżego koperku pieprz w ziarnach łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie : Kapustę przecinam na 4 części i siekam. Pół kostki rosołowej rozpuszczam w szklance wrzątku, całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu dodając w trakcie ziarna pieprzu, kminek i koperek. Boczek i cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam
Mechanik w kuchniprzepisem na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy skrapiamy go odrobiną oleju sezamowego. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy sosami sojowymi i przyprawą 5 smaków. Czosnek i papryczkę chili drobno siekamy. Chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju w woku. Dodajemy kurczaka i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, grzyby mun i pędy bambusa siekamy na drobniejsze kawałki(...)Dodajemy do woka wszystkie warzywa, dalej smażymy około 4 minut, warzywa mają być chrupiące. Dymkę siekamy na około 0,5 centymetrowe kawałki. Do woka wlewamy sos oraz przekładamy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki. Uwaga Jeśli lubicie danie z większą ilością sosu możecie użyć 2 opakowań. Jak dla mnie jedno nie jest wystarczające, gdyż
Mania Gotowaniaskrapiamy go odrobiną oleju sezamowego. Mięso mielone podsmażamy w woku przez około 10 minut. Kiedy będzie gotowe przyprawiamy sosami sojowymi i przyprawą 5 smaków, czosnkiem granulowanym. Papryczkę chilli drobno siekamy. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki, grzyby mun i pędy bambusa siekamy na drobniejsze kawałki. Dodajemy do woka z mięsem najpierw mrożoną fasolkę. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dorzucamy(...)pozostałe warzywa, dalej smażymy około 4 minuty, warzywa mają być chrupiące. Dymkę siekamy na około 0,5 centymetrowe kawałki. Składniki sosu mieszamy dokładnie. Do woka wlewamy sos oraz przekładamy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki
Mania Gotowaniasosu również łączymy ze sobą. Grzyby mun zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aby namokły. Paprykę i marchew kroimy w słupki. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w piórka, dymkę siekamy. Czosnek siekamy drobno. Namoczone grzyby mun siekamy w paseczki. Wrzucamy do panierki zamarynowane mięso i dokładnie mieszamy, tak by mięso równo się nią pokryło. Podgrzewamy sporą ilość oleju w woku
Mania Gotowaniawrząca woda ¼ czerwonej papryki ½ posiekanej cebuli dymki pieprz cytrynowy sól skórka starta w 1/3 limonki lub cytryny 1 łyżka sosu chili pikantnego lub słodkiego garść posiekanej mięty Przygotowanie: Pistację siekamy na drobniejsze kawałki. Mięso przekładamy do większej miski. Dodajemy orzechy, cebulę, wiśnie oraz przyprawy. Wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Papryczkę chili siekamy, podsmażamy w garnku(...)minut. Osączamy mięso ręcznikiem papierowym i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze około 5 minut. W tym czasie kasze kuskus przygotowujemy zgodnie w przepisem na opakowaniu. Paprykę drobno siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy do gotowej kaszy
Mania Gotowaniawina ryżowego , wytrawnego sherry lub wódki 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą 5 smaków i sosem sojowym. Cebule obieramy i siekamy w pióra. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski. Dymkę siekamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli używamy świeżej chili również siekamy ja na mała kosteczkę
Mania Gotowaniaobiad. Dodatek świeżego koperku nadaje im niezwykły smak. Możecie serwować je z dowolną kaszą lub z młodymi ziemniaczkami. Składniki: 1 filet z kurczaka ( średniej wielkości ) 1/2 cebuli 4 łyżki siekanego koperku 1 jajko 4 łyżki kaszy manny 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz(...)olej do smażenia Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i oczyścić - pokroić na kawałki wielkości około 3x3cm. Cebulę obrać, przekroić na cztery. Mięso razem z cebulą umieścić w pojemniku do siekania i przy pomocy blendera rozdrobnić. Ewentualnie przekręcić w maszynce do mięsa lub posiekać nożem ( ale to może zająć trochę czasu ). Do rozdrobnionego mięsa dodać jajko, łyżkę koperku, kaszę manną - wymieszać
kolorowotorcikowoworeczki (200 g) naturalnego, brązowego ryżu Wieprzowinę myjemy i kroimy w paseczki (ok. 1,5 na 4 cm). Błonki możemy powykrawać. Ja tak zrobiłam, bo ich nie znoszę ;) Czosnek siekamy drobniutko, imbir ścieramy na tarce, a papryczkę kroimy w cienkie krążki/plasterki. Mięso umieszczamy w sporej misce. Dodajemy 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, sok z limonki oraz czosnek(...)godz., a najlepiej na całą noc. Orzeszki prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Marchewki kroimy w słupki, dymkę w piórka, minikolby kukurydzy w spore krążki, a szczypior siekamy. Siekamy także natkę i orzechy, ale dość grubo. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (będzie to ok. 30 min.). Zamarynowane mięso wrzucamy na mocno rozgrzaną, suchą patelnię
Ratunku obiad