siekane - 2006 przepisów (strona:11/134)

Łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami 281

150g pokawałkowanego brokuła 150g pokawałkowanego kalafiora 1 średnia marchewka (150g) 3 nieduże ziemniaki (400g) pieprz sól 4-5 łyżek oliwy Masło ziołowe 1 płaska łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka siekanego koperku 1 ząbek czosnku Instrukcje Zaczynamy od przygotowania ziemniaków, które wymagają pieczenia przez 30-40 minut. Przygotowujemy je zgodnie z naszym ramowym przepisem na pieczone ziemniaki : obieramy lub oskrobujemy

Kulinarna Pokusa
Surówka z białej kapusty 211

główki młodej kapusty pęczek koperku pęczek natki 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu sok z połowy cytryny szczypta soli WYKONANIE Kapustę płuczemy, szatkujemy na szatkownicy lub drobno siekamy nożem. Posypujemy sol, wyciskamy sok z cytryny, mieszamy i zostawimy, aż zmięknie. Koperek i natkę płuczemy i również drobno siekamy. Mieszamy z kapustą. Jogurt łączymy z majonezem dodajemy do surówki, mieszamy

W kuchennym oknie Ewy
Ser piwny / Bierkäse 325

płaska łyżeczka czarnego pieprzu 1 duża łyżka ostrej musztardy 1 płaska łyżeczka grubo mielonego kminku 1 płaska łyżeczka soli 1 mała świeża papryczka chili pokrojona w cienkie plasterki i siekana zielona pietruszka do dekoracji 1 zimne wyraziste w smaku piwo  2 - 4 grzanki chlebowe (chleb smarujemy oliwą i na mocno rozgrzanej patelni opiekamy krótko z dwóch stron

Kuchnia Prezydentowej
Pulpety duszone w młodej kapuście 191

smakował z dodatkiem młodych ziemniaków. Polecam szczególnie na niedzielny obiad bo naprawdę szybko się robi! Składniki: 2 cebule 1 średnia główka młodej kapusty 4 nieduże marchewki 3 łyżeczki siekanego koperku 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu  600 g mielonego mięsa - szynka, karkówka lub łopatka 1 sucha kajzerka + woda lub mleko do namoczenia 1 jajko

Kuchnia domowa Ani
Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego 222

soli Przygotowanie Mak zalewamy wrzątkiem ,odcedzamy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu 30 min ,odstawiamy na kilka godzin. Odcedzamy z mleka i mielimy 3 razy. Migdały i orzechy siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem ,dodajemy mak i podsmażamy go przez kilka minut ,dodajemy rodzynki ,orzechy ,migdały ,skórkę pomarańczową ,oraz miąższ laski wanilii. Masę łączymy najpierw z utartymi(...)cukrem żółtkami ,następnie z ubitymi ze szczyptą soli białkami.             Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru ,szczyptą soli i słodką śmietaną. Masło siekamy z mąką ,dodajemy rozpuszczone drożdże ,jajko ,żółtka ,cukier ,kwaśną śmietanę oraz startą skórkę cytrynową ,zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy je na grubość 4 mm ,na wierzch wykładamy masę makową pozostawiając

R'n'G Kitchen
Zupa orientalna z kapustą pekińską 172

mieszamy z sosem sojowym i podsmażamy na oleju. Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki ,por w piórka. Dodajemy do mięsa i smażymy dalej. Imbir oraz czosnek siekamy i wrzucamy do całości razem z grzybami oraz roztartymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Jeszcze chwilę smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem warzywno-wołowym. Zmniejszamy płomień i gotujemy(...)Kapustę siekamy (niezbyt drobno) ,wrzucamy razem z ryżem do zupy i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym imbirem i odrobiną octu ryżowego

R'n'G Kitchen
Zupa krewetkowa 199

słodko kwaśnego 2 łyżki sosu rybnego łyżka zielonego curry 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 szkl ryżu jaśminowego pęczek szczypiorku Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dymki siekamy ,trawę cytrynową rozgniatamy ,imbir obieramy i nacinamy ,papryczkę siekamy i podsmażamy na oleju razem z krewetkami. Zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,sok z limonki i gotujemy 20 min na wolnym

R'n'G Kitchen
Wiosenny obiad 176

gruntowych 3 łyżki śmietany ocet do smaku sól ,pieprz  2 jajka 1 łyżeczka masła Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy ją na smalcu. Dodajemy do ziemniaków ,dokładnie (lekko) mieszamy. Ogórki obieramy ,kroimy w talarki. Szczypior siekamy ,dodajemy do ogórków ,mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy octem ,solą

R'n'G Kitchen
Pyszne letnie ratatouille 175

cukinia (ok 300g) oliwa do smażenia pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki ziół dalmatyńskich 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz mielony do smaku Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce i dorzucamy do cebuli. Całość szklimy na niewielkim ogniu. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Wrzucamy(...)mieszając. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka. Cukinię kroimy w niezbyt grube plasterki (cienką część warzywa) i ćwiartki plasterków (grubszą część), po czym wrzucamy do garnka. Natkę pietruszki drobno siekamy. Umieszczamy ją w garnku razem z pozostałym ziołami i dokładnie, ale delikatnie wszystko mieszamy. Doprawiamy potrawę solą i pieprzem do smaku i dusimy jeszcze około 10 minut. Gotowe

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa koperkowa z mięsnymi kuleczkami 156

pietruszką i selerem. Dodajemy również liść laurowy i ziele angielskie. Do bulionu przekładamy mięsne kuleczki. Doprawiamy wegetą. Gotujemy aż warzywa i kuleczki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy drobno siekany koperek i zabielamy zupę śmietaną. Podajemy z   dowolnym makaronem. Smacznego

Passion of Cooking
Surówka z białej kapusty 182

kapusta, która pyszna jest również na surowo. Pysznie, zdrowo, kolorowo. :-) 1/2 główki młodej kapusty 3-4 młode marchewki 10 rzodkiewek szczypior 1 łyżka oleju sól, pieprz 1. Kapustę drobno siekamy. Marchewkę obieramy i wraz z rzodkiewką ścieramy na grubych oczkach tarki. Szczypior siekamy. 2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wlewamy olej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Sałatka z avocado i pieczonym kurczakiem / Salat mit Avocado und gebackenem Hähnchen 202

pieczone udka z kurczaka lub inne części 1/2 avocado obranego ze skórki 1/3 ogórka sałatkowego 1/2 małej główki sałaty lodowej lub innej 8-10 pomidorków koktajlowych po 2 łyżki siekanego szczypiorku i  pietruszki 6 łyżek jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny oliwa z oliwek pieprz cytrynowy i czarny, sól do smaku Sałatę pokroić w paski, ogórka w plastry

Kuchnia Prezydentowej
Chłodnik z botwinki z ziarnami czarnuszki 142

ogórek szklarniowy sok z 1/2 cytryny pęczek szczypiorku pęczek koperku 1l maślanki 250 ml śmietanki 30% 250ml wody sól, pieprz, cukier do smaku. Wykonanie: Botwinkę myjemy i drobno siekamy, buraczki, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko gotujemy około 15 minut w 250 ml wody z sokiem z cytryny. Gdy wszystko zmięknie, ostawiamy do wystudzenia. Ogórka szklarniowego ścieramy na tarce(...)szczypiorek i koperek siekamy drobno, zalewamy maślanką, śmietanką i przestudzoną botwinką z buraczkami, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem. Najlepiej schłodzić około 2 godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki.  Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry i korzenny. Stosowana również jako substytut pieprzu. Współgra z serami, marynatami, zupami, sałatkami, idealnie pasuje

Garnkowe fanaberie
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 271

Poza tymi wszystkimi bardzo efektownymi ozdobami, można użyć także naturalnych ozdób, które poza tym, że pięknie wyglądają podkręcają również smak pierniczków. Świetne do dekoracji będą: wiórki czekoladowe, wiórki kokoswe, siekane orzechy, całe orzechy o ciekawym kształcie, żurawina, rodzynki, jagody goji, skórka pomarańczowa, kandyzowane wiśnie itd. POMYSŁY NA WZORY To chyba mamy już wszystko, możemy przejść do właściwego dekorowania :) Technik

DefinicjaSmaku
Migdałowo-waniliowy pudding chia z mango 207

porcje) 150 ml mleka migdałowego 2 lekko czubate łyżki nasionek chia 1 łyżka ksylitolu lub miodu/stewii/syropu z agawy 1 łyżka domowego ekstraktu z wanilii 1/2 mango 1 łyżka siekanych migdałów 2 duże szczypty cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W kubku mieszamy mleko migdałowe, chia, oraz ekstrakt waniliowy. Ksylitol rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania