siekane - 2006 przepisów (strona:19/134)

Makaron z czarnymi truflami w sosie śmietanowo-serowym 272

Składniki 100 ml śmietanki 30% około 200 g sera Tallegio świeże trufle 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek łyżka masła sól i pieprz makaron Przepis 1 Ząbki czosnku siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy się zeszkli dolewamy śmietanki. 2 Gdy śmietanka zacznie się gotować dodajemy ser w drobnych kawałkach. 3 Gotujemy całość do momentu rozpuszczenia sera. Zdejmujemy z ognia

Kuchnia Bazylii
Medaliony wieprzowe z jabłkiem i cydrem 205

biała cebula 1 łyżka mąki (u mnie razowa) 50 ml cydru 1 jabłko 100 ml bulionu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki jogurtu naturalnego sól świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Cebulę siekamy i szklimy na dużej patelni na oliwie. Mięso kroimy na 2,5 cm medaliony. Oprószamy mąką i dokładamy do cebuli. Zalewamy bulionem, dodajemy cydr i starte na grubych oczkach jabłko

Moje Kuchenne Rewelacje
Piernikowy domek z #Decoradą 174

przyprawy do piernika  1/4 łyżeczki soli  1 jajko (L) 50 g lukru królewskiego całe opakowanie #Decorady o smaku Karmelu inne dodatkowe dekoracje Wykonanie:  1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. W rondlu umieszczamy masło, miód /syrop oraz posiekaną czekoladę . 2. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła i czekolady. Nie zagotować żeby nie przypalić! 3. Masę zdejmujemy z palnika

vaniliowoczekoladowa
Szarlotka tatrzańska 262

ewentualnie wanilinowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany'; document.write(" "); Mąkę mieszamy z dwoma łyżkami cukru pudru, dwoma łyżkami cukru waniliowego i proszkiem do pieczenia. Siekamy razem z masłem za pomocą dużego noża, a następnie dodajmy żółtka i śmietanę – szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wszystkie składniki można połączyć także w malakserze. Formę o wielkości

Poezja smaku
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą 167

garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i zrumieniamy, po czym przekładamy do innego naczynia.  Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, por drobniej siekamy i razem smażymy kilka minut na oleju. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion i dolewamy 1 szklankę wody. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, posiekane pomidory, rozmiażdżony czosnek, liść laurowy i ziarenka pieprzu

Z notatnika
kruche rogaliki z makiem 146

pszennej 1 żółtko 15 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany, kwaśnej 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, żółtko oraz masło. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części. Każdą rozwałkowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 201

cząbru) pół łyżeczki chilli 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól i pieprz Mięso przekładamy do miski. Cebulę, czosnek oraz świeżą natkę wkładamy do blendera i miksujemy lub siekamy drobno. Dodajemy całość do mięsa tak jak i pozostałe przyprawy. Dolewamy łyżkę oliwy lub oleju i dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 h lub najlepiej na całą

Cooking Monster
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 239

Resztę cytryny wyciskamy, a sok (około 1,5 łyżki) mieszamy z oliwą z oliwek. Solimy, pieprzymy, dodajemy do niego posiekany drobno rozmaryn. Ząbki czosnku obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy je do oliwy z sokiem i przyprawami. Ryby myjemy, szczególną uwagę zwracając na wnętrze ryby, osuszamy papierowymi ręcznikami. Każdą doradę ostrym nożem nacinamy do kręgosłupa – to sprawi, że ryba będzie

Karo in the Kitchen
domowe musli z miodem 177

wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika  nagrzanego do 170 stopni ( pamiętając o tym, by co 5-7 minut przemieszać płatki). W tym czasie nożem siekamy nasze orzechy i suszone owoce. Teraz wyjmujemy płatki, dodajemy do nich posiekane bakalie, resztę miodu, oraz syrop daktylowy, znów mieszamy i wstawiany

Miód i pieprz
Księżycowe BAT ciasteczka 162

cukier puder do posypania - ew. kostki lodu i sok z cytryny Mąkę odmierzamy na blat, na którym będziemy pracować, dodajemy masło, śmietanę i na nie bezpośrednio kruszymy drożdże. Najpierw siekamy wszystkie składniki podobnie jak wówczas, gdy przygotowujemy kruche ciasto. Kiedy jest już dość  drobna niby kruszonka,  zagniatamy w miarę szybko ciasto, które powinno być elastyczne i półmiękkie, formujemy

I tu będę miała takie te
Ja: zrobię dacquoise. Mąż na to: że co?!? 172

wysmarowania tortownicy - mąka do obsypania tortownicy Na początek odważamy 50 g orzechów i kroimy je na średnie kawałeczki, a pozostałe 150 g mielimy na mączkę lub bardzo drobniutko siekamy. Następnie ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.  Ubijając dodajemy stopniowo, łyżka za łyżką cukier. Ubijamy do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Odwrócona  powinna pozostać w naczyniu. Teraz

I tu będę miała takie te
My name is KEKS, ŚWIĄTECZNY KEKS 179

Pamiętam, że pierwszy raz zainteresowałam się tym ciastem będąc kilka dni przed Bożym Narodzeniem w domu bliskiej koleżanki z liceum. Jej mama ucierała właśnie ciasto na keks, a my siekałyśmy bakalie. Nie pamiętam, czy próbowałam tego wypieku, może nie zdążyłam, pamiętam jednak, że potem w domu szukałam jakiegoś przepisu na tradycyjny keks. Znalazłam w sfatygowanej, wielkiej książce kucharskiej Mamy. Strona

I tu będę miała takie te
Tata, tata jest frittata!!! 132

przygotowaniu tej frittaty jest najbardziej czasochłonne, dlatego można je ugotować nawet kilka godzin wcześniej. Następnie obieram je ze skórki, kroję na kostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam

I tu będę miała takie te
Tortillas na wigilię dnia następnego 199

śmietany - 1 łyżka majonezu - 1 łyżka keczupu - ew. ząbek czosnku lub inna Wasza wersja Konieczna jest patelnia o  nieprzywierającej powłoce, o wielkości zbliżonej do średnicy placków tortilli Siekam mięso i dymkę, odkładam gotowe. Sery wybierajcie, jakie lubicie, kiedy przygotowywałam 10 złożonych placków wykorzystałam w sumie 500 g startych na grubej tarce serów. Kiedy wszystkie składniki już są przygotowane

I tu będę miała takie te