grubości ok. 1 cm. Cebulę obieramy i kroimy na ok. 5mm kostkę. Tak samo kroimy boczek. Kiełbasę kroimy na niezbyt duże plasterki o podobnej grubości. Natkę pietruszki grubo siekamy. Na dno głębokiej metalowej brytfanny o kalibrze ok. 30 cm wlewamy kilka łyżek oleju rzepakowego i nieco wody. Brytfannę starannie wykładamy na dnie i na bokach dużymi luźnymi liśćmi kapusty. Boczek(...)następującej kolejności: ziemniaki na samym dole, następnie cebulę, boczek i kiełbasę (koniecznie razem z wytopionym tłuszczem), a u góry kapustę. Ziemniaki i kapustę przesypujemy dodatkowo solą, pieprzem i siekaną natką pietruszki. Na koniec przykrywamy wszystko dokładnie luźnymi liśćmi kapusty. Brytfannę możemy przykryć pokrywką, lepiej jednak starannie (!) owinąć jej górną część folią aluminiową (zwykle będzie szczelniejsza niż pokrywka). Tak zamknięte
Kulinarna Pokusa1/3-1/2 szklanki mąki śmietana słodka np. 18 % do zup i sosów Mięso kroimy w kawałki. Cebulkę w kostkę, a czosnek siekamy na drobno (możemy też przecisnąć go przez praskę, ale moim zdaniem siekany ma lepszy smak). Do sporego garnka wlewamy około 2-3 łyżek oleju, gdy tłuszcz się dobrze rozgrzeje wrzucamy mięso (ma skwierczeć). Mięso będzie
Rozpustne gotowanieszczelnej sakiewki mieszając się z resztą farszu, jeszcze tylko chwila i rozpłynie się w ustach.... Składniki na nadziane schaby 4 kotlety schabowe 4 spore pieczarki 2 cebule 1 łyżka siekanej natki pietruszki 4 plastry żółtego sera 1 duże jajko(...)bułka tarta olej sól pieprz pieprz czosnkowy Kotlety cieniutko rozbijamy, uważając by nie przerwać struktury mięsa. Rozbite kotlety opruszamy solą i odstawiamy. Obieramy cebule i drobniutko siekamy. Pieczarki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlewamy około 2-3 łyżek oleju, na rozgrzany tłuszcz wsypujemy cebulę, posypujemy solą i pieprzem do smaku, gdy już się
Rozpustne gotowaniekapusty 4 marchewki 1/2 czerwonej papryki 2 ogórki małosolne 1 średnia cebula 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól pieprz oliwa z oliwek lub olej Kapustę siekamy, solimy, dobrze mieszamy i odstawiamy na 20 minut by zmiękła. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórki w plasterki, a marchew i paprykę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki
Rozpustne gotowaniemajeranku 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżeczka mąki olej Mięsko kroimy na dość spore kawałki (takie 6-8 centymetrowe), cebule w piórka, a czosnek drobno siekamy (lub przeciskamy przez praskę). Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na gorący tłuszcz wkładamy mięsko i smażymy na złoto. Gdy wieprzowina już się nam ładnie zarumieni z obu stron dokładamy
Rozpustne gotowaniepodane na botwince w śmietanie . Pyyyycha!!! Składniki na pierogi z botwinką na około 45 sztuk 250 g botwinki (z buraczkami) 250 g białego sera (zwykłego, niemielonego twarogu) 4 łyżki siekanego szczypiorku 1 spora łyżka masła(...)ząbki czosnku sól pieprz CIASTO: 300 g mąki pszennej 200-220 ml ciepłego mleka Buraczki myjemy, umieszczamy we wrzątku i gotujemy 15-20 minut. Botwinkę siekamy (liście i łodyżki), ugotowane buraczki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z botwinką. Na sporej patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną botwinkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy ciągle
Rozpustne gotowaniełyżka ciasta 2 łyżki cukru pudru cukier puder do posypania Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche(...)czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, myjemy rabarbar, obieramy go i kroimy w około 2 centymetrowe kawałki. Wyjmujemy pozostawiona łyżkę ciasta na stolnicę, dodajemy cukier puder i siekamy nożem, a następnie rozcieramy w dłoniach, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę. Wyjmujemy schłodzone ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy bezę, a mianowicie ubijamy
Rozpustne gotowanieduże łyżki masła migdałowego 1 duży dojrzały banan 1 łyżka nasion chia 3 łyżki mleka migdałowego 1 łyżka ksylitolu lub miodu (można więcej) 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siekanych migdałów 2 łyżki suszonej żurawiny 20 pistacji 6 kostek gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, otręby, masło migdałowe, banana, chia, ksylitol(...)oraz mleko migdałowe umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki tj. słonecznik, migdały, żurawinę, pistacje oraz czekoladę (czekoladę i pistacje siekamy na mniejsze kawałki). Przy pomocy łyżki formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec zwilżamy łyżke wodą i przy jej pomocy spłaszczamy
DefinicjaSmakuCieszą oko i podniebienie. Kolorowe, drobiowe kotlety są pieczone w piekarniku, bardzo zdrowe i bez sezonowych składników, czyli możliwe do zrobienia przez cały rok. Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-) 2 filety z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy(...)Orzech 3 płaty papryki konserwowej, u mnie od Orzech 1 pęczek szczypiorku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka ostra 1. Paprykę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. 2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy przyprawy, jajko, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę
Szefowa kuchnipraktyce kiedykolwiek nie przygotowywalibyście steku z tuńczyka, najpewniej właśnie to będzie odpowiednia technika. Winegret przygotowujemy wg upodobań. Ja po prostu zmieszałem oliwę z sokiem z cytryny i drobno siekanym koperkiem. Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że jak sama jego nazwa mówi winegret powinien zawierać ocet, aczkolwiek sok z cytryny wydał mi się po prostu łagodniejszym rozwiązaniem. Mimo wszystko(...)środku kładziemy tuńczyka, a na nim po 3 fileciki anchois. Rozłożone składniki możemy posypać dodatkowo solą i/lub pieprzem do smaku. Z koperku usuwamy łodyżki i bardzo drobno go siekamy. Mieszamy z 4 łyżkami oliwy i 3 łyżkami cytryny. Powstałym sosem polewamy sałatkę. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-112 {margin: auto;} #gallery-112 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text
Kulinarna Pokusawarzyw. Preferujemy białe papryczki, ponieważ mają niezwykły zapach i zdecydowanie lepszy smak niż klasyczne czerwone czy zielone. Jako dodatek nasze ulubione grzanki z pomidorami, sałatka i sos czosnkowy z siekanymi liśćmi selera naciowego. Przepyszne danie, które szczerze Wam polecamy. Faszerowana biała papryka (4 osoby) 4 duże białe papryki 1 woreczek ryżu parboiled 1 marchewka 1/4 selera 1 mała(...)ząbki czosnku liście selera naciowego pieprz pieprz cayenne Do miseczki wlewamy jogurt, przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do jogurtu. Liście selera, które nam pozostały z sałatki siekamy bardzo drobno i dodajemy do jogurtu. Dodajemy na koniec pieprz czarny i cayenne. Wszystko razem mieszamy i gotowe :) Przepis jest dość rozbudowany, ale nie zajmuje zbyt wiele czasu, tak więc
vegetaniegłówki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz sól Jabłko obieramy i kroimy w małą kosteczkę Cebulę również siekamy w drobne kawałki Odcinamy pół kapusty, usuwamy z wierzchu brzydkie liście, wydrążamy głąb i siekamy nożem jak najdrobniej - wówczas kapusta będzie ładnie wyglądać. Nie polecam siekać jej malakserem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comseler wchodzi na wyżyny smakowe, uszlachetniony właśnie przez te dodatki. Składniki: - 1 średni seler ok. 300g- 2 jabłka- cytryna (kilka łyżek soku)- 2-3 łyżki majonezu- ok. ¾ szklanki siekanych orzechów włoskich- 40g suszonej żurawiny- mała kiść winogron Majonez robimy według przepisu. Orzechy podprażamy na suchej patelni (wydobędziemy w ten sposób aromat), studzimy. Żurawinę zalewamy gorącą wodą(...)minutach odsączamy na sitku i dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Zimne orzechy siekamy na kawałki (nie za drobne). Z jabłek wydrążamy ogryzki, nie obieramy ze skórki. Seler obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy żurawinę. Umyte winogrona kroimy w plasterki, dodajemy do sałatki, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Całość mieszamy. Jabłka ze skórką kroimy
mojewypiekiinietylkoKoperkowo czosnkowe kotleciki drobiowe, to kolejna wersja siekanych kotlecików. Tym razem dodałam dużo czosnku i koperku. Smak zupełnie inny niż poprzednie, więc i ta wersja też jest warta wypróbowania. Składniki: - 2 filety drobiowe (550g)- 2 jajka- 3 łyżki majonezu- średnia główka czosnku- pęczek koperku- trochę zielonej cebulki- kilka gałązek natki pietruszki- 1 łyżka mąki pszennej- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
mojewypiekiinietylkoszklanki mleka kokosowego1/2 szklanki mleka ryżowego (lub innego roślinnego)2 łyżki melasy z karobu (ewentualnie syropu klonowego/z agawy/miodu)laska cynamonu (lub wanilii)kilka suszonych morelikilka suszonych daktyligarść suszonej żurawinygarść siekanych, niesolonych pistacjiświeże owoce (ewentualnie, do dekoracji)Przygotowanie:Do garnka wrzucamy laskę cynamonu, zalewamy mlekiem kokosowym oraz ryżowym i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy amarantus. Gotujemy na małym ogniu przez(...)minut. W tym czasie siekamy morele i daktyle. Po ugotowaniu wyjmujemy cynamon i wlewamy melasę. Dodajemy morele, daktyle oraz żurawinę. Wszystko mieszamy. Przekładamy do dwóch salaterek i obsypujemy pistacjami. Wcinamy od razu, popijając szklanką ulubionego soku.Wersja ekspresowa (w 3 minuty)Jeśli chcemy zyskać na czasie, można użyć również amarantusa ekspandowanego i po prostu zalać go gorącym mlekiem, podgrzanym uprzednio
Food Square