robicie listę zakupową to koniecznie uwzględnijcie składniki na ciasta i babeczki. Przygotowałam dla Was propozycje kilkunastu wielkanocnych ciast i babeczek :) Miłego pieczenia! ;) Babeczki waniliowe z budyniem Babeczki keksowe Czekoladowe babeczki Malinowa a'la delicja Malinowy sernik straciatella Malinowa Góra Lodowa Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik śmietankowy Keks Kubanka Kostka czekoladowa Ciasto
Lena Gotujenajlepszy omlet, jaki zrobiłam w ostatnim czasie. Smakuje fenomenalnie! Pachnie cudownie, jak świeżo upieczony, dopiero co wyciągnięty z piekarnika sernik. Ma genialną strukturę, taką mięciutką i delikatną. A z kremowym serkiem waniliowym tworzy przegenialny duet. Koniecznie go zróbcie. Składniki: 60 g dowolnej mąki (ja użyłam akurat z pszenicy durum) 100 g twarogu półtłustego 1 jajko
Zdrowie na języku :Pwychodzi super puszysty i delikatny. Z kilku składników możesz wyczarować przepyszny deser. A do sernika z jogurtu naturalnego można też dodać owoce. Aksamitny sernik bez sera z jogurtem naturalnym lub z jogurtem greckim o delikatnym waniliowym smaku i nutą świeżych malin... wspaniały i bardzo prosty do zrobienia. Aby go upiec możesz też użyć malin mrożonych bądź innych owoców. Polecam
AniaGotuje.plpiła mrożonej kawy z fusami) 4. Ostatni krok do przyrządzenia orzeźwiającego napoju to dodanie jednej ewentualnie dwóch kulek lodów śmietankowych albo waniliowych. 5. Wkładamy słomki i delektujemy się smakiem. Zajrzyj również tu: 1. Sernik o smaku krówkowym 2. Drożdżowa babka cytrynowa 3. Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady
My World by Dagmara Rekmisce :) Jest lekki, wygląda i smakuje świetnie. Przygotowanie go jest szybkie, bo bez pieczenia, polecam gorąco i zapraszam :) SKŁADNIKI *ja robiłam sernik w misce o średnicy 20cm, wysokości 12cm -500g serka homogenizowanego waniliowego -400 ml śmietany 30% -3 łyżki cukru pudru -1 galaretka truskawkowa -125ml wrzątku -500g truskawek -kilka sztuk podłużnych biszkoptów PONCZ -0,5 szkl
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszklanki 250 ml) 4 jajka 300 ml mleka 200 g masła 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego – jak zrobić ekstrakt waniliowy ½ łyżeczki soli 500 g sera białego zmielonego 2x lub gotowego na sernik rodzynki namoczone w herbacie i odcedzone (około 5 łyżek) 4 łyżki cukru pudru nasiona z jednej laski wanilii 1 jajko roztrzepane z łyżką
ladykitchenszklanki 250 ml) 4 jajka 300 ml mleka 200 g masła 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego – jak zrobić ekstrakt waniliowy ½ łyżeczki soli 500 g sera białego zmielonego 2x lub gotowego na sernik rodzynki namoczone w herbacie i odcedzone (około 5 łyżek) 4 łyżki cukru pudru nasiona z jednej laski wanilii 1 jajko roztrzepane z łyżką
ladykitchenSpód: około 120g biszkoptów (użyłam podłużonych) około 100-120ml mocnej, zaparzonej, ostygniętej kawy Wierzch: 500g schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 350g gotowego sera na sernik (użyłam „Mój ulubiony” z Wielunia) 50g kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku orzechowym) 15g żelatyny 100ml zimnej wody 4-6 łyżek cukru
Mała Cukierenkaczas ich przygotowania to zaledwie pół godziny. Z tego przepisu uzyskacie ok 16 serniczków. Zatem do dzieła! :) Serniczki: 500 g serka na serniki 1/2 szkl domowego cukru z wanilią 3 jajka 1 op. budyniu waniliowego 1/2 szkl jogurtu greckiego kilkanaście ciasteczek Oreo Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Wszystkie składniki na serniczki zmiksować tylko do połączenia składników. Silikonowe
Smakołyki Asiwysokie i słodkie dzięki temu bardzo wydajne ;) Oczywiście możecie użyć zwykłego kajmaku i też będzie pysznie. Polecam :) Masa serowa: 1 kg serka na serniki z wiadereczka 4 jajka 200 g masła 1 szkl domowego cukru waniliowego 3 budynie śmietankowe 3/4 szkl mleka Dodatkowo: ok 550 g herbatników pełnoziarnistych puszka kajmaku czekoladowego 3-4 łyżki płatków migdałowych do posypania Masa
Smakołyki Asiminut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwie części. sernik gotowany: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 5 łyżek cukru 1/2 szkl. mleka 200 g masła 4 jajka 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek(...)garnka wlać budyń czekoladowy,do drugiego waniliowy. Gotować mieszając aż budynie zgęstnieją. Jako pierwszą wylać na przygotowany biszkopt masę czekoladową,wyrównać i ułożyć drugi biszkoptowy placek. Po czym wylać waniliową masę,wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Galaretki przygotować wg instrukcji na opakowaniu,pozostawić do stężenia. Truskawki ułożyć na schłodzonym serniku i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić
Kolorowa kuchnia Elkiwiecie serniki bardzo lubię...To jedno z moich ulubionych ciast. Wszak za każdym razem mogą smakować inaczej. Dorwałam koszyczek truskawek i postanowiłam, że wykorzystam je do sernika. Palce lizać! Składniki: 1 kg sera w wiaderku 4 łyżki likieru waniliowego DALKOWSKI 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny 400 g ciastek maślanych 20 g masła
Z Majeczką w kuchnisztuk "M", cukier 1/2 szklanki, serek homogenizowany waniliowy 450 gram, twaróg 20 dag, banan 1 dojrzały, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki płaskie, pierniczki glazurowane 15 dag/opakowanie, polewa toffi 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba ten pyszny, delikatny, puszysty sernik przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30
W Mojej Kuchni LubięSzybki sernik na zimno, jest lekki i orzeźwiający, idealny na gorące dni. Moi domownicy lubią takie ciasta na zimno. Składniki: 4 serki waniliowe homogenizowane 2 galaretki malinowe 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka morelowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka cytrynowa Pół opakowania biszkoptów okrągłych 300 gram malin Sposób przygotowania: Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy(...)szklance gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy serek waniliowy, miksujemy, masę wylewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki żeby masa stężała. Z galaretką agrestową, cytrynową i morelową postępujemy tak samo jak z galaretką wiśniową. Na wierzch stężałego sernika układamy maliny, galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml, gorącej wody, odstawiamy do stężenia, tężejącą wylewamy na poukładane maliny. Wstawiamy do lodówki do stężenia
Bajeczna Kuchniaciasto orzechowe: 3 jajka 2,5 łyżki mąki 90 g startych orzechów włoskich 3 łyżki cukru na masę serową: 1 kg sera na sernik 8 jajek 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Wszystkie trzy ciasta ubić tak jak biszkopt: najpierw białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka. Do ubitej masy dodać mąkę i dodatek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardziej polecam osobom początkującym w pieczeniu serników. *foremka 25*34 cm (lub mniejsza- sernik będzie wyższy) Składniki: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 1 szklanka cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego (60 g) 8 jajek 200 g masła 1/2 szklanki kaszy manny 100 g mlecznej czekolady cukier puder do posypania Miękkie masło utrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazawsze mi wychodzi. Za każdym razem przygotowuje je inaczej. W tej wersji z borówkami. Jego smak był nieziemski! :) Składniki: 4 łyżki twarogu do sernika 2 jajka 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru trzcinowego aromat waniliowy borówki Składniki: Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy aromat waniliowy, skrobię ziemniaczaną i twaróg. Wszystko dokładnie miksujemy. Do natłuszczonej blaszki lub naczynia
Truskawkowa Fiestabakłażanem– to niestety nie był nasz faworyt..., zielone curry z ryżem jaśminowym - podbiło nasze serca. satay z kurczaka z sosem orzechowym, burger NOVO2, sernik w tempurze z sosem z mango, gorące czekoladowe brownie z lodami waniliowymi Wspaniałym uzupełnieniem dań były wina przygotowane przez firmę Amka Sp. z o.o. , o których opowiadał Mirosław Borkowski. - Manzoni Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne
królestwo garówsernik jak jego pieczenie bardzo mnie zaintrygowało:) Bałam się, że to będzie jakiś niewypał, ale pieczenie przebiegło pomyślnie, a sernik wszystkim smakował:) Składniki na ciasto: 4,5 łyżki cukru; 1 cukier waniliowy 15 dag masła 2 żółtka 1,5 szkl. mąki Wykonanie: Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie wyłożyć na blachę, nakłuć
In my kitchenwymiarach 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia .Przelać ciasto .Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około 25 minut.Składniki na sernik :800 g sera białego półtłustego mielonego1 szkl cukru1 cukier wanilinowy1 budyń waniliowy z cukrem Dr . Oetkera6 jajek 1 łyżka masłaWykonanie masy serowej;Ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym, i żółtkami .Dodać budyń(...)wyłożyć masę serową.Piec w temp 180 st około 50 minut. ( zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej więc czas pieczenia może być troszkę krótszy lub dłuższy , )Po upieczeniu sernik można polać polewą lub polukrować tak jak ja , lukrem czekoladowym Dr. Oetkera
Sama słodycz i szczypta chililodówki.Z drugiej części ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce.Składniki masy serowej:- 1kg sera na serniki (z wiaderka)- 4 żółtka- 1,5 szklanki ksylitolu lub cukru- ekstrakt waniliowy (lub ksylitol z wanilią, lub cukier waniliowy)- 250g miękkiego masła- 6 białek (2 pozostawione od ciasta i 4 od żółtek z masy
Smaczne Zdroweblogu Moje wypieki. Sernik przypadł nam do gustu, następny będzie z borówką amerykańską, która dojrzewa na krzaczkach w przydomowym ogródku. Sernik na zimno z musem truskawkowym Składniki na masę serową:800 g waniliowego serka Danio250 ml kremówki 30%4 łyżki cukru pudru2 czubate łyżki żelatyny1/2 szklanki wrzątku1 opakowanie okrągłych biszkoptówSkładniki na mus:2 szklanki zmiksowanych truskawek3
Kulinarne przygody Gatitypotrzeba zbyt wielu składników, jest też prosty w wykonaniu, dlatego polecam na deser w gorące dni, najlepiej smakuje podany prosto z lodówki. Sernik cynamonowy bez pieczenia Składniki: 18-20 herbatników 0,5 kg serka waniliowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżki żelatyny 2 opakowania Śnieżki (każda na 200ml mleka) 0,5 opakowania galaretki cytrynowej
Smakołyki Berenikipowstać konsystencja morego piasku). Wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno dociskamy i wladamy do zamrażarki. W tym czasie robimy masę serową. Ser łączymy z cukrem pudrem, aromatem waniliowym i rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną. Doładnie miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i mieszamy łyżką. Schłodzony spód wyjmujemy z zamrażarki, ukłądamy na nim trusawki i wylewamy masę serową. Wkładamy(...)galaretkę w 250 ml wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki wrzucamy do kielicha blendera i dolewamy schłodzoną galaretkę dodajemy łyżkę curu pudru. Blendujemy. Ta przygotowany mus wylewamy na sernik, na wierzchu układamy truskawki i chłodzimy - najlepiej przez całą noc. Smacznego
Cook&LoveCiasteczka zbożowe 16 16 6 Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 0 0 7 Czekoladowy suflet 0 0 8 Deser malinowy z nutką cytryny 0 0 9 Sernik na zimno z owocami 0 0 10 Drożdżówki z serem i marmoladą 5 3 8 11 Galaretki 0 0 12 Jabłecznik z bezą 0 0 13 Jajko sadzone- ciastko(...)Lody 7 8 15 17 Łabędzi puch 46 1 47 18 Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 0 0 19 Muffinki jaglane bezglutenowe na kokosowo 0 0 20 Muffiny bananowe 0 0 21 Panna cotta 5 5 22 Sernik na zimno 0 0 23 Tarta owocowa 5 5 24 Tęczowy sernik na zimno 23 4 27 25 Tiramisu
Tradycyjna Kuchniacukru pudru - 1 duże jajko - 1 duża łyżka kakao - 1 duża płaska łyżka maki ziemniaczanej Masa biała: - 250g serka Mascarpone - 250ml śmietanki 30% - 80g cukru pudru - kilka kropel olejku waniliowego Spód: - 8 herbatników maślanych Sposób wykonania: Piekarnik nagrzać na 180 stopni, na środkowej półce ustawić dużą blachę z ok1 litra wody, Blaszkę 22cm owinąć szczelnie folią aluminiową, wyłożyć herbatniki, wszystkie(...)zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 120 stopni i pieczemy godzinę, wyłączamy i uchylamy drzwiczki aby sernik się ostudził. Zimny sernik wstawiamy do lodówki na ok 2 godzin, po tym czasie mieszamy Mascarpone z cukrem i olejkiem waniliowym, ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę i mieszamy delikatnie do połączenia składników, wykładamy na masę czekoladową, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kolejne
Wypieki ReneDrożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie Śmietankowy piegusek najeżony jabłkami Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. Najłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Rolada
Słodkie okruszki400gram 10 jajek 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju 2 budynie waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia wiórka kokosowe 1,5 paczki ciastek kakaowych (polecam Bonitki Black z Biedronki - rewelacyjnie się zgrywają) Herbatniki kakaowe Wykonanie: Białka ubijamy osobno Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę Dodajemy proszek do pieczenia, budynie, olej i mieszamy(...)żółtka i ubitą pianę Ciastka kruszymy prosto na blaszkę wyłożoną folia aluminiową (folię wykładamy tak, aby wystawała poza brzegi, bo ciasto rośnie w trakcie pieczenia) Ciasto jogurtowe a' la sernik Pieczemy około godzinę w 160 - 180 stopniach Ciasto jogurtowe a' la sernik Smacznego :) Ciasto jogurtowe a' la sernik Jeśli spodobał Ci się ten przepis podziel się
Pyza i Surówkajest zbyt twarda by formować z niej kule Sernik: ½ kg sera białego 3 jajka 100g masła ½ szklanki cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy Dodatkowo: 3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 tabliczka czekolady mlecznej 30g masła Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy schłodzone masło, żółtka sól oraz cukier(...)szczyptą soli. Mieszamy. Z białek ubijamy pianę, łączymy z przygotowanym nadzieniem makowym. Jeśli masa jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Formujemy kule wielkości wielkiego orzecha włoskiego. Sernik: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie zmielony przynajmniej raz ser (najlepiej zmielić 2 razy). Masę serową ucieramy z proszkiem budyniowym. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy
Kuchnia w czekoladziepszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru do orzechów 6 łyżek wody do orzechów tłuszcz+ bułka tarta do formy Serniki: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać 1/2 szkl cukru i ubijać aż piana będzie(...)szklista i lśniąca. Stopniowo dodawać śmietanę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na koniec wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Foremkę (21x21cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać masę śmietankową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić. W serniczku wycinać obręczą (lub prostą szklaną) kółka o średnicy ok. 6cm. (wyjdzie
Smakołyki Asipłaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku ) 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Masa wiśniowa: 60 dag wiśni świeżych lub mrożonych ( bez pestek ) 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe pół szklanki gorącej(...)około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec
Izabelawkuchniintryguje. Mój sernik w świątecznej odsłonie miał swoją premierę podczas rodzinnego spotkania w ubiegłym tygodniu i zrobił furorę! Zwłaszcza żurawina, która mimo początkowej niechęci (związanej z jednak dość kwaśnym smakiem), zyskała podczas kolacji prawdziwych fanów. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 750 g twarogu dwukrotnie mielonego 4 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć masą spód tortownicy i wstawić do lodówki na 20 minut. Twaróg, jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny zmiksować dokładnie, ale niezbyt długo. Dzięki temu masa nie napowietrzy się i sernik będzie kremowy, a jego wierzch podczas pieczenia pozostanie płaski. Wylać masę serową do tortownicy ze spodem piernikowym Głęboką blachę piekarnika
Kulinarne Inspiracjełyżki skórki pomarańczowej 2-3 krople aromatu pomarańczowego 1/2 kg sera - polecam ser "Mój ulubiony" Wieluń (gęsty, idealny do serników) 125 g masła 1 szklanka drobnego cukru 4 jajka 1 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) do dekoracji: dowolna posypka np. płatki czekoladowe Przygotowanie Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do żółtek dodajemy pokrojone(...)koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy ją delikatnie z ciastem (łyżką, nie mikserem). Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut (czas uzależniony od piekarnika). Potem zostawiamy sernik jeszcze parę minut w uchylonym piekarniku. Podajemy np. posypany czekoladowymi
Słodkie okruszkiUwielbiamy serniki, dlatego nie wyobrażam sobie by mogło zabraknąć tego ciasta na świątecznym stole. Jeśli jeszcze nie wiecie co upiec, to serdecznie Wam polecam tą wersję sernika. Jest niezwykle szybki, aromatyczny i puszysty. Nada się doskonale na święta, jak i do weekendowej lub codziennej kawy. Spróbujcie, bo warto i cieszcie się smakiem tego pysznego ciasta. Dziękuję Spółdzielni Dostawców(...)Składniki: 2 1/2 łyżki skórki pomarańczowej 2-3 krople aromatu pomarańczowego 1/2 kg sera - polecam ser " Mój ulubiony" Wieluń (gęsty, idealny do serników) 125 g masła 1 szklanka drobnego cukru 4 jajka 1 1/2 łyżki budyniu waniliowego (proszek) do dekoracji: dowolna posypka np. płatki czekoladowe Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli
Słodkie okruszkisoli olej do wysmarowania formy Masa serowo-jagodowa: 250g (słoik) jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska 940g twarogu półtłustego 10 łyżek cukru pudru 5 łyżek żelatyny 3/4 szklanki mleka Masa waniliowa: 400g serek waniliowy homogenizowany 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka Poncz: 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 1/3 szklanka wrzątku Dekoracja: 40g czekolady świeże maliny, borówki amerykańskie listki mięty(...)lodówki na około 2 godziny. 4. Masa waniliowa: Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Serki waniliowe dokładnie wymieszać z wystudzoną żelatyną i wylać do tortownicy na masę serowo-jagodową. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. 5. Dekoracja: Wierzch sernika jagodowego polać po jednej stronie rozpuszczoną czekoladą
Szalona Kuchnia Ewelinyprzed i po mieleniu Po ręcznym zmieleniu sera białego dodajemy do niego pozostałe składniki - śmietankę kremówkę, cukier, ekstrakt waniliowy, jajka, jogurt naturalny i mąkę ziemniaczaną. Składniki łączymy blendując/miksując, jednak tylko do ich połączenia, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części do dwóch naczyń. Do jednej z nich dodajemy suszone daktyle - zmielone, zblendowane, pocięte(...)teraz najważniejszy punkt programu - kąpiel wodna sernika! Pewnie dla wielu z Was nie będzie to nowością ;) Foremkę z całością sernika umieszczam w blaszce piekarnikowej (lub w innym tego typu naczyniu), którą zalewam wodą - parująca podczas pieczenia woda tworzy idealnie wilgotne powietrze sprzyjające pieczeniu sernika i zapobiegające jego opadnięciu! Dzięki temu zabiegowi sernik jest puszysty, kremowy, delikatny i ma piękny
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!pszennej 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 100 g masła 1/2 łyżeczki soli 6 jajek 2 żółtka 1 kg twarogu na sernik 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła 3/4 puszka orzechowej masy krówkowej cukier waniliowy Polewa: 1/4 puszki orzechowej masy krówkowej 2 łyżki mleka 2 łyżki masła 1 szklankę mąki pszennej przesiać, a następnie posiekać nożem(...)tortownicy (24-26 cm), piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z resztą cukru pudru. Porcjami dodawać ser, roztopione masło, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i 1/3 szklanki mąki pszennej. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać orzechową masę krówkową, a do drugiej dodać ok. 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
talerz przyjemności