podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu, a dzięki kakao ma lekko czekoladowy smak. Piernik został przełożony pysznym czekoladowym kremem, a czekoladowa polewa została posypana siekanymi orzechami. Czekolada i orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole(...)rondelka, roztapiamy na bardzo małym ogniu, dosypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki mleka i kakao. Mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Ciasto smarujemy polewą czekoladową, dla dekoracji posypujemy siekanymi orzechami i cukrowymi gwiazdkami. Możemy zamiast polewy rozpuścić czekoladę i posmarować wierzch ciasta. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby krem i polewa stężały. Ciasto piernikowe można podawać po ok. 30 minutach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękoperku ½ łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki siekanego szczawiu Sok z cytryny Sól Pieprz Szczypta cukru Dodatkowo 2 łyżki tartego żółtego sera Wiórki masła 1 łyżka siekanego koperku Wykonanie: Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, solimy i ścieramy na nią skórkę z cytryny. Zabezpieczamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godziny. Do naczynia dodajemy
Smaki Ewygęsty) sok z 1/2 cytryny tymianek siekana natka selera sól pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, podzielić na porcje. 2. W misce wymieszać jogurt, tymianek, sok z cytryny, siekaną zieleninę, doprawić solą i pieprzem. 3. Mięso włożyć do marynaty i schłodzić w lodówce ( u mnie był w lodówce pół dnia). 4. Z mięsa usunąć nadmiar marynaty, smażyć
Kuchnia domowa Anipieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1/4 łyżeczki zmielonych goździków szczypta soli 1/3 szklanki oleju (ok. 75 g) 2 jajka 1/2 szklanki siekanych orzechów 1/2 szklanki siekanych migdałów 1/2 szklanki zmiksowanego ananasa (świeży lub z puszki odsączony) – ok. 150 g garść rodzynek 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki Na krem frosting: 300 g serka
Pociąg Do Kuchnihiszp. mięso) z dużą ilością ostrych przypraw, bulionu, cebuli i innych warzyw, zwłaszcza kuminu (kmin rzymski). Klasyka kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Aromatyczne, szybkie. Składnikiem mięsnym jest zwykle siekana bądź mielona wołowina. Chili(...)carne jest świetną propozycją dla miłośników ostrości, można je jeść i na ciepło i na zimno, z różnymi dodatkami. Składniki: – 500-600g mielonej lub drobno siekanej wołowiny dobrej jakości – 5 ząbków czosnku (posiekane) – 1 puszka pomidorów (400g) – 1 cebula (posiekana) – 1 papryka czerwona (pokrojona w kostkę drobną) – 1 puszka czerwonej fasoli
Pociąg Do Kuchninadające się na ukropy :) Roladki podałam z podsmażoną na oliwie czerwoną papryką. Składniki: 1 duża cukinia 1 kostka chudego twarogu duża garść siekanej świeżej bazylii duża garść siekanej natki pietruszki 5 pomidorów suszonych z oliwy 1 łyżeczka przyprawy Adobo Canario ( można ją przygotować samemu: Oregano, tymianek, czosnek, czerwony pieprz i kminek ) oliwa do smażenia sól morska
Jemy Pijemygarście (moje czyli małe) opakowania makaronu typu kokardki garść siekanej wędliny dojrzewającej 1-2 łyżki siakanego pomidora suszonego z oliwy garść szpinaku w liściach (u mnie mrożony) garstka siekanego kurczaka marynowanego w curry (u mnie z zeszłego obiadu) garść kruszonej mozzarelli 2 garście żółtego sera 2 łyżki gęstej śmietany ząbek czosnku 1/2 łyżki masła Przygotowanie: Makaron
Kuchnia po mojemugałązka siekanego lubczyku 0,5 szkl. oliwy WYKONANIE: Cebulę kroimy w piórka, ogórki, śliwki w słupki, dodajemy koncentrat, oliwę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, trochę drobno siekanego lubczyku, smażymy do miękkości cebuli, śledzie kroimy na paski, śledzie łączymy z usmażoną mieszanką, wkładamy do słoika i odkładamy do lodówki. Najlepsze są na 4 dzień
Kuchnia Beatyłyżki siekanego koperku sól pieprz 1 cebula 400 ml rosołu 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów 2 łyżki siekanego koperku (do sosu) Każdy kawałek mięsa cienko rozbijamy, uważając by nie zrobić dziury, solimy i pieprzymy z każdej strony. Następnie na każdym płacie mięsa równomiernie rozkładamy posiekany
Rozpustne gotowaniecukru sam marcepan i suszone owoce dają moim zdaniem wystarczającą ilość słodyczy, za to nadałam jej charakteru poprzez dodanie co nieco więcej alkoholu :) Całe ciasto zwieńczyłam mleczną czekoladą i siekanymi migdałami. Teraz już tylko piernik musi zmięknąć i nabrać swojego niezwykłego smaku :) Poprzednie etapy przygotowywania piernika znajdziecie tu oraz tu . SKŁADNIKI 3 blaty piernika staropolskiego(...)600g gęstych powideł śliwkowych masa morelowo marcepanowa 100g masy marcepanowej 100g suszonych moreli 80 ml alkoholu ( rum, brandy lub wódka) polewa 200g dobrej jakości mlecznej czkeolady 2 łyżki masła siekane migdały do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W misie blendera umieszczamy lekko przesiekane morele, marcepan oraz alkohol. Blendujemy aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy ( można dodać cukru pudru, jeśli lubicie bardzo
DefinicjaSmaku200ml mleka laskowego (lub innego roślinnego ryżowego, owsianego, migdałowego) 3,5 łyżki nasionek chia 2 łyżki miodu, syropu z agawy lub innego smakowego syropu dodatkowo 1 banan 1 łyżka siekanych migdałów jagody goji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużym kubku umieszczamy mleko kokosowe, mleko roślinne, nasionka chia i miód lub syrop. Mieszamy dokładnie (ja to robilam trzepaczką). Odstawiamy(...)lodówki na 15 min. Po tym czasie mieszamy ponownie i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc. Przed podaniem do puddingu dodajemy kawałki banana, siekane migdały i jagody goji. Smacznego
DefinicjaSmakuładnie przekrojone wzdłuż na połówki 2 nieduże plastry łososia wędzonego lub marynowanego ( gravlax ) - posiekane 1 łyżka kremowego serka lub mielonego twarożku 1 łyżka dobrego, gęstego majonezu 4 łyżki siekanego, świeżego koperku 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz do smaku koperek i pomidorki koktajlowe do dekoracji 1. Z połówek jaj wyjąć żółtka, 2 z nich odłożyć. Łososia(...)żółtka, serek, majonez, siekany koperek i sok z cytryny wymieszać (lekko rozgniatając widelcem) na gładką masę, doprawić solą i białym pieprzem. 2. Nakładać do połówek jaj, nieco ponad wgłębienia po żółtkach. Udekorować gałązkami koperku, połówkami lub plasterkami pomidorków. Schłodzić min. 2 h w lodówce przed podaniem. Resztę nadzienia można połączyć z odłożonymi żółtkami i zużyć jako pastę do pieczywa
Kuchnia Prezydentowejprzygotować # ciasto / # deser bez pieczenia, na bazie kakaowych ciasteczek Petit Beurre przekładane pysznym domowym musem jabłkowym , który przygotowałam w zeszłym roku w słoikach. Dodatkowo ciasto zostało posmarowane lukrem, obsypane siekanymi migdałami i czekoladą. Cud, miód, malina, to było bardzo pyszne, gotowe, ekspresowe ciasto, mój tata zajadał się nim i nawet nie zauważył, że to ciasto z gotowych ciasteczek Polecam(...)musem jabłkowym, wierzch ostatniego ciasteczka również smarujemy musem, a potem lukrujemy (na 2 porcje wystarczy utrzeć 3 łyżki cukru pudru i 1 łyżką wody lub soku cytrynowego), obsypujemy wierzch siekanymi migdałami i wiórkami czekolady, zostawiamy tak przygotowane ciastka na 15 minut, aż ciastka zmiękną pod wpływem musu, ot i cały przepis The post Ciasto bez pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu 1 pierś z kurczaka 1 papryka 1 jajko 150 g sera żółtego gouda 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej pieprz, sól siekana pietruszka Sposób wykonania: 1. Opłukaną kaszę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy. 2. Pierś z kurczaka doprawiamy ulubioną przyprawą, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni(...)masłem i obsypujemy tartą bułką, wykładamy kaszę z dodatkami. Na wierzch wykładamy pozostały żółty ser. Całość zapiekamy przez ok 20 minut w 180 at. C. 6. Gotową zapiekankę posypujemy siekaną pietruszką. Smacznego
Kuchnia domowa Anikurczaka… Składniki: - 2 spore piersi z kurczaka - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - ½ łyżeczki ostrej papryki - ½ łyżeczki suszonego tymianku Ciasto: - 1 łyżka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżki siekanej pietruszki - 2 łyżki siekanego szczypiorku - 1 szklanka mąki - 1 jajko -¾ szklanki wody -½ łyżeczki sody - olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka rozkroić i lekko rozbić. Z cytryny, dwóch
dom-agi.plsmaki bardzo sympatyczne! składniki 4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki) 10 dag świeżych grzybów shitake, 1 - 2 jajka, 200 g kapusty pekińskiej, 1 łyżka siekanej zielonej kolendry, szczypta ostrej papryki, 60 g makaronu soba kiełki do podania przygotowanie Grzyby opłukać, odkroić twarde ogonki. Kapelusze pokroić w cienkie paseczki. Jajko lekko ubić w kubeczku(...)dodaniu kapusty wlać cienkim strumykiem roztrzepane jajka. Mieszać, jajka zetną się, tworząc nitki. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Do misek nałożyć porcję makaronu, zalać zupą, posypać siekaną kolendrą, dodać kiełki. Podawać od razu, bardzo gorącą. Smacznego
Stare Garyrodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki, czy roladki.Tartinki z łososiem i serkiem na pumperniklułosoś wędzonypumpernickelserek kremowyświeży kopereksok z cytrynypomidorki koktajloweDo przygotowania tych przekąsek wystarczy okrągły pumpernickel. Łososia wędzonego siekamy i mieszamy z serkiem. Nakładamy serek z łososiem na pieczywo, na wierzch kładziemy kawałek łososia, ćwiartkę pomidorka i koperek. Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym.Mini kanapeczkiKlasyczne kanapeczki ze schabem(...)śledziowe wraz z marchewką i cebulką1 duży ogórek konserwowy1 czerwona cebulka2 łyżeczki majonezu½ łyżeczki musztardymini pumpernikielczarny pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:Śledzie (wraz z marchewką i marynowaną cebulą), ogórek oraz cebulkę drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Przyprawiamy pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy mieszanką majonezu i musztardy. Na wierzch nakładamy tatar np. łyżką do lodów. Możemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGorąco polecam!SKŁADNIKI:225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 torebka cukru z wanilią1/3 łyżeczki soli2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mleka1/3 szklanki siekanych pistacji1/3 szklanki siekanych orzechów laskowych (można użyć dowolnych orzechów, np. włoskich, pekan, nerkowców)3/4 szklanki suszonej żurawinyWYKONANIE:Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem, esencją lub cukrem
Słodko-Słony Świat Ilonynawet tydzień. Zamiast cukru pudru można użyć zwykłego cukru.Składniki (na ok. 50-60 ciasteczek):300 g mąki tortowej220 g smalcu250 g cukru pudru150 g mielonych orzechów laskowych20 g siekanych orzechów laskowych1 jajkoszczypta soliłyżeczka sezamu płaska łyżeczka mielonego cynamonucukier puder do posypaniaPrzygotowanie polworonów: Przesianą mąkę, orzechy mielone i siekane, wszystko w oddzielnych pojemnikach żaroodpornych, wstaw do piekarnika
Grahamka, weka i kajzerkajest nam miło ogłosić: Pierwsze miejsce torbę termiczną otrzymuje Dorota za:Crostini ze słodkiego groszkuSkładniki- 500ml bulionu lub wody- 1 łyżeczka płatków chili- 450g mrożonego groszku- 10g świeżo siekanej mięty- 3/4 łyżeczki soli- pieprz- 125ml śmietany kremówki- 90g drobno pokrojonego prosciuttoCrostini:-1 bagietka, pokrojona na plastry grubości 1 cm- Oliwa z oliwek extra-virgin, do skrapiania(...)ślimaczki z łososiem” płat ciasta francuskiego płaty łososia wędzonego na zimnobiały serek typu. Filadelfia.pęczek koperku sól, biały pieprzjajkoPłat rozwinąć, rozsmarować na nim serek, położyć płaty łososia, posypać obficie siekanym koperkiem. NIE solić! Serek i łosoś są na tyle słone, że wystarczy. Można posypać białym pieprzem. Zwinąć tworząc roladę i kroić plastry. Blachę wyłożyć papierem pieczenia. Układać ślimaczki. Każdy
Malinowe Pocałunkidrobiu, 1 sztuka cebula posiekana, 4 sztuki czosnek ząbki posiekane, 1 łyżka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka natka pietruszki siekana, 1 łyżka koperek siekany, 1 sztuka jajka z papryki odciąć od brzegu z 1,5 cm czubek razem z ogonkiem ze środka papryki usunąć pestki i paprykę opłukać ugotowany ryż wymieszać z mielonym mięsem
W Mojej Kuchni Lubięłyżek -sól -ser żółty do posypania To składniki na tradycyjne BAŁABUCHY, ale ja oczywiście musiałam sobie lekko zmodyfikować przepis, nie bez przyczyny. Dodałam do całości naprawdę sporą ilość siekanej rzeżuchy ogrodowej, nieco innej od tej, która rośnie na parapecie u niejednego z nas. Dlaczego rzeżuchy dodałam? W połączeniu z olejem rzepakowym to bomba energetyczna! Olej rzepakowy jest(...)Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto. Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy 5 cm i dzielimy go na równe porcje. Smarujemy olejem rzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym. Ciasto pieczemy
Z Kuchni Do KuchniBotwinka i buraczki nie tracą swojego koloru, dzięki zakwaszeniu, tym razem wykorzystałam ocet jabłkowy, może być też sok z cytryny. Dzisiejszy chłodnik przygotowałam z dodatkiem siekanej rzodkiewki, z siekanym koperkiem i szczypiorkiem, na mieszaninie jogurtu greckiego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem. Chłodnik z botwinki z rzodkiewką, szczypiorkiem i koperkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie jest(...)Piotra po szczaw, będzie chłodnik ze szczawiu. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 pęczek botwinki 5 rzodkiewek 2 łyżko siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 400 ml jogurtu greckiego 200 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz do smaku 2 łyżki octu jabłkowego Buraczki z botwinką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest idealny nie tylko na upały. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 miska szczawiu leśnego 200 ml wody 2 łyżki siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 250 ml domowego kefiru 250 ml jogurtu naturalnego 250 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz do smaku pęczek rzodkiewek(...)mały ogórek Szczaw myjemy, przebieramy, siekamy. Wrzucamy pokrojony szczaw do 200 ml wrzącej osolonej wody i gotujemy 5 minut. Studzimy. Do przestudzonego wywaru dodajemy kefir, jogurt i śmietanę, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek, dodajemy posiekany koperek, szczypiorek, startą na tarte o dużych oczkach rzodkiewkę i starty na tej samej tarce ogórek. Doprawiamy solą morską i świeżo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgorącą przegotowaną wodą. Odstawiamy na godzinę. Następnie grzyby gotujemy około 1 godziny w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy (wodę z nich zostawiamy). Gdy grzyby przestygną drobno je siekamy (ja przekładam je do misy blendera z nożami). Kiszoną kapustę przepłukujemy, aby nie była za kwaśna. Następnie przekładamy ją do garnka dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Po czym zalewamy(...)majerankiem. Do podsmażonych składników dodajemy naszą kapustę. Mieszamy, dusimy kilka minut pod przykryciem, próbujemy opcjonalnie doprawiając. Studzimy farsz. Jeśli wcześniej posiekaliście to koniec przygotowań. Ja dopiero na tym etapie siekam farsz na drobniutko przy użyciu blendera – wkładam porcjami farsz do misy blendera z nożami i krótko siekam (mamy uzyskać drobno posiekany farsz, a nie papkę). Wyrabiamy ciasto wg tego
Słodkie okruszkiteraz prawdziwa zima daje tyle radości dzieciom. Oczywiście taki spadek temperatury każe szukać sycących rozgrzewających dań. Jedną z możliwości są niby gołąbki, u mojej mamy zwą się "gołąbkami siekanymi", natomiast mój Mąż nazywa je "gołąbki sulmierzyckie". Nie wiedziałam długo skąd ta nazwa. Okazało się, że w jego rodzinnym domu potrawa ta była znana dzięki sąsiadom, którzy przepis przywieźli(...)dosyć intensywnego rosołu (może być z kostki) - 4 łyżeczki pasty pomidorowej - trochę mąki do obróbki - tłuszcz do obsmażania Na początek oczyszczoną kapustę bardzo drobno siekamy. Im drobniej, tym łatwiej później będzie formować "gołąbki". Drobniutko kroimy też cebulę i mieszamy z kapustą, jajkami, manną, mąką ziemniaczaną, przyprawą i mięsem. Wszystko mieszamy bardzo dokładnie, najlepiej zrobić to ręką. Następnie odmierzając łyżką zbliżonej
I tu będę miała takie teWartości odżywcze na 1 porcję: 350 Kcal 915 mg natrium SKŁADNIKI dla 4 osób: na dip-sos: 50 g solonych orzeszków ziemnych 1 mała czerwona cebula drobno posiekana garstka siekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki (ok. 15g) 100 ml tajskiego słodkiego sosu chili 1 duża limonka lub 1 mała cytryna 2 łyżki wody reszta składników: 80 g cienkiego makaronu(...)marchwi 2 łyżki japońskiego sosu sojowego 200 g młodych strąków groszku cukrowego (sugarsnaps) 12 okrągłych arkuszy płatów papieru ryżowego garść listków mięty poszarpanych na mniejsze kawałki (ok. 15g) -nie siekać Wykonanie: na dip-sos: posiekaj 50 g orzeszków i wrzuć do miski z posiekana cebulką. Dodaj połowę posiekanej kolendry lub natki, sos chili, 2 łyżki wody i sok z limonki
Sztuka gotowania w/g Samirysurowej, 6 żółtek, 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżeczki sosu sojowego, 2 cebule, 5-6 ogórków konserwowych, sól, pieprz, papryka mielona. Przygotowanie: Polędwicę myjemy i suszymy, a następnie mielimy lub siekamy na drobno. Do mięsa dodajemy przyprawy. Następnie wlewamy po łyżce oliwy i sosu sojowego. Odstawiamy na około 20 minut do lodówki. W międzyczasie kroimy na drobno cebulę i ogórki. Oddzielamy(...)porcje i ustawiamy na talerzyku do jajek. Polędwicę oczyścić, opłukać i dobrze osuszyć. Należy ją bardzo drobno posiekać ostrym nożem (można także zmielić, jednak prawdziwy tatar najlepiej smakuje z siekanego mięsa). Do mięsa dodać należy sól, pieprz i paprykę. Następnie wyrobić mięso, dodając łyżkę oliwy i sos sojowy. Odstawić na dłuższą chwilę do lodówki. Cebulę i ogórki pokroić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabardzo skomplikowane jakby się mogło wydawać. CIASTO PÓŁKRUCHE Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne, pokrojone w drobną kostkę masło i siekamy razem – nożem na stolnicy lub w misie malaksera. Dodajemy dwa całe jajka i śmietanę, zagniatamy lub mieszamy w malakserze ciasto do połączenia, wyjmujemy na stolnicę i zagniatamy ręcznie aż stanie się gładkie(...)minut, następnie w wodzie w której się moczyły gotujemy je pod przykryciem do miękkości na małym ogniu, około 30-40 minut. Grzyby odcedzamy, odciskamy z wywaru, drobno kroimy lub siekamy w malakserze. Dodajemy do posiekanej kapusty. Wywar po gotowaniu grzybów możecie przelać do butelki lub słoika i wstawić do lodówki, albo wlać do worka na mrożonki i zamrozić. Później wykorzystać
Karo in the Kitchentłuszczu lu surowe, jedzone na ciepło i zimno, podawane z sosami, dipami, na zakąskę. Tej wersji najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać w malakserze. Nie róbcie tego blenderem, bo zniszczycie wszystkie włókna w mięsie i powstanie Wam wodnista pulpa zamiast małych(...)mieszamy z sosem sojowym, skrobią, przyprawą 5 smaków i pieprzem, odstawiamy na przynajmniej 10 -20 minut żeby zdążył się lekko zamarynować. Kapustę i szczypior z cebulką bardzo drobno siekamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Grzyby mun moczymy, gotujemy je według przepisu na opakowaniu, studzimy, drobno siekamy. Gotujemy makaron, odcedzamy, studzimy i kroimy go na centymetrowe
Karo in the Kitchenczekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% ok. 80 g orzechów włoskich do posypania Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo- Kokosowe z Masą Budyniową) - Sposób przygotowania: Ciasto Kruche: Masło siekamy na małe kawałki. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby okazało się zbyt "suche" możemy dodać więcej śmietany). Powstałe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folie spożywczą(...)doprowadzamy do wrzenia). Następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Powstałą czekoladą polewamy wierzch ciasta i od razu posypujemy siekanymi orzechami włoskimi. Ciasto powinno spędzić noc w lodówce. Moje posty
Słodka Stronamają pozostać dość grube , więc nie należy się nad nimi pastwić . Pieczarki , cebulkę i boczek siekamy na małe kawałki i smażymy wszystko na złoty kolor -zazwyczaj wystarczy tłuszcz z boczku , ale czasem trzeba dolać ciut oleju . Doprawiamy solą , pieprzem i wyciśniętym praską czosnkiem , dodajemy siekana natkę pietruszki , mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia . Zimny farsz przepuszczamy przez maszynkę o grubych
Ogrodnik w podróżygrubości ok. 1 cm. Cebulę obieramy i kroimy na ok. 5mm kostkę. Tak samo kroimy boczek. Kiełbasę kroimy na niezbyt duże plasterki o podobnej grubości. Natkę pietruszki grubo siekamy. Na dno głębokiej metalowej brytfanny o kalibrze ok. 30 cm wlewamy kilka łyżek oleju rzepakowego i nieco wody. Brytfannę starannie wykładamy na dnie i na bokach dużymi luźnymi liśćmi kapusty. Boczek(...)następującej kolejności: ziemniaki na samym dole, następnie cebulę, boczek i kiełbasę (koniecznie razem z wytopionym tłuszczem), a u góry kapustę. Ziemniaki i kapustę przesypujemy dodatkowo solą, pieprzem i siekaną natką pietruszki. Na koniec przykrywamy wszystko dokładnie luźnymi liśćmi kapusty. Brytfannę możemy przykryć pokrywką, lepiej jednak starannie (!) owinąć jej górną część folią aluminiową (zwykle będzie szczelniejsza niż pokrywka). Tak zamknięte
Kulinarna Pokusa1/3-1/2 szklanki mąki śmietana słodka np. 18 % do zup i sosów Mięso kroimy w kawałki. Cebulkę w kostkę, a czosnek siekamy na drobno (możemy też przecisnąć go przez praskę, ale moim zdaniem siekany ma lepszy smak). Do sporego garnka wlewamy około 2-3 łyżek oleju, gdy tłuszcz się dobrze rozgrzeje wrzucamy mięso (ma skwierczeć). Mięso będzie
Rozpustne gotowanieszczelnej sakiewki mieszając się z resztą farszu, jeszcze tylko chwila i rozpłynie się w ustach.... Składniki na nadziane schaby 4 kotlety schabowe 4 spore pieczarki 2 cebule 1 łyżka siekanej natki pietruszki 4 plastry żółtego sera 1 duże jajko(...)bułka tarta olej sól pieprz pieprz czosnkowy Kotlety cieniutko rozbijamy, uważając by nie przerwać struktury mięsa. Rozbite kotlety opruszamy solą i odstawiamy. Obieramy cebule i drobniutko siekamy. Pieczarki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlewamy około 2-3 łyżek oleju, na rozgrzany tłuszcz wsypujemy cebulę, posypujemy solą i pieprzem do smaku, gdy już się
Rozpustne gotowaniekapusty 4 marchewki 1/2 czerwonej papryki 2 ogórki małosolne 1 średnia cebula 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól pieprz oliwa z oliwek lub olej Kapustę siekamy, solimy, dobrze mieszamy i odstawiamy na 20 minut by zmiękła. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórki w plasterki, a marchew i paprykę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki
Rozpustne gotowaniemajeranku 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżeczka mąki olej Mięsko kroimy na dość spore kawałki (takie 6-8 centymetrowe), cebule w piórka, a czosnek drobno siekamy (lub przeciskamy przez praskę). Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na gorący tłuszcz wkładamy mięsko i smażymy na złoto. Gdy wieprzowina już się nam ładnie zarumieni z obu stron dokładamy
Rozpustne gotowaniepodane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką na około 45 sztuk 250 g botwinki (z buraczkami) 250 g białego sera (zwykłego, niemielonego twarogu) 4 łyżki siekanego szczypiorku 1 spora łyżka masła(...)ząbki czosnku sól pieprz CIASTO: 300 g mąki pszennej 200-220 ml ciepłego mleka Buraczki myjemy, umieszczamy we wrzątku i gotujemy 15-20 minut. Botwinkę siekamy (liście i łodyżki), ugotowane buraczki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z botwinką. Na sporej patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną botwinkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy ciągle
Rozpustne gotowaniełyżka ciasta 2 łyżki cukru pudru cukier puder do posypania Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche(...)czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, myjemy rabarbar, obieramy go i kroimy w około 2 centymetrowe kawałki. Wyjmujemy pozostawiona łyżkę ciasta na stolnicę, dodajemy cukier puder i siekamy nożem, a następnie rozcieramy w dłoniach, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę. Wyjmujemy schłodzone ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy bezę, a mianowicie ubijamy
Rozpustne gotowanieduże łyżki masła migdałowego 1 duży dojrzały banan 1 łyżka nasion chia 3 łyżki mleka migdałowego 1 łyżka ksylitolu lub miodu (można więcej) 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siekanych migdałów 2 łyżki suszonej żurawiny 20 pistacji 6 kostek gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, otręby, masło migdałowe, banana, chia, ksylitol(...)oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec zwilżamy łyżke wodą i przy jej pomocy spłaszczamy
DefinicjaSmakuCieszą oko i podniebienie. Kolorowe, drobiowe kotlety są pieczone w piekarniku, bardzo zdrowe i bez sezonowych składników, czyli możliwe do zrobienia przez cały rok. Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-) 2 filety z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy(...)Orzech 3 płaty papryki konserwowej, u mnie od Orzech 1 pęczek szczypiorku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka ostra 1. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy przyprawy, jajko, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę
Szefowa kuchnipraktyce kiedykolwiek nie przygotowywalibyście steku z tuńczyka, najpewniej właśnie to będzie odpowiednia technika. Winegret przygotowujemy wg upodobań. Ja po prostu zmieszałem oliwę z sokiem z cytryny i drobno siekanym koperkiem. Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że jak sama jego nazwa mówi winegret powinien zawierać ocet, aczkolwiek sok z cytryny wydał mi się po prostu łagodniejszym rozwiązaniem. Mimo wszystko(...)środku kładziemy tuńczyka, a na nim po 3 fileciki anchois. Rozłożone składniki możemy posypać dodatkowo solą i/lub pieprzem do smaku. Z koperku usuwamy łodyżki i bardzo drobno go siekamy. Mieszamy z 4 łyżkami oliwy i 3 łyżkami cytryny. Powstałym sosem polewamy sałatkę. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-112 {margin: auto;} #gallery-112 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text
Kulinarna Pokusawarzyw. Preferujemy białe papryczki, ponieważ mają niezwykły zapach i zdecydowanie lepszy smak niż klasyczne czerwone czy zielone. Jako dodatek nasze ulubione grzanki z pomidorami, sałatka i sos czosnkowy z siekanymi liśćmi selera naciowego. Przepyszne danie, które szczerze Wam polecamy. Faszerowana biała papryka (4 osoby) 4 duże białe papryki 1 woreczek ryżu parboiled 1 marchewka 1/4 selera 1 mała(...)ząbki czosnku liście selera naciowego pieprz pieprz cayenne Do miseczki wlewamy jogurt, przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do jogurtu. Liście selera, które nam pozostały z sałatki siekamy bardzo drobno i dodajemy do jogurtu. Dodajemy na koniec pieprz czarny i cayenne. Wszystko razem mieszamy i gotowe :) Przepis jest dość rozbudowany, ale nie zajmuje zbyt wiele czasu, tak więc
vegetaniegłówki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz sól Jabłko obieramy i kroimy w małą kosteczkę Cebulę również siekamy w drobne kawałki Odcinamy pół kapusty, usuwamy z wierzchu brzydkie liście, wydrążamy głąb i siekamy nożem jak najdrobniej - wówczas kapusta będzie ładnie wyglądać. Nie polecam siekać jej malakserem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comseler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki. Składniki: - 1 średni seler ok. 300g- 2 jabłka- cytryna (kilka łyżek soku)- 2-3 łyżki majonezu- ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich- 40g suszonej żurawiny- mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą(...)minutach odsączamy na sitku i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Zimne orzechy siekamy na kawałki (nie za drobne). Z jabłek wydrążamy ogryzki, nie obieramy ze skórki. Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy żurawinę. Umyte winogrona kroimy w plasterki, dodajemy do sałatki, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Całość mieszamy. Jabłka ze skórką kroimy
mojewypiekiinietylkoKoperkowo czosnkowe kotleciki drobiowe, to kolejna wersja siekanych kotlecików. Tym razem dodałam dużo czosnku i koperku. Smak zupełnie inny niż poprzednie, więc i ta wersja też jest warta wypróbowania. Składniki: - 2 filety drobiowe (550g)- 2 jajka- 3 łyżki majonezu- średnia główka czosnku- pęczek koperku- trochę zielonej cebulki- kilka gałązek natki pietruszki- 1 łyżka mąki pszennej- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
mojewypiekiinietylkoszklanki mleka kokosowego1/2 szklanki mleka ryżowego (lub innego roślinnego)2 łyżki melasy z karobu (ewentualnie syropu klonowego/z agawy/miodu)laska cynamonu (lub wanilii)kilka suszonych morelikilka suszonych daktyligarść suszonej żurawinygarść siekanych, niesolonych pistacjiświeże owoce (ewentualnie, do dekoracji)Przygotowanie:Do garnka wrzucamy laskę cynamonu, zalewamy mlekiem kokosowym oraz ryżowym i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy amarantus. Gotujemy na małym ogniu przez(...)minut. W tym czasie siekamy morele i daktyle. Po ugotowaniu wyjmujemy cynamon i wlewamy melasę. Dodajemy morele, daktyle oraz żurawinę. Wszystko mieszamy. Przekładamy do dwóch salaterek i obsypujemy pistacjami. Wcinamy od razu, popijając szklanką ulubionego soku.Wersja ekspresowa (w 3 minuty)Jeśli chcemy zyskać na czasie, można użyć również amarantusa ekspandowanego i po prostu zalać go gorącym mlekiem, podgrzanym uprzednio
Food Squarezjeść ze smakiem bez niczego, podjadając go za pomocą łyżeczki Jajka faszerowane nowalijkami na Wielkanoc: 4 jajka sól z pieprzem w młynku 1/3 ogórka pęczek rzodkiewek 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki 1 łyżka sosu wiosennego(...)koperkiem Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, ścinamy górną część i wydrążamy wyciągając żółtko. Odcięte białka wraz z żółtkami przekładamy do blendera, wraz z ogórkiem i rzodkiewkami, siekamy niezbyt dokładnie, powinno widać strukturę warzyw. Posiekane składniki przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sos i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość mieszamy za pomocą widelca. Wydrążone połówki jajek napełniamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposmaku tej potrawie. 250 g wątróbek drobiowych 50 g masła 1 mała cebula czerwona 1 ząbek czosnku 30 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki suszone morele pokrojone w kostkę i namoczone w brandy Na dużej patelni rozgrzewamy 50 g masła i wkładamy 250 świeżej, oczyszczonej wątróbki drobiowej. Zwiększamy ogień i smażymy(...)cebule z czosnkiem dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z natką pietruszki, jeszcze raz całość miksujemy na delikatny mus. Ten pasztet z wątróbek przygotowałam w formie roladki i nadziałam suszonymi, siekanymi morelami namoczonymi wcześniej w odrobinie brandy. Wykładamy mus drobiowy na folię aluminiową, na powierzchni układamy morele i zawijamy roladkę w folię, końce folii skręcamy tworząc baton / cukierek. Pasztet schładzałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię