intryguje. Mój sernik w świątecznej odsłonie miał swoją premierę podczas rodzinnego spotkania w ubiegłym tygodniu i zrobił furorę! Zwłaszcza żurawina, która mimo początkowej niechęci (związanej z jednak dość kwaśnym smakiem), zyskała podczas kolacji prawdziwych fanów. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 750 g twarogu dwukrotnie mielonego 4 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć masą spód tortownicy i wstawić do lodówki na 20 minut. Twaróg, jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny zmiksować dokładnie, ale niezbyt długo. Dzięki temu masa nie napowietrzy się i sernik będzie kremowy, a jego wierzch podczas pieczenia pozostanie płaski. Wylać masę serową do tortownicy ze spodem piernikowym Głęboką blachę piekarnika
Kulinarne InspiracjeSernik przygotowałam na klasową wigilijkę. Spróbowało go kilkanaście osób i każdy bardzo chwalił. Jest to waniliowy kremowy serniczek z aksamitnym, intensywnie czekoladowym musem. Spód to najzwyklejsze kakaowe herbatniki. Wyjątkowe ciasto na święta, ważne okazje, ale i na co dzień do popołudniowej kawy. Bardzo polecam! Składniki: (na kwadratową blaszkę 24x24 cm) Spód: ok. 150 g kakaowych herbatników(...)sernikowego o smaku waniliowym 3/4 szkl cukru (jeśli twaróg jest już słodzony lub 1 szkl, jeśli w składzie sera nie ma cukru) 5 jajek 1/2 szkl mleka 1 budyń waniliowy w proszku (40 g) Mus czekoladowy: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 300 g schłodzonej (!) śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka naturalnego ciemnego
Nastoletnie Wypiekaniełyżki skórki pomarańczowej 2-3 krople aromatu pomarańczowego 1/2 kg sera - polecam ser "Mój ulubiony" Wieluń (gęsty, idealny do serników) 125 g masła 1 szklanka drobnego cukru 4 jajka 1 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) do dekoracji: dowolna posypka np. płatki czekoladowe Przygotowanie Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy pokrojone(...)koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy ją delikatnie z ciastem (łyżką, nie mikserem). Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut (czas uzależniony od piekarnika). Potem zostawiamy sernik jeszcze parę minut w uchylonym piekarniku. Podajemy np. posypany czekoladowymi
Słodkie okruszkiUwielbiamy serniki, dlatego nie wyobrażam sobie by mogło zabraknąć tego ciasta na świątecznym stole. Jeśli jeszcze nie wiecie co upiec, to serdecznie Wam polecam tą wersję sernika. Jest niezwykle szybki, aromatyczny i puszysty. Nada się doskonale na święta, jak i do weekendowej lub codziennej kawy. Spróbujcie, bo warto i cieszcie się smakiem tego pysznego ciasta. Dziękuję Spółdzielni Dostawców(...)Składniki: 2 1/2 łyżki skórki pomarańczowej 2-3 krople aromatu pomarańczowego 1/2 kg sera - polecam ser " Mój ulubiony" Wieluń (gęsty, idealny do serników) 125 g masła 1 szklanka drobnego cukru 4 jajka 1 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) do dekoracji: dowolna posypka np. płatki czekoladowe Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli
Słodkie okruszkisoli olej do wysmarowania formy Masa serowo-jagodowa: 250g (słoik) jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska 940g twarogu półtłustego 10 łyżek cukru pudru 5 łyżek żelatyny 3/4 szklanki mleka Masa waniliowa: 400g serek waniliowy homogenizowany 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka Poncz: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/3 szklanka wrzątku Dekoracja: 40g czekolady świeże maliny, borówki amerykańskie listki mięty(...)lodówki na około 2 godziny. 4. Masa waniliowa: Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Serki waniliowe dokładnie wymieszać z wystudzoną żelatyną i wylać do tortownicy na masę serowo-jagodową. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. 5. Dekoracja: Wierzch sernika jagodowego polać po jednej stronie rozpuszczoną czekoladą
Szalona Kuchnia Ewelinyprzed i po mieleniu Po ręcznym zmieleniu sera białego dodajemy do niego pozostałe składniki - śmietankę kremówkę, cukier, ekstrakt waniliowy, jajka, jogurt naturalny i mąkę ziemniaczaną. Składniki łączymy blendując/miksując, jednak tylko do ich połączenia, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części do dwóch naczyń. Do jednej z nich dodajemy suszone daktyle - zmielone, zblendowane, pocięte(...)teraz najważniejszy punkt programu - kąpiel wodna sernika! Pewnie dla wielu z Was nie będzie to nowością ;) Foremkę z całością sernika umieszczam w blaszce piekarnikowej (lub w innym tego typu naczyniu), którą zalewam wodą - parująca podczas pieczenia woda tworzy idealnie wilgotne powietrze sprzyjające pieczeniu sernika i zapobiegające jego opadnięciu! Dzięki temu zabiegowi sernik jest puszysty, kremowy, delikatny i ma piękny
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!pszennej 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 100 g masła 1/2 łyżeczki soli 6 jajek 2 żółtka 1 kg twarogu na sernik 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła 3/4 puszka orzechowej masy krówkowej cukier waniliowy Polewa: 1/4 puszki orzechowej masy krówkowej 2 łyżki mleka 2 łyżki masła 1 szklankę mąki pszennej przesiać, a następnie posiekać nożem(...)tortownicy (24-26 cm), piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z resztą cukru pudru. Porcjami dodawać ser, roztopione masło, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i 1/3 szklanki mąki pszennej. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać orzechową masę krówkową, a do drugiej dodać ok. 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
talerz przyjemnościciasto gotowe Chyba nie muszę go bardziej zachwalać :)? Sernik czekoladowy przepis na tortownicę o średnicy 18 cm 500 g twarogu na sernik 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 60 g gorzkiej czekolady budyń waniliowy 5 płaskich łyżek cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 2 jajka ciasteczka korzenne lub herbatniki (ilość w zależności od wielkości blachy) Wszystkie(...)masłem lub olejem kokosowym. Na spodzie tortownicy poukładaj ciasteczka korzenne lub herbatniki. Muszą ściśle przylegać do siebie i pokryć całą powierzchnię blachy. Na ciasteczka wyłóż masę czekoladową. Wyrównaj wierzch. Sernik piecz 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika od razu. Pozostaw ciasto na ok. 30 minut. Wystudzony sernik polej polewą czekoladową
365 dni dookoła kuchniśmietanki 36% Frużelina brzoskwiniowa: 400 g brzoskwiń 1/5 szklanki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika z brzoskwiniami: Żółtka wbijamy do misy i ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło i dale ucieramy. Gdy masa będzie jednolita dosypujemy mąkę ziemniaczaną a następnie dodajemy ser. Do połączonej masy serowej dodajemy śmietankę(...)formie. Na patelnie wrzucamy 3/4 brzoskwiń, posypujemy cukrem i smażymy około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy razem z wodą a następnie dolewamy do gotujących się owoców. Wierzch sernika dekorujemy frużeliną brzoskwiniową i resztą pokrojonych na cienkie paski brzoskwiń. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Podajemy schłodzone. Smacznego
Słodkie Przyjemnościpierwsze jest to sernik o bardzo lekkiej konsystencji, z rodzaju lekkich serników - piankowych. Po drugie upieczony popołudniu znika a rano już go nie ma ... Składniki: 350 gram mielonego sera 4 jajka łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania * 2 łyżki rodzynek łyżeczka cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu waniliowego 4 łyżeczki cukru łyżeczka skórki(...)otartej z pomarańczy * lub: * 3 duże połówki brzoskwiń (z puszki w syropie) łyżeczka cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu waniliowego 4 łyżeczki cukru Prezentowane w przepisie ilości cukru można dowolnie modyfikować. Z ilości podanej w przepisie otrzymamy średnio słodki sernik. Łasuchom proponuję zwiększyć ilość cukru. Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, na końcu ubijając dodać
Garniec MagalieSkładniki na spód: 200 g herbatników maślanych 150 g masła Składniki na sernik: 1 kg sera twarogowego mielonego 6 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki śmietanki 30% 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty Polewa toffi: 200 g krówek mlecznych kruchych 1 łyżka masła 4 łyżki mleka Przepis na spód: Herbatniki przekładamy do miski(...)minuty. Po dodaniu wszystkich jajek do masy serowej, dodajemy śmietankę wraz z cukrem waniliowym i miksujemy całość na niskich obrotach do połączenia się składników. Masę serową przelewamy do formy z ciasteczkowym spodem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczemy sernik w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125C i pieczemy przez kolejnych
Emcia Pichciczekolada i mascarpone przepis na 16 sztuk składniki: 150 g ciastek czekoladowych pełnoziarnistych 60 g stopionego masła 500 g twarogu na sernik 150 g serka mascarpone 150 g białej czekolady 70 g brązowego cukru 1 łyżka esencji waniliowej 2 jajka do dekoracji można użyć: maliny prażone migdały sos truskawkowy/malinowy wiórki czekoladowe wykonanie: Ciasteczka mielimy na piasek i dodajemy
Przysmaki Karolkizłotą rosą! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą – przepis – NAJLEPSZY! Sernik z rosą – Składniki: Składniki na spód z kruchego ciasta: 1 żółtko 1 całe jajko 3 łyżki cukru pudru (ok. 45g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 300 g mąki pszennej – ok. 2 szklanki 125 g masła Składniki(...)oleju roślinnego (ok. 125 ml) 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 220 g) 2 opakowania cukru wanilinowego 2 budynie waniliowe lub śmietankowe Składniki na bezową piankę: 5 białek szczypta soli 1 szklanka cukru (ok. 220g) *szklanka = 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą – Wykonanie: Przygotować spód z kruchego ciasta: Masło i jajka schłodzić. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść
Kulinarne PrzebojeSernik jest przepyszny i oprócz kuszącego aromatu jest baaardzo szybki w przygotowaniu. Masa serowa rewelacyjnie komponuje się z kruchym ciastem czekoladowym. Całość jest lekka, delikatna..., po prostu rozpływająca się w ustach! Koniecznie spróbujcie! (Forma o średnicy 24-26 cm) Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml; około 425g) 3/4 szklanki cukru (180g) 180g margaryny 2 łyżeczki(...)sztywną pianę. Formę (*) wysłać papierem do pieczenia, a na jej dno wklepać większą część ciasta. Na spód z ciasta przelać masę waniliową i na końcu umieścić pozostałe ciasto - lekko krusząc w palcach i później odrobinę dociskając. Sernik piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu porządnie schłodzić w lodówce. Gotowe ciasto można udekorować za pomocą
Di gotujewiaderka) 0,5 szklanki cukru 40 g budyniu waniliowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 100 g chałwy waniliowej 100 g czekolady mlecznej 0,5 szklanki śmietany 36% Mus truskawkowy: 430 g truskawek 5 łyżek wody 1,5 łyżki żelatyny 130 g cukru pudru 500 ml śmietany 36% Sernik: Ciastka biszkoptowe miksujemy na drobny pył przy użyciu blendera
VioletoweKucharzenie